Skip to main content

DiscoverEU

If you're 18 and a resident in an Erasmus+ Programme country, it's time to expand your comfort zone

Правила конкурса DiscoverEU

1. Опис

DiscoverEU је иницијатива у оквиру програма Еразмус+ (2021–2027). Он има за циљ да младима од 18 година понуди искуство путовања које ће им ојачати осећај припадности Европској унији и омогућити да истраже разноликост Европе, њену културну баштину и историју, да се повежу са људима из свих крајева континента и, најзад, открију сами себе. 

U пролеће 2023. године Европска комисија и Европска извршна агенција за образовање и културу (EACEA) ће одабрати најмање 35.000 младих који испуњавају критеријуме описане у даљем тексту. Млади могу да се пријаве на Европском порталу за младе. Период за подношење пријава биће отворен између 4 октобра 2023 у 12:00:00 (у подне по бриселском времену) и 18 октобра 2023 у 12:00:00 (у подне по бриселском времену).

Европска комисија и EACEA ће награђеним младим људима обезбедити путне пропуснице за истраживање Европе од 1. марта 2024. до 31. маја 2025. у периоду од најдуже месец дана. 

Награђени кандидати ће, по правилу, путовати возом. Међутим, да би се осигурао најшири могући приступ, овај механизам нуди алтернативне видове превоза као што су трајекти и аутобуси када је то неопходно и узима у обзир факторе окружења, времена и раздаљине. 

У изузетним случајевима и онда када нема других превозних средстава на располагању, биће допуштено путовање авионом. Тиме ће се осигурати да и млади који живе у удаљеним крајевима и на острвима добију прилику за учешће у програму DiscoverEU 

Награђеним учесницима се такође додељује европска омладинска картица (European Youth Card, EYCA). Ова картица ће моћи да се активира у посебној апликацији DiscoverEU Travel App, која ће бити доступна учесницима након завршетка поступка резервације. Картица важи годину дана након активације и младим људима ће омогућити попусте за посете и активности које се тичу културе, учења, природе, спорта, локалног превоза, смештаја, исхране итд. 

 

2. Кандидати који испуњавају услове“

Да би испунили услове, кандидати морају да:

 • имају 18 година на дан 1. јануара 2024., тј. да су рођени између 1. јануара 2005. и 31. децембра 2005. (укључујући те датуме);
 • буду држављанин или законски резидент неке од ових земаља: 

          -   некој од 27 држава чланица Европске уније, укључујући њихове најудаљеније територије (Француска Гвајана (FR), Гваделупе (FR), Мартиник (FR), Реунион (FR), Мајот (FR), Св. Мартин (FR), Азорска острва (PT), Мадеира (PT) и Канарска острва (ES)); или; 
          -    некој од трећих земаља која учествује у програму Еразмус+: Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска; или; 
          -   да су држављани неке од 27 држава чланица Европске уније, као и да имају пребивалиште у некој од Прекоморских земаља и територија повезаних са Европском унијом: Аруба (NL), Бонер (NL), Курасао (NL), Француска Полинезија (FR), Француске јужне и антарктичке територије (FR), Гренланд (DK), Нова Каледонија (FR), Саба (NL), Св. Вартоломеј (FR), Св. Еустахије (NL), Св. Мартен (NL), Св. Пјер и Микелон (FR) и Острва Валис и Футуна (FR).

 • тачно попуне број личне карте, пасоша или потврде о пребивалишту у онлајн обрасцу.

Уколико буду награђени, одабрани кандидати могу да путују само ако: 

 • започињу путовање из било које земље која испуњава услове за програм DiscoverEU (види изнад) у тренутку доделе награде;
 • планирају да им путовање траје између 1 дан и највише месец дана инклузивно;
 • планирају да отпутују у најмање једну страну земљу која испуњава услове за програм DiscoverEU (види изнад) у тренутку доделе награде;
 • имају вољу да постану DiscoverEU амбасадори. 

Ниједан кандидат који не испуњава услове за учешће неће бити разматран у поступку одабира. 

