Skip to main content

DiscoverEU

If you're 18 and a resident in an Erasmus+ Programme country, it's time to expand your comfort zone

Правила конкурса DiscoverEU

Захваљујемо се на интересовању, али период за пријављивање је истекао. Резултати ће бити објављени у јануару 2023. године и кандидати ће о томе бити на одговарајући начин обавештени. Следећи круг пријављивања биће отворен у пролеће 2023. године (конкретни датуми биће накнадно објављени). Будите спремни ако имате 18 или ako ћете у 2023. ускоро напунити 18 година. Више путних пропусница биће вам доступно на пролеће!

 

1. Опис

DiscoverEU је механизам у оквиру програма Еразмус+. Он има за циљ да младима од 18 година понуди искуство путовања које ће им ојачати осећај припадности Европској унији и омогућити да истраже разноликост Европе, њену културну баштину и историју, да се повежу са људима из свих крајева континента и најзад, открију сами себе. 

Европска комисија и Европска извршна агенција за образовање и културу (EACEA) ће током октобра 2022. године одабрати најмање 35.000 младих који испуњавају критеријуме описане у наставку. Млади могу да се пријаве на Европском порталу за младе. Период за подношење пријава биће отворен од уторка, 11. октобра 2022. у 12:00 (CEST) до уторка, 25. октобра 2022. у 12:00 (CEST).

Европска комисија и EACEA ће награђеним младим људима обезбедити путне пропуснице за истраживање Европе од 1. марта 2023. до 29. фебруара 2024. у периоду од најдуже месец дана. 
Награђени кандидати ће, по правилу, путовати возом. Међутим, да би се осигурао најшири могући приступ, пројекат нуди алтернативне видове превоза као што су трајекти и аутобуси када је то неопходно и узима у обзир факторе окружења, времена и раздаљине. 

У изузетним случајевима и онда када нема других превозних средстава на располагању, биће допуштено путовање авионом. Тиме ће се осигурати да и млади који живе у удаљеним крајевима и на острвима добију прилику за учешће у програму DiscoverEU. 
Награђеним учесницима се такође додељује картица за попусте DiscoverEU. Њено важење ће бити усклађено са периодом њиховог путовања. Ова картица ће им дати попусте за посете и активности који се тичу културе, учења, природе, спорта, локалног превоза, смештаја, исхране итд. 

2. Кандидати који испуњавају услове

Да би испунили услове, кандидати морају да:

 • имају 18 година на дан 1. јануара 2023. тј. да су рођени између 1. јануара 2004. и 31. децембра 2004. (укључујући те датуме);
 • буду држављани или да имају трајно пребивалиште у: 

          –   некој од 27 држава чланица Европске уније, укључујући њихове најудаљеније области (Француска Гвајана (FR), Гваделуп (FR), Мартиник (FR), Реунион (FR), Мајот (FR), Св. Мартин (FR), Азорска острва (PT), Мадеира (PT) и Канарска острва (ES)); или
          –   некој од трећих земаља која учествује у програму Еразмус+: Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска; или
          –   буду држављани неке од 27 држава чланица Европске уније, као и да имају пребивалиште у некој од Прекоморских земаља и територија (ПЗТ) повезаних са Европском унијом: Аруба (NL), Бонер (NL), Курасао (NL), Француска Полинезија (FR), Француске јужне и антарктичке територије (FR), Гренланд (DK), Нова Каледонија (FR), Саба (NL), Св. Вартоломеј (FR), Св. Еустахије (NL), Св. Мартен (NL), Св. Пјер и Микелон (FR) и Острва Валис и Футуна (FR).

 • тачно попуне број личне карте, пасоша или потврде о пребивалишту у онлајн обрасцу за пријаву.

Уколико буду награђени, одабрани кандидати могу да путују само ако: 

 • започињу путовање из било које земље која испуњава услове за програм DiscoverEU (видети изнад) у тренутку доделе награде;
 • планирају да им путовање траје између 1 дана и највише месец дана инклузивно;
 • планирају да отпутују у најмање једну страну земљу која испуњава услове за програм DiscoverEU (видети изнад) у тренутку доделе награде;
 • имају вољу да постану DiscoverEU амбасадори. 

Ниједан кандидат који не испуњава критеријуме за учешће неће бити разматран у поступку одабира. 

Европски парламент је покренуо програм DiscoverEU као припремни механизам (2018–2020) са циљем да пружи прилике за путовање и мобилност младима који пуне 18 година. 

