Skip to main content
EU Aid Volunteers

EU Aid Volunteers

Az „EU segítségnyújtási önkéntesei” kezdeményezés révén az önkéntes munka iránt érdeklődők rátalálhatnak azokra a szervezetekre, melyek humanitárius segítségnyújtási projekteket végeznek katasztrófa sújtotta közösségekben.

Bemutatkozás

Miről is van szó?

Az EU segítségnyújtási önkéntesei (EU Aid Volunteers) kezdeményezés humanitárius projektek megvalósításához nyújt gyakorlati segítséget és hozzájárul a katasztrófa sújtotta területeken élő közösségek ellenálló képességének megerősítéséhez azáltal, hogy összehozza a tettre kész önkénteseket a különböző országok humanitárius szervezeteivel. Azok vehetnek részt az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezésben, akik betöltötték 18. életévüket és valamelyik uniós tagország állampolgárai vagy lakói. Az önkéntesek havi juttatást kapnak, valamint a szállás-, az oda- és hazautazási költségeiket és a biztosításuk költségét a Bizottság fedezi, és lehetőségük van a folyamatos tanulásra és fejlődésre.

Hogyan segítünk?

Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés a humanitárius segélyszervezeteket támogatja. Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés, melynek projektjeit uniós és nem uniós székhelyű szervezetek végzik, erősíti a nem uniós szervezetek képességét arra, hogy felkészüljenek és reagáljanak a humanitárius válságokra, és segíti őket az önkéntesekkel kapcsolatos feladatok ellátásában. Emellett finanszírozást és technikai segítséget nyújt az EU-beli szervezeteknek ahhoz, hogy megerősítsék kapacitásaikat, és megfeleljenek az uniós segítségnyújtási önkéntesek alkalmazásához szükséges normáknak és eljárásoknak.

Azoknak a szervezeteknek, amelyek önkénteseket kívánnak foglalkoztatni, meg kell felelniük a kezdeményezés erre vonatkozó feltételeinek és tanúsítási eljáráson kell átesniük, mielőtt önkéntesek foglalkoztatására vonatkozó pályázatot nyújtanának be. 

Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezésnek köszönhetően:

  • az Európai Unió polgárai önkéntesként humanitárius projektekben vehetnek részt világszerte, tettekkel juttatva kifejezésre közösségvállalásukat a leginkább rászorulókkal;
  • kiképzett és jól felkészített önkéntesek professzionális támogatást nyújtanak a katasztrófa sújtotta területeken élő közösségeknek;
  • bővül a katasztrófa által sújtott országokban működő szervezetek önkénteseinek és helyi aktivistáinak a kapacitása;
  • az európai székhelyű szervezetek technikai segítséget kapnak ahhoz, hogy kellően felkészülten vehessenek részt az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezésben.

Melyek a soron következő lépések?

Az Európai Szolidaritási Testületről szóló új rendelet értelmében az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés a 2021 és 2027 közötti időszakban az Európai Szolidaritási Testület program részeként fog folytatódni. 2021 januárjától az Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatóság (DG EAC) hatáskörébe tartoznak a fiatalok humanitárius segítségnyújtás terén végzett önkéntes tevékenységeinek szervezésével kapcsolatos feladatok. 

Ha szeretne részletesebben tájékozódni az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezésről, látogasson el a kezdeményezés platformjára. A projektekkel kapcsolatos teendőket is ezen a felületen tudják intézni a kedvezményezettek.