Frequently Asked Questions
A. RULES
DiscoverEU är en insats inom Erasmusprogrammet som ger dig som är 18 år möjlighet att resa runt i Europa. Du kommer för det mesta att resa med tåg (det finns undantag så att de som bor på öar eller i avlägsna områden också kan delta), så du kan sitta och se Europas många vackra städer och landskap susa förbi. Resan är också ett sätt att träffa andra resenärer, bli mer självständig, få större självförtroende och känna dig mer som europé. Varje år hålls två ansökningsomgångar och om du har tur kan du få ett resekort från EU.
DiscoverEU är ett initiativ för dig som är 18 år. Du ska alltså vara född mellan den 1 juli 2006 och den 30 juni 2007.
DiscoverEU ingår i Erasmusprogrammet (2021–2027). Alla 18-åringar som bor* i ett EU-land eller ett land utanför EU som är associerat till Erasmus+ kan söka. Även du som bor i något av EU:s utomeuropeiska länder och territorier kan söka om du är medborgare i ett EU-land. Här är hela listan med länder:
- De 27 EU-länderna: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike, inklusive de avlägsna EU-områdena Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Azorerna, Madeira och Kanarieöarna.
- Efta- och EES-länderna: Island, Liechtenstein och Norge.
- Anslutande länder, kandidatländer och potentiella kandidatländer: Nordmakedonien, Serbien och Turkiet.
- Utomeuropeiska länder och territorier som är associerade med EU: Aruba, Bonaire, Curação, Franska Polynesien, de franska territorierna i södra Indiska oceanen och Antarktis, Grönland, Nya Kaledonien, Saba, Saint-Barthélemy, Sint Eustatius, Sint-Maarten, Saint-Pierre-et-Miquelon samt Wallis och Futuna.
Ansökan ska skickas in via Europeiska ungdomsportalen mellan den 2 april 2025 kl. 12 och den 16 april 2025 kl. 12 (svensk tid).
* Läs mer i reglerna under punkt 2. Vem kan söka?
Nej, det är bara de som aldrig har fått något resekort som kan delta. Om du redan har fått ett resekort i en tidigare omgång av DiscoverEU kan du inte söka på nytt. Detta kontrolleras när du skickar in ansökan och vid urvalet. Om kommissionen, Eacea eller det företag som sköter biljettbokningen upptäcker att en person som fått ett resekort i en tidigare omgång av DiscoverEU har sökt på nytt, kommer han eller hon att uteslutas.
Europaparlamentet som drog i gång initiativet valde att fokusera på 18-åringar eftersom det är då man tar ett stort steg in i vuxenlivet och som EU-medborgare.
Om du vill delta måste du skaffa en mejladress. Det finns många gratis mejltjänster som du kan använda. Vi skickar alla meddelanden med mejl, så se till att du alltid kommer åt dina mejl.
Ja, så länge de bokar och betalar resan själva. Men de bör vänta med att boka biljetter och boende tills du har fått ditt DiscoverEU-resekort.
Nej. Det företag som bokar din resa kan välja de färdmedel, bolag och linjer som passar bäst (utom privata bilar och hyrbussar).
När du söker kan du använda din nuvarande id-handling, även om den har gått ut. Men om du väljs ut måste du ha en giltig id-handling (t.ex. pass, nationellt id-kort eller uppehållstillståndskort) när du fyller i formuläret för att boka ett resekort eftersom biljettföretaget gör en id-kontroll. Du behöver också ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort för att kunna resa. Du behöver inte göra något om du hinner få en ny id-handling mellan id-kontrollen och din resa.
Ja. När du fyller i bokningsformuläret ombeds du att ladda upp en bild av en giltig id-handling (t.ex. pass, nationellt id-kort eller uppehållstillståndskort) eller ta en bild med mobilkameran.
Du kan också behöva visa ett intyg på var du är skriven. Observera att vi bara godtar officiella handlingar från den nationella myndigheten i ditt land. Elräkningar eller hyreskontrakt gäller inte.