 

3. Процедура пријављивања

Циклус за пријаве за DiscoverEU отворен је путем онлајн обрасца за пријаву на Европском порталу за младе. Слање пријаве неће бити могуће ни пре а ни после периода за пријављивање наведеног у тачки 1.

Ова процедура пријављивања има 7 корака:

 1. Кандидати ће најпре морати да прођу проверу испуњености критеријума, што значи да ће од њих бити затражено да попуне свој датум рођења, држављанство и место пребивалишта. Ако подаци нису у складу са правилима за испуњеност услова поменутим у тачки 2. „Кандидати који испуњавају услове“, они неће моћи да пређу на следећи корак. Поред тога, од њих ће се такође тражити да пристану на правила конкурса DiscoverEU, на то да се њихови лични подаци чувају и обрађују за потребе конкурса DiscoverEU и на то да ће у вези са конкурсом DiscoverEU моћи да их контактирају Европска комисија и организације које она овласти у исте сврхе, као и EACEA, националне агенције програма Еразмус+ и Еуродеск.
 2. Кандидати ће морати да назначе да ли желе да путују сами или у групи од највише 5 особа.
 3. Кандидати ће морати да наведу важећу адресу е-поште. Када то ураде, добиће аутоматску е-пошту од Европског портала за младе ради провере валидности те е-поште. Ова верификација је неопходна будући да ће се комуникација са кандидатима након одабира одвијати путем е-поште. Тиме што од кандидата захтева да потврде своју е-пошту, Европска комисија спречава туђе неовлашћено коришћење дате е-поште.  
 4. Након валидације своје е-поште, млади морају да попуне образац за пријаву. Најпре ће морати да дају своје личне податке: држављанство, датум рођења, име, презиме, пол, е-пошту, број телефона, земљу пребивалишта, регион, занимање и број личне карте, пасоша или број дозволе о пребивалишту. Млади са смањеном покретљивошћу и/или инвалидитетом ће имати могућност да назначе своје посебне потребе.
 5. Након што попуне своје личне податке, сви кандидати ће морати да одговоре на 5 квиз питања са више понуђених одговора на тему о општем знању о Европској унији и о другим иницијативама Европске уније усмереним на младе. Најзад, од њих ће бити затражено да одговоре на додатно питање. Кандидати ће се бирати до износа расположивог буџета и биће рангирани на основу тачности и времена слања својих одговора.
 6. Од кандидата се траже додатне информације о плановима путовања (нпр. када планирају да почну путовање, да ли је то њихово прво путовање сами без родитеља, шта би желели да науче из тог искуства каква би искуства, како ће финансирати трошкове као што су смештај, живот, основно осигурање итд. током путовања и како су сазнали за DiscoverEU). Информације које унесу у овај одељак неће имати утицаја на поступак одабира Прикупљени подаци ће се користити у статистичке сврхе и информативно у Европској комисији и EACEA са намером да се програм DiscoverEU унапреди.  
 7. Када поднесу своју пријаву, сви кандидати ће добити е-пошту с потврдом од Европског портала за младе. Та порука преко е-поште ће их обавестити о томе да је њихова пријава регистрована и садржаће шифру пријаве и временски распоред објаве одлука о одабиру.

Свако ће добити шифру након слања обрасца за пријављивање. Кандидати треба да чувају ову шифру за све будуће комуникације. Ако неки кандидат жели да позове друге да се придруже његовој групи, постаће носилац групе и мораће да проследи ту шифру осталим члановима групе да би они могли да се региструју. Остали чланови ће морати да се региструју онлајн на основу шифре коју је доставио носилац групе и да попуне своје личне податке. 

Имајте на уму то да чланови групе не морају да учествују у квизу нити да одговарају на помоћно питање; одговоре у квизу и на помоћно питање мораће да пружи само носилац групе. Ипак, они ће морати да попуне своје личне податке да би могли да потврде валидност своје пријаве. Чланови групе морају да испуњавају исте критеријуме за учешће: Узраст од 18 година и пребивалиште у некој од земаља чланица Европске уније или у некој од трећих земаља повезаних са програмом Еразмус+: Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска. Ако су кандидати навели да желе да путују сами, и даље ће моћи да додају пријатеље у своју пријаву након слања, а пре крајњег рока, пратећи исти гореописани поступак.