DiscoverEU је механизам у оквиру програма Еразмус+(2021–2027).

3. Процедура пријављивања

Круг за пријаве за DiscoverEU отворен је путем нарочитог онлајн обрасца за пријаву на Европском порталу за младе. Слање пријаве неће бити могуће ни пре, а ни после периода за пријављивање.

Ова процедура пријављивања има 7 корака:

 1. Кандидати ће најпре морати да прођу проверу испуњености критеријума, што значи да ће од њих бити затражено да попуне свој датум рођења, држављанство и место пребивалишта. Ако подаци нису у складу са правилима за испуњеност услова поменутим у тачки 2. „Кандидати који испуњавају услове“, они неће моћи да пређу на следећи корак. Поред тога, од њих ће се тражити да пристану на правила конкурса DiscoverEU, на то да ће њихови лични подаци бити складиштени и обрађивани за потребе конкурса DiscoverEU и на то да ће у вези са конкурсом DiscoverEU моћи да их контактирају Европска комисија и организације које она овласти у исте сврхе, као и EACEA, националне агенције програма Еразмус+ и Еуродеск.
 2. Кандидати ће морати да назначе да ли желе да путују сами или у групи од највише 5 особа.
 3. Кандидати ће морати да наведу важећу е-адресу. Када то ураде, добиће аутоматску е-поруку од Европског портала за младе ради провере валидности те е-адресе. Ова верификација је неопходна будући да ће се комуникација са кандидатима након одабира одвијати путем е-поште. Тиме што од кандидата захтева да потврде своју е-адресу, Европска комисија спречава туђе неовлашћено коришћење дате е-адресе.  
 4. Након валидације своје е-адресе, млади морају да попуне образац за пријаву. Најпре ће морати да дају своје личне податке: држављанство, датум рођења, име, презиме, пол, е-адресу, број телефона, земљу пребивалишта, регион, занимање и број личне карте (ЛК), пасоша или потврде о пребивалишту. Млади са смањеном покретљивошћу и/или инвалидитетом ће имати могућност да назначе своје посебне потребе.
 5. Када попуне личне податке, сви кандидати ће морати да одговоре на 5 квиз питања са више понуђених одговора на тему опште информисаности о Европској унији и њеним иницијативама усмереним на младе. Најзад, од њих ће бити затражено да одговоре на помоћно питање. Кандидати ће се бирати до износа расположивог буџета и биће рангирани на основу својих одговора.
 6. Од кандидата се тражи да пруже додатне информације о својим плановима за путовање (нпр. када планирају да крену на пут, да ли је то њихово прво самостално путовање без родитеља, шта би желели да науче из тог искуства, како ће финансирати путовање и како су сазнали за DiscoverEU). Информације које унесу у овај одељак неће имати утицаја на поступак одабира. Прикупљени подаци ће се користити у статистичке сврхе и информативно у Европској комисији са намером да се програм DiscoverEU унапреди.  
 7. Када поднесу своју пријаву, сви кандидати ће добити потврду е-поштом са Европског портала за младе. Та е-порука ће их обавестити о томе да је њихова пријава регистрована и садржаће шифру пријаве и временски распоред комуникације у поступку одабира.

Свако ће након слања обрасца за пријављивање добити једну шифру. Кандидати морају да чувају ову шифру пријаве за сваку будућу комуникацију. Ако неки кандидат жели да позове друге да се придруже његовој групи, постаће носилац групе и мораће да проследи ту шифру осталим члановима групе да би они могли да се региструју. Остали чланови ће морати да се региструју онлајн на основу шифре коју је доставио носилац групе и да попуне сопствене личне податке. 

Имајте на уму то да чланови групе не морају да учествују у квизу нити да одговарају на помоћно питање; одговоре у квизу и на помоћно питање мораће да пружи само носилац групе. Ипак, они ће морати да попуне своје личне податке да би могли да потврде валидност своје пријаве. Чланови групе морају да испуњавају исте критеријуме за учешће: Узраст од 18 година и пребивалиште у некој од земаља чланица Европске уније или у некој од трећих земаља повезаних са програмом Еразмус+: Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска. Ако су кандидати навели да желе да путују сами, и даље ће моћи да додају пријатеље у своју пријаву након слања, а пре крајњег рока, пратећи исти гореописани поступак.

