Skip to main content

DiscoverEU

If you're 18 and a resident in an Erasmus+ Programme country, it's time to expand your comfort zone

Finding new teammates starts here

Finding new teammates starts here

DiscoverEU

Круг пријављивања је тренутно затворен. Постоје два круга пријављивања годишње, један у пролеће и један у јесен. Прати ову страницу да би могао/ла да се пријавиш у следећем кругу!

Да ли имаш 18 година и легално пребивалиште у некој од земаља чланица ЕУ или у трећој земљи која учествује у програму Еразмус+? Спреми се да истражиш Европу! 

Шта је DiscoverEU?

DiscoverEU једна је од активности у оквиру програма Еразмус+ која ти нуди прилику да истражиш разноликост Европе, сазнаш о њеној културној баштини и историји и повежеш се са људима из целог континента.  

Понудиће ти се путна пропусница и углавном ћеш путовати железницом. Провери правила за људе који живе на островима или у удаљеним подручјима.

Као одабрани/а путник/ца, добићеш DiscoverEU европску омладинску картицу за пуно попуста на културне посете, активности учења и спорта, локални превоз, смештај и храну.

Како то функционише?

Да би могао/ла учествовати неопходно је:

  • да имаш 18 година на дан почетка периода путовања;
  • да унесеш тачно број личне карте (ЛК), пасоша или потврде о пребивалишту у пријавни образац на интернету;
  • бити држављанин/ка или имати легални боравак* у једној од следећих земаља: 
    • zemlje чланице Европске уније, укључујући и прекоморске земље и територије или      
    • једна од трећих земаља која учествује у програму Еразмус+: Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска. 

* Више информација потражи у одељку са правилима „2. Прихватљиви кандидати/киње“

Након тога треба да учествујеш у квизу (ако се не пријављујеш као члан групе).

Ако имаш инвалидитет или здравствени проблем који ти отежава путовање, добићеш помоћ и подршку. Погледај ЧПП у одељак B.13 за више информација.

Да ли могу да путујем са својим пријатељима?

Свакако да можеш! Можеш да путујеш самостално или да додаш до 4 пријатеља у групу, под условом да они испуњавају горенаведене услове. Они ће искористити твоју шифру пријаве да би могли да пошаљу своје пријаве. Погледај у Често постављана питања (ЧПП) одељке од Б.5 до Б.11 за више информација.

Своје планове за путовање можеш да комбинујеш са другим DiscoverEU путницима! DiscoverEU Facebook Group добра је платформа за то. Придружи се групи сада и ћаскај са осталим учесницима.

Ако будеш одабран/а, национална агенција програма Еразмус+ ће ти помоћи у повезивању и учењу, као са организовањем састанака за упознавање путника пре поласка и током путовања.

Дељење искустава

Изабрани учесници аутоматски постају DiscoverEU амбасадори. Ми ћемо те позвати да као DiscoverEU амбасадор да поделиш своје доживљаје са путовања на друштвеним мрежама – Инстаграму, Фејсбуку и/или Твитеру – уз хеш ознаку #DiscoverEU. Можеш чак и да одржиш презентацију у својој школи или локалној заједници.

Желим да сазнам више!

Занимају те претходни кругови пријава? Погледај DiscoverEU лист са чињеницама да би прочитао/ла више о овој иницијативи и о искуствима неких од наших младих DiscoverEU путника.

Европа је пред тобом. Направи први корак.     

 

Инспиративан TedX видео Винсента-Имануела Хера