Skip to main content
© rapapaper_ © rapapaper_

Tips och råd inför din DiscoverEU-resa

Senaste uppdatering Torsdag, 08/02/2024

När du reser i Europa får du chans att träffa nya människor, uppleva andra kulturer, lära dig språk och upptäcka ländernas historia. Här ger vi dig några tips och råd så att du får ut så mycket som möjligt av din resa.

Planera i förväg

Lite planering minskar risken för obehagliga överraskningar. Om du bokar i förväg har du titta att kolla upp platsen du vill besöka och dess omgivningar.

Ju mer organiserad och förberedd du är, desto mindre stressig blir resan eftersom du vet vad du kan förvänta dig. Se till att ha en plan B för säkerhets skull.

Att tänka på under resan

  • Håll koll på dina grejer så att du inte blir bestulen och ta reda på dina rättigheter som tågresenär. 
  • Ta hand om dig och glöm inte ditt europeiska sjukförsäkringskort om du skulle bli sjuk. 
  • Tänk på miljön och ta med dig en egen vattenflaska för att minska avfallet.
  • Ta god tid på dig, pressa inte in för mycket och håll koll på dina utgifter. 
  • Lita på dig själv! Du kan och vet mer än du tror. Prata med folk från platsen och lär dig mer om deras kultur, prova ny mat och lämna turiststråken – du vet aldrig vad du kan upptäcka!

Tänk på säkerheten

Att förbereda sig är bästa sättet att minska riskerna. Läs på om resmålet, boka boende i förväg och spara papperskopior av alla bokningar och andra viktiga papper för säkerhets skull. Berätta för familj och vänner vart du tänker resa så att de vet var du befinner dig. Res gärna med andra personer som du känner och litar på, så kan ni ta hand om varandra. Och glöm inte ett första hjälpen-kit! Men framför allt: var uppmärksam på vad som händer omkring dig och använd ditt omdöme om något verkar konstigt. 

Ta med viktiga papper

Att fixa med alla papper är kanske inte så kul men är en viktig del av resan. Se till att du har med dig alla viktiga handlingar genom att bocka av dem på vår checklista, och läs gärna våra tips från A till Ö (se länkar nedan). 

Äventyret väntar! 

DiscoverEU handlar om att upptäcka nya länder och kulturer, vidga sina vyer och testa nya saker. Så varför inte uppleva tjusningen med tåg? Tänk att kunna lyssna på det rogivande dunkandet, titta ut genom fönstret och fundera över livet eller försjunka i en bok utan att bli åksjuk.

Det sägs ju att det är själva resan som är målet, så ta chansen att upptäcka Europa från någon av alla de natursköna tågsträckor som finns!

Webbsidor och faktablad med restips:

a) Om DiscoverEU – regler, boende, tillgänglighet och hållbarhet

b) Saker att se och göra på resan

Behöver du inspiration? Titta i våra tips om mindre kända städer, att resa under lågsäsong, virtuell kultur och fantastiska tågresor.

c) Tips och tricks på resan

d) Kontakter och hjälp

e) Frågor och svar om säkerhet

f) Förbered dig

g) När du är hemma igen