Skip to main content
©Alexandr Bormotin - Unsplash ©Alexandr Bormotin - Unsplash

Călătorii pentru persoane cu handicap

Ultima actualizare Luni, 04/01/2021

Nu te autolimita, călătorește cât poți!

Fiecare om are nevoile sale, iar unii dintre noi au nevoi speciale. Dacă te numeri printre ei, călătoriile sunt uneori mai complicate. În primul rând ieși din zona ta de confort, în al doilea rând te poți confrunta cu situații neprevăzute. Însă toată lumea ar trebui să poată călători, fără discriminare.

Iată câteva idei și sfaturi practice care te-ar putea ajuta să călătorești fără piedici în Uniunea Europeană.

Bineînțeles, singurul expert care știe totul despre nevoile tale ești tu. Există multe tipuri de handicap și fiecare om e diferit. Așa că adaptează aceste idei și fă ce ți se potrivește cel mai bine!
 

  1. Planifică din timp. Astfel reduci șansele de a trăi surprize neplăcute. Dacă poți, rezervă din timp și caută informații despre accesibilitatea clădirilor și a atracțiilor din zona pe care vrei să o vizitezi. Cu cât te organizezi mai bine, cu atât mai puțin stresantă va fi experiența, pentru că vei ști la ce să te aștepți. Fă eventual și un plan B.

    Site-ul Pantou oferă un ghid cuprinzător, pe care te poți baza, cu servicii de turism accesibil persoanelor cu handicap din toată lumea. Poate îți începi planurile pornind de la ghidul respectiv. Desigur că acest site privind turismul accesibil nu este unic și nici exhaustiv, așa că nu ezita să cauți și alte surse online.
     
  2. Întreabă tot ce vrei despre accesibilitate și spune de ce ai nevoie. Nu toată lumea înțelege același lucru când aude termenul „accesibil pentru scaun cu rotile”, de exemplu. Siglele și etichetele care indică trasee, locații sau servicii accesibile pot fi diferite de la o țară la alta. Ți s-a întâmplat poate să mergi într-un loc declarat „accesibil” și să descoperi că de fapt nu este accesibil pentru tine?

    Când faci rezervări pentru cazare, sună mai întâi la recepție și explică de ce ai nevoie. E mult mai ușor dacă vorbești cu cineva care lucrează acolo și știe ce e și ce nu e posibil. Îi poți chiar cere să-ți trimită fotografii, dacă nu ești sigur că locul e bine adaptat.
     
  3. Află ce opțiuni de transport public ai înainte să pleci la drum. Vei putea ajunge ușor la destinație? Poți folosi orice mijloc de transport sau doar unele dintre ele?
    Dacă vei călători cu trenul sau cu alt mijloc de transport public, e bine să suni operatorul de transport cu una sau două zile înainte, ca să știe ce tip de asistență trebuie să îți ofere.

    Dacă ai probleme mari de vedere, întreabă ce opțiuni oferă firmele locale de transport – s-ar putea să fie o surpriză plăcută. De exemplu, în Londra, firmele oferă hărți cu caractere mari, create de Institutul Național Regal pentru Nevăzători. În Paris, autoritățile au creat un site despre transportul public accesibil tuturor, gândit special pentru nevăzători. Întreabă operatorul de transport local ce opțiuni ai.

    Dacă ai probleme de mobilitate, consultă ghidurile online pentru persoane în scaun cu rotile, disponibile pentru Amsterdam, Berlin, Bruxelles, București, Gibraltar, Londra, Madrid, München, Paris și Praga. Verifică și alte site-uri, sigur poți găsi informații utile.
     
  4. Poartă întotdeauna la tine un dosar cu documentele medicale importante. La fel ca toată lumea, e bine să poți dovedi că ai asigurare medicală. Așa că nu uita să ceri cardul european de asigurări sociale de sănătate înainte să pleci. Acesta este recunoscut în toate țările UE și te poate ajuta în caz de urgență.

    Poți lua cu tine și o scrisoare medicală care menționează afecțiunile și tratamentul urmat, precum și o poliță de asigurare de călătorie. Pentru siguranță, poți păstra toate aceste documente și în format digital.
     
  5. Călătorești împreună cu cineva? Explică-i clar ce trebuie să facă dacă ți se întâmplă ceva (de exemplu, un atac de epilepsie).
     
  6. Învață câteva propoziții despre nevoile tale speciale în limba zonei în care mergi. De exemplu, dacă ai alergii alimentare, ia o listă cu ingredientele pe care nu ai voie să le consumi, traduse în limba locală. Sau, de ce nu, înregistrează-le ca mesaj audio. Când ajungi la recepția hostelului/hotelului, poți întreba dacă ce ai scris sau înregistrat e ușor de înțeles pentru un localnic. Există chiar un ghid de conversație gratuit pentru persoanele cu handicap care călătoresc.
     
  7. Dacă ai un câine-ghid pentru nevăzători, pregătește-te pentru situația în care un furnizor de servicii nu știe care sunt normele europene privind acest tip de câine. Evită situațiile neplăcute în care o companie ți-ar putea interzice să iei câinele cu tine, considerându-l un simplu animal de companie. Legea nu îl consideră astfel. Câinele-ghid are voie să te ajute oriunde mergi.
    Menționează acest lucru inclusiv când îți rezervi cazarea.
     
  8. Dacă trebuie să iei cu tine tehnologie asistivă, pune-o în bagajul de mână, scoate-o la verificarea de securitate și anunță personalul despre ce este vorba. Eviți astfel verificări care iau timp.
     
  9. Ia cu tine cardul de handicap. În unele țări, persoanele cu handicap primesc un card special care le oferă o serie de avantaje în muzee, la cazare, la anumite evenimente culturale etc. Nu-l uita acasă, poți beneficia de reduceri!
     
  10. Citește părerile persoanelor cu handicap care au fost deja acolo. Pe internet vei găsi mulți bloggeri care își descriu experiența personală și dau sfaturi practice. Profită de sugestiile lor! Grupul de Facebook Accessible Travel Club are ca membri mii de persoane cu handicap care vorbesc despre călătorii. Poți găsi acolo răspunsuri la aproape toate întrebările.
     
  11. Împărtășește-ți experiența. Și tu poți fi o sursă de informații valoroase! De exemplu, poți scrie pe grupul de Facebook DiscoverEU. Viitorii participanți îți vor aprecia sfaturile!
     
  12. Fii flexibil și gândește pozitiv. Dacă te confrunți cu situații neprevăzute, canalizează-ți energia către găsirea de soluții.
     
  13. Acceptă-ți limitele. E normal să avem nevoi diferite. Tu ești cel care decide cum va fi călătoria, în funcție de posibilități și limitări.
     
  14. Cunoaște-ți drepturile de pasager în Europa. Ca persoană cu handicap sau cu mobilitate redusă, ai dreptul să călătorești și să fii ajutat atunci când te deplasezi în Europa cu avionul, trenul, nava, autobuzul și autocarul. Citește detalii despre drepturile tale de pasager pe pagina dedicată a Comisiei Europene.