Skip to main content

Moja priča - književni susret s Julijanom Matanović

Pozivnica za naš književni susret s Julijanom Matanović

26/04/2022 13:05

26/04/2022 15:00

[CET] Central European Time

Na ovom dugo očekivanom književnom susretu upoznali smo spisateljicu Julijanu Matanović, ženu neiscrpne energije koja donosi duh tradicije u svojim knjigama. Književnica je autorica niza književnih djela, ogleda, eseja i književnih kritika, a tijekom svog bogatog stvaralačkog života dobila je niz književnih nagrada i priznanja. Popularna je postala potkraj devedesetih godina, proslavivši se knjigom “Zašto sam vam lagala?”, koja je do danas objavljena i rasprodana u 15 izdanja. Što nam je književnica Julijana Matanović otkrila o svome životu i od kuda crpi inspiraciju za spisateljski rad, saznali smo u razgovoru koji su u ime nazočnih učenika 2. razreda vodile naše učenice Ema i Klea.
Evo nekih razmišljanja naše književnice Julijane Matanović:

Jednostavno rečeno; pisac ili jesi ili nisi. Poslije se, ponajviše čitanjem drugih, oblikuješ i nadograđuješ. Uvjerena sam kako treba gledati život oko sebe, biti otvoren za priče drugih, slušati ih, kupiti ih s tla jer su one posijane svuda oko nas. I pri tome ti ne smije biti teško saginjati se, sitniti se pred nižima od sebe. Priču treba zaslužiti. Emocijom. Njome se stječe pravo na govor. Oduvijek sam na život gledala kao na priču, i tako se spašavala. Pretrpjela sam zbog toga napade, zlonamjerni su govorili o blagim dijagnozama. Nisu me dosad pokolebali oko moje vjere u smisao priče.
Bio je ovo nezaboravan, nadahnut i dirljiv susret, koji su učenici pozorno pratili i nisu odlazili doma dok je Julijana pričala, unatoč tome što je predviđeno vrijeme već poprilično bilo prekoračeno. Ono što nam ostaje je čitanje njezinih knjiga, a mnoge se nalaze i na policama školske knjižnice.

Activity details
Activity format With face-to-face presence
Starts on 26/04/2022 13:05
Ends on 26/04/2022 15:00
Timezone [CET] Central European Time
Düzenleyen Ruža Jozić, Draženka Čutura i Željka Župan Vuksan, Gimnazija Sesvete
Organisation website http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
Contact email ruza.jozic2@skole.hr
Target age range 14-17
Language of the activity Hırvatça
Type of activity Diğer
Activity topics Youth and the world; Inclusion & equality; Eğitim
Wheelchair accessibility Tekerlekli sandalyeye tamamen erişim
Youth Goals this activity is linked to Inclusive Societies; Mental Health & Wellbeing; Quality Learning
Related to the Conference on the Future of Europe Hayır
Number of expected participants (estimate) 120
dehaze