Skip to main content

Európai Szolidaritási Testület

A közösség ereje

Szolidaritási projektek

Mi az a szolidaritási projekt?

A szolidaritási projekt olyan tevékenység, amely lehetőséget biztosít fiatalok legalább öttagú csoportjai számára, hogy pozitív változást idézzenek elő a helyi közösségekben. A projekteket a fiatalok maguk kezdeményezik és valósítják meg a saját közösségükben.

Gondold át, hogy szűkebb környezeted milyen kihívásokkal néz szembe, illetve, hogy mit tekintesz szívügyednek. A projektnek ugyan a közösségeden belüli kihívásokra kell irányulnia, de segíthet a regionális vagy akár nemzeti szintű problémák kezelésében is. A helyi kihívások kezelése mellett a szolidaritási projekteknek az európai értéket is érvényre kell juttatniuk az európai szinten meghatározott prioritások – például a társadalmi befogadás, a klímaváltozás, a demokratikus szerepvállalás, a polgári részvétel vagy a nemek közötti egyenlőség ügyének – képviseletével.

A projekteket, melyek futamideje 2-12 hónap lehet, részmunkaidőben valósítják meg,  ezért szabadidős tevékenységként is végezhető.

Ki vehet részt a programban?

Azok a 18 és 30 év közötti fiatalok, akik jogszerűen tartózkodnak valamely Európai Szolidaritási Testületben részt vevő országban (az EU valamennyi országa, Izland, Törökország és Észak-Macedónia). A csoporthoz minimum öt ember kell ugyanabból az országból. A csoport maximális taglétszáma nincs korlátozva.

Milyen pénzügyi támogatásban részesülök?

A projekt irányításához és végrehajtásához szükséges költségek fedezésére havi 500 euró támogatásra számíthatsz. A projektbe adott esetben bevont segítő („coach”) részvételének költségeit is fedezzük.

Hogyan kell pályázni?

A szolidaritási projektek támogatásáért nagyon egyszerűen, webes űrlapokon keresztül lehet pályázni. Pályázatodat a lakóhelyed szerinti ország nemzeti irodája bírálja el. Saját magad is pályázhatsz, vagy ha tetszik, dönthetsz úgy is, hogy beállsz egy tapasztalt szervezethez dolgozni, és úgy pályázol.
A pályázat benyújtására szolgáló űrlapon többek között ismertetned kell, hogy mi a projekt célja, az hogyan szolgálja a helyi közösség érdekeit, és milyen tevékenységeket foglal magában az ötlet előkészítési és végrehajtási szakaszában.

Mik a teendőid pályázás előtt?

  1. Hozd létre a csoportod: vedd fel a közösségedben más fiatalokkal a kapcsolatot, és hozd össze a csoportot egy közös ötlettel vagy témával.
  2. Regisztrálj mindenkit: a csoport minden tagjának regisztrálnia kell az Európai Szolidaritási Testület portálján.
  3. Kérj szervezeti azonosítót: a csoport egyik tagját ki kell nevezni „csoportvezetőnek”, akinek a szervezeti azonosító (OID) megszerzése érdekében regisztrálnia kell a csoportot a Szervezeti Nyilvántartási Rendszerben. A regisztráció feltétele, hogy legyen EU login-fiókod. Ne feledd, akár szervezetet is megadhatsz, hogy a nevedben pályázzon (vagy már regisztrált a résztvevői portálon és rendelkezik szervezeti azonosítóval, vagy kér később egyet). Fontos megjegyezni, hogy a regisztrációt és a szervezeti azonosító megszerzését követően nem kell megvárni az engedélyt, továbbléphettek a folyamatban.
  4. Tájékozódj alaposan: Olvasd el a folyamatról szóló tájékoztatót – az Európai Szolidaritási Testület pályázati útmutató 52–57. oldalát, valamint a nemzeti irodád honlapján található információkat. Ha további információra lenne szükséged, fordulj a nemzeti irodához. A nemzeti iroda iránymutatással szolgál, és segít a sikeres pályázat elkészítésében. Az alábbi online formanyomtatványon láthatod, hogy mire számíthatsz az űrlap kitöltésekor.
  5. Hozd létre a projektet: strukturáld az ötleteidet – gondold át, mik a projekted célkitűzései, ki lesz a csoportodban, milyen eredményeket szeretnél elérni, mekkora költségvetésre van a projektednek szüksége és milyen tevékenységeket fogtok folytatni, majd töltsd ki a pályázati űrlapot.

