Skip to main content
© rapapaper_ © rapapaper_

Tvoje potovanje DiscoverEU: dobro vedeti

Zadnja sprememba Četrtek, 08/02/2024

Evropa prekipeva od ljudi, ki jih lahko spoznaš, kulture, ki jo lahko izkusiš, jezikov, ki se jih lahko naučiš, in zgodovine, ki jo lahko odkriješ. Da bi ti pomagali s pripravo, smo pripravili potovalne napotke in praktične nasvete, ki ti bodo pomagali na poti.

Preden greš na pot

Če ne maraš presenečenj: svoje potovanje rezerviraj dovolj zgodaj, da se lahko še pred odhodom pozanimaš o dostopnosti v kraju, ki ga nameravaš obiskati, in njegovi okolici;

z dobro organiziranostjo in pripravljenostjo se lahko izogneš stresu, saj veš, kaj pričakovati; za vsak slučaj pripravi rezervni načrt.

Napotki za potovanje

  • Pazi na svoje osebne stvari in se seznani s pravicami potnikov. 
  • Zdravje je na prvem mestu – vzemi s seboj evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. 
  • Ravnaj trajnostno – vzemi s seboj steklenico za vodo za večkratno uporabo, da zmanjšaš količino odpadkov.
  • Vzemi si čas, ne hiti in spremljaj svojo porabo. 
  • Zaupaj si – veš več, kot si misliš. Spoznavaj lokalno prebivalstvo in kulturo, poskusi novo hrano in razišči manj znane kotičke – nikoli ne veš, kaj lahko odkriješ!

Poskrbi za varnost

Za zmanjšanje tveganja je zelo pomembna vnaprejšnja priprava. Pridobi čim več informacij o svojih destinacijah, vnaprej rezerviraj vse namestitve ter za vsak primer s seboj vzemi rezervne natisnjene rezervacije in kopije drugih pomembnih dokumentov. Svoj načrt poti deli z družino in prijatelji, da bodo v vsakem trenutku vedeli, kje si. Če je mogoče, potuj s skupino ljudi, ki jih poznaš in jim zaupaš, da boste lahko pazili drug na drugega. Ne pozabi s seboj vzeti tudi kompleta prve pomoči! Bodi pozoren/a na svojo okolico in se zanesi na svojo presojo, če opaziš kaj sumljivega. 

Tvoji dokumenti in kontrolni seznam

Papirologija sicer ni najbolj vznemirljiv del potovanja, je pa eden najpomembnejših vidikov. Z našim kontrolnim seznamom poskrbi, da pomembnih dokumentov ne pustiš doma. Pri pripravi na pot ti bodo prav prišli tudi naši napotki ABC priprave. 

Pa pojdimo! Dogodivščine nas čakajo! 

Pri DiscoverEU gre predvsem za spoznavanje in sprejemanje novih držav in kultur, razširjanje obzorij in poizkušanje novih stvari. Zakaj torej ne bi prisluhnil/a enakomernemu udarjanju koles ob tračnice ter izkusil/a čara sedenja ob oknu, ki vabi k razmišljanju o skrivnostih vesolja, in zadovoljstva v tem, da lahko bereš, ne da bi ti postalo slabo?

Saj veš, kaj pravijo? Da je cilj potovanje samo. Zato ne oklevaj in se podaj na odkrivanje Evrope po najbolj osupljivih železniških progah.

Informativno gradivo za tvoje potovanje:

a) Vodnik po pravilih / podatki o DiscoverEU v obliki infografik

b) Kaj videti in početi med potovanjem

Vodnik za popotnike po destinacijah in aktivnostih stran od utečenih poti, o zunajsezonskem potovanju, virtualni kulturi, železniških progah itd.

c) Potovalni triki

d) Več uporabnih informacij

e) Pogosta vprašanja o varnosti

f) Priprava

g) Naslednji koraki