Skip to main content
Acesta este un site oficial al Uniunii EuropeneSite oficial al UE

Corpul european de solidaritate

Împreună suntem puternici

Frequently Asked Questions

  • Corpul european de solidaritate este un program de finanțare al Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat și de a-și derula propriile proiecte de solidaritate pentru a ajuta comunități din toată Europa.

    Inițiativa a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul privind starea Uniunii Europene din septembrie 2016 și a fost lansată oficial în decembrie 2016. Informații suplimentare

    După finalizarea unei proceduri simple de înregistrare, participanții pot fi selectați și invitați să se implice într-o gamă largă de proiecte. Acestea vor fi derulate de organizații care au fost verificate și autorizate să gestioneze proiecte ale Corpului european de solidaritate.

  • Corpul european de solidaritate reunește tineri care își manifestă interesul de a lua parte la proiecte de promovare a solidarității și care acceptă și respectă misiunea și principiile Corpului european de solidaritate.

    Când te înscrii, datele tale vor fi incluse în sistemul Corpului european de solidaritate, iar organizațiile vor putea căuta în această bază de date persoanele potrivite pentru proiectele lor. După aceea, organizațiile îi vor invita pe participanții selectați să se implice în activitățile lor.

    Organizațiile pot solicita finanțare pentru proiectele lor și, de îndată ce acestea sunt aprobate, vor putea accesa baza de date a participanților pentru a-i selecta pe tinerii cei mai potriviți pentru proiectele respective. Organizațiile îi vor contacta pe potențialii recruți și vor face alegerea finală.

    Toate organizațiile vor fi supuse unei verificări înainte să fie autorizate să gestioneze proiecte în numele Corpului european de solidaritate și înainte să aibă permisiunea de a accesa baza de date a participanților.

  • Te poți înscrie în Corpul european de solidaritate încă de la vârsta de 17 ani. Însă, pentru a participa efectiv la o activitate, trebuie să ai 18 ani împliniți, dar nu mai mult de 30.

    Dacă dorești să iei parte la acțiuni de voluntariat, trebuie să ai reședința legală într-un stat membru al UE sau într-una din următoarele țări:
    • Macedonia de Nord, Turcia
    • Liechtenstein, Islanda, Norvegia
    • Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Serbia
    • Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina
    • Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia
    • Federația Rusă

    Proiectele de solidaritate sunt deschise țărilor participante la program: statele membre ale UE, Turcia, Macedonia de Nord, Islanda și Liechtenstein. 

  • Proiectele Corpului european de solidaritate vor acoperi o gamă largă de tematici, dar toate trebuie să se înscrie în misiunea Corpului european de solidaritate și să îi respecte principiile.

    Accesează platforma Corpului european de solidaritate pentru a afla ce proiecte sunt finanțate, ce își propun și ce activități și tematici acoperă.

    Nu ți se va cere să furnizezi servicii legate de reacția imediată în caz de dezastre. Aceste sarcini vor fi îndeplinite în continuare de persoane cu experiență, pregătite să intervină în zone periculoase și să acționeze în condiții de siguranță.

  • Când te înscrii în Corpul european de solidaritate, ți se va cere să confirmi că accepți și respecți misiunea și principiile Corpului european de solidaritate. Datele tale vor fi stocate în sistemul Corpului european de solidaritate.

    Pe parcursul procedurii de înregistrare, ți se va cere să furnizezi unele informații cu caracter personal și să precizezi ce tip de proiecte te interesează și cu ce experiență și cunoștințe poți contribui la buna desfășurare a proiectelor Corpului european de solidaritate. După aceea, va trebui să completezi un profil mai detaliat, indicând inclusiv intervalele de timp în care ești disponibil să participi la proiecte. Poți oricând să actualizezi aceste informații, conectându-te la contul tău personal asociat Corpului european de solidaritate.

    Organizațiile care au fost autorizate să gestioneze proiecte sub egida Corpului european de solidaritate vor avea acces la datele tale când vor căuta potențiali voluntari pentru proiectele lor. Dacă te contactează o organizație și îți propune să participi la un proiect de-al său, nu ești obligat să accepți. Decizia de a te implica sau nu îți aparține în totalitate.

    Dacă te hotărăști să nu iei parte la proiectele Corpului european de solidaritate, poți oricând să te conectezi la contul tău personal și să îți ascunzi temporar profilul sau să îți ștergi contul definitiv. De asemenea, poți alege să nu mai primești e-mailuri și notificări.

