Skip to main content

Európai Szolidaritási Testület

A közösség ereje

Young person icon
Fiatalok

Részvétel, regisztráció és hozzáférés saját fiókodhoz


Organisation icon
Szervezetek

Részvétel és hozzáférés a szervezeteknek szóló portálhoz


A koronavírus-járvány következményei az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület mobilitási projektjeire

• A Bizottság teljes mértékben tiszteletben tartja az egyes országok által bevezetett kijárási korlátozásokat. Ezek az intézkedések nyilvánvalóan hatással vannak a tanulók, diákok és önkéntesek részvételére az Erasmus+ programban és az Európai Szolidaritási Testület projektjeiben. 
• A jelenlegi helyzetben bizonyos résztvevők nem hagyhatják el hazájukat, mások viszont nem térhetnek vissza hazájukba. A bizonytalanságból kifolyólag azt is elképzelhető, hogy egyes szülők nem engedik gyerekeiket utazni.
• E rendkívüli helyzetben a programot a vonatkozó előírásokat szem előtt tartva, a tőlünk telhető legnagyobb rugalmassággal hajtjuk végre. 
• Útmutatást bocsátottunk ki az Erasmus+ nemzeti irodák számára, amelyeknek módjukban áll a vis maior záradékra hivatkozniuk. Ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy támogatást vegyenek igénybe a felmerülő többletköltségek fedezésére, és hogy a tervezett tevékenységeket (projekteket) 12 hónappal elhalasszák. Értesítettük a tagállami hatóságokat is.
• A helyzetet szorosan figyelemmel kísérjük, és adott esetben további intézkedéseket fogadunk el.
• Hogyan befolyásolja a COVID-19-járvány az Erasmus+ programot és az Európai Szolidaritási Testület tevékenységeit? Itt találhatók a témával kapcsolatos legfontosabb kérdések és válaszok.