Skip to main content
Een officiële website van de Europese UnieEen officiële website van de EU

DiscoverEU

Ben je 18 jaar oud en woon je in een Erasmus+-programmaland? Tijd om uit je comfortzone te stappen!

Hier vind je teamgenoten!

Frequently Asked Questions

A. RULES

  • DiscoverEU is een actie in het kader van het Erasmus+-programma dat 18-jarigen de kans geeft om op reis te gaan in Europa. Op die reis per trein (of ander vervoer voor wie in een afgelegen gebied of op een eiland woont) kunnen jongeren de adembenemende landschappen en de oneindige verscheidenheid aan dorpen en steden in Europa ontdekken. Die reis is ook een kans om gelijkgestemde reizigers te ontmoeten, meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen te krijgen en je identiteit als EU-burger te ontdekken. Elk jaar organiseert de Europese Unie twee aanvraagrondes plaats om te bepalen welke jongeren een reispas ontvangen.
     

  • DiscoverEU is uitsluitend bedoeld voor jongeren van 18 jaar. Dat betekent dat je op of tussen 1 juli 2006 en 30 juni 2007 geboren moet zijn om te kunnen deelnemen. 

    DiscoverEU maakt deel uit van het Erasmus+-programma voor 2021-2027. Ingezetenen* van de EU-lidstaten en met het Erasmus+-programma geassocieerde derde landen kunnen een aanvraag indienen. Personen die in de landen en gebieden overzee van de EU wonen, kunnen ook deelnemen als zij burger van een van de 27 EU-lidstaten zijn. Zie onderstaande gedetailleerde lijst voor de in aanmerking komende landen:

    • 27 EU-lidstaten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden, de ultraperifere gebieden van de EU: Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden;
    • Leden van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) die ook lid zijn van de Europese Economische Ruimte (EEA): IJsland, Liechtenstein en Noorwegen;
    • Toetredende staten, kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten: Noord-Macedonië, Servië en Turkije;
    • Met de Europese Unie geassocieerde landen en gebieden overzee (LGO): Aruba, Bonaire, Curação, Frans-Polynesië, Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden, Groenland, Nieuw-Caledonië, Saba, Saint-Barthélemy, Sint Eustatius, Sint-Maarten, Saint-Pierre en Miquelon, Wallis en Futuna.

    Je aanvraag moet je indienen via de Europese Jongerensite tussen 2 april 2025, 12.00 uur en 16 april 2025, 12.00 uur (lokale tijd Brussel en Amsterdam). 

    Voor meer informatie, zie de regels onder punt “2. Wie komt in aanmerking?”
     

  • Nee, het programma is erop gericht een reispas te bieden aan jongeren die in het verleden nog geen reispas hebben gekregen. Jongeren die in een eerdere ronde van DiscoverEU op reis zijn geweest, komen niet meer in aanmerking voor deelname. Het heeft dus geen zin om opnieuw een aanvraag in te dienen. Wanneer het team van DiscoverEU (de Europese Commissie en het EACEA of de externe contractant die namens de Europese Commissie en het EACEA de boekingen maakt) een aanvraag ontdekt van iemand die al eerder een reispas heeft ontvangen, dan wordt die aanvraag geannuleerd.

  • Het Europees Parlement heeft besloten om alleen achttienjarigen uit te nodigen omdat je op die leeftijd een grote stap richting volwassenheid zet en je bewust wordt van het Europees burgerschap.

  • Als je een aanvraag wilt indienen, heb je een geldig e-mailadres nodig. Je kan er gratis een aanmaken bij verschillende e-mailproviders. Onthoud je inloggegevens goed, want alle berichten over DiscoverEU worden naar dat adres gestuurd.
     

  • Ja, als die persoon zelf alles boekt en alle reiskosten betaalt. Let op: boek nog geen tickets of verblijf voordat je je DiscoverEU-reispas hebt ontvangen.
     

  • Nee, het team van DiscoverEU dat de reizen boekt, kan elk soort vervoer en alle maatschappijen of lijnen kiezen (privéauto’s en gecharterde bussen zijn in de regel uitgesloten).
     

  • Je mag ook een aanvraag indienen met een verlopen paspoort, identiteitskaart (ID) of verblijfskaart. Als je geselecteerd wordt, moet je wel een geldig reisdocument (paspoort, identiteitskaart of verblijfskaart) hebben wanneer je het boekingsformulier invult om je reispas aan te vragen, omdat het team van DiscoverEU (de contractant van de Europese Commissie) je identiteitsbewijs moet controleren. Je hebt ook een geldig identiteitsbewijs nodig om te kunnen reizen. Als je identiteitsbewijs in de periode tussen de verificatie ervan en het moment dat je op reis gaat wordt vernieuwd, hoef je niets te doen. 
     

  • Ja. Bij het invullen van het boekingsformulier wordt je gevraagd een afbeelding van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of verblijfskaart) te uploaden, of om er een foto van te maken met de camera van je telefoon.

    Er kan ook een geldig bewijs van verblijf worden gevraagd. Alleen officiële documenten van de nationale autoriteit van je legale verblijfplaats worden aanvaard. Elektriciteitsrekeningen of huurovereenkomsten zijn niet voldoende en worden niet aanvaard.
     