  • După ce te înscrii, poți să consulți ofertele publicate pe pagina principală și să trimiți o cerere de participare sau poți să aștepți să te contacteze o organizație. Odată contactat, poți să accepți sau să refuzi oferta propusă. Desigur, ai libertatea de a contacta organizația pentru a cere mai multe informații. Dacă oferta vine din partea unei organizații-gazdă, s-ar putea să fie nevoie să găsești o organizație de sprijin în țara ta. Poți căuta în baza de date a organizațiilor de voluntariat. Uneori organizația-gazdă te ajută să găsești o organizație de sprijin. 

  • Corpul european de solidaritate este deschis colaborării cu numeroase entități: instituții guvernamentale și locale, organizații neguvernamentale și întreprinderi. Nu contează dimensiunea lor, se pot implica atât companiile multinaționale, cât și ONG-urile mici active la nivelul comunităților locale. Pentru a participa, organizațiile ar trebui să obțină o etichetă de calitate. Orice organizație publică sau privată dintr-un stat membru al UE care deține o etichetă de calitate poate depune cereri de finanțare pentru proiecte care implică voluntariat.

    Organizațiile din țările partenere din afara Uniunii Europene, care dețin o etichetă de calitate, pot participa la activitățile de voluntariat în calitate de parteneri.

  • De obicei, există două cereri de propuneri pe an. Organizațiile trebuie să completeze formularul online și să îl transmită agenției naționale din țara în care își au sediul. Cererile de propuneri sunt publicate aici: https://youth.europa.eu/solidarity/organisations/calls-for-proposals_ro

  • Serviciul european de voluntariat, ca marcă distinctă, a încetat să mai existe, fiind eliminat din programul Erasmus+. De la sfârșitul anului 2018, Corpul european de solidaritate este principalul program al UE care oferă oportunități de voluntariat pentru tineri. El valorifică succesul și realizările Serviciului european de voluntariat.

  • Corpul european de solidaritate a fost creat prin mobilizarea de fonduri din diferite programe ale UE, inclusiv Erasmus+. Regulamentul de instituire a Corpului european de solidaritate (adoptat la 2 octombrie 2018) l-a transformat în program de sine stătător, care are acum propriul buget. Cu un buget specific de 1,009 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, noul program va oferi oportunități pentru ca cel puțin 270 000 de tineri să poată contribui la abordarea provocărilor societale și umanitare prin voluntariat sau prin crearea propriilor proiecte de solidaritate.

  • Corpul european de solidaritate este acum un program de sine stătător. Uneori ne referim la el folosind și termenul „inițiativă”.

  • Majoritatea activităților Corpului european de solidaritate și fondurile aferente sunt implementate și gestionate de agențiile naționale din țările participante.

    Totuși, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură cu sediul la Bruxelles, implementează anumite acțiuni (în principal măsuri de sprijin, dar și anumite cereri de propuneri, de exemplu pentru echipele de voluntari în domenii prioritare).

    Responsabilitatea gestionării programului ca atare (inclusiv a fondurilor) îi revine Comisiei Europene, prin DG Educație, Tineret, Sport și Cultură.

  • După cum se menționează în ghidul programului, Corpul european de solidaritate se axează pe următoarele acțiuni:

    • eticheta de calitate
    • voluntariat (proiecte de voluntariat, parteneriate de voluntariat, echipe de voluntariat în domenii prioritare)
    • proiecte de solidaritate.
  • Dacă vrei să soliciți finanțare, contactează agenția națională Erasmus + din țara în care este stabilită legal organizația ta. Poți să suni sau să mergi la sediul agenției.

  • Plângerile pot fi transmise agenției naționale sau direct Comisiei Europene.

  • Ghidul Corpului european de solidaritate este publicat în format PDF și are aproximativ aceeași structură ca și ghidul programului Erasmus+.

  • Poți căuta aici organizații care au o acreditare validă pentru derularea de proiecte în cadrul Corpului european de solidaritate, utilizând diverse criterii: țara, tema, localitatea, denumirea organizației, tipul de acreditare etc. Menționăm că nu toate organizațiile sunt active. Îți recomandăm să te înscrii la activitățile publicate pe pagina principală.

  • Participanții care au finalizat o activitate de voluntariat pe termen lung (peste 2 luni) finanțată de Serviciul european de voluntariat nu sunt eligibili să participe la o altă activitate de voluntariat pe termen lung finanțată de Corpul european de solidaritate. Totuși, persoanele care se află în această situație pot lua parte la alte tipuri de activități organizate în cadrul Corpului de solidaritate, de exemplu proiecte de voluntariat și echipe de voluntari.