EU-kommissionen vill gärna veta mer om din resa och hoppas att du vill dela med dig av dina erfarenheter och äventyr. Alla deltagare blir ambassadörer för DiscoverEU. Du uppmanas därför att berätta om resan på sociala medier, eller hålla en presentation på din skola eller i din kommun. Det finns också en Facebookgrupp för #DiscoverEU som vi hoppas att du vill gå med i.
Genom din resa kan du stärka din europeiska identitet och förstå vad EU står för. Du får chans att träffa människor från hela Europa, utbyta idéer och ingå i nätverk med ungdomar från andra länder. Det är kanske till och med första gången du reser på egen hand. Genom din DiscoverEU-resa utvecklar du viktiga färdigheter och kunskaper och blir bättre på språk, stärker ditt självförtroende, blir mer självständig och lär dig att anpassa dig, tåla stress, lösa problem, planera och skapa kontakter och bygga nätverk med andra. Efter resan får du automatiskt en enkät där du kan förklara vad du har lärt dig. Du får sedan ett deltagarintyg. Intyget beskriver viktiga förvärvade färdigheter och bygger delvis på ungdomspasset (Youthpass).
Ungdomar som är brittiska medborgare kan söka om de bor i ett EU-land eller ett land som är associerat till Erasmus+. Brittiska medborgare som bor i Storbritannien kan tyvärr inte delta eftersom Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020.
B. SELECTION PROCEDURE
För att få ett DiscoverEU-resekort ska du skicka in din ansökan på https://youth.europa.eu/DiscoverEU när ansökningsomgången har börjat.
Du kan söka mellan den 2 april 2025 kl. 12 och den 16 april 2025 kl. 12 (svensk tid).
Om du vill resa med en grupp och vara gruppledare ska du söka först och sedan ge de andra i gruppen din ansökningskod. De behöver koden för att kunna registrera sig i gruppen på nätet. Alla gruppmedlemmar måste skicka in sina uppgifter och uppfylla villkoren för att få delta (se fråga A.2). Man kan bara söka en gång.
Din första ansökan som registreras på Europeiska ungdomsportalen är den som räknas. Om du skickar in fler ansökningar (enskilt eller i grupp) kommer de inte att behandlas.
Ansökan görs via Europeiska ungdomsportalen (se regel B.1). Alla som söker måste göra en frågesport med fem flervalsfrågor och en utslagsfråga, som används för att rangordna de sökande per land. Minst 35 000 ungdomar kommer att väljas ut bland de sökande som har svarat rätt på frågorna och gissat bäst på utslagsfrågan. Om flera personer eller grupper hamnar på sista plats och landets resekort inte räcker till alla, gäller principen ”först till kvarn”.
När urvalet är klart kan du kolla status för din ansökan på Europeiska ungdomsportalen. Spara din ansökningskod. Ge den inte till någon utom till det biljettföretag som kommissionen och Eacea samarbetar med. I slutet av maj 2025 får alla som sökt dessutom ett meddelande om hur det har gått. Det är viktigt att du kan nås på den mejladress som du har angett i ansökan. Du som står på reservlistan kan då bli kontaktad om någon annan ändrar sig och inte vill resa, eller inte aktiverar sitt resekort inom tidsfristen (se fråga C5 och punkt 8 i reglerna).
Urvalet görs per nationalitet och/eller bosättningsland i enlighet med det antal resekort som varje land har fått (se sidan med ländernas kvoter på Europeiska ungdomsportalen). Ländernas kvoter bygger på Erasmusprogrammets fördelningsnyckel för programområde 1, ungdomsutbyten.
Om det är färre sökande från vissa länder än den fastställda kvoten, fördelas resekorten mellan de länder där det finns fler sökande än antal resekort. Ländernas slutliga kvoter publiceras tillsammans med resultatet av urvalet.
Du kan resa ensam eller i en grupp på högst fem personer. Det anger du i ansökan. Om du vill resa med en grupp ska ni först utse en gruppledare, som är den som fyller i ansökningsblanketten, gör frågesporten och svarar på utslagsfrågan. Gruppledaren får en kod när ansökan skickas in och ska ge koden till de andra fyra i gruppen. Med hjälp av koden kan övriga gruppmedlemmar registrera sig på nätet och fylla i sina personuppgifter. Alla i gruppen måste klicka på Skicka-knappen för att bli registrerade.
