Skip to main content

DiscoverEU

Ben je 18 jaar oud en woon je in een Erasmus+-programmaland? Tijd om uit je comfortzone te stappen!

DiscoverEU

Ben je 18 jaar en verblijf je legaal in een EU-lidstaat of een met Erasmus+ geassocieerd derde land? Ga dan op ontdekking in Europa! DiscoverEU is trots deel uit te maken van het programma Erasmus+!

 

Wat is DiscoverEU?

DiscoverEU is een actie in het kader van het Erasmus+-programma waarmee je de kans krijgt om Europa te ontdekken. Ontdek de indrukwekkende landschappen en de verscheidenheid aan steden en dorpen in Europa. Je reist vooral per trein, maar ook als je op een eiland of in een afgelegen gebied woont, maak je kans om deel te nemen. Elk jaar zijn er twee aanvraagrondes waarin je een aanvraag kan indienen. Als je wordt geselecteerd, krijg je een gratis reispas.

Ben je 18 jaar en woon je in de Europese Unie of in een met het programma Erasmus+ geassocieerd derde land (IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië of Turkije)? Dan biedt DiscoverEU je de kans om reiservaring op te doen en de diversiteit van Europa te verkennen, kennis te maken met het culturele erfgoed en de geschiedenis van Europa en mensen uit heel Europa te ontmoeten. Dankzij DiscoverEU kan je ook vaardigheden ontwikkelen die waardevol zijn voor je toekomst, zoals onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en interesse in andere culturen.  

Geselecteerde deelnemers ontvangen een Europese Jeugdkaart van DiscoverEU. Met deze kaart krijgen ze kortingen bij culturele evenementen, opleidingen, sportactiviteiten, lokaal vervoer, accommodatie, maaltijden enz.

Wanneer is de volgende aanvraagronde?

Sinds de start van DiscoverEU in juni 2018 hebben meer dan 200 000 jongeren een reispas gekregen. De volgende aanvraagronde loopt van woensdag 15 maart 2023 (12.00 uur lokale tijd Brussel/Amsterdam) tot woensdag 29 maart 2023 (12.00 uur lokale tijd Brussel/Amsterdam). Op deze pagina verschijnt dan een knop “Nu aanvragen”. 

Om in aanmerking te komen, moet je:

  • geboren zijn tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2005;
  • het nummer van je identiteitskaart (ID), je paspoort of verblijfsvergunning invullen in het online aanvraagformulier;
  • burger of legaal langdurig ingezetene* zijn van een van de volgende landen: 

          een van de lidstaten van de Europese Unie, waaronder de landen en gebieden overzee (LGO’s) of 
          een van de derde landen die geassocieerd zijn met het Erasmus+-programma: IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije. 

* Voor meer informatie, zie de regels onder punt “2. Wie komt in aanmerking?”

Dan moet je deelnemen aan de quiz (tenzij je een aanvraag indient als groepslid).

Als je wordt geselecteerd, kan je tussen 15 juni 2023 en 30 september 2024 minimaal één dag en maximaal 30 dagen op reis gaan. 

Belangrijk: als je een handicap of gezondheidsprobleem hebt waardoor reizen lastig is, kunnen we je helpen om toch aan deze actie deel te nemen. Lees onze FAQ C.13 voor meer informatie.

Ben je nog geen 18? Maak je geen zorgen. Elk jaar wordt er zowel in het voorjaar als in het najaar een ronde georganiseerd.

Kan ik samen met vrienden op reis?

Ja, dat kan! De keuze is aan jou. Je kan alleen reizen of samen met maximaal vier vrienden die ook aan de bovenstaande voorwaarden voldoen, een groep vormen. Zij hebben dan jouw aanvraagcode nodig om hun eigen aanvraag in te dienen. Lees onze FAQ B.5 tot B.11 voor meer informatie.

Als je wil, kan je ook samen met andere deelnemers aan DiscoverEU een reis plannen. Een goede plek om hiermee te beginnen is de DiscoverEU-Facebookgroep. Word nu lid en chat met andere deelnemers.

Zodra je geselecteerd bent, zullen de nationale agentschappen van Erasmus+ je helpen in contact te komen met andere deelnemers. Daarvoor organiseren ze vóór vertrek bijeenkomsten met andere reizigers.


“De wereld wacht op jou. Pak je rugzak en ga op ontdekkingstocht!”

 

Ervaringen delen 

We vragen je om ambassadeur van DiscoverEU te worden. Dit betekent dat je verslag uitbrengt over je reis via sociale media zoals Instagram, Facebook en/of Twitter met de hashtag #DiscoverEU. Je kan ook een presentatie houden op je school of in je buurt. We organiseren ook de #DiscoverEU #Competition, een foto- en videowedstrijd waarmee je mooie prijzen kan winnen. 

Ik wil meer weten!

Meer weten over eerdere rondes? Check de factsheets voor meer informatie over de actie en de ervaringen van jongeren die al met DiscoverEU op reis zijn geweest.

 

Europa ligt aan je voeten. Zet jij de eerste stap?
 

 

Inspirerende TedX-video van Vincent-Immanuel Herr