Групна пријава ће се разматрати као јединствена пријава. При одабиру ће бити разматрани само они чланови групе који су попунили образац за пријаву и навели шифру коју је обезбедио носилац групе. Чланови групе не смеју да се региструју појединачно. 

Групу могу да чине особе које имају различита држављанства и живе на различитим локацијама.

Једна особа сме да проследи само једну пријаву. Прва пријава регистрована на Европском порталу за младе биће и једина која ће се разматрати у поступку одабира. Појединци не смеју да се пријављују у више група. Ако се у било којој фази открију вишеструке пријаве, разматраће се само прва пријава регистрована на Европском порталу за младе. 

Млади који су били одабрани за путну пропусницу DiscoverEU у било ком ранијем кругу за пријављивање не испуњавају услове за слање друге пријаве. То ће бити уочено у фази подношења пријава. Ако се током било које фазе имплементације механизма открију пријаве младих којима је у неком од претходних кругова за пријављивање додељена путна пропусница DiscoverEU, било да их открију уговарач Европске комисије и EACEA задужен за путне резервације или сама Европска комисија и EACEA , тај кандидат ће бити дисквалификован.

4. Поступак одабира и критеријуми за одабир

Постоји квота путних пропусница која је одређена за сваку земљу. Расподела се заснива на главном кључу 1 програма Еразмус+, тј. кључу за дистрибуцију мобилности младих за појединце.

Поступак одабира ће бити спроведен на основу званичног пребивалишта које је кандидат навео у обрасцу за пријављивање. У случају да је број кандидата мањи од задате квоте за неку земљу, преостале путне пропуснице ће бити прераспоређене на кандидате који живе у земљама из којих постоји више пријављених од задатих квота.

Пребивалиште носиоца групе ће одређивати пребивалиште које се узима у обзир приликом одређивања квоте. Ако се нека група нађе на крају одабраних кандидата за неку земљу чиме се квота за земљу испуњава, цела група ће бити одабрана.

Кандидати најпре морају да прођу проверу испуњености критеријума тј. да испуњавају услов датума рођења и пребивалишта. што је поменуто у тачкама 2 и 3. Имајте у виду да ће се то процењивати аутоматски током пријављивања и да ће уговарач Европске комисије и EACEA задужен за путне резервације потом још једном проверити наведене податке. Уколико провером њихове личне карте (ЛК), пасоша и/или потврде о пребивалишту уговарач открије да је неки кандидат навео лажну тврдњу, он/а ће бити искључени из конкурса.

Ако су сви критеријуми за учешће испуњени, кандидати ће морати да испуне критеријуме за одабир, тј. да наведу тачне одговоре на 5 питања са више понуђених одговора и да одговоре на помоћно питање. Уколико се ради о групама, само носилац групе мора да одговори на 5 квиз питања и на помоћно питање.

Кандидати ће бити груписани према пребивалишту и рангирани према тачним одговорима на 5 квиз питања, а онда и према одговорима на помоћно питање.

По истеку периода за пријављивање, резултати ће бити издвојени са Европског портала за младе и послати члановима комисије за одабир која ће дати коначну процену.

Ако је број пријава (појединачних или групних) које су исто рангиране приликом елиминације на основу задате квоте превелики, Европска комисија и EACEA ће, као последњи излаз, применити „предност првом пријављеном“ како би одредила добитнике последњих места. То је мера предострожности; у протеклим круговима пријављивања никада није дошло до такве ситуације

5. Комисија за одабир

Комисија за одабир коју чини особље Европске комисије и агенције EACEA састаће се на крају круга за пријављивање. Она ће прегледати резултате одабира на основу горенаведених критеријума. Комисија ће направити процену и коначан поредак одабраних кандидата који ће се бирати за путне пропуснице на основу одговора у квизу и одговора на помоћно питање, узимајући у обзир квоту за сваку земљу. Када се одабир заврши, биће састављена листа резервних добитника. Кандидати са ове листе резервних добитника могли би да буду изабрани за путне пропуснице у случају да постоји неопредељени буџет или ако одабрани кандидати одустану од својих путних пропусница (видети тачку 7).

На основу процене комисије за одабир, Европска комисија и EACEA ће усвојити одлуку о одабиру која садржи податке о укупном броју одабраних за путне пропуснице, укупном буџету додељеном за путне пропуснице, листи одабраних кандидата и листи резервних добитника. 