Групна пријава ће се разматрати као јединствена пријава. При одабиру ће бити разматрани само они чланови групе који су попунили образац за пријаву и навели шифру коју им је обезбедио носилац групе. Чланови групе не смеју да се региструју појединачно. 

Групу могу да чине особе које имају различита држављанства и живе на различитим локацијама.

Могуђе је поднети само једну пријаву по особи. Прва пријава регистрована на Европском порталу за младе биће и једина која ће се разматрати у поступку одабира. Појединци не смеју да се пријављују у више група. Ако се у било којој фази открију вишеструке пријаве, разматраће се само прва пријава регистрована на Европском порталу за младе. 

Млади који су били одабрани за путну пропусницу DiscoverEU у било ком ранијем кругу за пријављивање не испуњавају услове да поднесу другу пријаву. То ће бити уочено у фази подношења пријава. Ако се током било које фазе имплементације механизма открију пријаве младих којима је у неком од претходних кругова за пријављивање додељена путна пропусница DiscoverEU, било да их открију уговарач Европске комисије и EACEA задужен за путне резервације или сама Европска комисија и EACEA , тај кандидат ће бити дисквалификован.

 

4. Поступак одабира и критеријуми

Постоји квота путних пропусница која је одређена за сваку земљу. Овај принцип доделе заснива се на кључној акцији 1, мобилност за појединце –младе, програма Еразмус+.

Поступак одабира ће бити спроведен на основу званичног пребивалишта које је кандидат навео у обрасцу за пријављивање. У случају да је број кандидата мањи од задате квоте за неку земљу, преостале путне пропуснице ће бити прераспоређене на кандидате који живе у земљама из којих постоји више пријављених кандидата од задатих квота.

Пребивалиште носиоца групе ће одређивати пребивалиште које се узима у обзир приликом одређивања квоте. Ако се група нађе на последњем месту на листу одабраних кандидата по земљи а квота за ту земљу је испуњена, цела група ће бити одабрана.

Кандидати најпре морају да прођу проверу испуњености критеријума тј. да испуњавају услов датума рођења и пребивалишта што је наведено у тачкама 2 и 3. Напомињемо да ће се то процењивати аутоматски током пријављивања и да ће уговарач Европске комисије и EACEA задужен за резервације путовања потом поновно проверити наведене податке. Уколико провером њихове личне карте, пасоша и/или потврде о пребивалишту уговарач открије да је неки кандидат дао лажне податке, он/а ће бити искључени из конкурса.

Ако су сви критеријуми за учешће испуњени, кандидати ће морати да испуне критеријуме за одабир, тј. да наведу тачне одговоре на 5 питања са више понуђених одговора и да одговоре на додатно питање. Уколико се ради о групама, само носилац групе мора да одговори на 5 квиз питања и на додатно питање.

Кандидати ће бити груписани према пребивалишту и рангирани према тачним одговорима на 5 квиз питања, а онда и према одговорима на додатно питање.

По истеку периода за пријављивање, резултати ће бити издвојени са Европског портала за младе и послати члановима комисије за одабир која ће дати коначну процену.

Ако је број пријава (појединачних или групних) које су исто рангиране приликом елиминације на основу задате квоте превелики, Европска комисија и EACEA ће, као последњи излаз, применити принцип „предност првом пријављеном” како би одредила добитнике последњих места. 

 

5. Рад Комисије за одабир

Комисија за одабир коју чини особље Европске комисије и агенције EACEA састаће се на крају круга за пријављивање. Комисија ће прегледати резултате одабира на основу горенаведених критеријума. Комисија ће направити процену и коначан поредак одабраних кандидата који ће се бирати за путне пропуснице на основу одговора у квизу и одговора на додатно питање, узимајући у обзир квоту за сваку земљу и, ако је применљиво, време подношења пријаве. Када се одабир заврши, биће састављена резервна листа добитника. Кандидати са ове резервне листе добитника могли би да буду изабрани за путне пропуснице у случају да постоји неопредељени буџет или ако одабрани кандидати одустану од својих путних пропусница (видети тачку 7).

