Skip to main content
© rapapaper_ © rapapaper_

Mielőtt csomagolni kezdesz: fontos tudnivalók a DiscoverEU-utazásoddal kapcsolatban

Utolsó frissítés csütörtök, 18/11/2021

Az utazás során feltárul előtted Európa gazdag történelme és kultúrája, nyelvi sokfélesége, és alkalmad nyílik új ismeretségeket kötni. Az előkészületek megkönnyítése érdekében közreadunk néhány gyakorlati tanácsot, hogy minél felhőtlenebb és tartalmasabb legyen az utazásod.

Utazás előtt

Csökkentsd az esélyét annak, hogy kellemetlen meglepetések érjenek! Próbáld előre lefoglalni az utadat, és tájékozódj időben arról, hogy milyen az akadálymentesítés helyzete azokban az országokban vagy térségekben, ahova készülsz.

Minél jobban megszervezed az utadat, minél felkészültebb vagy, annál kevésbé lesz stresszes, hiszen tudod majd, mire számíthatsz. Mindenesetre legyen a tarsolyodban egy B terv is, mondjuk egy alternatív úticél.

Néhány aranyszabály és hasznos tippek

  • Ügyelj arra, hogy személyes dolgaid és főleg értéktárgyaid, úti okmányaid biztonságos helyen legyenek az utazás során, és tájékozódj arról, hogy utasként milyen jogok illetnek meg az EU-ban. 
  • Vigyázz magadra, és váltsd ki az útra az európai egészségbiztosítási kártyát. 
  • Utazás közben se feledkezz meg a környezetvédelemről: vigyél magaddal kulacsot, hogy ne kelljen műanyag palackos vizet vásárolnod.
  • Ne próbálj túl sok mindent megnézni, mert akkor semmire sem marad elég időd. És ügyelj arra, hogy ne fogyj ki idő előtt a pénzből! 
  • Bízz magadban: hidd el, több mindenre vagy képes, mint gondolod. Teremts kapcsolatot a helybeliekkel, ismerd meg kultúrájukat, életszemléletüket. Kóstolj meg új ételeket, és ne csak a legismertebb látnivalókat keresd fel. Sosem tudni, milyen érdekességekre bukkanhatsz, ha letérsz egy kicsit a kitaposott ösvényről!

Ügyelj a biztonságra

Körültekintő felkészüléssel a lehető legkisebbre csökkentheted a kockázatokat. Tájékozódj alaposan a felkeresni kívánt úticélokról, jó előre foglald le a szállásodat, és – biztos, ami biztos – vidd el magaddal a szállás- és járatfoglalásokat kinyomtatva is, hátha szükséged lesz rá. Érdemes családtagjaidat, barátaidat beavatni az útitervedbe, hogy mindig tudják, éppen merre jársz. Ha van rá mód, a legjobb csoportosan utazni, olyanokkal, akiket ismersz, és akikben megbízol, így tudtok vigyázni egymásra, illetve egymásnak segíteni, ha kell. Vigyél magaddal elsősegélycsomagot! A legfontosabb, hogy mindig legyél tudatában annak, milyen környezetben vagy, és használd az ítélőképességedet váratlan helyzetekben, vagy ha valami gyanúsat észlelsz. 

Dokumentumok, utazási lista

Talán nem ez az utazás legizgalmasabb része, de mégis az egyik legfontosabb dolog az utazás előtt, hogy végiggondold, milyen okmányokra lesz szükséged. Használj pakolási listát, így biztos semmit sem fogsz elfelejteni berakni a hátizsákba! Ne felejtsd el áttanulmányozni az utazás előkészítésének megkönnyítésére szolgáló kiadványunkat, a DiscoverEU utazási előkészületeinek ábécéjét. 

Indulj útnak! Kalandra fel! 

A DiscoverEU célja: ismerj meg új országokat és kultúrákat, lépj ki a komfortzónádból, próbálj ki új dolgokat. A vonatút varázslatos lesz, meglátod: gondolj a diszkrét zakatolásra, mely nyugalommal tölti el a szíved, az ablak túloldalán kibontakozó tájra, mely magasztos gondolatokat ébreszt benned, egy izgalmas olvasmányra, amelybe önfeledten belemerülsz...

Hiszen, mint mondani szokták, az utazás célja az utazás maga. Fedezd fel tehát Európát a lenyűgöző tájakon át vezető vasútvonalakon.

További hasznos információk az utazáshoz:

a) Útmutatók (infografikák) a DiscoverEU szabályaihoz és egyéb hasznos linkek

b) Látni- és tennivalók utazás közben

Kedvcsináló útikalauz a kevésbé szokványos úticélokról, az idényen kívüli utazásról, a virtuális kultúráról, festői vasútvonalakról

c) Utazz okosan

d) Hivatkozási pontok

e) Gyakran feltett kérdések a biztonságról

f) Az utazás előkészítése

g) A következő lépések