Skip to main content

DiscoverEU

Če si star/-a 18 let in prebivaš v državi programa Erasmus+, je čas, da se premakneš iz svoje cone udobja.

DiscoverEU

Zahvaljujemo se ti za zanimanje, vendar je obdobje za prijavo zaključeno. Rezultati bodo objavljeni januarja 2023, udeleženci pa bodo ustrezno obveščeni. Naslednji prijavni rok se bo začel spomladi 2023 (točne datume bomo objavili pozneje). Če imaš 18 let ali jih boš dopolnil/a v letu 2023, spremljaj naše objave. Spomladi bo na voljo še več vozovnic.

 

Imaš 18 let in zakonito prebivaš v eni od držav članic EU ali tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+? Pripravi se na raziskovanje Evrope. Ponosni smo, da je DiscoverEU zdaj del programa Erasmus+ ter da s še več vozovnicami in priložnostmi prispeva k evropskemu letu mladih 2022. 

Kaj je DiscoverEU?

DiscoverEU je ukrep programa Erasmus+, ki ti daje priložnost za potovanje po Evropi. Med potovanjem predvsem z vlaki (izjeme omogočajo sodelovanje mladim, ki živijo na otokih ali na oddaljenih območjih) lahko odkrivaš osupljive pokrajine ter raznovrstnost mest po Evropi. Prijave se zbirajo v dveh krogih vsako leto, Evropska unija pa izbranim dodeli vozovnice.

Prek DiscoverEU lahko 18-letni prebivalci/ke Evropske unije ali ene od tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+, kot so Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija, med potovanjem po Evropi izkusijo njeno raznolikost, spoznajo njeno kulturno dediščino in zgodovino ter se povežejo z ljudmi z vse celine. Poleg tega DiscoverEU mladim omogoča, da pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.  

NOVO! Od leta 2022 bodo izbrani udeleženci/ke prejeli/e kartico popustov DiscoverEU za kulturne obiske, učne dejavnosti, šport, lokalni prevoz, nastanitev, hrano itd.

Kdaj bo potekal naslednji krog?

Od prvega kroga prijav junija 2018 je vozovnico dobilo več kot 165 000 mladih. Prijave v naslednjem krogu se bodo zbirale od torka, 11. oktobra 2022, od 12. ure dalje (po srednjeevropskem času) do torka, 25. oktobra 2022, do 12. ure (po srednjeevropskem času). Na tej strani se bo na dan, ko se odprejo prijave, pojavil gumb „Prijava“. 

Prijaviš se lahko, če

  • si rojen/a med vključno 1. januarjem 2004 in vključno 31. decembrom 2004
  • na spletni prijavnici vpišeš številko osebne izkaznice, potnega lista ali dovoljenja za prebivanje
  • si državljan/ka ene od naslednjih držav ali v njej zakonito prebivaš za daljši čas*: 

          – ena od držav članic Evropske unije, vključno s čezmorskimi državami in ozemlji, ali 
          –  ena od tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+: Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija 

* Za več informacij glej razdelek pravil DiscoverEU: „2. Upravičeni kandidati“.

Nato boš moral/a sodelovati v kvizu in odgovoriti na dodatno vprašanje (razen če se prijavljaš kot član/ica skupine).

Če boš izbran/a, boš lahko potoval/a najmanj 1 dan in največ 30 dni med 1. marcem 2023 in 29. februarjem 2024

Če imaš kakršno koli obliko invalidnosti ali zdravstveno težavo, ki ti otežuje potovanje, ti bomo zagotovili pomoč in podporo za sodelovanje v DiscoverEU. Več lahko izveš v razdelku C.13 na strani s pogostimi vprašanji.

Si premlad/a za sodelovanje v tem krogu? Ne skrbi. Prijaviš se lahko že spomladi ali pa vsako leto jeseni.

Lahko potujem s prijatelji?

Da, lahko! Odločitev je tvoja. Lahko greš sam/a ali pa vzameš s seboj štiri prijatelje/ice, če izpolnjujejo zgoraj navedene pogoje. V svoji prijavi morajo navesti tvojo kodo prijave. Več lahko izveš v razdelkih B.5 do B.11 na strani s pogostimi vprašanji.

Vedno pa lahko kombiniraš svoje potovalne načrte z drugimi popotniki DiscoverEU! To lahko storiš na primer prek skupine DiscoverEU na Facebooku. Pridruži se skupini zdaj in začni klepet z drugimi udeleženci.

Če boš izbran/a, ti bo nacionalna agencija Erasmus+ pomagala, da se povežeš in srečaš z drugimi popotniki ter se tako lažje pripraviš na potovanje.


„Zunaj te čaka cel svet. Zgrabi nahrbtnik, povabi dobro družbo in se podaj vanj.“

 

Izmenjava izkušenj 

Biti ambasador DiscoverEU pomeni, da pripoveduješ o svojem potovanju na družbenih omrežjih, kot so Instagram, Facebook ali Twitter z uporabo ključnika #DiscoverEU. Lahko pa tudi pripraviš predstavitev na svoji šoli ali v lokalni skupnosti. Še več – s fotografijami in videoposnetki lahko sodeluješ na tekmovanju #DiscoverEU #Competition ter osvojiš sijajne nagrade. 

Hočem vedeti več.

Te zanimajo pretekli krogi prijav? Več o DiscoverEU in izkušnjah mladih popotnikov najdeš v informativnih pregledih DiscoverEU.

 

Evropa te čaka. Naredi prvi korak.
 

 

Videoposnetek Vincenta-Immanuela Herra na TedX