Skip to main content
©Alexandr Bormotin - Unsplash ©Alexandr Bormotin - Unsplash

Tillgängligt resande

Senaste uppdatering Måndag, 04/01/2021

Låt dig inte hindras av några begränsningar utan res fritt!

Alla har särskilda behov. När du reser kan det vara extra svårt att hantera dem. Du lämnar din bekvämlighetszon och kan hamna i oväntade situationer. Men alla ska kunna åka utomlands utan att diskrimineras.

För att hjälpa dig har vi samlat några tips och praktiska råd för dig med särskilda tillgänglighetsbehov. Här hittar du råd om tillgängliga resor i EU.

Men du är naturligtvis expert på ditt eget liv! Det finns många typer av funktionsnedsättningar och alla människor är olika, så du kan förstås anpassa råden efter dina behov.
 

  1. Planera i förväg! Om du planerar resan på förhand minskar risken för överraskningar. Försök att boka resan i förväg så att du har tid att undersöka tillgängligheten på och omkring den plats du vill besöka. Ju mer organiserad och förberedd du är, desto mindre stressig blir resan eftersom du vet vad du kan förvänta dig. Se till att ha en plan B för säkerhets skull.

    På webbplatsen Pantou finns en tillförlitlig och omfattande internationell vägledning till alla former av tjänster för tillgänglig turism. Informationen på webbplatsen kan hjälpa dig att planera din resa. Det finns förstås andra webbplatser för tillgänglig turism, så leta alltid på nätet och kontrollera olika källor.
     
  2. Ställ många frågor om tillgänglighet och berätta om dina behov. Alla har till exempel inte samma uppfattning om vad ”rullstolstillgänglig” betyder. Logotyper och märken som anger tillgängliga rutter, platser eller tjänster kan skilja sig åt mellan länderna. Kanske har du redan hamnat i många situationer där du trodde att en plats var tillgänglig, men där du senare upptäckte att den inte var tillgänglig för dig.

    Ring till receptionen på det hotell du vill boka och berätta tydligt om dina behov. Det är mycket lättare att förklara vilken hjälp du behöver när du pratar med en person som jobbar där. Du kan till och med be dem skicka bilder om du är osäker på om hotellet passar dig.
     
  3. Ta reda på hur det fungerar med kollektivtrafiken innan du reser. Kan du lätt ta dig runt på resmålet? Kan du använda alla färdmedel eller bara vissa?
    Om du planerar att ta tåget (eller något annat kollektivt färdmedel) är det bra att ringa tågbolaget ett par dagar innan så att de vet vilken typ av hjälp du behöver.

    Om du är synskadad eller blind kanske du blir överraskad över de möjligheter som de lokala resebolagen erbjuder. I London finns till exempel kartor med stor skrift som har tagits fram av Royal National Institute of the Blind. I Paris har man tagit fram en webbplats för alla med ett tydligt fokus på blinda. Fråga det lokala transportbolaget vilka möjligheter de har för dig.

    Om du reser med rullstol kan du på nätet hitta reseguider med rullstolstillgänglighet för Amsterdam, Berlin, Bryssel, Bukarest, Gibraltar, London, Madrid, München, Paris och Prag. Men det finns också andra webbplatser. Kom ihåg att alltid göra din egen research innan du reser.
     
  4. Ta alltid med dig en mapp med viktiga medicinska handlingar. Precis som alla andra måste du se till att du omfattas av en sjukförsäkring. Så glöm inte att ansöka om ett europeiskt sjukförsäkringskort och ta det med dig. Alla EU-länder erkänner kortet som är väldigt användbart i nödsituationer.

    Du kan också överväga att ta med ett brev från din läkare om ditt allmänna hälsotillstånd, dina mediciner och din sjukförsäkring. Pappersdokument och digitala säkerhetskopior kan behövas i nödsituationer.
     
  5. Instruera ditt resesällskap innan ni reser, så att de vet vad de ska göra om det händer något (t.ex. ett epilepsianfall).
     
  6. Förbered några meningar om dina behov på det lokala språket. Om du t.ex. har någon form av matallergi kan det vara bra att skriva ner det som du inte kan äta på det lokala språket (eller spela in ett röstmeddelande). Du kan fråga någon i receptionen på vandrarhemmet eller hotellet om det du har skrivit eller spelat in är begripligt. Accessible Travel Phrasebook (gratis) kan vara till hjälp.
     
  7. Om du tar med dig din assistanshund måste du tänka på att inte alla tjänsteleverantörer i EU-länderna känner till EU-lagstiftningen om assistanshundar. Du kan hamna i situationer där du inte får ta med din hund för att den anses vara ett sällskapsdjur. Det stämmer inte. Din hund är inget sällskapsdjur och har rätt att hjälpa dig var du än är.
    När du bokar övernattning bör du försäkra dig om att personalen är medveten om det.
     
  8. Om du behöver ta med tekniska hjälpmedel ska du lägga dem i ditt handbagage och ta ut dem när du går igenom säkerhetskontrollen. Tala också om för säkerhetspersonalen innan att du har hjälpmedel så sparar du tid.
     
  9. Ta med ditt intyg om funktionsnedsättning. I vissa länder i Europa finns intyg om funktionsnedsättning som ger vissa fördelar på t.ex. museer, hotell och kulturevenemang. Ta med dig ditt intyg så kanske du får vissa rabatter!
     
  10. Den bästa informationen om tillgängliga resor kommer från andra som har rest före dig. På nätet finns många bloggare som delar med sig av sina erfarenheter och ger praktiska tips. Låt dig inspireras av dem! Gruppen Accessible Travel Club group på Facebook har tusentals medlemmar med funktionsnedsättning. Här kan du hitta alla typer av information genom att ställa en enkel fråga!
     
  11. Berätta om dina erfarenheter. Det är också viktigt att dela sina erfarenheter med andra. Framtida DiscoverEU-deltagare t.ex. kan få stor nytta av dina erfarenheter om du berättar om dem på nätet (t.ex. i vår Facebookgrupp).
     
  12. Var flexibel och positiv. Du kommer troligtvis att behöva hantera oväntade situationer. Använd din energi för att hitta lösningar på problem längs vägen.
     
  13. Acceptera dina begränsningar. Det är ok att ha olika behov. Du måste själv bestämma hur din resa ska se ut inom dina egna möjligheter och begränsningar.
     
  14. Ta reda på dina rättigheter som resenär i Europa. Om du har en funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet har du rätt att resa och få hjälp när du reser i Europa med flyg, tåg, båt eller buss. Du kan läsa om dina rättigheter på EU-kommissionens webbsida om passagerarrättigheter.