Έργα αλληλεγγύης
Τι σημαίνει «έργο αλληλεγγύης»;
Έργο αλληλεγγύης είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας νέος στο πλαίσιο μιας ομάδας πέντε ή περισσότερων ατόμων με σκοπό να επιφέρει θετικές αλλαγές την τοπική κοινότητα. Η δραστηριότητα αυτή διοργανώνεται και υλοποιείται από τους ίδιους τους νέους στον τόπο όπου ζουν.
Σκέψου τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στη γειτονιά σου και τα θέματα που είναι σημαντικά για εσένα. Το έργο θα πρέπει να εστιάζει σε προκλήσεις που αφορούν την κοινότητά σου, αλλά μπορεί επιπλέον να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν περιφερειακά ή ακόμη και εθνικά ζητήματα. Μαζί με την αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων, ένα έργο αλληλεγγύης θα πρέπει επίσης να αναδεικνύει την ευρωπαϊκή αξία της πρωτοβουλίας μέσα από τη στήριξη προτεραιοτήτων που έχουν προσδιοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι π.χ. η κοινωνική ένταξη, η κλιματική αλλαγή, η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες, η ιθαγένεια ή η ισότητα των φύλων.
Το έργο μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 12 μήνες και αποτελεί κατά κύριο λόγο δραστηριότητα μερικής απασχόλησης, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να ασχοληθείς στον ελεύθερο χρόνο σου.
Πομμετέχουν στο πρόγραμμα;ιοι μπορούν να συ
Όλα τα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών που διαμένουν σε χώρα η οποία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ισλανδία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία). Κάθε ομάδα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 5 άτομα από την ίδια χώρα. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων.
Τι είδους χρηματοδοτική στήριξη θα λάβω;
Το ποσό που θα λάβεις για τη στήριξη του έργου σου είναι 500 ευρώ τον μήνα, το οποίο καλύπτει τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διαχείριση και την υλοποίηση του έργου. Εάν χρειαστεί η συμμετοχή κάποιου καθοδηγητή στο έργο, θα καλύψουμε επίσης τις δαπάνες που συνδέονται με αυτήν.
Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση;
Η υποβολή αίτησης για έργα αλληλεγγύης είναι μια απλή διαδικασία η οποία γίνεται μέσω ηλεκτρονικών εντύπων. Η αίτησή σου θα αξιολογηθεί από τον εθνικό φορέα της χώρας διαμονής σου. Μπορείς να την υποβάλεις εσύ ή, αν θέλεις, μπορείς να επιλέξεις να συνεργαστείς με κάποιον έμπειρο φορέα για την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση.
Στο έντυπο της αίτησης θα πρέπει να απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως γιατί θέλεις να πραγματοποιήσεις αυτό το έργο, πώς θα ωφεληθεί η κοινότητα, και ποιες δραστηριότητες σχεδιάζεις να διοργανώσεις κατά την προετοιμασία και την υλοποίησή του.
Προτού υποβάλεις αίτηση...
- Δημιούργησε την ομάδα σου: προσκάλεσε άλλους νέους από την κοινότητά σου και διαμόρφωσε την ομάδα σου με βάση μια κοινή ιδέα ή ένα κοινό θέμα.
- Φρόντισε ώστε να εγγραφούν όλοι: όλα τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να εγγραφούν στην πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
- Βεβαιώσου ότι έχεις αναγνωριστικό αριθμό φορέα: ένα μέλος της ομάδας αναλαμβάνει τον ρόλο του «επικεφαλής της ομάδας» και πραγματοποιεί εγγραφή στο σύστημα εγγραφής φορέων ώστε να λάβει αναγνωριστικό αριθμό φορέα (Organisation ID – OID). Για να εγγραφείς, θα σου ζητηθεί να δημιουργήσεις λογαριασμό EU Login. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να ορίσεις κάποιον φορέα ο οποίος είναι διατεθειμένος να υποβάλει αίτηση για λογαριασμό σου (είτε έχει ήδη εγγραφεί στην πύλη συμμετεχόντων και διαθέτει OID είτε σκοπεύει να αποκτήσει). Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι μπορείς να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα αμέσως μόλις εγγραφείς και αποκτήσεις τον δικό σου αριθμό OID, ακόμη και προτού αυτός εγκριθεί.
