Skip to main content
©Alexandr Bormotin - Unsplash ©Alexandr Bormotin - Unsplash

Toegankelijk reizen

Laatste wijziging Maandag, 04/01/2021

Voel je vrij om te reizen!

We hebben allemaal bepaalde behoeften. En wanneer je reist wordt het niet gemakkelijker om die behoeften te vervullen. Je laat je comfortabele leven achter en komt soms terecht in onverwachte situaties. Maar iedereen moet naar het buitenland kunnen, zonder enige vorm van discriminatie.

Om je te helpen geven we informatie over toegankelijk reizen en praktische tips voor jongeren met specifieke behoeften op het gebied van toegankelijkheid. Dit document bevat een aantal tips over toegankelijk reizen in de Europese Unie.

Maar jijzelf bent natuurlijk het meest deskundig over je eigen leven! Er bestaan vele soorten handicaps en elke persoon is anders. Personaliseer dus gerust de volgende tips en ga op zoek naar een manier om aan je eigen behoeften te voldoen.
 

  1. Maak een plan! Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. Probeer je reis van tevoren te boeken, als dat kan. Zo heb je de tijd om te onderzoeken hoe toegankelijk de plaats is die je wil bezoeken. Hoe beter de organisatie en de voorbereiding, hoe minder de stress. Je weet immers wat je kunt verwachten. Maak ook een plan B, voor als dat nodig is.

    Op de website Pantou vind je een betrouwbare en uitgebreide internationale gids voor toegankelijke dienstverlening aan toeristen. Met de informatie op deze site kun je je reis plannen. Natuurlijk zijn er nog meer websites met informatie over toegankelijk toerisme en bevat geen enkele website alle beschikbare informatie. Ga dus op verkenning op internet en raadpleeg meerdere bronnen.
     
  2. Stel veel vragen over toegankelijkheid en maak je behoeften kenbaar. Niet iedereen heeft dezelfde opvatting over wat "toegankelijk voor rolstoelgebruikers" inhoudt. De pictogrammen en symbolen die wijzen op toegankelijke routes, locaties of diensten kunnen van land tot land verschillen. Het is je misschien al vaak overkomen dat je ervan uitging dat een plek toegankelijk was, maar dat dit niet zo bleek te zijn voor jou.

    Bel met de receptie als je overweegt te boeken en vraag specifiek naar de dingen die je nodig hebt. Het is veel gemakkelijker om uit te leggen welke begeleiding je nodig hebt als je met iemand spreekt die in de accommodatie werkt. Als je niet zeker weet of de accommodatie geschikt is voor jou, kun je ook vragen om foto's.
     
  3. Doe onderzoek naar het openbaar vervoer voordat je op reis gaat. Kun je je gemakkelijk verplaatsen op je bestemming? Kun je alle vervoersmiddelen gebruiken of alleen bepaalde?
    Ben je van plan de trein te nemen (of gebruik te maken van een andere vorm van openbaar vervoer), dan is het een goed idee om de vervoersmaatschappij een of twee dagen van tevoren te bellen. Zo weten ze wat voor soort bijstand ze moeten bieden.

    Mensen die slechtziend of blind zijn, zijn soms aangenaam verrast door wat lokale reisorganisaties te bieden hebben. In Londen hebben ze bijvoorbeeld grote kaarten die zijn ontwikkeld door het Royal National Institute of the Blind. En in Parijs hebben ze een website die is ontworpen voor iedereen, waarbij ze duidelijk rekening hebben gehouden met blinde mensen. Doe navraag bij de plaatselijke vervoersmaatschappij om te weten te komen wat ze jou kunnen bieden.

    Ga je op reis in de rolstoel, dan kun je op het internet gidsen vinden over de toegankelijkheid in Amsterdam, Berlijn, Brussel, Boekarest, Gibraltar, Londen, Madrid, München, Parijs en Praag. Maar er zijn ook andere websites. Bereid je altijd goed voor.
     
