Skip to main content
© Zaretskaya - Fotolia.com © Zaretskaya - Fotolia.com

Euroopan nuorten olympiafestivaalit – tulevaisuuden lupausten kisat

Päivitetty viimeksi Maanantai, 30/08/2021

Euroopan nuorten olympiafestivaalit on yksi merkittävimmistä nuorten eurooppalaisten urheilijoiden tapahtumista, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille kansainvälistä kokemusta.

Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF) ovat Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) perustama tärkein eurooppalainen nuorten urheilijoiden moniurheilutapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. Se järjestetään kesäisin ja talvisin kahden vuoden välein parittomina vuosina.

Taustaa

Euroopan nuorten olympiafestivaalien tarkoituksena on opettaa nuorille Pierre de Coubertinin olympialaisen peruskirjan periaatteiden kuvastamia arvoja ja ihanteita. Olympialiikkeen ihanteiden mukaisesti festivaaleilla ei syrjitä ketään, vaan niillä edistetään keskinäistä yhteisymmärrystä ystävyyden, reilun pelin ja suvaitsevaisuuden avulla. Olympiafestivaalit kannustavat nuoria harrastamaan urheilua ja elämään terveellisesti.

Euroopan nuorten olympiafestivaalit ovat täydellinen tilaisuus kertoa kaikkialta Euroopasta tuleville nuorille urheilijoille reilun kilpailun, kunnioituksen, suvaitsevaisuuden ja ystävyyden ihanteiden tärkeydestä.
Jean-Michel Saive

Euroopan yhdentymistä edistävät olympiafestivaalit kokoavat symbolisella tavalla yhteen nuoria jopa 50:stä Euroopan maasta. Nuoret asuvat tapahtuman aikana urheilijakylässä. Festivaalit ovat myös portti olympialaisiin, sillä monet mitalistit ovat voittaneet myöhemmin mitaleja olympialaisissa. Lisäksi festivaalit antavat nuorille esimakua olympialaisista.

Kohderyhmä

Euroopan nuorten olympiafestivaalien kesä- ja talvikisat on tarkoitettu nuorille urheilijoille kaikista Euroopan maista. Kisoihin voivat osallistua 14–18-vuotiaat urheilijat, jotka ovat Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) jäsenistöön kuuluvien kansallisten olympiakomiteoiden nimittämiä. Kesäkisoissa on noin 3 600 osallistujaa ja talvikisoissa noin 1 600.
Jos et ole urheilija, muista, että kisajärjestelyihin tarvitaan aina myös vapaaehtoistyöntekijöitä. Vapaaehtoistyö olympiafestivaaleilla on mahtava tilaisuus hankkia kokemusta suuren tapahtuman järjestämisestä, mistä voi olla paljon hyötyä, kun myöhemmin haet töitä. Lisäksi festivaaleilla saa tavata paljon nuoria muista Euroopan maista.

Mitä festivaaleilla tapahtuu?

Olympiafestivaalit muistuttavat järjestelyiltään varsinaisia olympialaisia: molemmissa on avajais- ja päättäjäisseremoniat, olympiatuli palaa koko festivaalien ajan, voittajan kunniaksi soitetaan hänen maansa kansallislaulu ja kaikkien mitalistien liput nostetaan salkoon.
Talvikisoissa on 10 olympiaurheilulajia: alppihiihto, ampumahiihto, murtomaahiihto, curling, taitoluistelu, jääkiekko, kaukalopikaluistelu, mäkihyppy, lumilautailu ja pohjoismainen yhdistetty. Kesäkisoissa lajeja on 11: telinevoimistelu, yleisurheilu, koripallo, pyöräily, ratamelonta, käsipallo, judo, uinti, tennis, lentopallo ja paini.