  • We willen graag horen wat je op reis zoal hebt meegemaakt. Daarom word je, net als alle andere deelnemers, “ambassadeur” van DiscoverEU. We vragen je om je reiservaringen te delen via sociale media of om een presentatie te geven op je school of bij jou in de buurt. Je kan ook lid worden van onze #DiscoverEU official Facebook Group.
     

  • Als je geselecteerd wordt, kan je tijdens de reis je Europese identiteit versterken en beter begrijpen waar de EU voor staat. Je kan contacten leggen met mensen in heel Europa, ideeën uitwisselen en deelnemen aan internationale netwerken. Misschien is dit de eerste keer dat je alleen op reis gaat. Via DiscoverEU ontwikkel je belangrijke vaardigheden zoals talenkennis, zelfvertrouwen, aanpassingsvermogen, stressbestendigheid, zelfstandigheid en sociale vaardigheden. Je leert ook problemen oplossen, dingen organiseren en samenwerken in een team. Na de reis krijg je automatisch een vragenlijst toegestuurd. Als je die invult, krijg je als bewijs van deze leerresultaten een deelnamecertificaat. Dit certificaat bevat elementen van de belangrijkste verworven vaardigheden en is geïnspireerd op de Youthpass.
     

  • Jongeren met de Britse nationaliteit kunnen alleen een aanvraag indienen als zij in een EU-lidstaat of een met het Erasmus+-programma geassocieerd derde land wonen. Britse burgers die in het Verenigd Koninkrijk verblijven, kunnen geen aanvraag indienen omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 januari 2020 heeft verlaten. 

B. SELECTION PROCEDURE

  • Om kans te maken op een reispas van DiscoverEU moet je een aanvraag indienen via https://europa.eu/youth/DiscoverEU zodra de aanvraagronde van start is gegaan. 

    De aanvraagperiode loopt van 2 april 2025 om 12.00 uur tot 16 april 2025 om 12.00 uur (Brusselse/Amsterdamse tijd). 

    Wil je als groep op reis en ben jij de contactpersoon, dan moet jij je eerst aanmelden. De code die je daarbij krijgt, moet je daarna aan alle groepsleden doorgeven. De leden van je groep kunnen zich met die code online bij je groep aansluiten. Alle groepsleden moeten hun gegevens indienen en in aanmerking komen voor DiscoverEU (zie regel A2). Let op: ook groepsleden mogen maar één aanvraag indienen. 

    Dien je twee of meer aanvragen in, dan wordt er alleen rekening gehouden met de eerste aanvraag die je via de Europese Jongerensite hebt ingediend. Alle andere aanvragen (van jezelf of van leden van je groep) worden geblokkeerd. 

  • Je kan een aanvraag online indienen op de Europese Jongerensite. Hoe dat moet lees je hierboven (zie B.1). Iedereen die zich aanmeldt, moet vijf quizvragen en een schiftingsvraag beantwoorden. Op basis daarvan worden de kandidaten per land gerangschikt. Uit de kandidaten die de quizvragen correct hebben beantwoord en het dichtst bij het antwoord op de schiftingsvraag zaten, worden ten minste 35.000 jongeren geselecteerd. Scoren verschillende kandidaten (individueel of als groep) gelijk en zijn er niet voldoende reispassen beschikbaar voor het betrokken land, dan geldt “wie het eerst komt, het eerst maalt”.
     

  • Zodra de selectie is gebeurd, kan je de status van je aanvraag volgen op de Europese Jongerensite. Bewaar de code die je bij het indienen van je aanvraag van DiscoverEU hebt gekregen. Deel je code met niemand (dus zeker niet via sociale media), behalve met het team van DiscoverEU (de externe contractant van de Europese Commissie en het EACEA). Eind mei 2025 krijgen de aanvragers ook een e-mail. Het is belangrijk dat je bereikbaar bent via het e-mailadres dat je in je aanvraag hebt opgegeven. Wie op de reservelijst staat, wordt dan misschien later gecontacteerd als sommige geselecteerde deelnemers besluiten hun aanvraag in te trekken of hun reispas niet binnen de vastgestelde termijn activeren (zie FAQ C5 en punt 8 van het reglement).

  • De selectie gebeurt op basis van de nationaliteit en/of het land van verblijf, op basis van het aantal reispassen dat aan elk land is toegekend (zie de rubriek Quota per land op de Europese Jongerensite). Dat aantal is gebaseerd op de verdeelsleutel voor jongeren van kernactie 1, individuele mobiliteit, van het programma Erasmus+.

    Als er in een land minder aanmeldingen zijn dan het aantal beschikbare reispassen, dan worden de overige passen verdeeld over de landen waar er te veel aanmeldingen zijn. Het uiteindelijke aantal reispassen per land wordt samen met de lijst van geselecteerde kandidaten gepubliceerd.
     

