Skip to main content

DiscoverEU

Ben je 18 jaar oud en woon je in een Erasmus+-programmaland? Tijd om uit je comfortzone te stappen!

DiscoverEU

Hartelijk dank voor je belangstelling, maar de aanvraagperiode is nu afgesloten. De resultaten zullen in januari 2023 worden bekendgemaakt en de aanvragers zullen hiervan in kennis worden gesteld. De volgende aanvraagronde begint in het voorjaar van 2023 (de precieze data worden later bekendgemaakt). Zorg dat je erbij bent als je 18 jaar bent of 18 wordt in 2023. In het voorjaar kun je weer reispassen winnen!

 

Ben je 18 jaar en verblijf je legaal in een EU-lidstaat of een met Erasmus+ geassocieerd derde land? Ga dan op ontdekking in Europa! DiscoverEU maakt nu deel uit van het programma Erasmus+ en heeft in het Europees Jaar van de jeugd 2022 nog meer reispassen en mogelijkheden te bieden! 

Wat is DiscoverEU?

DiscoverEU is een actie in het kader van het Erasmus+-programma waarmee je de kans krijgt om Europa te ontdekken. Ontdek de indrukwekkende landschappen en de verscheidenheid aan steden en dorpen in Europa. Je reist vooral per trein, maar ook als je op een eiland of in een afgelegen gebied woont, maak je kans om deel te nemen. Je kunt een aanvraag indienen tijdens de twee aanvraagrondes die elk jaar plaatsvinden. Geselecteerde jongeren krijgen een gratis reispas.

Ben je 18 jaar en woon je in de Europese Unie of in een van de met het programma Erasmus+ geassocieerde derde landen, zoals IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije? Dan biedt DiscoverEU je de kans om reiservaring op te doen en de diversiteit van Europa te verkennen, kennis te maken met het culturele erfgoed en de geschiedenis van Europa en mensen uit heel Europa te leren kennen. Dankzij DiscoverEU kan je ook vaardigheden ontwikkelen die waardevol zijn voor je toekomst, zoals onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en interesse in andere culturen.  

Nieuw! Vanaf 2022 krijgen de geselecteerde deelnemers een DiscoverEU-kortingskaart met kortingen op culturele bezoeken, leeractiviteiten, sport, lokaal vervoer, accommodatie, eten enz.

Wanneer is de volgende aanvraagronde?

Sinds de start van DiscoverEU in juni 2018 hebben meer dan 165 000 jongeren een reispas gekregen. De volgende aanvraagronde loopt van dinsdag 11 oktober 2022, 12.00 uur, tot dinsdag 25 oktober 2022, 12.00 uur (lokale tijd Brussel en Amsterdam). Op deze pagina verschijnt dan een knop “Nu aanvragen”. 

Om in aanmerking te komen, moet je:

  • ten vroegste op 1 januari 2004 en ten laatste op 31 december 2004 geboren zijn, en
  • het juiste nummer van je identiteitskaart (ID), je paspoort of verblijfskaart invullen in het online aanvraagformulier;
  • burger of legaal langdurig ingezetene* zijn van een van de volgende landen: 

          - een van de lidstaten van de Europese Unie, waaronder de landen en gebieden overzee (LGO’s) of 
          - een van de derde landen die geassocieerd zijn met het Erasmus+-programma: IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije. 

* Voor meer informatie, zie de regels onder punt “2. Wie komt in aanmerking?”

Dan moet je deelnemen aan de quiz (tenzij je een aanvraag indient als groepslid).

Als je wordt geselecteerd, kan je tussen 1 maart 2023 en 29 februari 2024 minimaal één dag en maximaal 30 dagen op reis gaan. 

Belangrijk: als je een handicap of gezondheidsprobleem hebt waardoor reizen lastig is, kunnen we je helpen om toch aan deze actie deel te nemen. Lees onze FAQ C.13 voor meer informatie.

Ben je nog geen 18? Maak je geen zorgen. Elk jaar wordt er zowel in het voorjaar als in het najaar een ronde georganiseerd.

Kan ik met mijn vrienden samen op reis?

Ja, dat kan! De keuze is aan jou. Je kan alleen reizen, of een groep vormen met maximaal vier vrienden die ook aan de bovenstaande voorwaarden voldoen. Zij hebben dan jouw aanvraagcode nodig om hun eigen aanvraag in te dienen. Lees onze FAQ B.5 tot B.11 voor meer informatie.

Als je wil, kan je ook samen met andere deelnemers aan DiscoverEU een reis plannen. Een goede plek om hiermee te beginnen is de Facebookgroep DiscoverEU. Word nu lid en chat met andere deelnemers.

Zodra je geselecteerd bent, zullen de nationale agentschappen van Erasmus+ je helpen in contact te komen met andere deelnemers. Daarvoor organiseren ze bijeenkomsten van reizigers voor het vertrek.


“De wereld wacht op jou. Pak je rugzak, vraag je beste vriend mee, en ga!”

 

Ervaringen delen 

We vragen je om ambassadeur van DiscoverEU te worden. Dit betekent dat je verslag uitbrengt over je reis via sociale media zoals Instagram, Facebook en/of Twitter met de hashtag #DiscoverEU. Je kan er ook voor kiezen om een presentatie te houden op je school of in je buurt. We organiseren ook de #DiscoverEU #Competition, een foto- en videowedstrijd waarmee je mooie prijzen kan winnen. 

Ik wil meer weten!

Meer weten over eerdere rondes? Check de factsheets voor meer informatie over de actie en ervaringen van jongeren die al met DiscoverEU op reis zijn geweest.

 

Europa ligt aan je voeten. Zet jij de eerste stap?
 

 

Inspirerende TedX-video van Vincent-Immanuel Herr