Skip to main content

Ti koja imaš nevinije ruke - uz 100. obljetnicu rođenja Vesne Parun

Pozivnica za naš projekt i izložbu

10/02/2022 08:00

10/11/2022 17:00

[GMT] Srednje vrijeme po Greenwichu

U čast velikoj hrvatskoj pjesnikinji u povodu 100. obljetnice njezina rođenja, proveli smo školski projekt s učenicima u suradnji s mjesnim Muzejom Prigorja Sesvete. Školski smo projekt osmislili kao istraživački rad učenika Čitateljskog kluba u Muzeju Prigorja, u kojem su učenici proveli intervju s kustosima Muzeja, sve zabilježili, snimili i napravili fotodokumentaciju o ostavštini Vesne Parun. Ovo je bila Sesvetska balada Vesne Parun, jer je pjesnikinja živjela s obitelji u Sesvetama od 1942. do pedesetih godina prošloga stoljeća baš u našim Sesvetama.
Za to su vrijeme učenici Likovne grupe oslikali i ilustrirali dvadesetak odabranih pjesama Vesne Parun iz zbirke Zore i vihori, koja je upravo nastala u našim Sesvetama. Sav istraženi materijal učenici su sa školskom knjižničarkom oblikovali za plakate na kojima pokazujemo život i rad Vesne Parun, s posebnim osvrtom na godine proživljene u Sesvetama. Likovni radovi naših učenika obogatili su ovu izložbu i dali joj poseban pečat, a recital poezije Vesne Parun izvode učenici 2. i 3. razreda. Sadržaj naše izložbe može se pogledati i u digitalnim publikacijama koje je oblikovala školska knjižničarka u ISSUU na poveznicama:

https://issuu.com/rjozic/docs/vesna_parun_ivot_i_knji_.rad https://issuu.com/rjozic/docs/vesna_parun_poezija_u_slici
Pjesnikinji smo posvetili pozornost i kao Bugarska odiseja Vesne Parun i njezine pjesme nastale u Bugarskoj i na bugarskom jeziku, što smo istaknuli na našoj izložbi.

U godini kada se obilježava 100. obljetnica rođenja naše najveće pjesnikinje Vesne Parun, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2022., otvorena je izložbe iz Zbirke Vesne Parun Muzeja Prigorja u Sesvetama u Goethe-Institutu u Zagrebu.

Tim su povodom učenici Gimnazije Sesvete Gabrijel Brlečić, Andrea Jerković, Katarina Korčanin, Eni Kozić i Andrea Žgela, sa svojim profesoricama Andrejom Korčanin i Marianne Brekalo te asistenticom Katharinom Selzer interpretirali u Goethe-Institutu u Zagrebu balade antologijskih njemačkih pjesnika Goethea, Heinea i Rilkea te njihove prepjeve na hrvatski jezik koje je prevela upravo pjesnikinja Vesna Parun.
Više na mrežnoj stranici škole:
http://gimnazija-sesvete.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1639&mshow=1512#mo…

INFORMACIJE O AKTIVNOSTI
Format aktivnosti Uz fizičku prisutnost
Datum početka 10/02/2022 08:00
Završetak 10/11/2022 17:00
Vremenska zona [GMT] Srednje vrijeme po Greenwichu
Organizator Ruža Jozić, Gimnazija Sesvete
Internetska stranica organizacije http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
E-adresa za kontakt ruza.jozic2@skole.hr
Ciljana dob (raspon) 14-17
Jezik aktivnosti hrvatski
Vrsta aktivnosti Izložba
Teme aktivnosti Europske vrijednosti; Mladi i svijet; Uključivost i ravnopravnost; Kultura
Ciljevi za mlade s kojima je aktivnost povezana Ravnopravnost svih rodova; Uključiva društva; Kvalitetno učenje
Povezano s konferencijom o budućnosti Europe Ne
Broj očekivanih sudionika (procjena) 200
dehaze