Skip to main content
©Alexandr Bormotin - Unsplash ©Alexandr Bormotin - Unsplash

Προσβάσιμα ταξίδια

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 04/01/2021

Μην δέχεστε περιορισμούς, ταξιδέψτε ελεύθερα!

Όλοι έχουμε ιδιαίτερες ανάγκες, οι οποίες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Βγαίνουμε από το περιβάλλον που μας είναι οικείο και μπορεί να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ωστόσο, όλοι, χωρίς διάκριση, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, σας παρέχουμε συμβουλές για προσβάσιμα ταξίδια και πρακτικές συμβουλές για νέους με ειδικές ανάγκες πρόσβασης. Στο παρόν έγγραφο μπορείτε να βρείτε συμβουλές για προσβάσιμα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά, βέβαια, κανένας δεν σας γνωρίζει καλύτερα από εσάς! Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αναπηριών και κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Μπορείτε να εξατομικεύσετε τις ακόλουθες συμβουλές και να βρείτε τον δικό σας τρόπο για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας.
 

  1. Σχεδιάστε εκ των προτέρων! Αυτό περιορίζει το ενδεχόμενο να βρεθείτε προ εκπλήξεων. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κάνετε εκ των προτέρων κράτηση για το ταξίδι σας ώστε να έχετε τον χρόνο να αναζητήσετε δυνατότητες πρόσβασης στον χώρο που θέλετε να επισκεφθείτε και γύρω από αυτόν. Όσο πιο οργανωμένος και προετοιμασμένοι είστε για το ταξίδι σας, τόσο λιγότερο άγχος θα αισθάνεστε γιατί θα ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε. Να έχετε πάντα ένα σχέδιο Β για περίπτωση ανάγκης.

    Στον ιστότοπο  Pantou  μπορείτε να βρείτε έναν αξιόπιστο και περιεκτικό διεθνή οδηγό για όλα τα είδη προσβάσιμων τουριστικών υπηρεσιών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε το ταξίδι σας. Βέβαια, δεν είναι ο μόνος ιστότοπος με πληροφορίες για τον προσβάσιμο τουρισμό και, καθώς καμιά ιστοσελίδα δεν είναι πλήρης, θα πρέπει πάντα να ψάξετε στο διαδίκτυο και να ελέγξετε τις διάφορες πηγές.
     
  2. Κάντε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την προσβασιμότητα και δηλώστε τις ανάγκες σας Δεν έχουν όλοι την ίδια ιδέα για το τι σημαίνει, για παράδειγμα, «δυνατότητα πρόσβασης για αναπηρικό αμαξίδιο». Τα σύμβολα και τα σήματα που δηλώνουν προσβάσιμες διαδρομές, χώρους ή υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Μπορεί να σας έχει ήδη συμβεί σε πολλές περιπτώσεις να νομίζετε ότι ένας χώρος είναι προσβάσιμος για να διαπιστώστε στη συνέχεια ότι δεν είναι προσβάσιμος για σας.

    Επικοινωνήστε με την προσωπικό υποδοχής του καταλύματος που σας ενδιαφέρει πριν κάνετε κράτηση και περιγράψτε με ακρίβεια τις ανάγκες σας. Είναι πολύ πιο εύκολο να εξηγήσετε τι είδους βοήθεια χρειάζεστε επικοινωνώντας με κάποιον που εργάζεται εκεί. Μπορείτε ακόμα να τους ζητήσετε να σας στείλουν φωτογραφίες, αν δεν είστε σίγουροι ότι το κατάλυμα είναι κατάλληλο για σας.
     
  3. Πληροφορηθείτε ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τα δημόσια μέσα μεταφοράς πριν από το ταξίδι σας. Μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα στον τόπο του προορισμού σας; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα μεταφοράς ή μόνο ορισμένα απ’ αυτά;
    Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε με τρένο (ή οποιαδήποτε άλλο μέσο μαζικών μεταφορών), είναι καλό να τηλεφωνήσετε στην εταιρεία μαζικών μεταφορών μία ή δύο μέρες πριν από το ταξίδι, ώστε να γνωρίζουν τι είδους βοήθεια θα πρέπει να παράσχουν.

    Για άτομα που έχουν μερική όραση ή είναι τυφλά, μπορεί να εκπλαγείτε από τις επιλογές που μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές εταιρείες ταξιδιών. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, έχουν χάρτες με μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία, που έχουν σχεδιαστεί από το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Τυφλών (Royal National Institute of the Blind). Και στο Παρίσι έχουν σχεδιάσει έναν ιστότοπο για όλους, έχοντας κατά νου τους τυφλούς. Ρωτήστε την τοπική εταιρεία μεταφορών και να βρείτε τις επιλογές που μπορούν να σας προσφέρουν.

    Αν ταξιδεύετε σε αναπηρικό αμαξίδιο, μπορείτε, για παράδειγμα, να βρείτε διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς οδηγούς για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αναπηρικά αμαξίδια για το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Γιβραλτάρ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Μόναχο, το Παρίσι και την Πράγα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι ιστότοποι. Κάντε πάντα την έρευνά σας.
     
