Skip to main content

DiscoverEU

If you're 18 and a resident in an Erasmus+ Programme country, it's time to expand your comfort zone

DiscoverEU

Да ли имате 18 година и законско пребивалиште у некој од земаља чланица ЕУ или трећој земљи која учествује у програму Еразмус+? Спремите се да истражите Европу! DiscoverEU с поносом је део породице програма Еразмус+

 

Шта је DiscoverEU?

DiscoverEU је механизам у оквиру програма Еразмус+ који вам пружа прилику да откријете Европу кроз искуства учења. Путујући првенствено возом (постоје изузеци за оне који живе на острвима или у удаљеним крајевима), открићете задивљујуће пејзаже Европе и разноликост њених већих и мањих градова. Можете да се пријавите током два круга за пријављивање који се одржавају двапут годишње. Успешни кандидати добијају путну пропусницу.

Као 18-годишњем становнику Европске уније или неке од трећих земаља која учествује у програму Еразмус+ као што су Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска, DiscoverEU вам нуди прилику да стекнете искуство путовања које ће вам омогућити да упознате разноликост Европе, научите више о њеном културном наслеђу и историји и упознате људе са читавог континента. Поред тога, DiscoverEU вам омогућава да као млада особа развијете практичне вештине које ће вам бити од користи убудуће, као што су независност, самопоуздање и отвореност за друге културе.  

Изабрани учесници ће добити DiscoverEU европску омладинску картицу која ће им пружити могућност да остваре попусте на посете културним садржајима, активности учења, спортске активности, локални превоз, смештај, храну итд.

Када је следећи круг?

Преко 200.000 младих добило је путну пропусницу од јуна 2018. године, када је одржан први круг пријављивања. Следећи круг ће трајати од среде, 15 марта 2023. у 12:00:00 (у подне по бриселском времену) до среде 29. марта 2023. у 12:00:00 (у подне по бриселском времену). На дан Д ће се на овој страници појавити дугме „Пријавите се одмах“. 

Да бисте испунили услове, неопходно је да сте:

  • рођени између 1. јула 2004. и 30. јуна 2005. (укључујући те датуме);
  • тачно попунили број личне карте (ЛК), пасоша или потврде о пребивалишту у онлајн обрасцу за пријаву;
  • у тренутку одлуке о избору држављанин или законски резидент* неке од ових земаља: 

          – нека од држава чланица Европске уније, укључујући и прекоморске земље и територије или 
          – нека од трећих земаља која учествује у програму Еразмус+: Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска. 

* Више информација потражите у одељку са правилима „2. Кандидати који испуњавају услове“

Даље ћете морати да учествујете у квизу (ако се не пријављујете као члан групе).

Ако будете изабрани, можете да путујете у периоду од најмање 1 до највише 30 дана у периоду између 15. јуна 2023. и 30. септембра 2024

Имајте у виду то да ћете, уколико имате инвалидитет или здравствени проблем који вам отежава путовање, добити помоћ и подршку који ће вам олакшати учешће у механизму. Погледајте наше најчешће питање C.13 да бисте сазнали више.

Да ли сте премлади за учешће у овом кругу? Не брините! Биће један круг на пролеће и један на јесен сваке године.

Да ли могу да путујем са својим пријатељима?

Можете! То потпуно зависи од вас. Можете да путујете сами или да додате највише 4 пријатеља у своју групу уколико испуњавају претходно наведене услове за учешће. Они ће искористити вашу шифру пријаве да би могли да пошаљу своје пријаве. Погледајте наша најчешћа питања од B.5 до B.11 да бисте сазнали више.

Своје планове за путовање можете да комбинујете са другим DiscoverEU путницима! Група DiscoverEU на Фејсбуку је добра платформа за то. Придружите се групи сада и ћаскајте са осталим учесницима.

Ако будете изабрани, националне агенције програма Еразмус+ ће вам помоћи у повезивању и учењу јер ће организовати састанке за упознавање путника пре поласка.


„Свет чека да га откријете. Спакујте ранац, позовите најбољег пријатеља и крените.“

 

Дељење искустава 

Ми ћемо вас позвати да као DiscoverEU амбасадор поделите своје доживљаје са путовања на друштвеним мрежама – Инстаграму, Фејсбуку и/или Твитеру – уз хеш ознаку #DiscoverEU. Можете да решите да одржите презентацију у својој образовној установи или локалној заједници. Осим тога, могли бисте да учествујете у #DiscoverEU фото/видео такмичењу (хеш ознака #Competition) и освојите сјајне награде. 

Желим да сазнам више!

Занимају вас претходни кругови за пријављивање? Погледајте DiscoverEU листове са подацима да бисте прочитали више о овом механизму и искуствима појединих наших младих DiscoverEU путника.

 

Европа је пред тобом. Направи први корак.
 

 

Инспиративан TedX видео Винсент-Имануела Хера