Skip to main content

Projekt WACOM - Parlament mladih sliva rijeke Save

Učenici Gimnazije Sesvete u Beogradu

13/10/2022 08:00

15/10/2022 22:00

[MET] Medeleuropeisk tid

PARLAMENT MLADIH SLIVA RIJEKE SAVE - SUDJELOVANJE UČENIKA GIMNAZIJE SESVETE NA 10. PARLAMENTU MLADIH SLIVA RIJEKE SAVE

Učenici naše škole Vito Jovičić, Maja Kušeković, Lucija Rezo i Nina Sente pod vodstvom profesorice Suzane Pešorde sudjelovali su na 10. Parlamentu mladih sliva rijeke Save koji se održao od 13. do 15. listopada 2022. godine u Beogradu. Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (ISRBC) ovogodišnju temu parlamenta povezala je s projektom pod nazivom Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save (Water Contingency Management in the Sava River Basin -WACOM) čiji je glavni cilj smanjenje rizika za ljude i okoliš u slučajevima onečišćenja ili poplava. Projekt WACOM sufinanciran je sredstvima EU fondova (EDRF, IPA) u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav. Ciljevi projekta su: povećati ekološku svijest ljudi, posebice mladih, upoznati potencijale sliva rijeke Save, naučiti mlade kako se ponašati u izvanrednim situacijama kako bi se smanjila opasnost od poplava, onečišćenja i drugih izvanrednih situacija za ljude, dobra i prirodu.

Tim naše škole pod nazivom gerVu izradio je prezentaciju na zadanu temu Upravljamo izvanrednim situacijama i usredotočio se na prostor potoka Vuger koji protječe uz našu Školu. Koristeći digitalne vještine i znanja iz Geografije i drugih predmeta učenici su izradili rad zbog čije kvalitete su pozvani na 10. Parlament mladih sliva rijeke Save.
Radeći u projektu i sudjelujući u radu Parlamenta, mnogo toga smo naučili, upoznali nove ljude, stvorili nova prijateljstva te vidjeli koliko je važno baviti se i brinuti o našim vodama, prirodi oko nje i očuvati ekološke vrijednosti prostora. Nadamo se i ostvariti intenzivniju suradnju između učenika srednjih škola sliva rijeke Save, a i uključiti učenike naše Škole i u neke druge projekte sa kojima smo se upoznali. Naš projekt gerVu i Parlament predstaviti ćemo na Međunarodnom danu voda u našoj školi, svečano uručiti certifikate učenicima o sudjelovanju, u nadi da će se i drugi učenici i mentori uključiti u ovakve projekte.
Ovaj su projekt naši učenici predstavili i u Sarajevu sredinom prosinca 2022.

Završna konferencija WACOM projekta Water Contingency Management in the Sava River Basin –„Upravljanje izvanrednim stanjima na vodama“ održana je 14. i 15. 11. 2022. u Sarajevu (BiH), na kojoj je učenica naše škole Maja Kušeković iz 4.a održala zapaženo i zanimljivo izlaganje uz izvrsnu prezentaciju rada naših učenika, timski rad pod nazivom gerVu , čiji su članovi: Lucija Rezo, Nina Sente, Vito Jovičić, Josip Čuturić i Maja Kušeković, učenici iz 4.a, i mentorica rada profesorica Suzana Pešorda. Tema, a ujedno i naziv rada bio je: „Upravljajmo izvanrednim situacijama / Poplava i zagađenje u Sesvetama“ koji je već bio zapažen na predstavljanju na Parlamentu mladih sliva rijeke Save 22, kao dio WACOM projekta, održanog u Beogradu (Srbija), od 13. - 15. 10. 2022., o čemu detaljni izvještaj možete pronaći na mrežnim stranicama naše škole.

OM PROJEKTET
Aktivitetens format Deltagande på plats
Startar den 13/10/2022 08:00
Till 15/10/2022 22:00
Tidszon [MET] Medeleuropeisk tid
Arrangeras av Međunarodna komisija za sliv rijeke Save - ISRBC
Organisationens webbplats http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
E-postadress suzana.pesorda@skole.hr
Åldersgrupp 14-17
Språk på aktiviteten Kroatiska
Typ av aktivitet Konferens
Aktivitetens ämnen Deltagande och engagemang; EU:s värden; Unga i världen; Klimat och miljö; Digitalisering; EU:s ungdomsprogram
Ungdomsmål som aktiviteten är kopplad till Föra EU närmare ungdomarna; Inkluderande samhällen; Bra lärande; Utrymme och deltagande för alla; Ett hållbart grönt Europa
Hänger samman med konferensen om Europas framtid Nej
Förväntat antal deltagare (uppskattning) 125
dehaze