  • Je mag alleen reizen of in een groep van maximaal vijf personen. Je moet dat aangeven in het aanvraagformulier. Wil je als groep op reis, dan moet de groep eerst een contactpersoon aanwijzen. De anderen mogen nog geen aanvraag indienen. Deze contactpersoon vult als eerste het aanvraagformulier in en beantwoordt de quizvragen en de schiftingsvraag. De contactpersoon ontvangt bij het indienen van de aanvraag een code. Die code moet hij of zij dan doorgeven aan de anderen (maximaal vier). Met die code kunnen de andere groepsleden zich online aanmelden en hun persoonlijke gegevens invullen. Alle groepsleden moeten op de knop “Indienen” (Submit) klikken om zich aan te melden.
     

  • Ja, een groepsaanvraag wordt behandeld als één aanvraag. Maar let op, alleen degenen die aan alle voorwaarden voldoen en zich voor het einde van de aanvraagperiode online hebben ingeschreven, worden bij de selectie in aanmerking genomen. Een groep mag maximaal uit vijf personen bestaan.
     

  • Heb jij een reispas gekregen en anderen uit jouw groep niet, dan betekent dit dat die anderen zich waarschijnlijk niet op tijd via de Europese Jongerensite hebben ingeschreven, dat ze niet aan de criteria voldeden, of dat ze bij het aanmeldingsproces niet op de knop “Indienen” (Submit) hebben geklikt. Het kan ook betekenen dat ze jouw code niet hebben gebruikt. Het zou ook kunnen dat jij of je vriend(in)(en) meer dan één aanvraag hebben ingediend. In dat geval telt alleen de eerste aanvraag. 
     

  • Iedereen die zich aanmeldt, kan contactpersoon voor een groep worden. Heb je je aangemeld, dan kan je maximaal vier anderen aan je groep toevoegen, zelfs als je eerst had aangegeven dat je alleen wilde reizen. Geef je vrienden de code die je na jouw aanmelding per e-mail hebt ontvangen. Met die code kunnen ze zich bij je groep aansluiten. Maar let op, alleen degenen die aan alle voorwaarden voldoen en zich voor het einde van de aanvraagperiode online hebben ingeschreven, komen in aanmerking (zie regel A.2).
     

  • Neem dan via het Help Centre contact op met de contractant die door de Europese Commissie en het EACEA is aangewezen. Hou je aanvraagcode bij de hand. Je moet dat doen voor je je reis boekt via het boekingsformulier. Je pas wordt dan gegeven aan iemand die op de reservelijst staat. Hoe je de contractant kan bereiken, kom je te weten zodra je geselecteerd bent.

  • Heb je een reispas ontvangen maar zijn je plannen veranderd, dan kan je alleen je aanvraag annuleren (zie regel B.9). Je kan je reispas niet aan iemand anders doorgeven. Je individuele reispas staat op jouw naam, en die naam kan niet veranderd worden. 

    Als een lid van een groep (de contactpersoon of een groepslid) beslist om niet op reis te gaan, heeft dit geen invloed op de rest van de groep. De rest van de groep kan alsnog volgens plan op reis vertrekken. Het groepslid dat niet meegaat, kan niet worden vervangen. De reispas die overblijft, gaat naar een deelnemer op de reservelijst.
     

  • Hoor je bij een groep die geselecteerd is, maar veranderen je plannen en wil je alleen op reis, dan kan dat. Je moet alleen maar je boekingsformulier met je reisvoorkeuren invullen. Verder hoef je niets te doen, en ook voor de andere leden uit de groep verandert er niets.

  • Nee, je naam staat op de reispas gedrukt. Je mag hem dus in geen geval door iemand anders laten gebruiken. De naam op de reispas kan niet worden gewijzigd.
     

  • Zie C.5 voor meer informatie over de reispas voor flexibel reizen en C.6 voor vast reizen.
     

  • Alle kandidaten die niet geselecteerd zijn, worden per land van wettelijk verblijf op een reservelijst gezet. Hoe beter je hebt gescoord op de vragen, hoe hoger je op de lijst komt. Wanneer een geselecteerde kandidaat zich terugtrekt of als de totale waarde van de verstrekte reispassen lager uitvalt dan het maximale bedrag dat ervoor gereserveerd was, kunnen de Europese Commissie en het EACEA alsnog passen uitreiken aan kandidaten die op de reservelijst staan. Opname op de reservelijst houdt geen enkel recht tegenover de Europese Commissie en het EACEA in en garandeert niet dat deze kandidaten later alsnog geselecteerd zullen worden.

    Ben je niet geselecteerd en sta je op de reservelijst, dan kan je alsnog een uitnodiging krijgen. Wie tegen het einde van het project toch nog in aanmerking komt voor een reispas, heeft geen recht op terugbetaling van eerder gemaakte reizen, noch op verlenging van de periode waarbinnen mag worden gereisd.
     

  • Dit hangt van drie dingen af:

    • hoe goed je hebt gescoord in de quiz;
    • hoeveel mensen geen gebruikmaken van hun reispas (als je op de reservelijst staat, kun je een reispas aangeboden krijgen van iemand die hem niet gebruikt);
    • hoeveel reispassen worden uitgetrokken voor het land waar je woont of waarvan je de nationaliteit hebt. 

    Als er nog budget over is, kunnen de Europese Commissie en het EACEA ook nog reispassen uitreiken aan mensen op de reservelijst.
     

