Skip to main content

Dan sjećanja na žrtve HOLOKAUSTA

Pozivnica za našu izložbu Židovi u Sesvetama

04/01/2022 11:00

30/01/2022 09:00

Greenwichi középidő (Greenwich Mean Time, GMT)

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta posebno se obilježava u europskim zemljama u kojim je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, među kojima gotovo 31 milijun civila. Na današnji se dan prisjećamo svih strahota i nehumanosti koje je židovski narod, ali i pripadnici drugih etničkih manjina proživio tijekom Drugog svjetskog rata, što nas obvezuje da trajno upozoravamo na neprihvatljivost ekstremizma, isključivosti i bilo kog oblika nasilja, kao i da naraštaje koji dolaze odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije, odnosno da ih učimo kako je poštivanje moralnih vrednota, vladavine prava te zaštita slabijih i drukčijih temelj opstojnosti i napretka demokratskog društva.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo i mi danas učiti, a to je bila i naša namjera istražujući s učenicima temu Židovi u Sesvetama, čiji smo život i rad u Sesvetama te stradanja u vrijeme holokausta pokazali na našoj izložbi u predvorju škole.
Učenici su u suradnji s kustosima Muzeja Prigorja u Sesvetama istražili u muzejskim dokumentima i arhivskoj građi židovske obitelji Weinberger i druge te njihov doprinos razvoju Sesveta od kraja 19. st. do početka Drugoga svjetskog rata, kada nažalost dolazi do nestanka tih obitelji. Naše smo istraživanje pokazali na izložbi u predvorju škole, svim našim učenicima, osobito maturantima koji uče povijest 20. stoljeća.

A TEVÉKENYSÉG ADATAI
A részvétel jellege Személyes jelenléten alapuló tevékenység
Kezdődik 04/01/2022 11:00
Záró dátum 30/01/2022 09:00
Időzóna Greenwichi középidő (Greenwich Mean Time, GMT)
Szervező Suzana Pešorda i Ruža Jozić, Gimnazija Sesvete u suradnji s Muzejom Prigorja Sesvete
A szervező weboldala http://gimnazija-sesvete.skole.hr/
E-mail-cím ruza.jozic2@skole.hr
Megcélzott korcsoport 14-17
A tevékenység nyelve horvát
A tevékenység típusa Kiállítás
A tevékenység témaköre Részvétel és szerepvállalás; Európai értékek; A fiatalok és a világ; Kultúra
Melyik ifjúsági célhoz kapcsolódik ez a tevékenység? Az összes társadalmi nem közötti egyenlőség; Befogadó társadalmak; Megfelelő tér és részvételi lehetőség mindenkinek
A tevékenység kapcsolódik az Európa jövőjéről szóló konferenciához Nem
A résztvevők becsült száma 120
dehaze