Skip to main content

Moja priča - književni susret s Julijanom Matanović

Pozivnica za naš književni susret s Julijanom Matanović

26/04/2022 13:05

26/04/2022 15:00

[HEC] Heure de l'Europe centrale

Na ovom dugo očekivanom književnom susretu upoznali smo spisateljicu Julijanu Matanović, ženu neiscrpne energije koja donosi duh tradicije u svojim knjigama. Književnica je autorica niza književnih djela, ogleda, eseja i književnih kritika, a tijekom svog bogatog stvaralačkog života dobila je niz književnih nagrada i priznanja. Popularna je postala potkraj devedesetih godina, proslavivši se knjigom “Zašto sam vam lagala?”, koja je do danas objavljena i rasprodana u 15 izdanja. Što nam je književnica Julijana Matanović otkrila o svome životu i od kuda crpi inspiraciju za spisateljski rad, saznali smo u razgovoru koji su u ime nazočnih učenika 2. razreda vodile naše učenice Ema i Klea.
Evo nekih razmišljanja naše književnice Julijane Matanović:

Jednostavno rečeno; pisac ili jesi ili nisi. Poslije se, ponajviše čitanjem drugih, oblikuješ i nadograđuješ. Uvjerena sam kako treba gledati život oko sebe, biti otvoren za priče drugih, slušati ih, kupiti ih s tla jer su one posijane svuda oko nas. I pri tome ti ne smije biti teško saginjati se, sitniti se pred nižima od sebe. Priču treba zaslužiti. Emocijom. Njome se stječe pravo na govor. Oduvijek sam na život gledala kao na priču, i tako se spašavala. Pretrpjela sam zbog toga napade, zlonamjerni su govorili o blagim dijagnozama. Nisu me dosad pokolebali oko moje vjere u smisao priče.
Bio je ovo nezaboravan, nadahnut i dirljiv susret, koji su učenici pozorno pratili i nisu odlazili doma dok je Julijana pričala, unatoč tome što je predviđeno vrijeme već poprilično bilo prekoračeno. Ono što nam ostaje je čitanje njezinih knjiga, a mnoge se nalaze i na policama školske knjižnice.

INFORMATIONS SUR L’ACTIVITÉ
Format de l'activité En présentiel
Date de début 26/04/2022 13:05
Se termine le 26/04/2022 15:00
Fuseau horaire [HEC] Heure de l'Europe centrale
Organisée par Ruža Jozić, Draženka Čutura i Željka Župan Vuksan, Gimnazija Sesvete
Site web de l'organisation http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
Adresse électronique de contact ruza.jozic2@skole.hr
Catégorie d’âge ciblée 14-17
Langue de l’activité Croate
Type d’activité Autre
Thèmes de l’activité Les jeunes et le monde; Insertion et égalité des chances; Éducation
Accessibilité aux fauteuils roulants Tout à fait accessible en fauteuil roulant
Objectifs pour la jeunesse auxquels cette activité est liée Sociétés inclusives; Santé mentale et bien-être; Apprentissages de qualité
En lien avec la Conférence sur l'avenir de l'Europe Non
Nombre de participants attendus (estimation) 120
dehaze