Skip to main content

DiscoverEU

If you're 18 and a resident in an Erasmus+ Programme country, it's time to expand your comfort zone

DiscoverEU

Хвала ти на интересовању, али период за пријављивање је завршен. Резултати за октобарски круг биће објављени у јануару 2024. године, а кандидати ће о томе бити обавештени путем е-поште.

Следећи круг пријављивања планирано је да буде отворен у пролеће 2024 године. (конкретни датуми ће бити објављени накнадно). Ако имаш 18 година или ћеш бити 18 година у првој половини 2024 године., погледај овај простор за своју Discover EU путну карту!

 

Да ли имате 18 година и законско пребивалиште у некој од земаља чланица ЕУ или трећој земљи која учествује у програму Еразмус+? Спремите се да истражите Европу! 

 

Када је следећи круг?

Следећи круг ће трајати између 4 октобра 2023 у 12:00:00 (у подне по бриселском времену) и 18 октобра 2023 у 12:00:00 (у подне по бриселском времену). На дан почетка пријављивања на овој страници ће се појавити дугме‘Пријавите се сада’!

 

Шта је DiscoverEU?

DiscoverEU једна је од активности у оквиру програма Еразмус+ која вам нуди прилику да истражите разноликост Европе, сазнате о њеној културној баштини и историји и повежете се са људима из целог континента.  

Понудиће вам се путна пропусница и претежно ћете путовати железницом. Проверите правила за људе који живе на острвима или у удаљеним подручјима.

Као одабрани путник, добићете DiscoverEU европску младинску картицу за мноштво попуста на културне посете, активности учења, спорт, локални превоз, смештај и храну.

Како то функционише?

Да бисте учествовали, неопходно је да сте:

  • да будете рођени између 1. јануара 2005. и 31. децембра 2005. (укључујући и те датуме);
  • тачно попунити број личне карте (ЛК), пасоша или потврде о пребивалишту у онлајн обрасцу за пријаву;
  • бити држављанин или законски резидент* неке од ових земаља: 

          -  нека од држава чланица Европске уније, укључујући и прекоморске земље и територије или       
          -  нека од трећих земаља која учествује у програму Еразмус+: Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска. 

* Више информација потражите у одељку са правилима „2. Кандидати који испуњавају услове“

Даље ћете морати да учествујете у квизу (ако се не пријављујете као члан групе).

Ако будете одабрани, можете да путујете у периоду од најмање 1 до највише 30 дана у периоду између 1. марта 2024. и 31. маја 2025. 

Имајте у виду то да ћете, уколико имате инвалидитет или здравствени проблем који вам отежава путовање, добити помоћ и подршку. Check our FAQ C.13 to know more.

Да ли могу да путујем са својим пријатељима?

Да, можете! Можете да идете сами или да додате до 4 пријатеља у групу, под условом да испуњавају горе наведене услове. Они ће искористити вашу шифру пријаве да би могли да пошаљу своје пријаве. Погледајте наша најчешћеа питања (НПП) B.5 до B.11 да бисте сазнали више.

Своје планове за путовање можете да комбинујете са другим DiscoverEU путницима! Група DiscoverEU на Фејсбуку је добра платформа за то. Придружите се групи сада и ћаскајте са осталим учесницима.

Ако будете изабрани, националне агенције програма Еразмус+ ће вам помоћи у повезивању и учењу, са организовањем састанка за упознавање путника пре поласка.

 

Дељење искустава 

Изабрани учесници аутоматски постају DiscoverEU амбасадори. Ми ћемо вас позвати да као DiscoverEU амбасадор поделите своје доживљаје са путовања на друштвеним мрежама – Инстаграму, Фејсбуку и/или Твитеру – уз хеш ознаку #DiscoverEU. Можете да решите да одржите презентацију у својој образовној установи или локалној заједници.  

Желим да сазнам више! 

Занимају вас претходни кругови за пријављивање? Погледајте DiscoverEU факте да бисте прочитали више о овом механизму и искуствима неких од наших младих DiscoverEU путника.

 

Европа је пред тобом. Направи први корак.      
 

 

Инспиративан TedX видео Винсента-Имануела Хера