Skip to main content

EURO - naš novac

Poziv na naše predavanje i radionicu za učenike.

02/12/2022 12:00

02/12/2022 14:00

[GMT] Srednje vrijeme po Greenwichu

U Gimnaziji Sesvete održano je predavanje 2. 12. 2022. za naše učenike pod nazivom EURO – NAŠ NOVAC, koje su predstavile Ana Zorić, Ivana Žepić i Zvjezdana Kidrić iz Ministarstva financija. Predavanje smo organizirali u sklopu poboljšanja financijske pismenosti naših učenika i s obzirom na skoro uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, od 1. siječnja 2023. godine. Inače radionice iz financijske pismenosti provodimo već više godina s našim učenicima na kojima im stručnjaci iz ovog područja drže zanimljive radionice.
U vrlo zanimljivom interaktivnom izlaganju saznali smo načine i prednosti ulaska Hrvatske u bankovnu uniju europodručja, kao njezina 20. članica i dublju integraciju u Europsku uniju. Čuli smo i značajne pojedinosti o zamjeni kune i procesu uvođenja eura u hrvatski platni sustav.
Euronovčanice prikazuju arhitektonske motive u stilovima iz različitih razdoblja povijesti Europe (na jednoj strani su motivi prozora, a na drugoj motivi mostova koji povezuju zemlje Europe, s portretom Europe, likom iz grčke mitologije).

Uvođenje eura važan je korak u našem gospodarskom razvoju. Svrha je prelaska na euro dugoročno jačanje gospodarstva te podizanje životnog standarda hrvatskih građana.
U razgovoru s predavačicama učenici su postavljali zanimljiva pitanja, a na radioničkim su zadacima rješavali svakodnevne situacije iz financijske pismenosti i snalaženje u konverziji eura u kune. Vrlo korisno za učenike i njihovu financijsku pismenost.

INFORMACIJE O AKTIVNOSTI
Format aktivnosti Uz fizičku prisutnost
Datum početka 02/12/2022 12:00
Završetak 02/12/2022 14:00
Vremenska zona [GMT] Srednje vrijeme po Greenwichu
Organizator Ruža Jozić i Ljiljana Dujmović, Gimnazija Sesvete
Internetska stranica organizacije http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
E-adresa za kontakt ruza.jozic2@skole.hr
Ciljana dob (raspon) 14-17
Jezik aktivnosti hrvatski
Vrsta aktivnosti Radionica
Teme aktivnosti Europske vrijednosti; Mladi i svijet; Gospodarstvo i financije
Ciljevi za mlade s kojima je aktivnost povezana Povezivanje EU-a s mladima; Informiranje i konstruktivan dijalog
Povezano s konferencijom o budućnosti Europe Ne
Broj očekivanih sudionika (procjena) 120
dehaze