Skip to main content
Isak vid utsikten

Volontär i Frankrike

Isak, Sverige

Jag dammade av gamla broschyrer som jag hade plockat på mig under åren och hittade ett papper om ett EU-program för volontärer som kallades för Europeiska solidaritetskåren.

Efter studenten började jag att jobba på ett äldreboende. Det var fantastiskt och jag trivdes jättebra, men jag visste att det bara var tillfälligt, något som inbringade pengar medan jag letade efter ett sätt att komma till ett franskspråkigt land. För till ett sånt land skulle jag. Om jag nu hade läst franska i sex år, så skulle jag också åka iväg och få nytta av det. Dessutom ville jag säkerställa att den kunskap jag faktiskt fått inom detta världsspråk skulle stanna kvar och inte falla i glömska tillsammans med Pythagoras sats och definitionen av merkantilism.

                         Så frågan var bara hur jag skulle ta mig dit? Jag dammade av gamla broschyrer som jag hade plockat på mig under åren och hittade ett papper om ett EU-program för volontärer som kallades för Europeiska solidaritetskåren. Det stod att den som deltog fick allt betalt: resa till och från sitt projekt, försäkring, bostad, pengar till mat och dessutom lite fickpengar. Idéen var att europeiska ungdomar mellan 18-25 år skulle kunna göra volontärtjänst i ett annat land, utan att behöva ta pengar ur egen ficka. Det verkade för bra för att vara sant, men efter att ha gått in på programmets hemsida fick jag klart för mig att det faktiskt var sant.

                           Själva sidan var enkel att använda. Jag som deltagare skapade en profil för att presentera mig, laddade upp ett engelskt cv och sedan var det bara att börja ansöka till olika projekt. Vid varje ansökan fick jag också skriva en liten motivation till varför jag ville volontära hos just dem. De flesta projekten svarade inte, men så en dag fick jag ett mail med en förfrågan om jag ville komma på en digital intervju för ett projekt i en liten by i västra Frankrike. Jag var sjuk i covid just då och låg hemma och deppade över att jag antagligen aldrig skulle kunna komma till ett annat land mitt under brinnande pandemi, så den här nyheten livade verkligen upp. Ett möte bokades in och halvdöd, med hög feber, gick jag på den intervju som skulle leda till ett års vistelse i Frankrike.

Updated on Fredag, 01/07/2022