Skip to main content

Europske snage solidarnosti

Zajedno snažniji.

Projekti solidarnosti

Što su projekti solidarnosti?

Projekti solidarnosti su aktivnosti koje mladi mogu obavljati u skupini od pet ili više osoba za boljitak lokalne zajednice. Projekte solidarnosti samostalno organiziraju i provode mladi u mjestu u kojem žive.

Razmisli o poteškoćama s kojima se suočava tvoja zajednica i pitanjima koja su za tebe važna. Projekti bi trebali biti usmjereni na glavne izazove u lokalnoj zajednici, ali mogu biti povezani i s regionalnim ili čak nacionalnim pitanjima. Osim lokalne dimenzije, projekti solidarnosti trebali bi imati i vrijednost za Europu tako što će obuhvatiti prioritete utvrđene na europskoj razini kao što su uključenost, klimatske promjene, demokratski angažman, građanstvo ili rodna ravnopravnost.

Mogu trajati od 2 do 12 mjeseci i uglavnom se provode u nepunom radnom vremenu. To znači da možeš sudjelovati u slobodno vrijeme.

Tko može sudjelovati?

Bilo tko u dobi od 18 do 30 godina s boravištem u bilo kojoj zemlji sudionici Europskih snaga solidarnosti (sve zemlje Europske unije, Island, Turska i Sjeverna Makedonija). Najmanje pet osoba iz iste zemlje trebalo bi sastaviti skupinu. Maksimalni broj sudionika nije ograničen.

Kakvu financijsku potporu mogu dobiti?

Možeš dobiti 500 eura potpore mjesečno za troškove povezane s upravljanjem projektom i njegovom provedbom. Pokrit ćemo i troškove povezane s angažmanom trenera u projektu bude li potreban.

Kako se prijaviti?

Prijava za projekte solidarnosti jednostavan je postupak koji se provodi na internetu putem internetskih obrazaca. Tvoju će prijavu razmotriti nacionalna agencija zemlje u kojoj boraviš. Kandidati prijavu mogu podnijeti samostalno ili uz pomoć iskusne organizacije.
U obrascu prijave morat ćeš odgovoriti na pitanja o tome zašto želiš provesti svoj projekt, kako će on pridonijeti tvojoj zajednici i koje aktivnosti planiraš za faze pripreme i provedbe svoje ideje.

Prije prijave

  1. Sastavi svoju skupinu: pozovi druge mlade iz svoje zajednice i okupi skupinu oko zajedničke ideje ili teme.
  2. Svi se registrirajte: svi članovi skupine trebali bi se registrirati na Portalu Europskih snaga solidarnosti.
  3. Dobijte identifikacijsku oznaku organizacije: jedan član skupine preuzima ulogu „voditelja skupine” i registrira skupinu u Sustavu za registraciju organizacija kako bi skupina dobila identifikacijsku oznaku organizacije (OID). Za potrebe registracije trebat ćeš izraditi račun za EU Login. Ne zaboravi da se u tvoje ime može prijaviti druga organizacija (koja je već registrirana na Portalu za sudionike i ima OID ili će ga tek dobiti). Napominjemo da na sljedeće korake možeš prijeći čim se registriraš i dobiješ OID, tj. i prije nego što se registracija odobri.
  4. Prouči sve informacije: pročitaj posebne smjernice: Vodič kroz Europske snage solidarnosti (str. 52.–57.) i informacije na stranicama svoje nacionalne agencije. Za više informacija ili dodatnu pomoć obrati se svojoj nacionalnoj agenciji, koja će ti dati smjernice i pomoć za pripremu uspješne prijave. Ovaj primjerak internetskog obrasca pomoći će ti da znaš što očekivati pri ispunjavanju obrasca.
  5. Osmisli svoj projekt: strukturiraj svoje ideje. Odredi ciljeve za svoj projekt, članove skupine, očekivane rezultate, proračun koji će biti potreban i aktivnosti koje će skupina provesti, a zatim ispuni internetski obrazac.
     

Nakon svega toga...

     6. Podnesi prijavu: prijavi se na internetu putem obrasca za projekte solidarnosti ESC31. Idući su rokovi 7. svibnja 2020. u 12.00 i 1. listopada 2020. u 12.00 po briselskom vremenu. Nemoj zakasniti i sretno!


Paranduskohvik – kava i popravci u Estoniji

Glavna je ideja kafića-popravljaonice osvijestiti goste o negativnim utjecajima potrošačkog društva na okoliš i potaknuti ih na očuvanje okoliša. Održava se u otvorenoj radionici u zajednici te su ondje na raspolaganju svi alati potrebni za popravak različitih uređaja i aparata. Gosti mogu donijeti svoje pokvarene aparate i pokušati ih popraviti uz pomoć volontera.

The Room: amatersko kazalište u zajednici u Irskoj

Taj je projekt nastao kao odgovor na socijalnu isključenost tražitelja azila u Newbridgeu u okrugu Kildare. Cilj mu je osmisliti i provesti program primijenjenog kazališta u koje bi se uključili tražitelji azila. Program bi obuhvaćao niz kazališnih radionica te bi se za lokalnu zajednicu naposljetku izvela predstava.

Skate park u Belgiji

Projekt je usmjeren na izgradnju infrastrukture za vozače skateboarda i BMX-a u lokalnoj zajednici. To će biti mjesto za sport i druženje dostupno svima.

Brīvbode u Latviji

Taj je projekt nastavak volonterske inicijative Brīvbode (besplatnog dućana). Ljudi se pozivaju da jednom tjedno donesu što im više nije potrebno, kao što su odjeća, knjiga i kućanske potrepštine, i zauzvrat uzmu što im je potrebno.

Poziv za volontere u litavskim skloništima za životinje

U tom se projektu promiče volontiranje u skloništima za životinje i sudjelovanje u unapređenju triju takvih skloništa u Klaipedi. Osim toga, nastoji se uključiti inozemne studente u volonterske izvannastavne aktivnosti.

Ekološki uzgoj u Poljskoj

Projekt „Sferyczny ogród badawczy” usmjeren je na borbu protiv nezdravih prehrambenih navika mladih i na pokretanje vlastite ekološke poljoprivrede. U okviru tog projekta uspostavit će se inovativni uzgoj kultiviranih usjeva u kupolastom stakleniku te se mladi pozivaju na sudjelovanje u čitavom procesu, od uzgoja do žetve.

Obnova talijanske obale

Glavni je cilj projekta „Mare d'Inverno” obnoviti prirodno obalno područje u blizini gradskih središta Tranija i Barlette. U okviru tog projekta planiraju se informiranje javnosti o zaštiti okoliša, izgradnja staza za bicikliste i pješake, čišćenje plaža i ponovna sadnja autohtonih vrsta drveća.