Ja, en gruppansökan behandlas som en enda ansökan och gäller alla i gruppen. Tänk på att alla i gruppen måste uppfylla deltagarvillkoren och registrera sig på nätet före sista ansökningsdag. Annars får de inte resa. En grupp kan bestå av högst fem personer.
Om du som gruppledare har fått ett resekort men inte de andra i gruppen kan det bero på att de inte uppfyllde villkoren, inte fyllde i ansökan på Europeiska ungdomsportalen i tid eller inte klickade på Skicka-knappen för att registrera sin ansökan. Endast de gruppmedlemmar som har lämnat in sin ansökan i tid och med den kod som de fått av gruppledaren kan delta. Det kan också vara så att du eller dina vänner skickade in flera ansökningar, och i så fall räknas bara den först inskickade ansökan.
Alla deltagare kan bli gruppledare. Du kan lägga till upp till fyra vänner som uppfyller deltagarvillkoren, även om du i din ansökan har angett att du vill resa ensam. För att dina vänner ska kunna kopplas till din ansökan måste du ge dem din ansökningskod som du får med mejl. De måste sedan själva ansöka under ansökningsperioden (se regel A.2).
Allt du behöver göra är att meddela det biljettföretag som kommissionen och Eacea har anlitat och uppge din ansökningskod. Det ska du göra innan du bokar resan via bokningsformuläret. Då kan någon på reservlistan få ditt resekort. Du kommer att få reda på hur du kontaktar företaget om du väljs ut.
Om du har fått ett resekort men får ändrade planer måste du dra tillbaka din ansökan (se regel B.9). Resekortet utfärdas i ditt namn, så du kan inte byta eller ge det till någon annan.
Om någon i gruppen (inklusive gruppledaren) ställer in sin resa kan resten av gruppen ändå resa som planerat. Men ni kan inte ta in någon ersättare, utan det oanvända resekortet går till någon på reservlistan.
Om du har valts ut som medlem i en grupp men i stället vill resa på egen hand kan du göra det. Det är bara att fylla i bokningsformuläret med dina resplaner. Du behöver inte göra något mer, och ditt beslut påverkar inte de andra i gruppen. De kan fortfarande resa som en grupp eller var och en för sig.
Nej. Resekorten är personliga och får inte ges till någon annan. Namnet på resekortet kan inte ändras.
Det finns två alternativ: flexibel och fast resa. Läs mer i svaren på frågorna C.5 och C.6.
Alla godkända sökande som inte väljs ut direkt sätts upp på en reservlista som sorteras efter bosättningsland och resultaten på frågesporten och utslagsfrågan. Om någon drar tillbaka sin ansökan eller om resekorten kostar mindre än den avsatta budgeten kan kommissionen och Eacea ge resekort till sökande på reservlistan tills hela budgeten har använts. Att stå på reservlistan medför inga rättigheter gentemot kommissionen eller Eacea och garanterar inte att du väljs ut vid ett senare tillfälle.
De som står på reservlistan kan komma att kontaktas med en inbjudan att registrera sig på bokningsplattformen. Om du i väntan på att bli kontaktad har köpt en egen resa kan du inte begära ersättning för den. Du kan inte heller resa senare än den tidsperiod som står i reglerna.
Det beror på tre saker:
- Ditt resultat på frågesporten.
- Hur många som inte bekräftar sin plats eller som ångrar sig (de som står på reservlistan erbjuds oanvända resekort).
- Hur många resekort som delas ut i ditt land (det land där du bor eller är medborgare).
Kommissionen och Eacea kan komma att ge resekort till dem som står på reservlistan, tills hela budgeten har använts.
C. TRAVELLING
Du kan resa i minst en dag och högst en månad någon gång mellan den 1 juli 2025 (första avresedatum) och den 30 september 2026 (sista hemresedatum). Med det flexibla resekortet har du sju resdagar på en månad.