На основу процене комисије за одабир, Европска комисија и EACEA ће усвојити одлуку о одабиру која садржи податке о укупном броју одабраних за путне пропуснице, укупном буџету додељеном за путне пропуснице, листи одабраних кандидата и резервне листе добитника. 

 

6. Обавештавање о резултатима

Сви кандидати ће на крају поступка одабира добити обавештење путем е-поште у коме се наводи:

 • да су одабрани за путовање („одабрани кандидати“) или
 • да нису одабрани и да су стављени на резервну листу

Када одабрани кандидати буду обавештени, листа одабраних ће бити послата уговарачу кога су именовале Европска комисија и EACEA и који ће се побринути за путне резервације. Након тога ће бити успостављена даља комуникација између овог уговарача и одабраних кандидата. Више информација можете да пронађете у тачки 8

Кандидати ће и на Европском порталу за младе моћи да провере да ли су одабрани користећи своју шифру пријаве.

 

7. Резервна листа

Кандидати који нису одабрани стављени су на резервну листу добитника која је подељена по земљи пребивалишта и у складу са њиховим одговорима на квиз питања и на додатно питање. Европска комисија и EACEA могу доделити путне пропуснице кандидатима који су постављени на резервну листу у следећим случајевима: ако одабрани кандидати повуку своју пријаву или одабрани кандидати не активирају своју путну пропусницу у року наведеном у тачки 8, или ако је вредност одабраних путних пропусница нижа од расположивог буџета. Овај механизам се може примењивати до потпуног коришћења расположивог буџета. Потрошња буџета ће се преиспитивати сваког месеца.

Укључењем на резервну листу добитника, Европска комисија и агенција EACEA не обавезују се и не гарантују кандидатима одабир у некој каснијој фази.

Уговарач Европске комисије и EACEA задужен за путне резервације може да контактира кандидате са резервне листе добитника поводом прављења путних резервација и слања позива за регистрацију на платформу за резервације. Они које су контактирани, јер су били на резервну листу не могу да траже надокнаду за путовања која су завршена пре овог позива, нити да захтевају продужење трајања путовања.

 

8. Резервација путних карата и правила која се примењују на путовања

Одабрани кандидати морају да започну путовање из земље која учествује у програму DiscoverEU (види тачку 2 – Кандидати који испуњавају услове) и да отпутују у најмање једну земљу која је такође део програма DiscoverEU, а која није земља поласка. Укупно путовање може да траје најмање 1 дан до највише 1 месец инклузивно. Путовање треба да се одвија у периоду од 1. марта 2024. до 31. маја 2025. године. Они путну пропусницу могу да користе у својој земљи пребивалишта само за један одлазак и један повратак.

Путне пропуснице за одабране кандидате ће резервисати, купити и доставити уговарач ког су именовале Европска комисија и EACEA. Одабрани кандидати ни у ком случају не смеју да резервишу пропуснице сами или преко путничких агенција. Неће бити надокнаде за пропуснице које су одабрани кандидати купили директно. 

Уговарач ког су именовале Европска комисија и EACEA ће ступити у контакт са одабраним кандидатима и даће им приступ мобилној апликацији DiscoverEU Travel. Ова апликација ће обезбедити приступ подршци и учесницима ће давати предлоге за осмишљавање плана пута и припреме за пут. Свим кандидатима ће у склопу мобилне апликације бити доступна дигитална картица за попусте (европска омладинска картица).

Одабрани кандидати могу изабрати када ће активирати европску омладинску картицу у апликацији (у зависности од тога када путују) и картица ће од тог тренутка важити 1 годину.

Ова картица ће омогућити приступ низу попуста и погодности у свим земљама учесницама програма Еразмус+. Ако су одабрани кандидати директно купили картице за попусте, трошкови им неће бити надокнађени. 

