Skip to main content
© Sharon McCutcheon - Unsplash © Sharon McCutcheon - Unsplash

Hlbti-oikeudet Euroopassa

Päivitetty viimeksi Tiistai, 02/11/2021

Lesbot, homot ja biseksuaalit sekä transsukupuoliset ja intersukupuoliset henkilöt (hlbti-henkilöt) kärsivät yhä syrjinnästä Euroopassa ja koko maailmassa. Hlbti-henkilöiden oikeuksien suojeleminen on tärkeä asia Euroopan unionille.

Euroopan unioni on ajanut lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten tasa-arvoa viimeisten 25 vuoden ajan. Hlbti-termin alle kuuluu monimuotoinen kirjo ihmisiä. Heidän oikeuksiensa lisäksi on suojeltava myös esimerkiksi queer-henkilöiden, aseksuaalien ja panseksuaalien oikeuksia. On tärkeää, että kaikki voivat arvostaa itseään ja läheisiään sellaisina kuin he ovat. 

Euroopan komissio on pyrkinyt levittämään tietoa hlbti-henkilöiden oikeuksista. Se haluaa osoittaa koko maailmalle, että samat oikeudet kuuluvat jokaiselle riippumatta siitä, kuka hän on ja kenen kanssa hänellä on ihmissuhde. Hlbti-henkilöiden suojelu on sisällytetty EU:n keskeiseen lainsäädäntöön, kuten Amsterdamin sopimukseen (1997), EU:n perusoikeuskirjaan (2000) ja syrjinnän vastaisiin direktiiveihin. On kuitenkin selvää, että vallitseva tilanne vaihtelee EU-maittain. 

Mikä on hlbti-henkilöiden tilanne Euroopassa?

Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) vuonna 2013 esittelemien kyselytutkimuksen tulosten mukaan hlbti-ihmiset kärsivät EU:ssa syrjinnästä, häirinnästä, vihapuheesta ja väkivallasta, mikä estää heitä nauttimasta kaikista perusoikeuksistaan. EU:n toisen hlbti-henkilöiden kokemuksia käsitelleen kyselytutkimuksen tulosten mukaan tilanne ei ole juurikaan parantunut. 

”On järkyttävää, että suurin osa hlbti-henkilöistä Euroopassa joutuu vieläkin pelkäämään sitä, että joku näkee heidät kävelemässä käsi kädessä samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa. Syrjintä ja jopa väkivalta on huolestuttavan yleistä. Silti hyvin harva hyökkäyksen kohteeksi joutuneista ihmisistä ilmoittaa missään maassa asiasta viranomaisille.” Michael O’Flaherty, Euroopan unionin perusoikeusviraston johtaja, maaliskuu 2020 

Joissakin EU-maissa on jopa otettu takapakkia hlbti-henkilöiden oikeuksissa. Vihapuhe sekä homofobinen ja transfobinen väkivalta ovat yhä aivan liian yleisiä – jopa niissä maissa, joissa on saavutettu merkittävää edistystä. EU laatii parhaillaan uutta strategiaa asian korjaamiseksi.

Myös kansalaisjärjestöt seuraavat hlbti-henkilöiden oikeuksien tilannetta. Esimerkiksi ILGA-Europe julkaisee vuosittain Rainbow Europe ‑vertailutyökalulla laaditun analyysin, joka asettaa 49 Euroopan maata paremmuusjärjestykseen hlbti-henkilöiden yhdenvertaisuutta koskevan lainsäädännön ja politiikan perusteella. 

Haluaisitko osallistua yhdenvertaisia oikeuksia puolustavien hlbti-järjestöjen toimintaan? 

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 19 artiklan mukaan jokaisella on oikeus ilmaista itseään vapaasti. Erilaiset kansalaisyhteiskunnan järjestöt puolustavat aktiivisesti hlbti-yhteisön oikeuksia ja varmistavat, että näitä periaatteita noudatetaan. Osa niistä saa EU:lta rahoitusta toimintaansa varten. 

Alla on lueteltu muutamia tällaisia eurooppalaisia verkostoja. Tutustu niiden toimintaan ja kansallisiin jäsenjärjestöihin, joilta saat lisätietoa siitä, miten voit puolustaa oikeuksiasi ja ryhtyä toimiin:

Haluatko ilmoittaa syrjinnästä?

Hlbti-kyselytutkimuksen tulosten mukaan hlbti-henkilöt eivät usein ilmoita syrjintätapauksista, koska he eivät usko sen muuttavan mitään (41 prosenttia vastaajista).

Homo- ja transseksuaalit ovat yleisimpiä vihapuheen kohteita, joten voit vaikuttaa olemalla suvaitsematta tällaista vihapuhetta.

Jos olet syrjinnän uhri, ota yhteyttä asuinmaasi kansalliseen tasa-arvoelimeen tai järjestöön, joka valvoo hlbti-yhteisön etuja. Ne voivat auttaa sinua ja/tai ohjata sinut oikean tukipalvelun pariin.