Det beror på vilket alternativ du väljer.
- Fast resa: högst två länder eller två städer i samma land.
- Flexibel resa: obegränsat antal länder. Du har dock bara sju resdagar. Du kan alltså vara utomlands i upp till en månad men kan bara använda sju dagar som resdagar (t.ex. med tåg).
Läs mer om de båda alternativen i frågorna nedan. Du kommer också att få mer information från biljettföretaget om du väljs ut.
Ja, du kan börja resan i ett annat land än det land där du bor. Du måste dock själv betala för att ta dig till det landet. Det ingår inte i resekortet.
Lokal kollektivtrafik (eller privat transport) täcks inte av DiscoverEU. Du måste själv kolla upp information om olika färdmedel och biljettpriser på dina resmål, antingen före eller under resan.
Alla utvalda deltagare får också ett europeiskt ungdomskort.
Ungdomskortet kommer att ligga i DiscoverEU-appen som du kan hämta när biljetterna är bokade. Du kan välja när du vill aktivera kortet i appen (beroende på när du ska resa) och det är sedan giltigt i ett år från det datumet.
Med kortet får du rabatter på bland annat kultur- och naturupplevelser, kurser, idrottsaktiviteter, kollektivtrafik, boende och mat.
Om du väljer en flexibel resa har du sju resdagar för dina tågresor under en månad. Du kan fördela dina resdagar precis som du vill. På en resdag (från midnatt till midnatt) kan du ta så många tåg du behöver, men tänk på att du ibland måste boka plats och att antalet platser kan vara begränsade.
Du får ditt flexibla resekort digitalt och använder det via DiscoverEU-appen (läs mer nedan).
Resekortet gäller på tåg i alla EU-länder och i de länder utanför EU som deltar i Erasmusprogrammet. Dina resdatum är flexibla. Resekortet kommer dock att ha ett startdatum. Du kan själv välja startdatum när du aktiverar resekortet i DiscoverEU-appen. Kortet är giltigt i högst en månad från och med det datumet. Du kan ändra ditt startdatum när som helst före den dagen, dvs. före midnatt kvällen innan (lokal tid). Resekortet är inte utbytbart och kan inte återbetalas.
För att kunna använda resekortet måste du ladda ner en särskild app (DiscoverEU Travel App). Du får ett mejl från biljettföretaget med anvisningar om hur du får tillgång till kortet och appen. Du kommer att få ett särskilt användarkonto där du kommer åt ditt resekort i appen. När du väl har tillgång till appen kan du koppla resekortet till en resplan genom att skapa en resa i appen.
När du har gjort en resplan (åtminstone för den första sträckan) kan du aktivera resekortet genom att ange startdatum för din första resdag. Resekortet är giltigt i en månad från och med startdatumet.
Du har bara ett visst antal resdagar under månaden. Du väljer datum för dina resdagar genom att helt enkelt lägga till tågresor för de dagar då du vill resa. Om du vill ändra datumet måste du göra det senast före midnatt kvällen innan resdagen börjar.
Vid biljettkontrollen ska du visa upp din dagsbiljett som du hittar under respektive resdag på resekortet. Dagsbiljetten har en QR-kod och en lista med alla tåg du har lagt in för den resdagen.
Du kan lägga till sträckor till en resplan så fort du har aktiverat resekortet och fram till och med själva resdagen, förutsatt att kortet fortfarande är giltigt. Ha alltid med dig ditt pass eller nationella id-kort, eftersom biljettkontrollanterna kan vilja titta på det tillsammans med resekortet (och eventuellt platsbiljetten).
Du måste vara uppkopplad på nätet för att kunna skapa en dagsbiljett, men du kan visa upp kortet och redigera resplanen utan att vara uppkopplad. Om du har varit offline i mer än 72 timmar kan du inte skapa några biljetter. Så fort du kopplar upp dig blir kortet aktivt igen. Du får ett meddelande via appen 24 timmar i förväg (även om du är offline, om du har aktiverat meddelandefunktionen), så att du hinner koppla upp dig innan resekortet inaktiveras.
