Skip to main content

DiscoverEU

Är du 18 år och bor i ett land som deltar i Erasmus+? Vill du upptäcka Europa?

Finding new teammates starts here

DiscoverEU

Ansökningsomgången har stängt. Varje år hålls två ansökningsomgångar, en på våren och en på hösten. Håll ett öga på den här sidan så att du inte missar nästa omgång.

Är du 18 år och bor i ett EU-land eller ett land som deltar i Erasmus+? Gör dig redo att upptäcka Europa! 

Vad är DiscoverEU?

DiscoverEU är en insats inom Erasmusprogrammet som ger dig möjlighet att resa runt och upptäcka Europas mångfald, lära dig om dess kulturarv och historia och träffa nya vänner från hela kontinenten.  

Om du väljs ut får du ett resekort och kommer för det mesta att resa med tåg. Du som bor på en ö eller i ett avlägset område kan i vissa fall få ta flyget. Läs mer i reglerna.

Du får också ett europeiskt ungdomskort som ger dig rabatt på bl.a. museer, kurser, idrottsaktiviteter, kollektivtrafik, boende och mat.

Hur funkar det?

För att kunna tävla om ett resekort måste du

  • vara 18 år på första möjliga resdagen
  • fylla i numret på ditt id-kort, pass eller uppehållstillståndskort i ansökningsblanketten på nätet
  • vara medborgare eller bosatt* i 
    • ett EU-land, inklusive de utomeuropeiska länderna och territorierna, eller      
    • ett land som är associerat till Erasmusprogrammet, det vill säga Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien eller Turkiet. 

* Läs mer i reglerna, punkt 2. Vem kan söka?

Dessutom måste du göra en frågesport (om du inte ansöker som gruppmedlem).

Har du en funktionsnedsättning eller ett hälsoproblem som gör det svårt att resa? Då kan du få extra hjälp och stöd. Läs svaret på fråga C.13 i våra vanliga frågor om du vill veta mer.

Kan jag resa med kompisar?

Javisst! Du kan resa ensam eller med kompisar. Du kan ha högst fyra kompisar i din grupp förutsatt att de uppfyller villkoren ovan. De ska använda din ansökningskod när de fyller i ansökan. Läs svaren på frågorna B.5–B.11 i våra vanliga frågor om du vill veta mer.

Du kan också samordna dina resplaner med andra DiscoverEU-resenärer, till exempel genom Facebookgruppen för DiscoverEU. Gå med i gruppen nu för att kontakta andra deltagare.

Om du väljs ut får du hjälp att förbereda din resa och knyta kontakter. De nationella programkontoren anordnar till exempel möten före resan och träffar med andra resenärer.

Dela dina erfarenheter

Alla deltagare blir automatiskt ambassadörer för DiscoverEU. Vi ber dig därför att dela med dig av dina erfarenheter i sociala medier. Tagga inläggen med #DiscoverEU. Du kan också hålla en presentation på din skola eller i din hemort.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om tidigare ansökningsomgångar? I våra faktablad kan du läsa mer om DiscoverEU och ta del av några deltagares erfarenheter.

Europa ligger för dina fötter. Ta första steget!     

 

Inspirerande TedX-video med Vincent-Immanuel Herr