C. TRAVELLING

  • Je reis mag minimaal 1 dag tot maximaal 1 maand duren en moet vallen binnen de periode van 1 juli 2025 (eerste datum van vertrek) tot 30 september 2026 (laatste datum van terugkeer). Met een flexibele reispas kan je binnen de reisperiode van een maand zeven dagen reizen.

  • Dit hangt ervan af hoe je op reis wilt.

    • Vast reizen: je kiest maximaal twee landen of twee steden in hetzelfde land;
    • Flexibel reizen: een onbeperkt aantal landen. Let op: het aantal reisdagen is beperkt tot zeven. Je mag dus een hele maand wegblijven, maar binnen die maand mag je niet meer dan zeven dagen aan het reizen zijn (bv. met de trein).

    Meer over de twee formules lees je hieronder. Je krijgt meer informatie als je geselecteerd bent.
     

  • Ja, dat mag. Maar let op, DiscoverEU betaalt en organiseert de reis naar die plaats van vertrek niet.
     

  • Nee, plaatselijk openbaar of particulier vervoer is niet inbegrepen in DiscoverEU-reispas. Je moet zelf voor elke bestemming uitzoeken wat voor vervoer er is, hoeveel het kost enz. Je kan dat ter plaatse doen of al voor je op reis gaat.

    Als deelnemer krijg je ook een Europese Jongerenkaart. 

    Deze kaart is beschikbaar in de speciale DiscoverEU Travel App, waar je na het boeken toegang toe krijgt. Je kan zelf kiezen wanneer je de Europese Jongerenkaart in de app activeert (afhankelijk van wanneer je reist). Vanaf dat moment is de kaart één jaar geldig.

    Met deze kaart krijg je korting op bezoeken en activiteiten op het gebied van cultuur, leren, natuur, sport, lokaal vervoer, accommodatie, etenswaren enz. 
     

  • Met een flexibele reispas kan je binnen de periode van een maand zeven dagen met de trein reizen. Je kan elk van de zeven reisdagen binnen deze periode van een maand vrij kiezen. Op elke reisdag, die van middernacht tot middernacht duurt, kan je net zo veel treinen nemen als nodig is (let op: voor sommige treinen moet je een plaats reserveren en het aantal plaatsen op treinen kan beperkt zijn). 

    De flexibele pas is digitaal en kan worden gebruikt via de speciale DiscoverEU Travel App (meer informatie hieronder).

    Met de flexibele reispas kan je in alle EU-landen en met het Erasmus+-programma geassocieerde derde landen de trein nemen. De dagen waarop je de trein neemt, kies je zelf. Let op: je reispas heeft wel een startdatum! Je kan deze startdatum zelf selecteren wanneer je de pas activeert in de speciale app waarin je je reispas beheert. Vanaf die startdatum is je reispas een maand geldig. Je kan de startdatum op elk moment voordat die dag begint (00.00 uur lokale tijd) veranderen. De reispas kan niet worden geruild of uitbetaald.

    Om de reispas te gebruiken, moet je de DiscoverEU Travel App op je mobiele apparaat downloaden. Nadat je reispas is geboekt, ontvang je een e-mail van het team van DiscoverEU met instructies om toegang tot de pas en de mobiele app te krijgen. De contractant maakt een gebruikersaccount aan waarmee je toegang krijgt tot je flexibele pas in de DiscoverEU Travel App. Zodra je toegang hebt tot de app, kan je je reispas aan een reisplan koppelen door in de mobiele app een reis aan te maken. 

    Zodra het reisplan (of in ieder geval het eerste deel van de reis) is aangemaakt, kan je de reispas activeren door de startdatum te kiezen. De reispas is vanaf de startdatum een maand geldig. 

    Je hebt een vast aantal reisdagen in totaal. Je kan de datum van elk van je reisdagen kiezen door steeds een treinreis toe te voegen. Je kan de datum van een reisdag enkel vóór het begin van die dag wijzigen (00:00 uur lokale tijd).

    Bij de controle van de tickets moet je je dagticket tonen (selecteer hiervoor de juiste reisdag op je pas). Het dagticket bevat een QR-code en een lijst van alle treinen die je bij die reisdag hebt toegevoegd.

    Je kan reisdelen aan je reisplan toevoegen vanaf het moment dat je de reispas hebt geactiveerd tot en met de daadwerkelijke reisdag, zolang de reisdag maar binnen de geldigheidsduur van de reispas valt (namelijk een maand). Hou altijd je paspoort/identiteitskaart (ID) bij de hand, zodat de conducteur die samen met de reispas (en eventueel de plaatsreservering) kan controleren.

    Je moet online zijn om een dagticket voor je reispas aan te maken. Je kan de reispas laten zien of bewerken, bv. om reisdelen toe te voegen of te verwijderen, als je offline bent. Als je langer dan 72 uur offline blijft, kan je tijdelijk geen tickets meer aanmaken. Je reispas wordt weer “actief” als je online gaat. Je krijgt hiervan 24 uur van tevoren een melding (ook als je offline bent en op voorwaarde dat je meldingen hebt ingeschakeld), zodat je tijd genoeg hebt om een internetverbinding te vinden voordat je reispas wordt gedeactiveerd.