..végezetül pedig...

     6. Nyújtsd be a pályázatod: Pályázz online az ESC31 Szolidaritási projektek internetes űrlapján keresztül. Közelgő határidők: 2020. május 7. brüsszeli idő szerint 12 óra és 2020. október 1. brüsszeli idő szerint 12 óra. Jegyezd be a naptáradba, sok szerencsét kívánunk!


Paranduskohvik – javítóműhely-kávézó Észtországban

A javítóműhely-kávézó alapötlete az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a fogyasztói társadalom negatív környezeti hatásaira, és a környezet megóvására ösztönözzön mindenkit. Közösségi teret (nyitott műhelyt) ad, amelyben minden szerszám megtalálható a legkülönbözőbb eszközök és készülékek javításához. Mindenki behozhatja saját elromlott készülékét, és hozzáértő önkéntesekkel közösen megpróbálhatja megjavítani.

A Szoba: Közösségi színjátszókör Írországban

Ezt a projektet a Kildare megye Newbridge menedékkérők Kildare megyében történő kirekesztésére adott válaszként született. A szervezők maguknak a menedékkérőknek a bevonásával kísérleti színházat hoznak létre, próbákat tartanak, majd a műhelyfoglalkozások végén a darabot helyi közönség elé viszik egy záróelőadás formájában.

Gördeszkapark Belgiumban

A projekt kiötlői a gördeszka és a BMX infrastruktúrájának létrehozását szeretné elérni lakóhelyük közelében. Nemcsak a sportolásra nyújt majd lehetőséget mindenki számára, hanem találkozási pont is lehet a hasonló gondolkodású fiataloknak.

Brīvbode Lettországban

A projekt a Brīvbode (magyarul „szabadbolt”) kezdeményezés folytatása, amelyet önkéntesek indítottak útjára. Hetente egyszer összegyűlnek az emberek, elhozzák magukkal feleslegessé vált használati tárgyaikat (ruhákat, könyveket, háztartási eszközöket), illetve átveszik azokat másoktól, amelyekre éppen nekik van szükségük.

Az állatmenhelyeken végzett önkéntes munka népszerűsítése Litvániában

A projekt célja az, hogy több ember vállaljon önkéntes munkát az állatmenhelyeken, valamint hogy három állatmenhelyet korszerűsíteni lehessen Klaipedában. Lehetőséget kíván teremteni emellett a külföldi diákoknak arra, hogy részt vehessenek iskolán kívüli önkéntes tevékenységekben.

Biogazdálkodás Lengyelországban

A „Sferyczny ogród badawczy” projekt célja, hogy megváltoztassa a fiatalok egészségtelen étkezési szokásait és ösztönözze a saját biogazdálkodás létrehozását. A projekt részeként a fiatalok az ültetéstől a betakarításig részt vesznek egy gömb alakú üvegház növénykultúrájának gondozásában.

Partszakasz rendbetétele Olaszországban

A „Mare d'Inverno” projekt fő célja a Trani és Barletta városközpontok közelében lévő természetes tengerparti övezet helyreállítása. Ez a projekt fejleszteni és növelni szeretné a környezetvédelemmel kapcsolatos tudatosságot. Kerékpárutak és járdák építését, strandok takarítását és az őshonos fafajok újratelepítését foglalja magában.