Om du har valt ett flexibelt resekort måste du aktivera det i DiscoverEU-appen. Du som sökte i april 2025 ska göra det senast den 31 augusti 2025. Du anger då ett startdatum för kortet, som sedan är giltigt i en månad. När kortet är aktiverat kan du fortfarande ändra startdatumet fram till den 30 september 2026 (sista hemresedatum för den här omgången av DiscoverEU), förutsatt att du gör det före det startdatum som du först hade angett. Om startdatumet redan har passerat kan du inte längre ändra det.
Om du inte aktiverar resekortet inom tidsfristen kan biljettföretaget avboka det och ge det till någon på reservlistan i stället.
* Aktivera resekortet: I DiscoverEU-appen ska du verifiera ditt pass eller nationella id-kort och lägga in vilken månad som resekortet ska vara giltigt. Tänk på att ett aktiverat ungdomskort i appen inte innebär att resekortet är aktiverat. Det är två olika saker.
Om du väljer en flexibel resa kommer ditt hemland (det land där du är bosatt) att anges på kortet. Det är det land som du uppgav i ansökan. När du har skickat in din ansökan går det inte längre att ändra hemlandet på resekortet. Med det flexibla alternativet får du bara använda resekortet i hemlandet för en utresa och en hemresa.
Du kan använda ditt resekort i ditt hemland två gånger under kortets giltighetstid: en utresa (från ditt hemland) och en hemresa (till ditt hemland). Du kan använda resorna när du vill – det behöver inte vara första och sista sträckan. Om du behöver mer än en ut- och hemresa, för att till exempel resa genom ditt hemland, kan du köpa vanliga biljetter från tågbolaget i ditt land. Ut- och hemresan måste göras under två av dina sju resdagar under den månad då kortet är giltigt.
När du på en resdag lägger till ett tåg från eller till ditt hemland kommer resekortet automatiskt att registrera den resdagen som hemresa eller utresa. Eftersom du bara har en utresa och en hemresa kan du inte lägga till tåg i ditt hemland för mer än två av dina resdagar.
Med det fasta resealternativet måste du bestämma resdagar i förväg. Du kan inte ändra datum när ditt resekort väl har utfärdats. Du reser i 2:a klass. Du kan besöka högst två länder. Det här alternativet passar därför inte om du vill besöka flera länder. Men om du bara vill besöka ett land, som gränsar till ditt hemland, är det en bra lösning. Det tillkommer inga bokningskostnader, men resan får kosta högst 283,26 euro (samma belopp som för en flexibel resa så att det blir rättvist).
När du har ansökt om en ”fast resa” kommer det biljettföretag som kommissionen anlitat att bekräfta din resplan inom fem arbetsdagar. Om det inte fungerar för den resa du vill göra uppmanas du att i stället välja en flexibel resa.
För att se om din resplan funkar kan du använda webbplatsen Allaboard eller Rome2Rio. Skriv in mellan vilka platser du vill resa, så ser du om du kan ta tåget, hur många byten du måste göra, hur lång restiden blir och vad biljetten kan kosta. Du kan också använda DiscoverEU-appen för att kolla restider och planera din resa.
Se faktabladet: Flexibel och fast resa (pdf)
Flexibel resa
Fast resa
Dina resdatum är flexibla fram till dess att du aktiverar resekortet.
Du ska meddela önskad resplan med bestämda resmål, datum och tider. Dina resdagar och resmål kan inte ändras när du väl har bokat resan. Du kan resa i högst en månad.
Under en månad har du sju valfria resdagar för dina tågresor. Med det flexibla alternativet kan du resa till så många EU-länder du vill!
Under en månad kan du besöka två EU-länder eller andra länder som deltar i Erasmus+ (se punkt 2). Det land där du startar resan räknas inte, och inte heller de länder du bara passerar.
När du har aktiverat resekortet kan du välja att resa flera dagar i rad eller sprida ut dagarna under månaden. Du får resa med tåg som drivs av europeiska tågbolag och med vissa färjor eller andra färdmedel som biljettföretaget väljer ut.