  4. Neem altijd een map met belangrijke medische documenten mee. Zorg ervoor dat je verzekering in orde is, zoals dat voor iedereen geldt. Vergeet dus niet je Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen en mee te nemen. Deze kaart wordt in alle EU-landen geaccepteerd en komt van pas in noodgevallen.

    Je zou ook een doktersbrief kunnen meenemen met een samenvatting van je aandoening en de medicijnen die je inneemt, plus je reisverzekeringspolis. In geval van nood kunnen papieren documenten en een digitale back-up handig zijn.
     
  5. Geef je reisgezelschap voor vertrek de nodige instructies, zodat ze weten wat ze moeten doen als er iets gebeurt (bijvoorbeeld een epilepsieaanval).
     
  6. Leer een aantal zinnen in de lokale taal uit het hoofd waarmee je kunt zeggen waar je behoefte aan hebt. Heb je bijvoorbeeld een voedselallergie, dan is het misschien een goed idee om de ingrediënten die je niet mag eten op te schrijven in de lokale taal (of maak een ingesproken bericht op je telefoon). Vraag iemand van de receptie bij het hostel/hotel of het duidelijk is wat je hebt opgeschreven/ingesproken. Het (gratis) Accessible Travel Phrasebook kan van pas komen.
     
  7. Als je je assistentiehond meebrengt, moet je beseffen dat niet alle dienstverleners in de EU-landen op de hoogte zijn van de Europese wetgeving over assistentiehonden. Dat kan soms tot vervelende situaties leiden als je je hond niet mee mag nemen omdat die wordt aangezien voor een huisdier. Het is goed om te beseffen dat dat niet terecht is. Je assistentiehond is geen huisdier en heeft het recht om je overal te helpen.
    Maak dit ook duidelijk bij het reserveren van je accommodatie.
     
  8. Heb je assistentietechnologie nodig, vervoer die dan in je handbagage. Bij veiligheidscontroles kun je die dan laten zien, en het is een goed idee om het personeel vooraf op de hoogte te brengen. Zo bespaar je iedereen tijd.
     
  9. Neem je gehandicaptenkaart mee. In sommige Europese landen hebben mensen met een handicap een gehandicaptenkaart, waardoor ze een aantal voordelen genieten in musea, in accommodaties, bij culturele evenementen, enz. Neem de jouwe mee en misschien krijg je wel wat korting!
     
  10. De beste informatie over toegankelijk reizen komt van andere reizigers. Op het internet vind je veel bloggers die hun persoonlijke ervaringen delen en praktische tips geven. Laat je door hen inspireren! De Facebookgroep Accessible Travel Club heeft duizenden leden met een handicap die op reis gaan. Je krijgt er een hoop informatie als je een vraag stelt!
     
  11. Deel je ervaringen! Het is ook belangrijk om je eigen ervaringen te delen met anderen! Zo zullen toekomstige jonge deelnemers aan DiscoverEU veel baat hebben bij jouw ervaringen als je ze online deelt (bijvoorbeeld in onze Facebookgroep).
     
  12. Wees flexibel en blijf positief! Je krijgt waarschijnlijk te maken met onverwachte gebeurtenissen. Stop je energie in het vinden van oplossingen voor problemen die je onderweg misschien tegenkomt.
     
  13. Aanvaard je eigen grenzen Het geeft niet dat je andere behoeften hebt. Het is aan jou om te bepalen hoe je reis eruit moet zien, met je eigen mogelijkheden en beperkingen.
     
  14. Weet wat je rechten zijn in Europa als passagierAls persoon met een handicap of "persoon met beperkte mobiliteit" heb je het recht om te reizen en op assistentie als je in Europa reist per vliegtuig, trein, schip, bus of touringcar. (Informatie over je rechten is hier beschikbaar, op de webpagina van de Europese Commissie over passagiersrechten).