    Geselecteerde deelnemers die een aanvraag hebben ingediend in april 2025 en een flexibele reisoptie kiezen, hebben een deadline tot 31 augustus 2025 om hun reispas te activeren in de DiscoverEU Travel App. Dat betekent dat zij binnen die termijn de begindatum van de geldigheid van de pas van 1 maand moeten aangeven. Na de activering van de reispas kan de startdatum nog worden gewijzigd tot het einde van de reisperiode (d.w.z. 01/07/2025-30/09/2026), op voorwaarde dat dit vóór het begin van de geselecteerde startdatum gebeurt. Als de begindatum is ingegaan of is verstreken, kan deze niet meer worden gewijzigd.

    Als de deelnemers de reispas niet binnen de termijn activeren, kan de contractant de reispas annuleren en aan kandidaten van de reservelijst aanbieden.

    *Activering van de reispas: in de DiscoverEU Travel App moet je je paspoort of identiteitskaart controleren en de geldigheidsduur van de pas van 1 maand inplannen. Hou er rekening mee dat de activering van de Europese Jongerenkaart in de Travel App niet betekent dat de reispas zelf wordt geactiveerd.

  • In de flexibele reispas staat het land waar je woont aangeduid. Dit is het land dat je bij de aanvraag hebt ingevuld. Het is niet mogelijk het land waar je woont te veranderen op de flexibele reispas. Reizen met de flexibele pas in het land waar je woont, is beperkt tot één uit- en één inreis.

    Je mag je reispas twee keer gebruiken in het land waar je woont: één uitreis (je land uit) en één inreis (terug je eigen land in). Dit hoeft niet je eerste of laatste traject te zijn, je mag deze trajecten op elk gewenst moment afleggen. Als je meer dan één uit- en inreis nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je onderweg door je eigen land reist, kan je zelf ter plekke meer kaartjes kopen. Uit- en inreizen moeten worden gemaakt gedurende twee van de zeven reisdagen van de flexibele reispas, dus binnen de geldigheidsduur van één maand.

    Bij het toevoegen van een trein die vertrekt of eindigt in het land waar je woont op een van je reisdagen, zal de flexibele pas die reisdag automatisch als dag van de in-/uitreis herkennen. Aangezien je slechts één uit- en één inreis hebt, kan je in je eigen land geen treinen toevoegen aan meer dan twee van het vaste aantal reisdagen.
     

  • Kies je voor vast reizen, dan moet je aangeven op welke data je wilt reizen. Je kan die data niet meer wijzigen nadat je je pas hebt gekregen. Reispassen voor vast reizen worden geboekt in tweede klas/economy. Je kan met deze optie maximaal twee landen bezoeken. Daarom is deze optie niet zo geschikt als je verschillende landen wilt bezoeken. Maar stel dat je gewoon één ander land wilt bezoeken, misschien zelfs een buurland, dan is vast reizen wel een goede optie. Er zijn geen reserveringskosten in verband met vaste reispassen, maar er is een maximaal budget van 283,26 euro (hetzelfde bedrag als voor de flexibele reispas, zodat beide opties gelijkwaardig zijn).

    Heb je eenmaal gekozen voor vast reizen, dan laat het team van DiscoverEU dat de boeking regelt, jou binnen vijf dagen weten of jouw reisplannen haalbaar zijn. Zijn jouw reisplannen niet haalbaar met vast reizen, dan zal het team van DiscoverEU je aanraden om te kiezen voor flexibel reizen.

    Weet je niet of je reisplan haalbaar is, kijk dan eens op de websites Allaboard of Rome2Rio. Die geven je een goed idee of je jouw gewenste route met de trein kan doen, hoe vaak je moet overstappen, hoe lang het ongeveer duurt en hoeveel het kost. Met de DiscoverEU Travel App kan je ook de reistijden controleren en je reis plannen.

  • Bekijk de infografiek: Flexible and Fixed (flexibel en vast) (pdf)

     

    Flexibel reizen

    Vast reizen

    Je reisdata blijven flexibel zolang de reispas nog niet geactiveerd is. 

    Je geeft aan de contractant door op welke vaste data en tijden je een van tevoren bepaald traject wilt afleggen. De data en trajecten kunnen niet meer worden gewijzigd als het ticket eenmaal is geboekt. De gehele reis moet plaatsvinden binnen één maand.

    Je mag gedurende een periode van maximaal één maand op reis gaan, met een vast aantal (7) reisdagen. Dit betekent dat je binnen een totale periode van maximaal één maand zeven willekeurige dagen per trein kan reizen. Met de flexibele optie kan je zoveel verschillende EU-landen bezoeken als je wilt.

    Je mag in een periode van maximaal één maand naar maximaal twee landen reizen die deel uitmaken van de EU of met Erasmus+ geassocieerde derde landen (zie punt 2) op het moment dat de uitslag van de selectie bekendgemaakt wordt. De landen waar je doorheen reist en het land waaruit je vertrekt, tellen niet mee als bestemming.

    Als je reispas eenmaal geactiveerd is, kan je op opeenvolgende dagen reizen of de reisdagen spreiden over de periode van een maand. Je mag per trein reizen met Europese spoorwegmaatschappijen, per veerboot op sommige verbindingen en met andere soorten vervoer die de contractant van de Europese Commissie en het EACEA heeft geselecteerd. 

