Skip to main content

Hrvatska pisana baština

Fotografija s našeg posjeta NSK-a u Zagrebu

20/02/2022 08:00

28/11/2022 14:30

[GMT] ώρα Γκρίνουιτς

Dana 3. studenog 2022. učenici 4.a razreda išli su posjetiti izložbu Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjega vijeka do 19. stoljeća, koja je postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Bila je to prigoda da se učenici uživo upoznaju sa hramom hrvatske kulture i povijesti, a ujedno upoznaju djelatnost NSK-a, njezine specijalne zbirke i odjele. U pratnji školske knjižničarke Ruže Jozić i profesorice Suzane Pešorda te uz stručno vodstvo djelatnika NSK-a posjetili smo i restauratorsku radionicu, zbirku inkunabula i rijetkih knjiga - RARA, arhiv Knjižnice te čitaonice koje koriste studenti i doktorandi za svoj rad.

Po dolasku u NSK obišli smo izložbu Hrvatska pisana baština - izbor književnih i povijesnih djela od 13. do 19. st. Kroz izložbu nas je vodila jedna od autorica izložbe gospođa Kristina Judaš. Izložba uključuje najznačajnija pisana djela hrvatske književnosti od srednjega vijeka, novi vijek do kraja 19. st. te najvažnija djela hrvatskoga jezikoslovlja.
Nakon izložbe u predvorju NSK posjetili smo prostorije restauratorske radionice u kojima se restauriraju, konzerviraju i čuvaju stare knjige. Naučili smo u kakvim uvjetima treba čuvati knjige te na koje sve načine one mogu biti oštećene. Vidjeli smo kako se popravljaju poderotine, rupe od crva te kako se rješavaju plijesni i popravljaju krhke stranice, tehniku pranja starih knjiga te popravljanja pomoću veoma tankog japanskog papira. U knjigovežnici smo vidjeli kako se restauriraju korice od kože ili drveta te ponovno uvezuju stranice u knjižni blok.
U zbirci RARA, u kojoj se čuvaju rijetke i stare knjige, imali smo prigodu vidjeti primjerke vrijednih i starih knjiga, kao npr. drugo izdanje Marulićeve Judite iz 1522. godine, Lucićevu Robinju, Dictionarium Fausta Vrančića (prvi rječnik hrvatskoga jezika) Kratku osnovu horvatsko-slavenskog pravopisanja. Za kraj obilaska prošli smo kroz dvije čitaonice Knjižnice i vidjeli način rada u čitaonicama i korištenje knjižnične građe. Pokazali su nam i odraz grada Zagreba u zrcalima, tj. prizmama na krovu knjižnice. Naučili smo kako funkcionira Nacionalna i sveučilišna knjižnica, što je obavezni primjerak te kako možemo pretraživati građu i postati članovi NSK-a. Više na mrežnoj stranici škole na poveznici:
http://gimnazija-sesvete.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1636&mshow=1512#mo…

Gostovanje izložbe „Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća“ u Gimnaziji Sesvete

Izložba Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjega vijeka do 19. stoljeća bila je postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, od 3. do 21. studenoga 2022. Nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izložba Hrvatska pisana baština postavljena je u Gimnaziji Sesvete u sklopu manifestacije Sajam povijesti, od 21. do 28. studenoga 2022.

Λεπτομερή στοιχεία δραστηριότητας
Μορφή δραστηριότητας Με φυσική παρουσία
Αρχίζει στις 20/02/2022 08:00
Λήξη 28/11/2022 14:30
Ζώνη ώρας [GMT] ώρα Γκρίνουιτς
Διοργανώνεται από Ruža Jozić i Suzana Pešorda, Gimnazija Sesvete i Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb
Ιστότοπος οργανισμού http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
Email αρμοδίου επικοινωνίας ruza.jozic2@skole.hr
Ηλικιακή ομάδα-στόχος 14-17
Γλώσσα της δραστηριότητας Croatian
Είδος δραστηριότητας Έκθεση
Θέματα της δραστηριότητας Ευρωπαϊκές αξίες; Πολιτισμός
Στόχοι για τη νεολαία με τους οποίους συνδέεται αυτή η δραστηριότητα Ενημέρωση και εποικοδομητικός διάλογος; Ποιοτική μάθηση
Αφορά τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης Όχι
Αριθμός αναμενόμενων συμμετεχόντων (εκτίμηση) 520
dehaze