Skip to main content
Photo: Marie-Françoise Plissart © Photo: Marie-Françoise Plissart

Stages bij de Raad van de Europese Unie

Laatste wijziging Woensdag, 15/02/2023

Elk jaar biedt het secretariaat-generaal van de Raad vier soorten stages aan: betaalde en onbetaalde stages, stages voor studenten van de nationale scholen voor bestuurskunde en speciale programma’s voor stagiairs met een handicap.

Als stagiair bij de Raad van de Europese Unie (informeel ook wel “EU-Raad” of, nog korter, “de Raad” genoemd) krijg je de kans om

  • ervaring uit de eerste hand op te doen met het werk van het secretariaat-generaal;
  • kennis over de EU en inzicht in de processen en het beleid van haar instellingen te verwerven;
  • een bijdrage te leveren aan de dagelijkse activiteiten van de Raad;
  • in een multiculturele, meertalige en multi-etnische omgeving te werken.

Via onderstaande links vind je meer informatie over de vier soorten stages die je bij de Raad kunt lopen: 

Als stagiair word je toegewezen aan een bepaalde afdeling, waar je in een team werkt. Er kan je worden gevraagd vergaderingen bij te wonen, te notuleren, voorbereidend werk te verrichten of onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp.

Wie kan solliciteren voor een stageplaats?

Om in aanmerking te komen, moet je aan de volgende criteria voldoen: 

  • je bent EU-burger of afkomstig uit een kandidaat-lidstaat waarmee de EU de toetredingsonderhandelingen heeft afgerond;
  • je hebt een zeer goede kennis van ten minste twee officiële EU-talen. Aangezien Engels en Frans voortdurend worden gebruikt voor interne communicatie binnen het secretariaat-generaal van de Raad, is een goede kennis van ten minste een van deze beide talen vereist.

De meeste sollicitanten hebben een kwalificatie op het gebied van rechten, politieke wetenschappen, internationale betrekkingen, Europese studies of economische wetenschappen, maar je kunt natuurlijk ook een kwalificatie op een ander gebied hebben, zoals: vertaling, human resources, communicatie, pedagogische wetenschappen, informatica, grafische vormgeving, multimedia, landbouwtechnologie, biochemische technologie, gezondheid en voedselveiligheid, energiebeheer, milieu en ruimtevaarttechnologie.
 
Als je al eens eerder bij een instelling, orgaan, agentschap of bureau van de EU voor langer dan zes weken een opleiding hebt gevolgd (betaald of onbetaald) of te werk bent gesteld, kom je niet in aanmerking.

Tijdschema

Er zijn twee stageperioden van elk vijf maanden:

  • 1 februari tot en met 30 juni (eerste periode) en
  • 1 september tot en met 31 januari (tweede periode).

Wanneer kun je solliciteren?

Kijk voor uitgebreide informatie over stagevacatures en de uiterste termijn voor het indienen van je sollicitatie regelmatig op de officiële stagewebsite van de Raad.