Уговарач ће бирати најконкурентније и најпогодније превознике.

У основи, одабрани кандидати ће добити могућност да изаберу једну од 2 следеће опције путовања:

Флексибилна опција путовања

Фиксна опција путовања

Датуми када ће одабрани кандидат путовати остају флексибилни све док кандидат не активира путну пропусницу и одабране дане за путовање. 

Одабрани кандидати ће обавестити уговарача о свом пожељном плану путовања који садржи фиксне дане и времена за путовање и унапред одређене дестинације.. Након резервације фиксних карата, датуми и дестинације путовања не могу да се мењају. Путовање треба да се догоди у периоду од месец дана.

Одабрани кандидати ће моћи да путују у периоду од највише месец дана, уз одређен број дана за путовање (7). То значи да могу да путују возом било којих 7 дана у током целокупног максималног периода од 1 месеца. Флексибилна опција путовања омогућава одабраним кандидатима да отпутују у све земље које испуњавају услове у које желе да иду.

Одабрани кандидати ће моћи да посете највише 2 земље које су чланице Европске уније или треће земље које су повезане са програмом Еразмус+ (види тачку 2) у тренутку одлучивања о одабиру (ту не спадају земља поласка и земље транзита) у периоду од највише једног месеца.

Чим се путна пропусница активира, одабрани кандидати могу да путују дан за даном или да раздвоје 7 дана када путују у периоду од највише месец дана. Њима је дозвољено да путују возовима којима саобраћају европске железнице, појединим трајектима и другим превозним средствима по избору уговарача ког су именовале Европска комисија и EACEA. Имајте у виду да је за одређене возове обавезна или пожељна резервација седишта. Трошак резервације седишта није укључен у флексибилну путну пропусницу. Европска комисија или EACEA неће покрити никакву надокнаду за резервацију седишта нити за било који други трошак настао током путовања.  

Трошкови свих резервација укључени су у опцију фиксног путовања, али постоји укупна горња граница буџета од 273.35 евра о којој треба водити рачуна. Одабрани кандидати морају да се побрину за то да им план пута буде изводљив и у границу буџета.

 

Ѕа опцију флексибилног путовања:

Учесници са листе одабраних који бирају флексибилну опцију путовања имају рок до 31. марта 2024. да активирају своју путну пропусницу. Након активирања путне пропуснице, дани путовања се могу и даље мењати до краја периода путовања (тј. 01/03/2024 – 31/05/2025), ако је потребно. 
Уколико учесници не активирају путничку картицу у року, путна пропусница се може поништити и понудити кандидатима са резервне листе. 

*Активација путничке картице: у апликацији DiscoverEU Travel, морате да потврдите свој пасош, личну карту или карту за боравак и да планирате период валидности путне пропуснице од 1 месеца. Имајте на виду да активирање ЕИЦА картице у апликацији за путовање не значи да је и сама путна пропусница активирана.

**Дани за путовања: одређени број дана стварног путовања у периоду од месец дана, валидности флексибилне путне пропуснице.

Код обе опције:

Не постоји подршка за отказивање планова пута. Европска комисија или EACEA неће покрити никакве трошкове доплате нити друге трошкове настале током путовања. 

Одабрани кандидати који желе да путују на Кипар, Исланд, Малту или у Ирску морају да обавесте уговарача по успостављању позива свим одабраним кандидатима са резервацијама. Квота која је наведена у "Оддељак квоте по земљу" на Европском порталу за младе ће се примењивати за учеснике који путују са Кипра, Исланда, Ирске и Малте. Утростручена вредност те квоте важиће за одабране кандидате који желе да путују на Кипар, Исланд, Малту или у Ирску, а авионске карте за конкретно те дестинације резервисаће се по принципу „предност првом пријављеном“. Одабрани кандидати не би требали сами да купе ове карте.

Одступање од услове о периоду путовања примењује се за младе који живе у земљи која је део Европске уније или трећим земљама повезаним са програмом Еразмус+ (види тачку 2) са обавезном цивилном или војном службом. У том случају, период за путовање ће се продужити на 6 месеци након што иѕврше своје законске обавезе.

