Proiecte de solidaritate
Ce este un proiect de solidaritate?
Un proiect de solidaritate este o activitate pe care un tânăr o poate desfășura în cadrul unui grup de cel puțin cinci persoane pentru a aduce o schimbare pozitivă într-o comunitate locală. Proiectul este elaborat și implementat chiar de tineri, în locul în care trăiesc.
Gândește-te la provocările cu care se confruntă zona ta și la cauzele care contează pentru tine. Proiectul ar trebui să se concentreze asupra comunității tale, dar poate aborda și aspecte regionale sau chiar naționale. Pe lângă faptul că răspunde unor nevoi locale, un proiect de solidaritate trebuie să promoveze și o valoare europeană, preluând priorități identificate la nivelul UE – incluziunea, combaterea schimbărilor climatice, angajamentul democratic, cetățenia, egalitatea de gen etc.
Proiectul poate dura între 2 și 12 luni și se realizează, de regulă, cu normă parțială, ceea ce îți permite să te implici în timpul liber.
Cine poate participa?
Orice tânăr cu vârsta între 18 și 30 de ani care locuiește într-una din țările participante la Corpul european de solidaritate (statele membre UE, Islanda, Turcia și Macedonia de Nord). Pot forma un grup cel puțin 5 persoane din aceeași țară. Nu există limită maximă pentru numărul de participanți.
De ce sprijin financiar pot beneficia?
Poți primi circa 500 EUR pe lună pentru a-ți realiza proiectul, adică pentru a acoperi costurile de gestionare și implementare a acestuia. Dacă este nevoie, vom acoperi și costurile legate de implicarea în proiect a unui instructor.
Cum se depune cererea?
Depunerea unei cereri de finanțare pentru un proiect de solidaritate este un proces simplu, care presupune completarea unor formulare online. Cererea ta va fi evaluată de agenția națională din țara în care locuiești. Când soliciți finanțare, poți să completezi singur formularul sau, dacă vrei, poți să apelezi la o organizație cu experiență în domeniu.
Formularul include întrebări precum: de ce dorești să realizezi acest proiect, cum va beneficia comunitatea, ce activități sunt prevăzute pe durata procesului de pregătire și executare a proiectului.
Înainte de trimiterea cererii...
- Creează-ți grupul: invită alți tineri din comunitatea ta și reuniți-vă în jurul unei idei sau al unei teme.
- Asigură-te că toți participanții se înregistrează: toți membrii grupului trebuie să se înscrie pe portalul Corpului european de solidaritate.
- Obține un număr de identificare pentru organizație: un membru al grupului preia rolul de lider și se înscrie în Sistemul de înregistrare a organizațiilor pentru a obține un număr de înregistrare. În acest scop, ți se va cere să creezi un cont EU Login. Menționăm că poți identifica o organizație care este dispusă să înainteze o cerere în numele tău (organizația este deja înregistrată pe portalul participanților și are un număr de identificare sau va obține unul). Este important să reții că poți trece la etapele următoare imediat după înregistrare și obținerea numărului de identificare, chiar și înainte de aprobare.
- Fă-ți temele: citește orientările specifice – Ghidul Corpului european de solidaritate (paginile 52-57) și informațiile de pe site-urile agențiilor naționale. Dacă ai nevoie de sprijin sau de informații suplimentare, poți contacta agenția națională. Aceasta te va îndruma și te va ajuta să îți pregătești cererea de finanțare. Consultă această copie a formularului online pentru a ști la ce să te aștepți în momentul în care completezi cererea.
- Creează-ți proiectul: structurează-ți ideile – definește obiectivele proiectului, stabilește cine va face parte din grup, ce rezultate speri să obții, ce buget necesită proiectul și ce activități vor fi realizate. După aceea, completează formularul online.
...și în cele din urmă...
6. Trimite cererea: trebuie să faci acest lucru utilizând formularul online ESC31 pentru proiecte de solidaritate. Următoarele termene-limită sunt 7 mai 2020, ora 12:00 (ora Belgiei) și 1 octombrie 2020, ora 12:00 (ora Belgiei). Nu rata aceste termene-limită. Succes!
Paranduskohvik: „repair café” în Estonia
Principalul scop al acestei „repair café” este să îi sensibilizeze pe oameni cu privire la efectele negative pe care societatea de consum le are asupra mediului și să îi încurajeze să protejeze natura. Proiectul se desfășoară într-un spațiu public care îi aparține comunității, unde sunt puse la dispoziție toate uneltele necesare pentru a repara diverse tipuri de aparate. Persoanele interesate sunt invitate să își aducă lucrurile stricate și să încerce să le repare împreună cu voluntarii.
The Room: teatru local în Irlanda
Proiectul a luat naștere ca răspuns la excluziunea socială a solicitanților de azil din Newbridge, comitatul Kildare. Scopul său este să creeze și să implementeze un program de teatru aplicat cu participarea solicitanților de azil. Programul va include ateliere teatrale și se va finaliza cu un spectacol susținut în fața comunității locale.
Pistă de skateboard în Belgia
Proiectul își propune să doteze un cartier cu infrastructura necesară pentru skateboard și bicicletele BMX. Se va crea astfel un loc public în care se vor desfășura activități sportive dar care va fi, în același timp, și un punct de întâlnire pentru tineri.
Brīvbode în Letonia
Proiectul este o continuare a așa numitei-inițiative „Brīvbode” (troc), lansată de un grup de voluntari, care îi invită pe cei interesați ca o dată pe săptămână să aducă la magazin lucrurile de care nu au nevoie și să caute, în schimb, ce le trebuie – cărți, îmbrăcăminte, aparate electrocasnice.
Invitație la voluntariat în adăposturi pentru animale din Lituania
Proiectul promovează voluntariatul în adăposturile pentru animale și contribuie la modernizarea a trei dintre ele în Klaipeda. De asemenea, intenționează să le ofere studenților străini posibilitatea de a se implica în activități de voluntariat după cursuri.
Agricultură ecologică în Polonia
Proiectul „Sferyczny ogród badawczy” își propune să schimbe obiceiurile alimentare nesănătoase ale tinerilor și să îi încurajeze să înființeze ferme ecologice. În cadrul proiectului, se va construi o seră sferică pentru culturi inovatoare. Tinerii din localitate vor putea să ia parte la toate procesele agricole, de la cultivare până la recoltare.
Refacerea zonei de coastă în Italia
Obiectivul principal al proiectului „Mare d’Inverno” este să recupereze o zonă de coastă din apropierea centrelor urbane Trani și Barletta. De asemenea, proiectul intenționează să îi invite pe oameni să protejeze mai mult mediul, promovând crearea de piste pentru pietoni și bicicliști, curățarea plajelor și replantarea speciilor locale de arbori.