Tänk på att du måste boka plats på vissa tåg. Om du väljer det flexibla kortet kan du boka upp till fyra platsbiljetter gratis via DiscoverEU-appen* (gäller från och med första ansökningsomgången 2024) . Du måste själv betala alla övriga platsbiljetter och andra utgifter under resan.
Alla bokningskostnader ingår, men din biljett får kosta högst totalt 283,26 euro. Se också till att du kan göra hela resan med tåg.
* De gratis platsbiljetterna gäller inte första klass, ligg- eller sovvagn eller platsbiljetter som inte erbjuds via bokningssystemet i appen. De går heller inte att byta eller lösa in.
För det mesta kommer du att resa med tåg. För att göra det lättare att resa dit du vill får du också resa med t.ex. buss eller båt, med hänsyn till restid, avstånd och miljön. Flyg får bara användas i undantagsfall och bokas av biljettföretaget.
Exempel på undantag:
- Du som bor på Cypern, Island, Irland eller Malta kan få resa med flyg.
- Du som bor i mycket avlägsna EU-områden (Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azorerna eller Kanarieöarna).
- Du som bor i EU:s utomeuropeiska länder och territorier (Aruba, Bonaire, Curação, Franska Polynesien, de franska territorierna i södra Indiska oceanen och Antarktis, Grönland, Nya Kaledonien, Saba, Saint-Barthélemy, Sint Eustatius, Sint-Maarten, Saint-Pierre-et-Miquelon samt Wallis och Futuna).
- Du som bor i länder eller regioner som det inte går att ta sig till med tåg, buss eller båt.
- Om det tar mer än 18 timmar innan du passerar närmaste gräns i hemlandet.
- Om du har nedsatt rörlighet eller andra funktionsnedsättningar. Detta bedöms från fall till fall.
Du får bara göra en tur- och returresa med flyg till och från avreselandet. När du har landat på fastlandet måste du resa med tåg eller andra färdmedel (dock inte privat bil eller hyrbuss).
Om du vill resa till Cypern, Island, Irland eller Malta ska du informera biljettföretaget när vi har publicerat en särskild ansökningsomgång för alla utvalda och bokade deltagare. Biljettföretaget bokar flygbiljetterna. För dem som reser från dessa öar gäller den vanliga kvoten per land (se fråga B.4). För dem som vill resa till Cypern, Island, Irland och Malta är kvoten upp till tre gånger så hög. Flygbiljetterna till dessa länder bokas av biljettföretaget enligt principen ”först till kvarn”.
Du kan resa till så många platser du vill (inklusive på de två resdagarna i ditt hemland om du har valt det flexibla alternativet), så länge du besöker minst ett annat land och inte överskrider det totala antalet resdagar.
Du får själv betala eventuella av- eller ombokningsavgifter. Det finns ingen budget för utgifter av detta slag, oavsett orsak. Det finns olika privata reseförsäkringar som täcker sådana utgifter.
Om du inte längre vill resa ska du kontakta biljettföretaget. Då kan någon på reservlistan få ditt resekort. I det första mejlet från biljettföretaget kommer du att få information om hur du avbokar din resa.
Om du har aktiverat det flexibla resekortet och vill ändra din första resdag kan du göra det i DiscoverEU-appen när som helst före den dagen, dvs. före midnatt kvällen innan (se också fråga C.5).
Om du i stället har valt en fast resa måste du skriva till biljettföretaget.
På Europeiska ungdomsportalen hittar du tips och information om att resa i Europa.
Du måste ha ett giltigt resekort eller annan färdhandling under resan. Allt som rör sådana handlingar (giltighetstid m.m.) är ditt ansvar. Du måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort (inte körkort).
Se också till att du har en giltig försäkring. Allt som rör sådana handlingar (giltighetstid m.m.) är ditt ansvar.