6. Обавештавање о резултатима

Сви кандидати ће на крају поступка одабира добити обавештење путем е-поште у коме се наводи:

 • да су одабрани за примаоце („одабрани кандидати“)
 • да нису одабрани и да су стављени на листу резервних добитника

Када одабрани кандидати буду обавештени, листа одабраних ће бити послата уговарачу ког су именовале Европска комисија и EACEA и који ће се побринути за путне резервације. Након тога ће бити успостављена даља комуникација између овог уговарача и одабраних кандидата. Више информација можете да пронађете у тачки 8.

Кандидати ће и на Европском порталу за младе моћи да провере да ли су одабрани користећи своју шифру пријаве.

7. Листа резервних добитника

Сви кандидати који нису одабрани биће стављени на листу резервних добитника према опадајућем редоследу свог ранга заснованог на њиховим одговорима на квизу и на помоћно питање. У случају да неки кандидати повуку своје пријаве или ако вредност одабраних путних пропусница буде нижа од буџета на располагању, Европска комисија и EACEA могу да додељују путне пропуснице кандидатима са листе резервних добитника док се сав расположиви буџет не потроши. Потрошња буџета ће се ревидирати сваког месеца.

Доспевање на листу резервних добитника не производи никакво право ни од Европске комисије ни од агенције EACEA и не гарантује одабир у некој каснијој фази.

Уговарач Европске комисије и EACEA задужен за путне резервације може да контактира кандидате са листе резервних добитника поводом прављења путних резервација и слања позива за регистрацију на платформу за резервације. Особе које су контактиране при крају пројекта јер су биле на листи резервних добитника не могу да траже надокнаду за путовања која су завршена пре овог позива, нити да захтевају продужење трајања путовања.

8. Резервација путних карата и правила путовања

Одабрани кандидати морају да започну своје путовање из земље која је део програма DiscoverEU (видети тачку 2 – Кандидати који испуњавају услове) и да отпутују у најмање једну земљу која је такође део програма DiscoverEU, а која није земља поласка. Они путну пропусницу могу да користе у својој земљи само за одлазак и повратак. Млади могу да путују од 1 дана до највише месец дана инклузивно. Период путовања треба да буде између 1. марта 2023. и 29. фебруара 2024. године. Током једномесечног периода за путовање, млади имају одређен број дана када могу да путују. 

Путне пропуснице за одабране кандидате ће резервисати, купити и доставити уговарач ког су именовале Европска комисија и EACEA. Одабрани кандидати ни у ком случају не смеју да резервишу пропуснице сами или преко путничких агенција. Неће бити надокнаде за пропуснице које су одабрани кандидати купили директно. 

Уговарач ког су именовале Европска комисија и EACEA ће ступити у контакт са одабраним кандидатима и даће им приступ мобилној апликацији. Ова апликација ће обезбедити приступ подршци и учесницима ће давати предлоге за осмишљавање плана пута и припреме за пут. Свим учесницима ће у склопу мобилне апликације бити доступна картица за попусте DiscoverEU.

Ова картица ће омогућити приступ низу попуста и погодности у свим земљама учесницама програма Еразмус+. Уговарач ће бирати најконкурентније и најпогодније превознике.

У основи, одабрани кандидати ће добити могућност да изаберу једну од 2 следеће опције путовања:

Опција флексибилног путовања

Опција фиксног путовања

Датуми када ће одабрани кандидат путовати остају флексибилни све док кандидат не активира путну пропусницу.  Одабрани кандидати ће обавестити уговарача о свом пожељном плану пута који садржи фиксне дане и времена за путовање и унапред одређене дестинације. Датуми и дестинације путовања не могу да се мењају након резервације фиксних карата. Путовање мора да се одигра у периоду од најдуже месец дана.
Одабрани кандидати ће моћи да путују у периоду од максимално једног месеца, уз одређен број дана за путовање. Опција флексибилног путовања омогућава одабраним кандидатима да отпутују у све земље које испуњавају услове у које желе да иду. Одабрани кандидати ће моћи да посете највише 2 земље које су чланице Европске уније или треће земље које су повезане са програмом Еразмус+ (видети тачку 2) у тренутку одлучивања о одабиру (ту не спадају земља поласка и земље транзита) у трајању од највише једног месеца.