  • Pentru a găsi o organizație de sprijin care te va pregăti înainte de plecare și va comunica în numele tău cu organizația-gazdă, poți consulta baza de date a organizațiilor de voluntariat autorizate să deruleze proiecte sub egida Corpului european de solidaritate. Trebuie să cauți o organizație în țara ta de reședință, să o contactezi și să afli dacă este în măsură să te sprijine.

  • În cazul activităților individuale de voluntariat la nivel transfrontalier, sunt implicate cel puțin două organizații: o organizație de sprijin și o organizație-gazdă. Organizația de sprijin are rolul de mediator între participanți și organizația-gazdă. De asemenea, îi pregătește și îi formează pe participanți înainte de plecare și le oferă sprijin când se întorc la finalul activității. Organizația-gazdă primește participanții, elaborează un program de activități și le oferă îndrumări și sprijin pe durata tuturor etapelor proiectului. 

  • Dacă dorești să îți ștergi profilul de pe site-ul Corpului european de solidaritate, te rugăm să urmezi etapele descrise mai jos: 

    1. Accesează portalul Corpului european de solidaritate (https://youth.europa.eu/solidarity_ro). 

    2. Conectează-te la profilul tău (fă clic pe linkul „Înregistrează-te/Conectează-te” disponibil în caseta „Sunt tânăr(ă)”). 

    3. Mergi la „Profilul meu”. 

    4. Fă clic pe butonul „Șterge-mi contul”.

    5. Confirmă ștergerea profilului. 

    NOTĂ: Dacă participi la o activitate de voluntariat în cadrul Corpului european de solidaritate, te rugăm să citești mai întâi „Declarația de confidențialitate” a Portalului european pentru tineret (https://youth.europa.eu/privacy_ro), în special secțiunea „Cât timp păstrăm datele pe care le-ați furnizat?” .

  • Acțiunile de voluntariat derulate în cadrul proiectelor de ajutor umanitar au loc numai în țări din afara UE, în timp ce acțiunile de voluntariat derulate în cadrul activităților de solidaritate pot avea loc în orice stat membru al UE, precum și în unele țări învecinate.

  • Candidații trebuie:

    • să aibă18 ani împliniți, dar nu mai mult de 35 la data începerii activității
    • să aibă reședința legală într-un stat membru al UE sau într-o țară terță asociată la program (Islanda, Liechtenstein, Republica Macedonia de Nord, Turcia – a se vedea secțiunea „Țară eligibilă” din ghidul programului)
    • să fi încheiat formarea obligatorie (online și față în față)
    • să nu fi participat anterior la activități de voluntariat individual pe termen lung în cadrul Corpului voluntar european de ajutor umanitar. 
       
    • În echipe formate din 5-40 de participanți: activități de voluntariat cu durata între 15 și 60 de zile
    • Pe cont propriu: activități de voluntariat cu durata între 2 și 12 luni
       
  • Oriunde, cu excepția UE și a altor țări terțe asociate la program (Islanda, Liechtenstein, Republica Macedonia de Nord, Turcia – a se vedea secțiunea „Țară eligibilă” din ghidul programului).

  • Nu.

  • Voluntarii candidați vor beneficia de o formare de înaltă calitate, atât online, cât și față în față. După încheierea cu succes a formării online, voluntarii candidați vor fi invitați la un curs de formare față în față cu durata de 5 zile, care va avea loc într-unul din centrele de formare situate în Europa. La sfârșitul întregului ciclu de formare, voluntarii candidați vor fi incluși pe o listă de voluntari din care organizațiile își vor face selecția atunci când oferă activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar.

    În plus, în timpul activităților de voluntariat, toți participanții ar trebui să beneficieze de mentorat. Acesta constă în întâlniri periodice între participant și mentorul desemnat de organizația-gazdă sau de organizația de sprijin, atât în locul în care se desfășoară activitatea, cât și în afara acestuia. Întâlnirile ar trebui să se concentreze asupra stării de bine a participanților și să le ofere voluntarilor orientare și sprijin în identificarea competențelor dobândite pe parcursul experienței lor. 

    Mentoratul se adresează participanților individuali, așadar conținutul și frecvența întâlnirilor vor varia în funcție de nevoile acestora. Posibile teme ale întâlnirilor de mentorat: bunăstarea personală, starea de bine în echipă, satisfacția față de sarcinile primite, aspectele practice etc.
     