Beroende på vad du har för medborgarskap och vilka länder du vill besöka (utanför Schengenområdet) kan du behöva ett eller flera visum i passet. Det är de olika länderna som ansvarar för att utfärda visum. Vi råder dig att ta reda på vad som gäller och att ansöka om visum i god tid. Det kan ta flera veckor att få ett visum. Ansök därför om visum minst en månad i förväg. Ditt DiscoverEU-resekort kan inte ombokas om du inte får visumet i tid, om du ansökt mindre än fyra veckor före avresedatumet eller åtta veckor före sista hemresedatum. Om du behöver hjälp kan du kontakta vår DiscoverEU-helpdesk. Det är dock ditt ansvar att se till att du har alla handlingar innan du reser.
EU-kommissionen, Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kultur (Eacea) och biljettföretaget kan inte påverka ländernas beslut om visum.
Däremot får du ersättning för visumavgiften.
Om du måste ha en sjukförsäkring för att få visum kommer biljettföretaget att teckna en försäkring åt dig. Kostnaderna för sjukförsäkringen täcks i så fall också av DiscoverEU.
Läs gärna om dina rättigheter som passagerare i Europeiska ungdomsportalens avsnitt om resor. Det finns också en sida om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Villkoren för personer med funktionsnedsättning bedöms från fall till fall och ska göra det lättare att planera resan.
Om du får tekniska problem och t.ex. inte får en kod eller ett mejl som bekräftelse, eller dina uppgifter inte skickas in korrekt, ska du kontakta det biljettföretag som ansvarar för bokningen. Det gör du via en särskild webbplats. Hur det går till kommer att förklaras i de mejl som du får från företaget.
Ja, det går bra om ni väljer flexibel resa.
Om du väljer flexibel resa kan du resa i grupp, byta grupp eller till och med ändra resrutt när som helst under resan.
När du fyller i bokningsformuläret ska du se till att ange samma startdatum som de andra som du vill resa med.
Bokningsformuläret uppdateras automatiskt varje dag vid midnatt, och du kan boka tidigast 14 dagar före avresan.
Nej. Du ska inte boka eller köpa ditt resekort själv. Du får ingen ersättning för det. EU-kommissionen och Eacea anlitar ett företag som bokar, köper och skickar resekortet till dig.
Det är också bäst att inte boka eller betala boende tills du är helt säker på dina resplaner och har fått ditt resekort.
Grundregeln är att varje deltagare har rätt till ett resekort i 2:a klass för 283,26 euro. Beloppet kan dock vara högre i följande undantagsfall:
- Om du flyger från mycket avlägsna EU-områden (t.ex. Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azorerna eller Kanarieöarna). När du har landat på fastlandet i Europa gäller de vanliga reglerna.
- Om du bor i ett annat avlägset område och har rätt att ta flyget. När du väl har landat på fastlandet gäller de vanliga reglerna.
- I vissa situationer som bedöms från fall till fall (t.ex. om du bor på en ö i EU) kan du få en extra resa med tåg, färja eller buss.
- Om du har nedsatt rörlighet eller särskilda behov. Kostnaderna bedöms från fall till fall utifrån dina behov. Du kan eventuellt få bidrag för särskild assistans (t.ex. medföljande person eller ledarhund). Skicka in handlingar som styrker dina särskilda behov, i enlighet med den nationella lagstiftningen i ditt hemland.
På en del snabbtåg, vissa Intercity-tåg och alla nattåg måste du boka plats. Om du väljer det flexibla kortet kan du boka upp till fyra platsbiljetter gratis via DiscoverEU-appen* (gäller från och med första ansökningsomgången 2024). Du måste själv betala alla övriga platsbiljetter och andra utgifter under resan.
* De gratis platsbiljetterna gäller inte första klass, ligg- eller sovvagn eller platsbiljetter som inte erbjuds via bokningssystemet i appen. De går heller inte att byta eller lösa in.
Med det flexibla resekortet kan du enkelt resa med många lokala och regionala tåg utan platsbiljett. I stället för snabbtåg med obligatorisk platsbokning kan du ta ett långsammare tåg eller välja en annan resrutt med regionala tåg där du inte behöver boka plats. Med DiscoverEU-appen kan du lätt filtrera bort tåg som kräver platsbiljett när du planerar din resa. Titta också på vårt faktablad om hur du undviker att behöva betala för platsbiljetter.
