Skip to main content

MOLIEREU uz 400. obljetnicu rođenja - istraživanje, čitanje, govorenje

Najavni letak naše izložbe

20/01/2022 10:30

12/02/2022 17:02

[GMT] Greenwichin yleisaika

Molièreu uz 400. obljetnicu rođenja

Kazališni svijet i Francuska od siječnja 2022. slave četiri stoljeća od rođenja jednog od najvećih pisaca na francuskom jeziku i književnog velikana svjetske književnosti. Obilježava se 400. godina rođenja velikog francuskog komediografa Jeana Baptistea Poquelina, poznatijeg kao Molière.

Molièreu pripada izuzetno mjesto u svjetskoj književnosti. Njegove brojne komedije izvode se i danas na mnogim pozornicama svijeta i nisu izgubile ništa od izvornog smisla za humor i problematike koja nikada ne zastarijeva. Bezbrojni prijevodi i prerade njegovih komedija Molièreova vremena, od 17. stoljeća do danas, samo potvrđuju tezu da je on jedan od najpopularniji komediografa svih vremena. Molière je genijalno ismijao društvo svoga vremena, i to ne samo pojedinačne karaktere, nego i čitav splet društvenih odnosa, ukazujući na mnoge laži i predrasude, ne libeći se bespoštednog prikazivanja pokvarenosti i izvitoperenosti aristokracije, ali i gramzivosti buržoazije. Moliereu smo posvetili istraživanje, izložbu i našu digitalnu publikaciju dostupnu na poveznici:
https://issuu.com/rjozic/docs/moli_re_j._b._poquelin .
Molière je zapisao: Čudan je posao nasmijavati čestite ljude.
I mi smo se pokušali nasmijati uz Moliereove tekstove iz njegovih komedija. Naši učenici dramske grupe s profesoricom Željkom Župan Vuksan govorili su njegove monologe i dijaloge, uspoređivali ih sa današnjim ponašanjima i karakterima ljudi u suvremenom društvu.

Toimintaa koskevat tiedot
Toiminnan muoto Kasvokkain
Aloituspäivä 20/01/2022 10:30
Päättyy 12/02/2022 17:02
Aikavyöhyke [GMT] Greenwichin yleisaika
Järjestäjä Ruža Jozić i Željka Župan Vuksan, Gimnazija Sesvete
Järjestäjän verkkosivusto http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
Sähköpostiosoite yhteydenottoja varten ruza.jozic2@skole.hr
Kohdeikäryhmä 14-17; Yli 35
Toiminnan kieli kroatia
Toiminnan tyyppi Näyttely
Toiminnan aiheet Osallistuminen ja sitoutuminen; Eurooppalaiset arvot; Nuoret maailmassa; Syrjäytymisen torjunta ja tasa-arvo; Kulttuuri
Toimintaan liittyvät nuorisotavoitteet Osallistavat yhteiskunnat; Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu; Laadukas oppiminen
Liittyy Euroopan tulevaisuuskonferenssiin En
Osallistujen määrä (arvio) 200
dehaze