    Voor bepaalde treinen kan het nodig of nuttig zijn vooraf je zitplaats te reserveren. Deelnemers aan de eerste ronde van 2024 en de volgende rondes die voor een Flex Pass kiezen, kunnen gratis maximaal 4 zitplaatsen reserveren via het onlinesysteem dat de contractant in de app* ter beschikking stelt. Kosten voor andere zitplaatsreserveringen en andere kosten onderweg worden niet door de Europese Commissie of het EACEA vergoed.

    Alle reserveringskosten zijn inbegrepen in de optie voor vast reizen, maar er is een algemene limiet van 283,26 euro die in acht moet worden genomen. Je moet zelf nagaan of je geplande reis per trein haalbaar is.

    *Deelnemers kunnen geen gratis reserveringen boeken in 1e klas, slaapaccommodatie op nachttreinen of reserveringen voor treinen die spoorwegondernemingen niet aanbieden via het geïntegreerde online boekingssysteem. Alle gratis gemaakte boekingen worden niet geruild of terugbetaald. 

  • In principe reis je met de trein. Soms mag je ook reizen met de bus of een veerboot. Het team van DiscoverEU beslist en houdt daarbij rekening met de afstand, de tijd en de gevolgen voor het milieu. Vliegen kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en de tickets worden door de contractant geboekt.

    DiscoverEU kan een uitzondering maken voor geselecteerde deelnemers die:

    • in Cyprus, IJsland, Ierland of Malta wonen: zij mogen het vliegtuig nemen om te reizen;
    • in een van de negen ultraperifere gebieden wonen (Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden);
    • in een land of gebied overzee van de EU wonen (Aruba, Bonaire, Curação, Frans-Polynesië, Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden, Groenland, Nieuw-Caledonië, Saba, Saint-Barthélemy, Sint Eustatius, Sint-Maarten, Saint-Pierre en Miquelon, Wallis en Futuna);
    • in een land of regio wonen waar je niet met de trein, veerboot of bus heen kan;
    • meer dan 18 uur onderweg zijn om de dichtste grens van hun land van verblijf te bereiken;
    • minder mobiel zijn of een handicap hebben. Dit wordt per geval beoordeeld.

    Je krijgt maximaal één retourvlucht (om je eigen land te verlaten en om terug te keren). Verder moet je op het Europese vasteland de trein of alternatieve vervoersmiddelen gebruiken (geen privéauto’s of gecharterde bussen).

    Als je naar Cyprus, IJsland, Ierland of Malta wilt reizen, moet je de contractant hiervan op de hoogte brengen na een speciale oproep aan alle geselecteerde en geboekte deelnemers. De contractant zorgt voor de vliegtickets. Het overeenkomstige quotum per land (zie vraag B.4) zal worden toegepast voor personen die vanaf deze eilanden reizen. Driemaal dat maximumaantal geldt voor de geselecteerde kandidaten die naar Cyprus, IJsland, Ierland en Malta willen reizen. De vliegtickets voor deze specifieke bestemmingen worden door de contractant geboekt volgens het beginsel “wie het eerst komt, het eerst maalt”. 
     

  • Je kan naar zoveel steden en gemeenten reizen als je wil (met inbegrip van twee reisdagen in je thuisland in het geval van de flexibele optie), zolang je ten minste één land in het buitenland bezoekt en het totale aantal reisdagen niet wordt overschreden.
     

  • Als er annulerings- of wijzigingskosten zijn, moet je die zelf betalen. Er is geen extra budget om zulke kosten te dekken, ongeacht de reden. Er zijn ook diverse particuliere reisverzekeringen die dergelijke kosten dekken.

    Wil je niet meer meedoen, neem dan contact op met de het team van DiscoverEU. Zij kunnen je reispas dan aan iemand op de reservelijst geven. In de eerste e-mail van het DiscoverEU-team staat hoe je je deelname kan annuleren.

    Heb je flexibel reizen geactiveerd en wil je je eerste reisdag veranderen, dan kan je dat op elk moment voordat die dag begint (00.00 uur lokale tijd) doen in de DiscoverEU Travel App (zie C.5).

    Heb je gekozen voor vast reizen, stuur dan een e-mail naar het team van DiscoverEU. 
     

  • Op de Europese Jongerensite vind je praktische informatie en nuttige tips over reizen in Europa

    Tijdens de reis moet je altijd een geldig vervoersbewijs/geldige reispas bij je hebben. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle documenten in orde zijn, dus niet verlopen enz. Je bent in de EU ook wettelijk verplicht een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID) op reis mee te nemen. 

    Zorg ook dat je tijdens je reis verzekerd bent voor medische kosten. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle documenten in orde zijn, dus niet verlopen enz. 