Чим се путна пропусница активира, одабрани кандидати могу да путују дан за даном или да раздвоје дане када путују у периоду од највише месец дана. Њима је дозвољено да путују возовима којима саобраћају европске железнице, појединим трајектима и другим превозним средствима по избору уговарача ког су именовале Европска комисија и EACEA. Имајте у виду да је за одређене возове обавезна или пожељна резервација седишта. Трошак резервације седишта није укључен у флексибилну путну пропусницу. Европска комисија и EACEA неће покрити никакву надокнаду за резервацију седишта нити за било који други трошак настао током путовања.  

Трошкови свих резервација укључени су у опцију фиксног путовања, али постоји укупна горња граница буџета од 251 EUR о којој треба водити рачуна. Одабрани кандидати морају да се побрину за то да им план пута буде изводљив.

Код обе опције:

 • Постоји буџетско ограничење од 251 EUR у које се мора уклопити, изузев у изузетним случајевима који се помињу у наставку.

Не постоји подршка за отказивање планова пута. Европска комисија и EACEA неће покрити никакве доплате нити друге трошкове настале током путовања. Одабрани кандидати који желе да путују на Кипар, Исланд, Малту или у Ирску морају да обавесте уговарача по успостављању позива свим одабраним кандидатима са резервацијама. Квота која се помиње у Анексу I важиће за оне који путују са Кипра, Исланда, Малте или из Ирске. Трострука вредност те квоте важиће за одабране кандидате који желе да путују на Кипар, Исланд, Малту или у Ирску, а авионске карте за конкретно те дестинације резервисаће се по принципу „предност првом пријављеном“. 

Одступање од предуслова за период путовања важиће за младе који живе у земљи чланици Европске уније или трећој земљи која је повезана са програмом Еразмус+ (видети тачку 2) у којој је обавезно редовно или цивилно одслужење војног рока. У том случају, период за путовање ће бити продужен за 6 месеци од завршетка њихових законских обавеза.

9. Превозна средства

Одабрани кандидати ће, по правилу, путовати возом. Међутим, да би се осигурао најшири могући приступ, DiscoverEU ће понудити алтернативне видове превоза као што су трајекти и аутобуси када је то неопходно и узима у обзир факторе окружења, времена и раздаљине. Путовање ће бити у 2. класи.
Опција путовања авионом може бити дозвољена само у изузетним случајевима. То се односи на младе који имају пребивалиште:

 1. у девет најудаљенијих региона (тј. Гваделуп, Француска Гвајана, Мартиник, Реунион, Мајот, Св. Мартин, Мадеира, Азорска острва и Канарска острва);
 2. у Прекоморским земљама и територијама (ПЗТ) ЕУ (Аруба, Бонер, Курасао, Француска Полинезија, Гренланд, Нова Каледонија, Саба, Св. Вартоломеј, Св. Еустахије, Св. Мартен, Св. Пјер и Микелон и Валис и Футуна)
 3. у земљама/регионима који нису приступачни раније поменутим превозним средствима (железничке мреже, трајекти и аутобуси);
 4. када млади морају да путују преко 18 сати копненим или поморским превозним средством пре преласка најближе границе своје земље пребивалишта.

Само њихов одлазак и повратак могу да буду авионом. Када је реч о остатку путовања, учесници морају да поштују прво правило путовања (воз или неко друго алтернативно превозно средство).  

Млади из најудаљенијих региона и Прекоморских земаља и територија могу да одаберу било коју дестинацију која испуњава задате услове. Одабрани кандидати који би желели да путују у најудаљеније регионе и ПЗТ могу то да ураде ако њихово путовање остаје у границама буџета од 251 EUR.

Одабрани кандидати који имају пребивалиште на Кипру, Исланду, Малти или у Ирској могу да путују авионом до копненог дела Европе.

10. Максимална вредност путних карата

Одабрани кандидати ће добити само путне карте до одабраних дестинација и картицу за попусте DiscoverEU. Смештај, средства за живот, осигурање, путне трошкове или евентуалне друге трошкове повезане са путовањем покриће сами одабрани кандидати.

Прво правило је да ће сваки одабрани кандидат имати право на финансирање своје путне пропуснице у максималном износу од 251 EUR. Путовање ће бити само у 2. или економској класи. Међутим, овај износ може бити и већи у одређеним случајевима који су дати у наставку:

 • За одабране кандидате који путују из најудаљенијих региона ЕУ и Прекоморских земаља и територија у копнени део Европе. По доласку у копнени део Европе, важи прво правило;
 • За одабране кандидате изван горепоменутих географских зона који морају да путују авионом до копненог дела Европе. По доласку у копнени део Европе, важи прво правило;
 • У појединим специфичним ситуацијама које ће се процењивати од случаја до случаја (нпр. за одабране кандидате који живе на другим острвима која су део земаља у програму Еразмус+) може бити покривен додатак за пут возом/трајектом/аутобусом.

