Skip to main content

Dan sjećanja na žrtve HOLOKAUSTA

Pozivnica za našu izložbu Židovi u Sesvetama

04/01/2022 11:00

30/01/2022 09:00

[GMT] Srednje vrijeme po Greenwichu

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta posebno se obilježava u europskim zemljama u kojim je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, među kojima gotovo 31 milijun civila. Na današnji se dan prisjećamo svih strahota i nehumanosti koje je židovski narod, ali i pripadnici drugih etničkih manjina proživio tijekom Drugog svjetskog rata, što nas obvezuje da trajno upozoravamo na neprihvatljivost ekstremizma, isključivosti i bilo kog oblika nasilja, kao i da naraštaje koji dolaze odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije, odnosno da ih učimo kako je poštivanje moralnih vrednota, vladavine prava te zaštita slabijih i drukčijih temelj opstojnosti i napretka demokratskog društva.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo i mi danas učiti, a to je bila i naša namjera istražujući s učenicima temu Židovi u Sesvetama, čiji smo život i rad u Sesvetama te stradanja u vrijeme holokausta pokazali na našoj izložbi u predvorju škole.
Učenici su u suradnji s kustosima Muzeja Prigorja u Sesvetama istražili u muzejskim dokumentima i arhivskoj građi židovske obitelji Weinberger i druge te njihov doprinos razvoju Sesveta od kraja 19. st. do početka Drugoga svjetskog rata, kada nažalost dolazi do nestanka tih obitelji. Naše smo istraživanje pokazali na izložbi u predvorju škole, svim našim učenicima, osobito maturantima koji uče povijest 20. stoljeća.

INFORMACIJE O AKTIVNOSTI
Format aktivnosti Uz fizičku prisutnost
Datum početka 04/01/2022 11:00
Završetak 30/01/2022 09:00
Vremenska zona [GMT] Srednje vrijeme po Greenwichu
Organizator Suzana Pešorda i Ruža Jozić, Gimnazija Sesvete u suradnji s Muzejom Prigorja Sesvete
Internetska stranica organizacije http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
E-adresa za kontakt ruza.jozic2@skole.hr
Ciljana dob (raspon) 14-17
Jezik aktivnosti hrvatski
Vrsta aktivnosti Izložba
Teme aktivnosti Sudjelovanje i angažman; Europske vrijednosti; Mladi i svijet; Kultura
Ciljevi za mlade s kojima je aktivnost povezana Ravnopravnost svih rodova; Uključiva društva; Prostor i sudjelovanje za sve
Povezano s konferencijom o budućnosti Europe Ne
Broj očekivanih sudionika (procjena) 120
dehaze