 

9. Превозна средства

Одабрани кандидати, по правилу, путују возом. Међутим, да би се осигурао најшири могући приступ, иницијатива DiscoverEU нуди алтернативне видове превоза као што су трајекти и аутобуси када је то неопходно и узима у обзир факторе као брига ѕа заштиту околине, трајање путовања и удаљеност. Путује се другом класом. 
Само у посебним случајевима, може се омогућити могућност путовања авионом и то ће бити организовано само ѕа неке одабране кандидате. То се односи на младе који имају пребивалиште:

 1. У девет најудаљенијих региона (тј. Гвадалупе, Француска Гвајана, Мартиник, Реунион, Мајот, Св. Мартин, Мадеира, Азорска острва и Канарска острва);
 2. у прекоморским земљама и територијама ЕУ-e (Аруба, Бонер, Курасао, Француска Полинезија, Гренланд, Нова Каледонија, Саба, Св. Вартоломеј, Св. Еустахије, Св. Мартен, Св. Пјер и Микелон и Валис и Футуна)
 3. у земљама/регионима који нису приступачни раније поменутим превозним средствима (железничке мреже, трајекти и аутобуси);
 4. када млади морају да путују преко 18 сати копненим или поморским превозним средством пре преласка најближе границе своје земље пребивалишта.

Само њихов одлазак и повратак могу да буду авионом. Када је реч о остатку путовања, учесници морају да поштују прво правило путовања (воз или неко друго алтернативно превозно средство).  

Млади из најудаљенијих региона и прекоморских земаља и територија могу да одаберу било коју дестинацију која испуњава задате услове. Одабрани кандидати који би желели да путују у најудаљеније регионе и у прекоморских земаља и територија могу то да ураде ако њихово путовање остаје у границама буџета од 273.35 евра.

Одабрани кандидати који имају пребивалиште на Кипру, Исланду, Малти или у Ирској могу да путују авионом до копненог дела Европе.

 

10. Максимална вредност путних карата

Одабрани кандидати добијају само одабране путне пропуснице и европску омладинску картицу. Трошкове ѕа смештај, средства за живот, осигурање, путне трошкове или евентуалне друге трошкове повезане са путовањем, одабрани кандидати покривају сами.

Основно правило је да ће сваки одабрани кандидат имати право на финансирање своје путне пропуснице у максималном износу од 273.35 евра. Путује се другом класом. Међутим, овај износ може бити и већи у одређеним случајевима који су дати у наставку:

 • За одабране кандидате који путују из најудаљенијих региона ЕУ-e и прекоморских земаља и територија у копнени део Европе. По доласку у копнени део Европе, важи основно правило;
 • За одабране кандидате изван горепоменутих географских зона који морају да путују авионом до копненог дела Европе. По доласку у копнени део Европе, важи основно правило;
 • У појединим специфичним ситуацијама које ће се процењивати од случаја до случаја (нпр. за одабране кандидате који живе на другим острвима која су део земаља у програму Еразмус+) може бити покривен додатак за пут возом/трајектом/аутобусом.

За одабране кандидате са смањеном покретљивошћу или посебним потребама: трошкови специјалне помоћи (пратилац, пас за слабовиде одабране кандидате итд.) ће можда бити покривени на основу одговарајуће документације која оправдава посебне потребе према државним законима земље пребивалишта.

 

11. Индикативни временски распоред

Датум почетка регистрације

4. октобар 2023. (12:00:00 у подне по бриселском времену)

Датум завршетка регистрације

18. октобар 2023. (12:00:00 у подне по бриселском времену)

Рад Комисије за одабир

Новембар 2023

Обавештење о одабиру

Јануар 2024

Први датум ѕа полазак

1.март 2024

Последњи датум за повратак

31. мај 2025

 

12. Повлачење одабраног учесника и његово отказивање путовања

Свака путна пропусница важиће на одређено име и неће моћи да се пренесе на другу особу. Име на путној пропусници не може да се мења.