  • Voluntarii îndeplinesc sarcinile de care este nevoie pentru a-și sprijini organizația-gazdă, deci vor depinde în mare măsură de activitățile în curs ale acesteia. Iată câteva exemple: sprijinirea victimelor dezastrelor, cum ar fi refugiații sau persoanele strămutate în interiorul țării, combaterea discriminării, în special împotriva migranților, sprijinirea sectorului WASH (apă, salubrizare și sănătate) și a sectorului agroalimentar, integrarea tinerilor cu mai puține oportunități în comunitățile locale etc.

  • Siguranța și securitatea în cadrul Corpului voluntar european de ajutor umanitar vor fi garantate la trei niveluri, astfel încât voluntarii să nu fie niciodată puși în pericol: prin regulamentul privind Corpul european de solidaritate, prin măsurile în materie de calitate luate de organizații și prin pregătirea temeinică a voluntarilor pentru trimiterea lor pe teren. 

    • După cum se prevede în regulament, nu pot avea loc detașări în țări cu conflicte armate în curs. 
    • Pentru organizații, eticheta de calitate, deși mai simplă decât acreditarea în baza inițiativei anterioare „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”, conține dispoziții foarte stricte privind capacitatea de a gestiona siguranța și securitatea voluntarilor. Ea le va fi acordată numai organizațiilor evaluate ca fiind în măsură să ofere asigurări convingătoare în această privință. 
    • În plus, în ceea ce îi privește pe voluntari, formarea specifică pentru Corpul voluntar european de ajutor umanitar este de înaltă calitate, cu un accent puternic pe siguranță și securitate, pentru a le permite să reacționeze în situații periculoase, de altfel puțin probabile, și să rămână în siguranță. 
       
  • Principalul obiectiv specific al Corpului european de solidaritate, așa cum este descris la articolul 3, „este să le ofere tinerilor, inclusiv celor cu mai puține oportunități, ocazii ușor accesibile de a se implica în activități de solidaritate care să aducă schimbări societale pozitive în Uniune și în afara acesteia, îmbunătățind și validând, totodată, în mod corespunzător, competențele acestor tineri și facilitându-le angajamentul continuu în calitate de cetățeni activi”.

    Ca parte a programului „Corpul european de solidaritate”, în urma mobilizării lor, participanții la Corpul voluntar european de ajutor umanitar vor beneficia, de asemenea, de Youthpass, instrumentul de recunoaștere dezvoltat pentru proiectele finalizate în cadrul programelor europene pentru tineret, care este utilizat pe scară largă în UE.
     

  • Primele detașări pe teren sunt prevăzute în prima jumătate a anului 2023.

  • Pentru moment, o astfel de opțiune nu este prevăzută.

  • În prezent, mai există câteva proiecte ale voluntarilor UE pentru ajutor umanitar care se derulează până la sfârșitul anului 2022, dar nu mai există oportunități de voluntariat în țări terțe, cu excepția voluntariatului online. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra proiectelor „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” aflate în curs de desfășurare și asupra ultimelor oportunități de voluntariat online, accesează platforma EUAV cu ajutorul acestui link. 

  • Da, bineînțeles. Tinerii cu handicap sunt încurajați să se înregistreze în baza de date. Organizațiile care solicită finanțare pot primi sprijin financiar și consiliere cu privire la modul în care pot crea proiecte cu participarea tinerilor cu handicap. 

    În plus, este disponibil un proces intensiv de mentorat pentru a-i sprijini pe tinerii cu mai puține oportunități, dacă aceștia nu sunt în măsură să desfășoare o activitate în mod independent sau cu sprijin normal de mentorat sau tutorat. Mentoratul consolidat implică un contact mai apropiat, întâlniri mai frecvente și alocarea unui volum mai mare de timp pentru realizarea sarcinilor. Astfel se garantează sprijinirea pas cu pas a participanților în timpul activităților proiectului, precum și în afara programului de lucru. Mentoratul consolidat le permite participanților să fie cât mai autonomi, contribuind astfel la implementarea cu succes a proiectului.

    Persoanele cu handicap ar putea începe cu o activitate de voluntariat în echipă, care poate fi mai adecvată, pentru că durează puțin și presupune participarea la un efort colectiv.
     

  • Participanții trebuie să aibă 18 ani împliniți și nu mai mult de 35 la data începerii activității.

  • Da. Formarea în toate componentele sale (online și față în față) este obligatorie pentru toți voluntarii candidați care doresc să participe la proiecte de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar, indiferent de pregătirea lor. Cu toate acestea, dată fiind experiența ta, probabil că formarea nu va fi o povară prea mare pentru tine. Comisia analizează posibilitatea ca voluntarii candidați care au încheiat deja cu succes formarea pentru inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” să fie scutiți de obligația de a urma o parte din cursurile obligatorii de formare.