    Afhankelijk van je nationaliteit en je geplande reisroute (buiten het Schengengebied), heb je wellicht een of meer visa in je paspoort nodig. De afgifte van visa is een bevoegdheid van de verscheidene landen. We raden je aan om ruim van tevoren informatie in te winnen bij officiële bronnen en tijdig een visumaanvraag in te dienen bij de bevoegde autoriteiten. De afgifte van visa kan enkele weken in beslag nemen. Daarom moet je een visumaanvraag meer dan 1 maand vóór de geplande reisdatum indienen. Als je vertraging oploopt bij het verkrijgen van een visum wordt de DiscoverEU-reispas niet opnieuw geboekt als de visumaanvraag minder dan 4 weken voor de vertrekdatum en 8 weken voor het einde van de reisperiode is ingediend. Het Helpcenter van DiscoverEU en de helpdesk zullen daarbij helpen. Het is in ieder geval jouw verantwoordelijkheid om vóór je reis over de nodige documenten te beschikken.

    De Europese Commissie, het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) en de contractant kunnen geen invloed uitoefenen op de beslissingen van de nationale autoriteiten inzake visa.

    De kosten van afgifte van visa worden door DiscoverEU gedekt. 

    Wanneer een ziektekostenverzekering verplicht is voor het verkrijgen van een visum, wordt deze door de contractant aangeboden. De kosten hiervoor worden door DiscoverEU gedekt.

  • Wil je meer weten over je rechten als passagier, kijk dan op de Europese Jongerensite in de rubriek over reizen. Heb je een handicap, dan kun je al meer lezen over je rechten. Let op: heb je bijzondere behoeften vanwege een handicap, dan wordt alles zoveel mogelijk voor jou individueel geregeld. Dat maakt de voorbereiding van je reis een stuk makkelijker.
     

  • Heb je een technisch probleem (je krijgt geen bevestiging, je hebt verkeerde gegevens verzonden enz.), stuur dan een e-mail naar het team van DiscoverEU. Je kan via een speciale website van DiscoverEU contact opnemen met het team van DiscoverEU. Hoe dat werkt wordt uitgelegd in de e-mails die je krijgt van het team van DiscoverEU.

  • Ja, dit is mogelijk als jullie hadden gekozen voor flexibel reizen.
     

  • Als je hebt gekozen voor flexibel reizen, dan mag je je op elk moment aansluiten bij een groep, met anderen verder reizen en zelfs onderweg je reisplannen veranderen.

    Zorg gewoon dat je tijdens het boeken dezelfde startdatum kiest als je vrienden.

    De boekingsformulieren worden elke dag om middernacht automatisch bijgewerkt en boekingen zijn mogelijk vanaf 14 dagen voor vertrek.
     

  • Nee. Koop zelf geen reispas, want die wordt niet vergoed. De reispassen worden uitsluitend geboekt, gekocht en afgeleverd door het team van DiscoverEU (een externe contractant in opdracht van de Europese Commissie en het EACEA).

    We raden je ook sterk aan om nog geen accommodatie te boeken en te betalen voordat je zeker weet wanneer je op reis kunt en je je reispas ontvangen hebt.
     

  • Als algemene regel geldt dat deelnemers recht hebben op een reispas met een totale waarde van 283,26 euro. De deelnemers reizen alleen in de tweede klas. In uitzonderlijke gevallen kan het bedrag hoger zijn:

    • Als je uit een van de ultraperifere gebieden (Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden) naar het vasteland moet reizen. Wanneer je op het vasteland bent, geldt de algemene regel;
    • Als je niet uit de bovengenoemde gebieden komt, maar toestemming hebt om met het vliegtuig naar het vasteland te reizen. Wanneer je op het vasteland bent, geldt de algemene regel;
    • In sommige specifieke gevallen die apart worden beoordeeld. Als je bijvoorbeeld op een eiland in de EU woont, kan je eventueel toestemming krijgen voor een extra reis per trein/veerboot/bus;
    • Als je minder mobiel bent en/of bijzondere behoeften hebt. De kosten worden dan individueel bepaald op basis van wat jij precies nodig hebt. De kosten voor specifieke hulp (een begeleider, blindengeleidehond enz.) worden gedekt als je een geldig bewijs indient dat je bijzondere voorzieningen nodig hebt, volgens de regels van het land waar je woont.
  • Voor sommige hogesnelheidstreinen en intercity’s en voor alle nachttreinen moet je een plaats reserveren. Deelnemers aan de eerste ronde van 2024 en de volgende rondes die voor een flexibele reispas kiezen, kunnen gratis maximaal 4 zitplaatsen reserveren via het onlinesysteem dat de contractant in de app* ter beschikking stelt. Kosten voor andere zitplaatsreserveringen en andere kosten onderweg worden niet door de Europese Commissie of het EACEA vergoed.

    *Deelnemers kunnen geen gratis reserveringen boeken in 1e klas, slaapaccommodatie op nachttreinen of reserveringen voor treinen die spoorwegondernemingen niet aanbieden via het geïntegreerde online boekingssysteem. Alle gratis gemaakte boekingen worden niet geruild of terugbetaald.

    Met je flexibele reispas kan je wel gewoon zonder reserveren met de meeste treinen in heel Europa reizen. Op sommige trajecten waarvoor reserveren verplicht is, kan je kiezen voor regionale treinen. Vaak kun je reserveringen en toeslagen vermijden door een langzamere of alternatieve route met regionale treinen te nemen. Met de DiscoverEU Travel App kan je je reis plannen en aangeven dat je geen treinen met reserveringskosten wilt nemen. Bekijk ook de infografiek (in het Engels) over hoe je reserveringskosten kan vermijden.