  4. Να έχετε πάντα μαζί σας έναν φάκελο με τα σημαντικά ιατρικά έγγραφα. Όπως όλοι, πρέπει να είστε σίγουροι ότι είστε ασφαλισμένοι. Μην παραλείψετε να κάνετε αίτηση για ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας και να την έχετε μαζί σας. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την αναγνωρίζουν και σε περίπτωση ανάγκης είναι χρήσιμη.

    Επιπλέον, σκεφτείτε επίσης να έχετε μαζί σας επιστολή από τον γιατρό σας όπου θα περιγράφονται συνοπτικά οι παθήσεις σας και οι φαρμακευτικές αγωγές σας, καθώς και την ταξιδιωτική ασφάλιση. Τα έγγραφα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή μπορεί να χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης.
     
  5. Δώστε οδηγίες στα άτομα που σας συνοδεύουν στο ταξίδι πριν ξεκινήσετε, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν συμβεί κάτι (για παράδειγμα κρίση επιληψίας).
     
  6. Μάθετε μερικές φράσεις σχετικά με τις ανάγκες σας στην τοπική γλώσσα. Για παράδειγμα, αν έχετε κάποιο είδος τροφικής αλλεργίας, είναι καλή ιδέα να γράψετε τα συστατικά που δεν μπορείτε να καταναλώσετε στην τοπική γλώσσα (ή, γιατί όχι, να ηχογραφήσετε ένα φωνητικό μήνυμα). Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον που βρίσκεται στην υποδοχή του ξενώνα/ξενοδοχείου αν αυτό που γράψατε/ηχογραφήσατε είναι κατανοητό. Μπορείτε να βρείτε χρήσιμο το (δωρεάν) φρασεολόγιο για προσβάσιμα ταξίδια.
     
  7. Αν πάρετε μαζί σας σκύλο βοήθειας, να έχετε υπόψη σας ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών στις χώρες της ΕΕ την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τους σκύλους βοήθειας. Μερικές φορές μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση και μπορεί να μην σας επιτραπεί να έχετε μαζί σας τον σκύλο σας γιατί τον θεωρούν ζώο συντροφιάς. Να ξέρετε ότι αυτό δεν ισχύει. Ο σκύλος βοήθειας δεν είναι ζώο συντροφιάς και έχει το δικαίωμα να βρίσκετε όπου και εσείς.
    Και αν κάνετε κράτηση για κατάλυμα, βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζει και το προσωπικό που κάνει την κράτηση.
     
  8. Αν χρειαστεί να φέρετε μαζί σας υποστηρικτικό τεχνολογικό εξοπλισμό, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τον βάλετε στη χειραποσκευή και να τον βγάλετε όταν περνάτε από τον έλεγχο ασφαλείας, και ενημερώστε το προσωπικό εκ των προτέρων. Θα εξοικονομήσετε χρόνο.
     
  9. Πάρτε μαζί σας την κάρτα αναπηρίας σας. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα άτομα με αναπηρία έχουν «κάρτα αναπηρίας», με την οποία απολαμβάνουν ορισμένα οφέλη από τα μουσεία, καταλύματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. Να έχετε μαζί σας την κάρτα σας, μπορεί να επωφεληθείτε από κάποιες εκπτώσεις!
     
  10. Η καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα προσβάσιμα ταξίδια προέρχονται από τα άτομα που ταξίδεψαν πριν από σας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί συντάκτες ιστολογίων που μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες και παρέχουν πρακτικές συμβουλές. Εμπνευστείτε από αυτούς! Η ομάδα Acessible Travel Club στο Facebook έχει μέλη χιλιάδες ταξιδιώτες με αναπηρία. Εκεί, με μια ερώτηση, θα λάβετε κάθε είδους πληροφορία!
     
  11. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας! Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να μοιραστείτε την εμπειρία σας με άλλους! Για παράδειγμα, οι νέοι που θα συμμετάσχουν στο μελλοντικό DiscoverEU θα ωφεληθούν σημαντικά από τις εμπειρίες σας, εάν τις μοιραστείτε μαζί τους στο διαδίκτυο (για παράδειγμα στην ομάδα μας στο Facebook)
     
  12. Να είστε ευέλικτοι και αισιόδοξοι! Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε απροσδόκητες καταστάσεις. Χρησιμοποιήστε την ενέργειά σας για να βρείτε λύσεις στα προβλήματα που ενδεχομένως συναντήσετε.
     
  13. Αποδεχθείτε τα όριά σας. Δεν είναι κακό να έχει κανείς διαφορετικές ανάγκες. Πρέπει να δείτε και να αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι ποια μορφή πρέπει να έχει το ταξίδι σας, εντός των δυνατοτήτων και των περιορισμών σας.
     
  14. Να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στην Ευρώπη Ως άτομο με αναπηρία ή «άτομο μειωμένης κινητικότητας», έχετε το δικαίωμα να ταξιδεύετε και να λαμβάνετε βοήθεια όταν ταξιδεύετε στην Ευρώπη με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, λεωφορεία και πούλμαν. (πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας μπορείτε να βρείτε εδώ, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των επιβατών).