Skip to main content

Europski dan jezika

Plakat Europski dan jezika

26/09/2022 13:15

26/09/2022 14:15

[CET] Central European Time

Ove godine Europski dan jezika obilježavamo dvadeset i prvi put, što je ujedno isto toliko obilježavanja i proslave jezične i kulturne raznolikosti.
Opći ciljevi obilježavanja Europskog dana jezika su:
• upozoriti na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje
• promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe
• poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.
U knjižnici Osnovne škole Jelenje-Dražice, u suradnji s prof. talijanskog jezika Ivanom Balen-Grudenić, obilježen je Europski dan jezika.
Učenici sedmih razreda koji su polaznici Talijanskog jezika putem službene stranice Europskog dana jezika upoznali su se sa zanimljivostima o jeziku, osvijestili su važnost poznavanja više stranih jezika i zainteresirali su se za učenje novih. Pomoću slike i virtualnog povećala tražili su riječ na stranom jeziku te pokušali prepoznati gdje je slika snimljena. Slušali su riječi na raznim jezicima te pokušali prepoznati kojem jeziku pripadaju.
Istraživali su online izvore, učili su osnovne fraze poput hvala, pričaj sa mnom i sl. na različitim jezicima te pomoću online rječnika preveli riječ jezik na više europskih jezika i uparili s odgovarajućom državnom zastavom. Naše aktivnosti objedinili smo na plakatu.
U alatu Genialy izrađena je interaktivna karta s poveznicama na druge izvore informacija kako bi se učenici koji nisu sudjelovali mogli podsjetiti koliko je važno učiti strane jezike. Karta je dostupna i na stranicama virtualne knjižnice.

Activity details
Activity format With face-to-face presence
Starts on 26/09/2022 13:15
Ends on 26/09/2022 14:15
Timezone [CET] Central European Time
Organised by OŠ Jelenje-Dražice (školska knjižnica)
Contact email helena.baric1@skole.hr
Target age range 13 or younger
Language of the activity Croatian, Italian, English, German, Spanish, Portuguese, Hungarian, Czech, Polish, French, Finnish, Lithuanian
Type of activity Workshop
Activity topics European values; Youth and the world; Culture
Booking Booking always necessary – see details
Wheelchair accessibility Fully wheelchair accessible
Youth Goals this activity is linked to Information & Constructive Dialogue; Quality Learning
Related to the Conference on the Future of Europe No
Number of expected participants (estimate) 16
dehaze