Med det fasta resealternativet ingår platsbiljetter (se regel C.5).
Nej. DiscoverEU täcker inte dessa kostnader. Du måste själv betala boende, mat, extra reskostnader (för att t.ex. starta resan från ett annat land) och andra utgifter i samband med resan. Du kommer dock att få ett europeiskt ungdomskort som ger dig rabatt på bland annat boende, bagageförvaring och andra tjänster. Se vilka rabatter du kan få
Se till att du har en lämplig sjuk- och reseförsäkring. Grundläggande sjukvård täcks vanligen av din försäkringskassa genom det europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet täcker dock inte alla situationer, till exempel om det krävs hemtransport eller särskilda medicinska ingrepp. Du kan därför behöva komplettera med en privat försäkring.
Nej, du måste själv boka allt boende. Men vänta tills du har fått ditt resekort! Med det europeiska ungdomskortet kan du hitta billiga boenden på t.ex. vandrarhem.
D. RELEVANT CONTACT POINTS
Reglerna för DiscoverEU finns på Europeiska ungdomsportalen.
Om du väljs ut får du adressen till en webbplattform med bokningsformulär och ett hjälpavsnitt med svar på vanliga frågor om hur allt går till och hur du kontaktar biljettföretaget. Du kan dock inte ringa, utan all kommunikation är skriftlig.
Här är några länkar om du behöver information, hjälp eller råd under resan:
Om olyckan är framme
- Ring 112 från vilken telefon som helst, fast eller mobil, om du vill nå räddningstjänsten i något av EU-länderna. Samtalet kostar inget.
- Anmäl stöld eller förlust till polisen. Du måste bifoga polisanmälan när du begär ersättning från försäkringsbolaget. Spärra omedelbart borttappade eller stulna kontokort. Stöld av pass eller id-kort ska anmälas till ditt lands konsulat eller ambassad och till polisen.
Kontakta EU
- Ring, mejla eller besök oss: EU samarbetar med de nationella programkontoren i de länder som deltar i Erasmus+. De hjälper till med DiscoverEU genom att bland annat anordna möten före resan och träffar med andra resenärer. Hitta ditt nationella programkontor.
- Om du har andra problem eller frågor ska du gå till https://start-discover.eu/. Där kan du titta i hjälpavsnittet ”Help Centre” och ställa dina frågor genom att klicka på ”Contact us”. Du kan också få hjälp via DiscoverEU-appen. Webbplatsen och appen är enda sättet att snabbt få rätt hjälp från DiscoverEU-helpdesken.
- Ring eller mejla: Eurodesk är en informationstjänst för unga och svarar på dina frågor om EU-program för volontärarbete, studier eller praktik utomlands och andra initiativ för unga. Men om du får tekniska problem med din DiscoverEU-resa ska du i stället be biljettföretaget om hjälp när de kontaktar dig (om du väljs ut). Använd kartan för att hitta ditt närmaste Eurodeskkontor.
- Läs på nätet: Information om EU finns på 24 språk på europa.eu.
- Besök oss: Runt om i Europa finns det hundratals lokala EU-informationskontor. Hitta ett informationskontor nära dig
- Ring eller mejla: Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Ring gratis till 00 800 67 89 10 11 (vissa mobiloperatörer tillåter inte samtal till 00800-nummer eller tar betalt för dem) eller fyll i formuläret och skicka en fråga.
- Läs om EU: Du hittar broschyrer, kartor och annat på webbplatsen EU-publikationer.
- EU-kommissionens lokalkontor: Lokalkontoren är kommissionens röst i värdlandet och håller kommissionen informerad om vad som händer i medlemsländerna. De informerar om EU genom olika evenemang, broschyrer och annat informationsmaterial.
- Europaparlamentets informationskontor: Deras uppgift är att informera om parlamentet och EU och att uppmuntra folk att rösta i EU-valet.