За одабране кандидате са смањеном покретљивошћу или посебним потребама: трошкови специјалне помоћи (пратилац, пас за слабовиде одабране кандидате итд.) ће можда бити покривени на основу одговарајуће документације која оправдава посебне потребе према државним законима земље пребивалишта.

11. Индикативни временски распоред

Датум почетка регистрације Уторак, 11. октобар 2022. (12:00 CEST)
Датум завршетка регистрације 25. октобар 2022.. (12:00 CEST)
Комисија за одабир Новембар 2022.
Обавештење о одабиру Јануар 2023.
Први датум одласка 1. март 2023..
Последњи датум повратка 29. фебруар 2024..

12. Повлачење и отказивање путовања које иницира одабрани учесник

Свака путна пропусница важиће на одређено име и ни под којим околностима неће моћи да се пренесе на другу особу. Име на путној пропусници не може да се мења.

Ако је одабрани учесник из било ког разлога одбије пре него што уговарач кога су именовале Европска комисија и EACEA резервише путну пропусницу, његово/њено место ће бити дато неком другом са листе резервних добитника према опадајућем редоследу одабира. Позивамо одабране кандидате да обавесте уговарача пре било какве резервације.

Ако неки члан групе (њен носилац или члан) одустане од путовања пре него што уговарач Европске комисије и EACEA резервише путну пропусницу, то одбијање неће угрозити читаву групу. Остали чланови групе и даље ће моћи да путују по плану. Ипак, особу која је одбила неће моћи да замени неко други. Неискоришћена путна пропусница биће додељена некоме са листе резервних добитника према опадајућем редоследу одабира.

Прихватљиво је да неки чланови група на крају одлуче да путују индивидуално и то неће имати утицаја на читаву групу.

Путна пропусница не може да се замени нити рефундира. Флексибилна пропусница нуди отворен датум почетка што путницима оставља могућност да га промене у било ком тренутку пре датума који је назначен као први дан пута.

Код опција фиксног путовања, отказивања и/или измене подлежу условима и одредбама превозника; доплате ће платити кандидати.

13. Виша сила

У случају да се путовање прекине због изузетних непредвиђених околности или догађаја ван контроле учесника који се не могу приписати његовој/њеној грешци или немару, могућа је додела нове путне пропуснице. Уговарач Европске комисије и агенције EACEA ће процењивати те конкретне ситуације од случаја до случаја.

14. Извештавање о путовању

Европска комисија жели да чује повратне информације од одабраних кандидата и подстицаће младе путнике из програма DiscoverEU да поделе своја искуства и авантуре. Након одабира, одабрани кандидати ће постати амбасадори механизма DiscoverEU. Они су позвани да известе о својим доживљајима на путовању, на пример, на друштвеним мрежама као што су Инстаграм, Фејсбук или Твитер, или држањем презентације у својој образовној установи или локалној заједници. Мобилна апликација ће омогућити креирање прилагођене мапе плана пута са статистиком (попут броја коришћених возова, броја посећених земаља и количине неемитованог CO2). Она онда може да се дели и објављује на друштвеним мрежама по завршетку путовања. 

Кандидати су добродошли да се придруже званичној групи #DiscoverEU на Фејсбуку. Млади путници ће такође морати да дају извештај у онлајн анкети коју ће им након периода путовања послати уговарач Европске комисије и EACEA. Када је попуне, путници ће добити сертификат о учешћу који се генерише аутоматски са истакнутим знањима и вештинама стеченим захваљујући искуству путовања.

15. Виза 

У зависности од држављанства или предвиђеног плана пута (у зони ван Шенгена), учесницима ће можда требати једна виза или више њих. Издавање визе спада у надлежности држава. Учесницима саветујемо да се информишу из званичних извора и да своје захтеве поднесу што раније. Издавање визе може да потраје неколико недеља. Путна апликација DiscoverEU и техничка подршка иза ње пружиће помоћ у том смислу. У сваком случају, учесници су дужни да припреме своје документе пре поласка на пут. 

Европска комисија, EACEA и уговарач нису у ситуацији да утичу на одлуке државних органа које се тичу виза.

