Skip to main content

Moja strana priče o prošlosti

Fotgrafije s radionica Sajam povijesti 2 u Gimnaziji Sesvete

22/11/2022 09:00

28/11/2022 14:30

[GMT] Ħin medju ta' Greenwich

SAJAM POVIJESTI 2

Moja strana priče (o prošlosti) kao moj doprinos cjelokupnoj slici povijesti

Sajam povijesti, održan 23. 11. 2022. - Program popularizacije znanosti u suradnji s Društvom za hrvatsku povjesnicu. Ovogodišnji sajam pod nazivom „MOJA STRANA PRIČE (o prošlosti) kao doprinos cjelokupnoj slici povijesti drugi je Sajam povijesti, a održan je u Gimnaziji Sesvete 23. studenoga 2022. Održava se u sklopu programa popularizacije znanosti pod vodstvom Društva za hrvatsku povjesnicu u Gimnaziji Sesvete, a organizirala ga je profesorica Suzana Pešorda.

Sajam je pozdravnim govorom otvorila ravnateljica Gimnazije Sesvete profesorica Božana Sertić, koja je izrazila dobrodošlicu svim sudionicaima i predavačima. Aktivni sudionici na Sajmu uz učenike Gimnazije Sesvete bili su: učenici i profesorica povijesti dr. sc. Dijana Dijanić Pleško iz Agronomske škole u Dubravi, učenici i profesorica povijesti mr. sc. Ida Ljubić iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, učenici i profesorica povijesti Andriana Kapeln Matjašić iz XIII. gimnazije i učenici i profesorica povijesti Marica Bertović iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Uvodno predavanje održao je profesor dr. sc. Željko Holjevac ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu. Učenicima i profesorima održao je predavanje na temu „Muzeji kao baštinska ustanova i okružje za održavanje nastave povijesti“, kojim je učenike uveo u temu ovogodišnjeg sajma povijesti. Tijekom predavanja je istaknuo važnost muzeja i baštinskih ustanova u pohranjivanju podataka, ali i u samom procesu učenja i istraživanja. Istaknuo je i mogućnost muzeja u ulozi „muzejskog učenja“ koje ima velike prednosti nad školskim, ali prema dr. Holjevcu, to učenje bi trebalo biti još više komplementarno. Školskim učenjem se uče činjenice koje se u muzejima produbljuju, predočavaju i lakše pamte. Nakon poučnog predavanja profesora Holjevca uslijedila su 4 paralelna predavanja s radionicama.
Prvu i drugu radionicu pod zajedničkim nazivom Korištenje izvora i rad na izvorima iz Muzeja Prigorja Sesvete, koncept kontinuiteta i promjene, kauzalnost vodile su profesorice povijesti mr. sc. Ida Ljubić i dr. sc. Dijana Dijanić Pleško. Tijekom ovih radionica učenici su analizirali izvore dobivene iz Muzeja Prigorja Sesvete, čijim kustosima se zahvaljujemo na pripremljenim izvorima. Učenici su u prvoj radionici na temelju prikupljenih podataka trebali prikazati osnivanje, razvoj i poslovanje tvornice Sljeme, koja je dio lokalne povijesti Sesveta i Sesvetskog prigorja.

U drugoj radionici učenici su trebali na temelju dobivenih fotografija prikazati kontinuitet promjena u oblačenju žena tijekom prve polovice 20.stoljeća i utjecaj tih promjena nakon Drugoga svjetskoga rata.

Tijekom treće radionice, naziva Pogled u prošlost iz školskog arhiva, učenici su koristili izvore i rad na izvorima iz arhiva Gimnazije Sesvete, pod vodstvom profesorice Suzane Pešorde.

Četvrta radionica, naziva Domovinski rat, povijesni izvori na terenu i svjedočenja sudionika, odvijala se pod vodstvom profesorice Andriane Kapelan Matjašić. Na ovoj radionici učenici su pisali novinski članak i osmišljavali intervju u kojemu je netko od njih bio vojnik 102. brigade, te je sudjelovao u vojnoj operaciji Vihor, koristeći pripremljene povijesne izvore. Cilj ovih radionica bio je prikazati učenicima važnost povijesnih izvora te mogućnosti njihove interpretacije i stvaranje povijesne priče i povijesnog konteksta.
Tijekom sajma imali smo priliku vidjeti fascinantnu zbirku artefakata pod nazivom „Vojna memorabilija iz 20. stoljeća'' koju je izložio i predstavio Luka Granđa, učenik Gimnazije Sesvete. Oko pripreme i postave izložbe učeniku je pomagao profesor povijesti Hrvoje Kurevija.
Ravnateljica škole prof. Božana Sertić i knjižničarka Ruža Jozić pružile su svu pomoć i prostor za održavanje Sajma povijesti 2 u Gimnaziji Sesvete.

DETTALJI TAL-ATTIVITÀ
Format tal-attività Bi preżenza wiċċ imb wiċċ
Tibda fi 22/11/2022 09:00
Jispiċċa fi 28/11/2022 14:30
Żona tal-ħin [GMT] Ħin medju ta' Greenwich
Organizzata minn Profesorica Suzana Pešorda, Društvo za hrvatsku povjesnicu, profesori povijesti i knjižničarka Gimnazije Sesvete
Sit web tal-organizzazzjoni http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
Email ta’ kuntatt ruza.jozic2@skole.hr
Medda ta’ età fil-mira 14-17
Lingwa tal-attività Kroat
Tip ta’ attività Sessjoni ta’ ħidma
Temi tal-attività Parteċipazzjoni u involviment; Valuri Ewropej; Iż-żgħażagħ u d-dinja; Inklużjoni u ugwaljanza; Kultura; Riċerka u innovazzjoni
Għanijiet taż-Żgħażagħ din l-attività hija marbuta ma’ Ugwaljanza għall-Ġeneri Kollha; Soċjetajiet Inklużivi; Informazzjoni u Djalogu Kostruttiv; Tagħlim ta’ Kwalità; Spazju u Parteċipazzjoni għal Kulħadd
Relatata mal-Konferenza dwar il-Futur tal-Ewropa Le
Numru ta’ parteċipanti mistennija (stima) 60
dehaze