Skip to main content

Dan sjećanja na žrtve HOLOKAUSTA

Pozivnica za našu izložbu Židovi u Sesvetama

04/01/2022 11:00

30/01/2022 09:00

[GMT] Greenwich Mean Time

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta posebno se obilježava u europskim zemljama u kojim je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, među kojima gotovo 31 milijun civila. Na današnji se dan prisjećamo svih strahota i nehumanosti koje je židovski narod, ali i pripadnici drugih etničkih manjina proživio tijekom Drugog svjetskog rata, što nas obvezuje da trajno upozoravamo na neprihvatljivost ekstremizma, isključivosti i bilo kog oblika nasilja, kao i da naraštaje koji dolaze odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije, odnosno da ih učimo kako je poštivanje moralnih vrednota, vladavine prava te zaštita slabijih i drukčijih temelj opstojnosti i napretka demokratskog društva.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo i mi danas učiti, a to je bila i naša namjera istražujući s učenicima temu Židovi u Sesvetama, čiji smo život i rad u Sesvetama te stradanja u vrijeme holokausta pokazali na našoj izložbi u predvorju škole.
Učenici su u suradnji s kustosima Muzeja Prigorja u Sesvetama istražili u muzejskim dokumentima i arhivskoj građi židovske obitelji Weinberger i druge te njihov doprinos razvoju Sesveta od kraja 19. st. do početka Drugoga svjetskog rata, kada nažalost dolazi do nestanka tih obitelji. Naše smo istraživanje pokazali na izložbi u predvorju škole, svim našim učenicima, osobito maturantima koji uče povijest 20. stoljeća.

Activity details
Activity format With face-to-face presence
Starts on 04/01/2022 11:00
Ends on 30/01/2022 09:00
Timezone [GMT] Greenwich Mean Time
Organisert av Suzana Pešorda i Ruža Jozić, Gimnazija Sesvete u suradnji s Muzejom Prigorja Sesvete
Organisation website http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
Contact email ruza.jozic2@skole.hr
Target age range 14-17
Language of the activity Kroatisk
Type of activity Exhibition
Activity topics Participation & engagement; European values; Youth and the world; Culture
Youth Goals this activity is linked to Equality of All Genders; Inclusive Societies; Space and Participation for All
Related to the Conference on the Future of Europe Nei
Number of expected participants (estimate) 120
dehaze