    Kies je voor vast reizen, dan worden de reserveringen voor jou gemaakt en hoef je niets bij te betalen (zie C.5).

  • Nee. De actie dekt deze kosten niet. Accommodatie, maaltijden, extra reiskosten (bijvoorbeeld omdat je niet vanuit je eigen land vertrekt) en andere kosten tijdens je reis moet je zelf betalen. Het team van DiscoverEU verstrekt je echter de Europese Jongerenkaart, die korting biedt op accommodatie, bagageopslag en vele andere diensten in heel Europa (raadpleeg de volgende link voor meer informatie).

    Voor je op reis vertrekt, moet je zelf voor een (aanvullende) ziektekosten- en reisverzekering zorgen. Bij je nationale ziekteverzekering kan je een Europese zorgpas (EHIC) aanvragen. Daarmee ben je tijdens je verblijf in een ander EU-land verzekerd. Maar deze dekt mogelijk niet alle kosten. Repatriëring en specialistische hulp zijn bijvoorbeeld niet altijd verzekerd. In dat geval raden we je een aanvullende particuliere verzekering aan.
     

  • Nee, de deelnemers moeten zelf accomodatie boeken. We raden je sterk aan om nog geen accommodatie te boeken voordat je je reispas ontvangen hebt. Met de Europese Jongerenkaart kan je betaalbare accommodatie vinden, zoals jeugdherbergen.
     

D. RELEVANT CONTACT POINTS

  • Het wedstrijdreglement van DiscoverEU vind je op de Europese Jongerensite
     

  • Word je geselecteerd, dan krijg je een link naar een webplatform met het boekingsformulier en een Helpcenter met de veelgestelde vragen over de praktische kanten van je reis. Daar vind je ook hoe je contact kunt opnemen met de contractant. Je kunt niet bellen, het team beantwoordt alleen schriftelijke vragen.

    Heb je tijdens je reis meer informatie, hulp of advies nodig, dan zijn hier enkele tips:

    Als er iets misgaat

    • In alle EU-landen kan je de hulpdiensten met om het even welk vast of mobiel toestel via hetzelfde nummer bereiken: bel gewoon 112. Dat is gratis.
    • Bij verlies of diefstal is het raadzaam om aangifte te doen bij de politie. Je hebt het proces-verbaal van de politie nodig om een schadeclaim bij je verzekering in te dienen. Laat verloren of gestolen betaalkaarten en creditcards onmiddellijk blokkeren. Wordt je paspoort/identiteitskaart (ID) gestolen, doe dan aangifte bij zowel de politie als de ambassade (of een consulaat) van jouw land.

    Hoe neem ik contact op met de EU?

    • persoonlijk, telefonisch of via e-mail: de EU werkt samen met de nationale agentschappen om het Erasmus+-programma zo dicht mogelijk bij de deelnemers te brengen. De nationale agentschappen zijn gevestigd in de Erasmus+-programmalanden. Zij dragen bij tot DiscoverEU, met name door ontmoetingen voor het vertrek en bijeenkomsten van reizigers te organiseren. De lijst van nationale agentschappen en hun contactgegevens vind je hier
    • Voor andere specifieke kwesties of vragen moet je je wenden tot: https://start-discover.eu/nl en ga naar het Help Centre. In het Help Centre kan je je vraag indienen door te klikken op “Contacteer ons”. Het Help Centre is ook gemakkelijk bereikbaar via de DiscoverEU Travel App. Alleen via deze weg krijg je correct en snel antwoord van de helpdesk van DiscoverEU.
    • Telefonisch of via e-mail: Eurodesk beantwoordt vragen van jongeren die bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk, studies of een stage naar het buitenland willen met een EU-programma. Let op: Ze beantwoorden geen technische vragen in verband met je DiscoverEU-reis. Die vragen moet je voorleggen aan het team van DiscoverEU (dat met jou contact opneemt als je geselecteerd wordt). Het dichtstbijzijnde kantoor van Eurodesk vind je op de interactieve kaart.
    • Online: informatie in alle officiële talen van de Europese Unie vind je op de Europa-website.
    • In persoon: Er zijn in heel Europa honderden plaatselijke EU-informatiecentra. Neem contact op met het dichtstbijzijnde centrum.
    • Telefonisch of via e-mail: Europe Direct beantwoordt al je vragen over de Europese Unie. Je kan Europe Direct bereiken op het gratis telefoonnummer 00 800 67 89 10 11 (bij sommige providers mag je mobiel geen 00800-nummers bellen, of moet je bijbetalen) of per e-mail.
    • Lezen over Europa: publicaties over de EU vind je op de website van EU Bookshop.
    • Vertegenwoordigingen van de Europese Commissie: In elk EU-land is er een bureau dat als spreekbuis van de Europese Commissie dient en de publieke opinie van dichtbij volgt. Zij verstrekken informatie over de EU via evenementen en de verspreiding van brochures, folders en ander informatiemateriaal.
    • Voorlichtingsbureaus van het Europees Parlement: Deze bureaus geven voorlichting over het Europees Parlement en de EU en moedigen iedereen aan om mee te doen aan de Europese verkiezingen.