- Μάθε περισσότερα: Διάβασε τις ειδικές οδηγίες —τον οδηγό του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (σ. 52-57) και πληροφορίες στους ιστότοπους του εθνικού φορέα σου. Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τον εθνικό φορέα σου. Αυτός θα σε καθοδηγήσει και θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς ώστε η αίτησή σου να είναι επιτυχής! Για να ξέρεις τι να περιμένεις όταν θα συμπληρώσεις το ηλεκτρονικό έντυπο, ρίξε μια ματιά σ’ αυτό το αντίγραφό του.
- Δημιούργησε το έργο σου: δώσε μορφή στις ιδέες σου —σκέψου ποιοι είναι οι στόχοι του έργου σου, ποιοι θα συμμετέχουν στην ομάδα σου, τι αποτελέσματα περιμένεις να πετύχεις, ποιος είναι ο προϋπολογισμός που θα χρειαστεί το έργο σου και τι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν, και συμπλήρωσε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης.
... και τέλος...
6. Υπόβαλε την αίτησή σου: Κάνε αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του εντύπου ESC31 για έργα αλληλεγγύης. Οι επόμενες προθεσμίες είναι στις 7 Μαΐου 2020 και ώρα 12:00 (ώρα Βρυξελλών) και την 1η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 12:00 (ώρα Βρυξελλών). Υπόβαλε εγκαίρως την αίτησή σου, και καλή επιτυχία!
Parandusskohvik — «repair café» στην Εσθονία
Κύριος σκοπός του «repair café» είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καταναλωτικής κοινωνίας και η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Η δραστηριότητα αυτή λαμβάνει χώρα σε έναν δημόσιο κοινοτικό χώρο (ανοιχτό εργαστήριο), όπου παρέχονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία που μπορεί να χρειαστούν για την επισκευή κάθε είδους συσκευών. Όποιος θέλει μπορεί να φέρει αντικείμενα που έχουν χαλάσει και, με τη βοήθεια εθελοντών, να προσπαθήσει να τα επιδιορθώσει.
Το δωμάτιο: τοπικό θέατρο στην Ιρλανδία
Το έργο αυτό γεννήθηκε ως απάντηση στον κοινωνικό αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στο Νιούμπριτζ της επαρχίας Κιλντέρ. Στόχος του είναι να δημιουργήσει και να υλοποιήσει ένα θεατρικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των αιτούντων άσυλο, το οποίο θα αποτελείται από εργαστήρια με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση συμμετοχικής θεατρικής παράστασης για την τοπική κοινότητα.
Πάρκο για σκέιτ στο Βέλγιο
Η ιδέα πίσω από το έργο αυτό είναι να δημιουργηθεί μια υποδομή για σκέιτμπορντ και BMX στη γειτονία. Θα είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, όχι μόνο για αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για να μπορεί κάποιος να συναντήσει άλλους νέους με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Brīvbode στη Λετονία
Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που δημιούργησαν εθελοντές με την ονομασία Brīvbode («δωρεάν κατάστημα»), όπου μία φορά την εβδομάδα μπορεί κανείς να φέρει ότι του είναι περιττό και να βρει πράγματα που χρειάζεται, όπως ρούχα, βιβλία και είδη σπιτιού.
Πρόσκληση για περισσότερους εθελοντές στα καταφύγια ζώων στη Λιθουανία
Σκοπός του έργου αυτού είναι να προωθήσει την εθελοντική εργασία στα καταφύγια ζώων και να συμβάλει στην αναβάθμιση τριών καταφυγίων ζώων στην πόλη Κλέιπεντα. Επιδιώκεται επίσης να δοθεί στους αλλοδαπούς σπουδαστές η δυνατότητα να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες εκτός των σπουδών.
Βιολογική γεωργία στην Πολωνία
Το έργο «Sferyczny ogród badawczy» έχει στόχο να αλλάξει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες των νέων και να τους ενθαρρύνει να καλλιεργήσουν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα δημιουργηθεί μια καινοτόμος φυτεία μέσα σε ένα σφαιρικό θερμοκήπιο, όπου οι νέοι της περιοχής θα μπορούν να έρθουν και να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, έως και τη συγκομιδή.
Αποκατάσταση ακτών στην Ιταλία
Ο κύριος στόχος του έργου «Mare d’inverno» είναι η αποκατάσταση μιας φυσικής παράκτιας περιοχής κοντά στα αστικά κέντρα Τράνι και Μπαρλέτα. Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της οποίας θα κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, θα καθαριστούν οι παραλίες και θα ξαναφυτευτούν ιθαγενή είδη δέντρων.