Трошкове издавања визе покриће DiscoverEU. 

Ако је путно осигурање обавезан предуслов за добијање визе, њега ће обезбедити уговарач. Повезане трошкове ће покрити DiscoverEU.  

16. Осигурање

Одабраним кандидатима се саветује да прибаве одговарајуће здравствено и путно осигурање за читав период трајања путовања. Државни фонд за здравство учесника најчешће покрива његово/њено основно здравствено осигурање током DiscoverEU путовања преко Европске картице здравственог осигурања. 

Ипак, Европска картица здравственог осигурања или приватно здравствено осигурање можда не покривају све могуће случајеве, поготово ако је неопходан повратак у земљу или одређена медицинска интервенција. У тим случајевима се саветује допунско осигурање.  

17. Одрицање одговорности

Европска комисија, и EACEA и њихов уговарач ће покрити само путне пропуснице, картице за попусте и, тамо где је то применљиво, трошкове за издавање визе као што је објашњено изнад. Према томе, смештај, средства за живот, основно осигурање, путне доплате или евентуалне друге трошкове повезане са путовањем покриће сами одабрани кандидати.

Европска комисија, EACEA и њихов уговарач неће се сматрати одговорним ни за какву штету коју је проузроковао или претрпео било који одабрани кандидат на конкурсу, укључујући све штете које су треће стране произвеле или претрпеле услед или током имплементације стипендираних активности.

Европска комисија, EACEA и њихов уговарач неће се сматрати одговорним ни за какву материјалну, нематеријалну или физичку штету коју су претрпели одабрани кандидати или њихови пратиоци током свог путовања или боравка.

Жељено путовање подлеже ограничењима везаним за буџет, време и расположивост пропусница. Стога може да подлеже променама, а спољни уговарач ког именују Европска комисија и EACEA не може да гарантује да жељено путовање може да се реализује.

Одабраним кандидатима се саветује да прибаве одговарајуће здравствено и путно осигурање за читав период трајања путовања. Државни фонд за здравство учесника најчешће покрива његово/њено основно здравствено осигурање током DiscoverEU путовања преко Европске картице здравственог осигурања. Ипак, Европска картица здравственог осигурања или приватно здравствено осигурање можда не покривају све могуће случајеве, поготово ако је неопходан повратак у земљу или одређена медицинска интервенција. У тим случајевима се саветује допунско осигурање. Европска комисија и EACEA задржавају право да измене донета правила у тачкама 10 и 11 у случају изузетних околности.

18. Важећи закон

Овај конкурс је регулисан законима ЕУ. Суд правде Европске уније ће имати искључиву правну надлежност за саслушање у свим споровима између Уније и било ког корисника у погледу тумачења, примене или валидности правила овог конкурса уколико такав спор не може да се реши споразумно.

19. Заштита података

Тражени подаци ће се користити само да би се одабрали кандидати, омогућила резервација путних карата и да би им се пружале услуге везане за DiscoverEU, као што су DiscoverEU циклус учења или DiscoverEU промотивне кампање. У том случају, учеснике могу да контактирају Европска комисија и организације које је овластила Европска комисија, као и EACEA, националне агенције програма Еразмус+ и Еуродеск.

Европска комисија и EACEA ће обрађивати све личне податке у складу са Уредбом (ЕУ) 2018/1725 Европског парламента и Савета од 23. октобра 2018. (којом је поништена Уредба (ЕС) бр. 45/2001) и према „обавештењима о поступцима обраде“ службенику за заштиту података (СЗП) Европске комисије (којима се јавно може приступити у регистру СЗП). Такве податке ће обрађивати „руковаоци подацима“ Европске комисије и EACEA у сврху конкурса, имплементације и праћења или заштите финансијских интереса ЕУ.

Изјава о приватности за DiscoverEU кандидатима пружа објашњење о томе на који начин овај механизам користи личне податке и на који начин штити приватност те податке. Изјаву о приватности за DiscoverEU можете да нађете преко следеће везе: https://europa.eu/youth/privacy_en.

Кандидати имају право да се у било ком тренутку обрате Европском супервизору за заштиту података.

20. Жалбе

Образац за жалбу ће бити доступан на веб-сајту уговарача ког су именовале Европска комисија и EACEA ради организације путних резервација. Одабрани кандидати ће бити обавештени о овој могућности приликом резервације њихових пропусница.