Skip to main content

DiscoverEU

Oletko 18-vuotias ja asut jossakin Erasmus+ -ohjelmamaassa? Voita matkakortti ja laajenna maailmankuvaasi.

DiscoverEU

Hakukierros on päättynyt. Kiitos kuitenkin mielenkiinnostasi! Tuloksista ilmoitetaan hakijoille tammikuussa 2023. Seuraava hakukierros alkaa keväällä 2023 (tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin). Pidä silmällä näitä sivuja, jos olet 18-vuotias tai täytät 18 vuotta vuonna 2023. DiscoverEU-matkakortteja voi hakea taas keväällä!

 

Oletko 18-vuotias ja sinulla on vakinainen asuinpaikka jossakin EU-maassa tai muussa Erasmus+ -ohjelmassa mukana olevassa maassa? Lähde löytöretkelle Eurooppaan! DiscoverEU on nyt osa Erasmus+ -perhettä ja Euroopan nuorisovuotta 2022. Se tarkoittaa enemmän matkakortteja ja entistä enemmän mahdollisuuksia! 

Mikä DiscoverEU on?

DiscoverEU on Erasmus+ -ohjelmaan kuuluva hanke, jossa 18-vuotiaat nuoret voivat päästä matkalle tutustumaan Eurooppaan. Matkustaminen tapahtuu pääosin junalla (poikkeuksena saarilla tai syrjäisillä alueilla asuvat nuoret). DiscoverEU-matkakorttien hakukilpailu järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Hakuun voivat osallistua kaikki 18-vuotiaat nuoret, jotka asuvat EU:n alueella tai Erasmus+ -ohjelmassa mukana olevissa maissa (Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Turkki). Matkakortin voittajat saavat tilaisuuden matkustaa Euroopassa ja tutustua samalla Euroopan monimuotoisuuteen, sen kulttuuriin ja historiaan sekä uusiin ihmisiin. Matkustaminen voi myös opettaa monenlaisia taitoja sekä kasvattaa itseluottamusta, itsenäisyyttä ja avoimuutta vieraita kulttuureja kohtaan.  

UUTTA: Vuodesta 2022 alkaen voittajat saavat myös DiscoverEU-alennuskortin, jolla saa alennusta esimerkiksi paikallisliikenteessä, majoituspaikoissa, ravintoloissa, kulttuurikohteissa ja liikuntapaikoissa.

Milloin on seuraava hakukierros?

Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin kesällä 2018, ja sen jälkeen jo yli 165 000 nuorta on saanut matkakortin. Seuraava hakukierros alkaa tiistaina 11.10.2022 klo 12:00 (Keski-Euroopan aikaa, CET) ja päättyy tiistaina 25.10.2022 klo 12.00 (Keski-Euroopan aikaa, CET). Hakemuksen pääsee tekemään linkistä, joka tulee tälle sivulle, kun hakuaika on alkanut. 

Voit osallistua hakuun, jos

  • olet syntynyt 1.1.2004–31.12.2004 (nämä päivämäärät mukaan luettuina)
  • ilmoitat henkilökorttisi, passisi tai oleskelulupakorttisi numeron sähköisessä hakulomakkeessa
  • sinulla on jonkin seuraavan maan kansalaisuus tai vakituinen asuinpaikka* jossakin seuraavista maista: 

          - jokin Euroopan unionin jäsenvaltio, mukaan lukien EU:n merentakaiset maat ja alueet, tai 
          - jokin Erasmus+ -ohjelmassa mukana oleva EU:n ulkopuolinen maa, eli Islanti, Liechtenstein, Pohjois-Makedonia, Norja, Serbia tai Turkki. 

* Lisätietoa on sääntöjen kohdassa ”2. Hakukelpoisuus”.

Lisäksi sinun on osallistuttava tietovisaan (paitsi jos jätät hakemuksen jonkin ryhmän jäsenenä).

Matkakortin saajat voivat matkustaa 1–30 päivän ajan ajanjaksolla 1.3.2023–29.2.2024

Jos sinulla on vamma tai muu terveydellinen rajoite, voidaan matkalla tehdä tiettyjä erityisjärjestelyjä. Lisätietoja on Usein kysyttyjen kysymysten kohdassa C.13.

Eikö ikä vielä riitä osallistumaan? Ei huolta, sillä uudet hakukierrokset järjestetään joka kevät ja syksy.

Voinko matkustaa yhdessä ystävieni kanssa?

Kyllä voit. Voit itse valita, haluatko matkustaa yksin vai 1–4 kaverin kanssa samassa ryhmässä, jos myös he täyttävät edellä esitetyt hakuehdot. Heidän on ilmoitettava sinun hakukoodisi omassa hakemuksessaan. Lisätietoja on Usein kysyttyjen kysymysten kohdissa B.5–B.11.

Jos haluat, voit myös tehdä yhteisiä matkasuunnitelmia muiden DiscoverEU-matkakortin saaneiden kanssa. Löydät muita matkaa suunnittelevia nuoria esimerkiksi Facebookin DiscoverEU-ryhmästä. Liity ryhmään ja aloita tutustuminen!

Jos valinta osuu sinuun, Erasmus+ -ohjelman kansalliset toimistot jakavat tietoa ja auttavat löytämään matkaseuraa. Ne järjestävät esimerkiksi tapaamisia matkaa suunnitteleville ja sieltä palanneille nuorille.


”Koko maailma on avoinna. Pakkaa reppu, ota kaveri mukaan ja lähde matkaan.”

 

Miten voin jakaa kokemuksiani? 

Matkakortin saajat nimetään DiscoverEU-lähettiläiksi, ja heitä pyydetään raportoimaan matkakokemuksistaan sosiaalisessa mediassa (Instagram, Facebook, Twitter yms. – #DiscoverEU). Voit myös esitellä matkaasi koulussasi tai kotipaikkakuntasi tapahtumissa. Lisäksi voit osallistua valokuva- ja videokilpailuun (#DiscoverEU photo/video #Competition) ja voittaa palkinnon. 

Mistä saan lisätietoja?

Voit tutustua aiempien hakukierrosten materiaaleihin. Lue tietokoosteita, joissa esitellään ohjelman vaiheita ja nuorten matkakokemuksia.

 

Eurooppa on ulottuvillasi. Ota ensimmäinen askel!
 

 

Vincent-Immanuel Herr: ”A Vision of a Europe for All” (TEDx-puhe)