Одабрани учесник мора да активира своју путну пропусницу пре истека рока од 31. марта 2024. Ако путна пропусница није активирана до тог датума,уговарач који је одредила Европска комисија и EACEA, може да откаже путну пропусницу и преусмери је на другог учесника на резервној листи у опадајућем редоследу рангирања.

Ако одабрани учесник из било ког разлога одбије путовање пре него што уговарач кога су одредиле Европска комисија и EACEA резервише путну пропусницу, његово/њено место ће бити дато неком другом са резервне листе добитника према опадајућем редоследу одабира. Позивамо одабране кандидате да обавесте уговарача пре било какве резервације.

Ако неки члан групе (њен носилац или члан) одустане од путовања пре него што уговарач Европске комисије и EACEA резервише путну пропусницу, то одлука неће довести у питање путовање целе групе. Остали чланови групе могу и даље да путују по плану. Међутим, особу која се одрекне путовања неће моћи да замени неко други. Неискоришћена путна пропусница биће додељена некоме са резервне листе добитника према опадајућем редоследу одабира.

Прихватљиво је да неки чланови група на крају одлуче да путују индивидуално и то неће имати утицаја на целу групу.

Путна пропусница не може да се замени нити да се добије поврат новца. Флексибилна пропусница нуди отворен датум почетка путовања што путницима оставља могућност да га промене у било ком тренутку пре датума који је наведен као први дан путовања.

Код опција фиксног путовања, отказивања и/или измене подлежу условима и одредбама превозника; са тиме повезане доплате ће платити сами кандидати.

 

13. Виша сила

У случају да се путовање прекине због изузетних непредвиђених околности или догађаја ван контроле учесника који се не могу приписати његовој/њеној грешци или немару, могућа је додела нове путне пропуснице. Уговарач Европске комисије и агенције EACEA ће процењивати те конкретне ситуације од случаја до случаја појединачно.

 

14. Извештавање о путовању

Европска комисија жели да чује повратне информације од одабраних кандидата и подстицаће младе путнике из програма DiscoverEU да поделе своја искуства и авантуре Након одабира, одабрани кандидати ће постати амбасадори иницијативе DiscoverEU. Они су позвани да известе о својим доживљајима на путовању, на пример, на друштвеним мрежама као што су Инстаграм, Фејсбук или Твитер, или држањем презентације у својој образовној установи или локалној заједници. Мобилна апликација DiscoverEU travel app ће омогућити креирање прилагођене мапе плана пута са статистиком (попут броја коришћених возова, броја посећених земаља и количине неемитованог CO2). Она онда може да се дели и објављује на друштвеним мрежама по завршетку путовања. 

Кандидати могу слободно да се придруже званичној групи #DiscoverEU Official Facebook Group. Млади путници ће такође морати да дају извештај у онлајн анкети коју ће им након периода путовања послати уговарач Европске комисије и EACEA. Када је попуне, путници ће добити сертификат о учешћу који се генерише аутоматски са истакнутим знањима и вештинама стеченим захваљујући искуству путовања.

 

15. Виза 

У зависности од држављанства или предвиђеног плана пута (у зони ван Шенгена), учесницима ће можда бити потребна једна или више виза за путовање. Издавање визе спада у надлежности држава. Учесницима саветујемо да се информишу из званичних извора и да своје захтеве поднесу што раније. Издавање визе може да потраје неколико недеља. Путницима че у томе да помогне апликација DiscoverEU travel и њена служба за помоћ. У сваком случају, одговорност учесника је да припреме своје документе пре путовања. 

Европска комисија, EACEA и уговарач нису у ситуацији да утичу на одлуке државних органа које се тичу издавању виза.

Трошкове издавања визе покриће DiscoverEU. 

Ако је здравствено осигурање обавезан предуслов за добијање визе, њега ће обезбедити уговарач. Повезане трошкове покриће DiscoverEU.  

 

16. Осигурање

Одабраним кандидатима се саветује да прибаве одговарајуће здравствено и путно осигурање којње покрива читав период трајања путовања. Државни фонд за здравство учесника најчешће покрива његово/њено основно здравствено осигурање током путовања преко Европске картице здравственог осигурања. 

Ипак, Европска картица здравственог осигурања или приватно здравствено осигурање можда не покривају све могуће случајеве, поготово ако је неопходан повратак у земљу или одређена медицинска интервенција. У тим случајевима се саветује допунско осигурање.  

 

17. Одрицање одговорности

Европска комисија, EACEA и њихов уговарач ће покрити само путне пропуснице, европску омладинску картицу и, ако је применљиво, трошкове за издавање визе као што је објашњено изнад. Трошкове ѕа смештај, средства за живот, осигурање, путне трошкове или евентуалне друге трошкове повезане са путовањем, одабрани кандидати покривају сами.

Европска комисија, EACEA и њихов уговарач неће се сматрати одговорним ни за какву штету коју је проузроковао или претрпео било који одабрани кандидат на конкурсу, укључујући све штете које су треће стране произвеле или претрпеле услед или током имплементације финансираних активности.

Европска комисија, EACEA и њихов уговарач неће се сматрати одговорним ни за какву материјалну, нематеријалну или физичку штету коју су претрпели одабрани кандидати или њихови пратиоци током свог путовања или боравка.

Жељено путовање подлеже ограничењима везаним за буџет, време и доступности путних пропусница. оно је стога подлежно променама, а спољни уговарач ког именују Европска комисија и EACEA не може да гарантује да жељено путовање може да се реализује.

Одабраним кандидатима се саветује да прибаве одговарајуће здравствено и путно осигурање којње покрива читав период трајања путовања. Државни фонд за здравство учесника најчешће покрива његово/њено основно здравствено осигурање током DiscoverEU путовања преко Европске картице здравственог осигурања. Ипак, Европска картица здравственог осигурања или приватно здравствено осигурање можда не покривају све могуће случајеве, поготово ако је неопходан повратак у земљу или одређена медицинска интервенција. У тим случајевима се саветује допунско осигурање.

Европска комисија и EACEA задржавају право измене правила у тачкама 10 и 11 у случају изузетних околности.

 

18. Меродавно право

Овај конкурс је регулисан законима ЕУ-e. Суд правде Европске уније ће имати искључиву правну надлежност за саслушање у свим споровима између Уније и било ког корисника у погледу тумачења, примене или валидности правила овог конкурса уколико такав спор не може да се реши споразумно.

 

19. Заштита података

Тражени подаци ће се користити само за одабир кандидата, омогућивање резервирања путних карата и пружање услуге повезане са иницијативом DiscoverEU, као што су DiscoverEU циклус учења или DiscoverEU промотивне кампање. У том случају, учеснике могу да контактирају Европска комисија и организације које је овластила Европска комисија, као и EACEA, националне агенције програма Erasmus+ и Еуродеск.

Европска комисија и EACEA ће обрађивати све личне податке у складу са Уредбом (ЕУ) 2018/1725 Европског парламента и Савета од 23. октобра 2018. (којом је поништена Уредба (ЕС) бр. 45/2001) и према „обавештењима о поступцима обраде“ службенику за заштиту података (СЗП) Европске комисије (којима се јавно може приступити у регистру СЗП). Такве податке ће обрађивати „руковаоци подацима“ Европске комисије и EACEA у сврху конкурса, имплементације и праћења или заштите финансијских интереса ЕУ.

Изјава о приватности за DiscoverEU кандидатима пружа објашњење о томе на који начин овај механизам користи личне податке и на који начин штити приватност те податке. Изјаву о приватности за DiscoverEU је доступна преко следеће везе: https://europa.eu/youth/privacy_en.

Кандидати имају право да се у било ком тренутку обрате Европском супервизору за заштиту података.

 

20. Жалбе

Образац за жалбу ће бити доступан на веб-сајту уговарача ког су именовале Европска комисија и EACEA ради организације путних резервација. Одабрани кандидати ће бити обавештени о тој могућности при резервације њихових путних пропусница.