Skip to main content
© Yomex Owo - Unsplash © Yomex Owo - Unsplash

Drepturile persoanelor cu handicap

Ultima actualizare Luni, 30/08/2021

Conform anchetei EU-SILC din 2016, în Uniunea Europeană trăiesc 100 de milioane de persoane cu handicap. Deși reprezintă un procent mare din populație, persoanele cu handicap se simt încă izolate, în imposibilitatea de a se bucura de libertatea de circulație pe care ar trebui să o aibă în UE.

Uniunea Europeană și statele sale membre sunt parte la Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap. Principalul mesaj al Convenției este că persoanele cu handicap trebuie să beneficieze de întregul spectru de drepturi ale omului și libertăți fundamentale, fără discriminare.

Potrivit Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap sunt acei oameni „[...] care au deficiențe fizice, mintale, intelectuale sau senzoriale de durată, deficiențe care, în interacțiune cu diverse bariere, pot îngrădi participarea deplină și efectivă a persoanelor în societate, în condiții de egalitate cu ceilalți”.

Ce face UE pentru persoanele cu handicap?

UE caută să-i protejeze pe cetățenii europeni împotriva discriminării înscriindu-le drepturile în tratate și în legislația împotriva discriminării. Una din legile foarte importante pe care le-a adoptat este cea care protejează drepturile tuturor persoanelor, Carta europeană a drepturilor fundamentale. De exemplu, aceasta prevede că persoanele cu handicap au dreptul de a duce o viață independentă, de a avea un loc de muncă și de a face parte din comunitate. De asemenea, stabilește că este ilegal să tratezi nedrept oamenii doar pentru că suferă de un handicap.

Pe lângă textele juridice, UE dezvoltă și alte tipuri de instrumente. De exemplu, a creat cardul european pentru dizabilitate, care asigură accesul egal la prestații în domenii precum cultura, activitățile recreative, sportul și transporturile într-un grup de opt state membre ale UE. 

Uniunea organizează campanii de sensibilizare, cum ar fi Ziua europeană anuală a persoanelor cu handicap, conferințele și Premiul Access City pentru orașe care au depus eforturi deosebite pentru a deveni mai accesibile persoanelor cu handicap.

Un alt exemplu de bună practică este Strategia Erasmus+ pentru diversitate și incluziune în domeniul tineretului, prin care UE caută să amelioreze calitatea vieții tinerilor dezavantajați și să se asigure că programul Erasmus+ integrează diversitatea în toate acțiunile destinate tinerilor. 

Simți că nu-ți sunt respectate drepturile?

UE caută să se asigure că handicapul nu creează obstacole în Europa. Însă în practică, nu toată lumea este protejată la fel. Chiar dacă, în principiu, toți cetățenii europeni au dreptul să se mute în altă țară din UE, tu, ca persoană cu handicap, s-ar putea să te lovești de obstacole atunci când încerci să studiezi, să-ți găsești un loc de muncă, să călătorești, să cumperi bunuri și servicii sau pur și simplu să accesezi informații.

Dacă ți s-a întâmplat așa ceva, să știi că există multe servicii la care poți apela. De exemplu, dacă ai probleme atunci când călătorești cu avionul/vaporul/trenul/autobuzul sau autocarul, poți depune o plângere. Există birouri în toate țările din Europa care te pot ajuta să faci asta. Găsești aici detalii și date de contact din fiecare țară.

Citește această broșură publicată de Forumul european al persoanelor cu handicap pentru a afla ce drepturi ai și pentru a obține informații despre serviciile de sprijin. Nu accepta să fii nedreptățit sau să ți se încalce drepturile!

Vrei să militezi pentru persoanele cu handicap?

UE acordă granturi organizațiilor neguvernamentale și menține un dialog regulat cu acestea pentru a se asigura că interesele persoanelor cu handicap sunt integrate în legislația UE. 

Rețelele europene formate de aceste organizații au membri naționali care acționează ca portavoce pentru persoanele cu handicap și familiile lor. Dacă vrei să te implici, citește despre organizațiile și rețelele de mai jos și vezi care ți se potrivește. Iată câteva exemple: