Skip to main content

DiscoverEU

Ha 18 éves vagy, és az Erasmus+ programban részt vevő országok valamelyikében élsz, itt az ideje, hogy kiterjeszd a komfortzónádat!

A DiscoverEU szabályai

Köszönjük, hogy érdeklődsz a DiscoverEU iránt, de sajnos már lezárult a jelentkezési időszak. A jelenlegi pályázati forduló eredményét 2023 januárjában hirdetjük ki. Az eredményről értesíteni fogjuk a jelentkezőket. A következő pályázati fordulóra 2023 tavaszán kerül sor (a pontos dátumokat később tesszük közzé). Ha 18 éves vagy, vagy 2023-ban ünnepled a 18. születésnapod, legközelebb még jelentkezhetsz! A tavaszi fordulóban újabb DiscoverEU utazási igazolványokra lehet majd pályázni.

 

1. Leírás

A DiscoverEU az Erasmus+ program egyik pályázattípusa. Célja, hogy elősegítse a 18 éves fiatalok utazását Európában. Olyan utazási élményt hivatott kínálni nekik, amely erősíti a fiatalokban az Európai Unióhoz tartozás érzését, lehetővé teszi számukra, hogy felfedezzék Európa sokszínűségét, kulturális örökségét és történelmét, kapcsolatot létesítsenek különböző hátterű, kultúrájú és nyelvű emberekkel a kontinens minden szegletéből, és végső soron felfedezzék önmagukat. 

2022 októberében az Európai Bizottság és az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) legalább 35 ezer, az alábbi részvételi feltételeknek megfelelő fiatalt választ ki, akiknek utazási igazolványt ad. Jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet. A jelentkezési időszak 2022. október 11., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 órától 2022. október 25., kedd, közép-európai idő szerint déli 12 óráig tart.

A kiválasztott fiatalok 2023. március 1. és 2024. február 29. között, legfeljebb egy hónapig utazva felkereshetik az Európai Unió egy vagy több országát. 
Alapszabály szerint a kiválasztott jelentkezők vasúton utazhatnak. Annak érdekében azonban, hogy minél több fiatal vehessen részt a pályázatban, a kiválasztott jelentkezők szükség esetén – a környezeti hatás, az idő és a távolság függvényében – más közlekedési eszközt, például távolsági buszt vagy kompot is igénybe vehetnek. 

Különleges esetekben, és más közlekedési eszköz hiányában, repülővel is lehet utazni. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy DiscoverEU utazási igazolványra pályázzanak. 
Az utazási igazolványban részesülő pályázók kapni fognak egy DiscoverEU-kártyát is, amely különböző kedvezményekre jogosítja fel őket az utazás során. E kártya birtokában a fiatalok kedvezményes áron vehetnek részt különböző kulturális programokban, tanulási és sporttevékenységekben, és kedvezményekre lesznek jogosultak a helyi tömegközlekedésben, szálláshelyeken, éttermekben stb. 

2. Részvételi feltételek

Kizárólag azoknak a fiataloknak a jelentkezését fogadjuk el, akik:

 • 2023. január 1-jén 18 évesek, azaz akik 2004. január 1. és 2004. december 31. között születtek (e két dátumot is beleértve);
 • a következő országok valamelyikének állampolgárai vagy jogszerűen és huzamosan tartózkodnak ott: 

          – az Európai Unió 27 tagállama, beleértve a legkülső régióit (Francia Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin [Franciaország], Azori-szigetek, Madeira [Portugália] és a Kanári-szigetek [Spanyolország]), vagy
          – az Erasmus+ programhoz társult harmadik országok egyike: Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia és Törökország, vagy
          – a 27 EU-tagállam egyikének állampolgárai, és jogszerűen tartózkodnak az Európai Unióval társult, következő tengerentúli országok és területek valamelyikében: Aruba, Bonaire, Curação (Hollandia), Francia Polinézia, Francia Déli és Antarktiszi Területek (Franciaország), Grönland (Dánia), Saba (Hollandia), Saint Barthélemy (Franciaország), Sint Eustatius, Sint Maarten (Hollandia), Saint Pierre és Miquelon, Új-Kaledónia, Wallis- és Futuna-szigetek (Franciaország);

 • a jelentkezési lapon helyesen megadták a személyazonosító igazolványuk, útlevelük vagy tartózkodási kártyájuk számát.

A kiválasztott jelentkezők csak akkor utazhatnak, ha: 

 • az utazásukat valamelyik, az utazási igazolványban részesülő jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában a DiscoverEU feltételeinek megfelelő országban (lásd fent) kezdik meg;
 • a tervezett utazásuk időtartama legalább 1 nap és legfeljebb 1 hónap;
 • el kívánnak látogatni legalább egy olyan külföldi országba, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában a DiscoverEU feltételeinek megfelelő ország (lásd fent);
 • vállalják a DiscoverEU-nagykövet szerepét. 

A fenti részvételi feltételeket nem teljesítő fiatalok pályázatát nem fogjuk figyelembe venni a kiválasztási eljárás során. 

A DiscoverEU előkészítő intézkedésként indult (2018–2020), melyet az Európai Parlament azzal a céllal kezdeményezett, hogy utazási és mobilitási lehetőségeket biztosítson a 18 éves fiatalok számára. 

A DiscoverEU immár az Erasmus+ program (2021–2027) egyik pályázattípusa.

3. A jelentkezés menete

A DiscoverEU pályázati fordulójára az Európai Ifjúsági Portálon elérhető online jelentkezési lap benyújtásával lehet pályázni. A jelentkezési időszak előtt és után nem lesz lehetőség a jelentkezésre.

A jelentkezés folyamata hét szakaszból áll:

 1. Annak érdekében, hogy megállapíthassuk, jogosultak-e a részvételre, a jelentkezőknek meg kell adniuk születési dátumukat, állampolgárságukat és lakóhelyüket. Ha az általuk megadott információk alapján a jelentkezők nem felelnek meg a 2. pontban foglalt részvételi feltételeknek, nem fognak tudni továbblépni a következő szakaszba. Fel fogjuk őket kérni továbbá, hogy fogadják el magukra nézve kötelezőnek a DiscoverEU pályázati szabályait, járuljanak hozzá ahhoz, hogy személyes adataikat a DiscoverEU pályázati eljárás lebonyolítása céljából tároljuk és kezeljük, és egyezzenek bele abba, hogy az Európai Bizottság, illetve az Európai Bizottság által felhatalmazott szervezetek, valamint az EACEA, az Erasmus+ nemzeti irodák és az Eurodesk hálózatába tartozó irodák felvegyék velük a kapcsolatot a DiscoverEU-val kapcsolatban.
 2. A jelentkezőknek jelezniük kell, hogy egyedül vagy egy legfeljebb ötfős csoport tagjaként kívánnak-e utazni.
 3. A jelentkezőknek meg kell adniuk e-mail-címüket. Ezt követően kapni fognak egy automatikus üzenetet az Európai Ifjúsági Portáltól, melyen keresztül meg kell erősíteniük, hogy a megadott e-mail-cím érvényes. Ez az ellenőrzés azért fontos, mert a kiválasztott jelentkezőkkel e-mailben fogunk kommunikálni. Az e-mail-cím megerősítése egyben azt a célt szolgálja, hogy mások ne használhassák illetéktelenül a kérdéses e-mail-címeket.  
 4. Miután megerősítették e-mail-címüket, a fiataloknak ki kell tölteniük a jelentkezési lapot. Először meg kell adniuk a következő személyes adataikat: állampolgárság, születési dátum, vezeték- és utónév, nem, e-mail-cím, telefonszám, jogszerű lakóhely szerinti ország, régió, foglalkozás, valamint a személyazonosító igazolványuk, útlevelük vagy tartózkodási kártyájuk száma. A csökkent mozgásképességű és/vagy fogyatékos fiataloknak lehetőségük lesz feltüntetni a jelentkezési lapon egyedi szükségleteiket.
 5. Miután megadták személyes adataikat, a jelentkezőknek válaszolniuk kell öt kvízkérdésre, melyek témája az Európai Unióval kapcsolatos általános tudnivalók és a fiatalokat megcélzó európai uniós kezdeményezések. Végezetül pedig válaszolniuk kell egy kiegészítő kérdésre is. A jelentkezőket a kérdésekre adott válaszaik alapján rangsoroljuk, és a nyerteseket e rangsor alapján választjuk ki, a rendelkezésre álló költségvetési keretre is figyelemmel.
 6. Felkérjük a jelentkezőket, hogy számoljanak be részletesebben a terveikről: ismertessék, mikor szándékoznak útra kelni, ez lesz-e az első alkalom, hogy a szüleik nélkül utaznak, mit várnak az utazástól, hogyan fogják finanszírozni az útjukat, és hol hallottak a DiscoverEU-ról. Az itt megadott információk nem kötelezik a jelentkezőket, és semmilyen hatással nem lesznek a kiválasztási eljárásra. Ezeket az adatokat csupán statisztikai célból gyűjtjük, valamint azért, hogy az Európai Bizottság és az EACEA tökéletesíteni tudja a DiscoverEU pályázatot.  
 7. A jelentkezők az Európai Ifjúsági Portáltól visszaigazolást fognak kapni e-mailben, miután benyújtották pályázatukat. Ez a visszaigazoló üzenet tájékoztatni fogja őket a jelentkezésük nyilvántartásba vételéről, a részükre kiutalt jelentkezési kódról és a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés közlésének időpontjáról.

A jelentkezési lap benyújtása után minden jelentkező kap egy kódot. A jelentkezőknek gondosan meg kell őrizniük a kódot a további kommunikáció céljaira. Ha egy jelentkező többedmagával kíván utazni, ő lesz a létrehozandó csoport vezetője, és a kódot közölnie kell a csoport többi tagjával, hogy ők is regisztrálhassák magukat. E kód birtokában tehát a csoport összes tagjának regisztrálnia kell a honlapon és meg kell adnia személyes adatait. 

Figyelem: csak a csoportvezetőnek kell válaszolnia a kvízkérdésekre és a kiegészítő kérdésre a jelentkezéskor, a többi csoporttagnak nem. A jelentkezés érvényesítéséhez azonban a többi csoporttagnak is meg kell adnia személyes adatait. A csoport minden tagjának teljesítenie kell a részvételi feltételeket: 18 évesnek kell lenniük, és jogszerűen kell tartózkodniuk az Európai Unió valamely tagállamában vagy az Erasmus+ programhoz társult harmadik országok egyikében (Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia vagy Törökország). Ha egy jelentkező a jelentkezéskor úgy nyilatkozott, hogy egyedül kíván utazni, később módosíthatja a jelentkezést csoportosra, feltéve, hogy a jelentkezési időszak még nem ért véget. Ebben az esetben a fent ismertetett eljárást kell követni.

A csoportok jelentkezését egyetlen jelentkezésként fogjuk elbírálni. Ugyanakkor csak azoknak a csoporttagoknak a jelentkezését fogjuk figyelembe venni a kiválasztás során, akik benyújtottak jelentkezési lapot, és azon feltüntették a csoportvezető által közölt kódot. A csoport tagjai nem adhatnak be önálló jelentkezést. 

A csoporttagok állampolgársága és lakóhelye lehet különböző.

Személyenként csak egy jelentkezést lehet benyújtani. Az Európai Ifjúsági Portálon nyilvántartásba vett első jelentkezést fogjuk figyelembe venni a kiválasztási eljárás során. Nem lehet több csoport tagjaként jelentkezést benyújtani. Ha fény derül arra, hogy valaki többször jelentkezett, az Európai Ifjúsági Portálon benyújtott első jelentkezést fogjuk csak figyelembe venni. 

Azok a fiatalok, akik valamelyik korábbi pályázati fordulóban már kaptak DiscoverEU utazási igazolványt, nem nyújthatnak be újabb pályázatot. Ezt már a jelentkezési szakaszban kiszűrjük. Ha a pályázat lebonyolításának bármely szakaszában akár az Európai Bizottság és az EACEA által az utazások lefoglalásával megbízott szerződéses vállalkozónak, akár magának az Európai Bizottságnak vagy az EACEA-nak a tudomására jut, hogy valamelyik jelentkező egy korábbi fordulóban már kapott DiscoverEU utazási igazolványt, az illetőt kizárjuk a pályázatból.

4. Kiválasztási eljárás, kiválasztási kritériumok

Mindegyik országra vonatkozóan meghatároztunk egy kvótát, vagyis hogy az adott országból hány jelentkező kaphat utazási igazolványt. Ezek a kvóták az Erasmus+ program KA1. pályázati kategóriájának („Egyének tanulási célú mobilitása”) ifjúsági tevékenységeire alkalmazandó elosztási kulcson alapulnak.

A kiválasztási eljárás során a jelentkezők jogszerű lakóhelyét vesszük alapul, a jelentkezési lapon szereplő adatokból kiindulva. Abban az esetben, ha egy adott országban a jelentkezések száma nem éri el a kvótakeretet, a fennmaradó utazási igazolványokat azok között az országok között osztjuk szét, ahol a jelentkezők száma meghaladja az adott országra vonatkozóan meghatározott kvótát.

Csoportok jelentkezése esetén a csoportvezető lakóhelyét vesszük alapul a kvóták alkalmazása céljából. Ha valamelyik országban az utazásra kiválasztott jelentkezők listáján egy csoport áll az utolsó helyen, és az adott tagállamra vonatkozó kvóta a csoport egyik tagjával kimerül, a csoport minden tagja utazhat.

Annak ellenőrzéséhez, hogy teljesítik-e a részvételi feltételeket a 2. és a 3. pontban leírtakkal összhangban, a jelentkezőknek mindenekelőtt meg kell adniuk születési dátumukat és lakóhelyüket. Figyelem: a közölt adatokat a jelentkezés folyamán automatikusan megvizsgáljuk, majd az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott, az utazások lefoglalásáért felelős szerződéses vállalkozó ellenőrzi azok helytállóságát. Ha a szerződéses vállalkozó a személyi igazolvány, útlevél és/vagy tartózkodási kártya ellenőrzése alapján arra a következtetésre jut, hogy a közölt adatok hamisak, a jelentkezőt kizárjuk a versenyből.

A részvételre jogosult jelentkezőknek válaszolniuk kell az öt kvízkérdésre, valamint a kiegészítő kérdésre. Jelentkezésüket a kérdésekre adott válaszok alapján értékeljük ki. Csoport jelentkezése esetén csak a csoportvezetőnek kell megválaszolnia az öt kvízkérdést és a kiegészítő kérdést.

A jelentkezőket a lakóhelyük szerinti ország alapján csoportosítjuk, és első körben a kvízkérdésekre adott válaszok, azt követően pedig a kiegészítő kérdésre adott válasz alapján rangsoroljuk.

Miután véget ért a jelentkezési időszak, az Európai Ifjúsági Portálon megadott információkat továbbítjuk a kiválasztási bizottság tagjainak.

Ha túl sok azoknak az egyénileg vagy csoportosan benyújtott jelentkezéseknek a száma, amelyek azonos helyet foglalnak el a rangsorban annál a pontnál, ahol az adott ország kvótája alapján meg kell húzni a határvonalat, az Európai Bizottság és az EACEA végső megoldásként a jelentkezések időbeli sorrendjét fogja alapul venni, és a korábban jelentkezőknek fogja odaítélni az utolsó utazási igazolványokat. Ennek a szabálynak az alkalmazására azonban az eddigi fordulókban még nem volt szükség.

5. Kiválasztási bizottság

A pályázati forduló végén az Európai Bizottság és az EACEA munkatársaiból álló kiválasztási bizottság összeül, hogy a fent ismertetett szempontok alapján áttekintse a kiválasztási eljárás eredményét. A kiválasztási bizottság – a kvíz eredménye és a kiegészítő kérdésre adott válaszok alapján, valamint az egyes tagállamok kvótakeretének figyelembevételével – meg fogja határozni a jelentkezők végleges rangsorát, mely alapján kiválasztja azokat a jelentkezőket, akik utazási igazolványt fognak kapni. A nyertes jelentkezők kiválasztása után a Bizottság tartaléklistát állít fel. A tartaléklistára kerülő jelentkezők akkor kaphatnak utazási igazolványt, ha a rendelkezésre álló költségvetésből további összegek szabadulnak fel e célra, vagy ha valamelyik kiválasztott jelentkező lemond az utazási igazolványáról (lásd a 7. pontot).

A kiválasztási bizottság értékelése alapján az Európai Bizottság és az EACEA döntést hoz az utazási igazolványok odaítéléséről. Nyilvánosságra fogják hozni, hogy összesen hány utazási igazolványt ítéltek oda és mekkora összköltségvetés áll rendelkezésre az utazási igazolványokra, továbbá közzéteszik a kiválasztott jelentkezők, valamint a tartaléklistára kerülő jelentkezők névsorát. 

6. Értesítés az eredményekről

A kiválasztási eljárás után minden jelentkező értesítést kap e-mailben arról, hogy:

 • kiválasztották, vagyis első körben utazási igazolványt fog kapni („kiválasztott jelentkező”), vagy
 • nem választották ki, és tartaléklistára került.

Az utazási igazolványt elnyerő jelentkezők kiértesítését követően az Európai Bizottság és az EACEA megküldi a kiválasztott jelentkezők névsorát az utazásfoglalással megbízott szerződéses vállalkozónak. Ezután a szerződéses vállalkozó közvetlenül veszi fel és tartja a kapcsolatot a kiválasztott jelentkezőkkel. További tudnivalók a 8. pontban olvashatók.

A jelentkezők emellett az Európai Ifjúsági Portálon – jelentkezési kódjuk megadásával – is ellenőrizni tudják, hogy kiválasztották-e őket vagy sem.

7. Tartaléklista

Az összes ki nem választott jelentkező felkerül a tartaléklistára, a kvízkérdésekre és a kiegészítő kérdésre adott válaszok alapján felállított rangsornak megfelelő csökkenő sorrendben. Abban az esetben, ha egy vagy több kiválasztott jelentkező lemond a neki odaítélt utazási igazolványról, vagy ha az odaítélt utazási igazolványok összértéke nem meríti ki a rendelkezésre álló költségvetési keretet, az Európai Bizottság és az EACEA a költségvetési keret erejéig további utazási igazolványokat utalhat ki tartaléklistás jelentkezőknek. A költségvetési keret felhasználását a Bizottság havonta felülvizsgálja.

A tartaléklistára kerülés nem keletkeztet semmiféle jogszerű követelést az Európai Bizottsággal vagy az EACEA-val szemben, és nem garantálja a tartaléklistára vett jelentkezőknek, hogy egy későbbi időpontban utazási igazolványt kapnak.

A tartaléklistára felvett jelentkezőkkel az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó adott esetben felveszi a kapcsolatot, és felkéri őket, hogy regisztráljanak az utazásfoglalási platformon. Azok a tartaléklistás jelentkezők, akikkel ebben a kései szakaszban felvesszük a kapcsolatot, nem tarthatnak igényt a felkérést megelőzően tett utazásaik költségeinek megtérítésére, és nem kérhetik az utazási időszak meghosszabbítását.

8. Az utazás lefoglalása és az utazásra vonatkozó szabályok

A kiválasztott jelentkezőknek az utazásukat egy olyan országban kell megkezdeniük, amely a nyertes jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában a DiscoverEU feltételeinek megfelelő ország (lásd a részvételi feltételekről szóló 2. pontot), és legalább egy olyan országba kell utazniuk, amely szintén megfelel a DiscoverEU kritériumainak, és amely eltér a kiindulási országtól. Az utazási igazolványt a lakóhely szerinti országban csak az elutazás és a visszatérés céljaira lehet felhasználni. Az utazás minimális időtartama 1 nap, a maximális időtartama pedig 1 hónap. A kiválasztott jelentkezőknek 2023. március 1. és 2024. február 29. között kell sort keríteniük az utazásra. Az egyhónapos utazási időszak alatt a fiataloknak meghatározott számú nap áll rendelkezésükre, amikor utazhatnak. 

Az utazási igazolványokat az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó foglalja le, vásárolja meg és juttatja el a kiválasztott jelentkezőknek. A kiválasztott jelentkezőknek semmilyen körülmények között nem szabad saját maguknak igazolványt lefoglalniuk – sem önállóan, sem utazási irodán keresztül. Az általuk közvetlenül lefoglalt, illetve megvásárolt igazolványok árát a Bizottság nem téríti vissza. 

Az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó felveszi a kapcsolatot a kiválasztott pályázókkal, és hozzáférést biztosít számukra egy mobilalkalmazáshoz. Ez a mobilalkalmazás javaslatokat kínál fel az utazóknak az útvonal megtervezéséhez és az utazás előkészítéséhez, és az utazás során is hasznos segédeszköznek bizonyul. A mobilalkalmazás révén az utazók hozzáférhetnek például az utazásuk során különböző kedvezményeket biztosító digitális DiscoverEU-kártyájukhoz.

A DiscoverEU-kártya számos kedvezményt és előnyt biztosít az Erasmus+ programban részt vevő országokban. A szerződéses vállalkozó választja ki a leggazdaságosabb és egyéb szempontokból is legmegfelelőbb fuvarozót.

Alapszabályként a kiválasztott jelentkezők az alábbi két utazási opció közül választhatnak:

Rugalmas utazás

Fix utazás

A kiválasztott jelentkezők mindaddig rugalmasan megválaszthatják, mely napokon utaznak, amíg nem aktiválják utazási igazolványukat.  A kiválasztott jelentkezők közlik a szerződéses vállalkozóval az útitervüket, melynek dátumát és célállomásait előre rögzítik. Az utazás dátumait és célállomásait a fix jegy lefoglalását követően már nem lehet módosítani. Az utazás legfeljebb egyhónapos időtartamot fedhet le.
Az utazás megkezdése és befejezése között legfeljebb egy hónap telhet el, és ezen az időszakon belül az utazási igazolvánnyal meghatározott számú napon lehet utazni. A rugalmas utazási opció lehetővé teszi a kiválasztott jelentkezőknek, hogy annyi DiscoverEU-országot keressenek fel, ahányat csak akarnak. A kiválasztott jelentkezők legfeljebb egyhónapos időszakon belül legfeljebb két másik olyan országba utazhatnak el, amely az utazási igazolványban részesülő jelentkezők kiválasztásáról szóló döntés időpontjában az Európai Unió tagállama vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós ország (lásd a 2. pontot) (ez nem foglalja magában a kiindulási országot, illetve azokat az országokat, amelyeken átutaznak).

Az utazási igazolvány aktiválását követően a kiválasztott jelentkezők szabadon megválaszthatják, hogy az egyhónapos időszakon belül egymást követő vagy egymást nem követő napokon kelnek útra. Útjuk során az európai vasúttársaságok vonatjáratain utazhatnak, de egyes komphajókat és más, az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó által kiválasztott közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek. Figyelem: egyes vasúti járatokat csak helyjeggyel lehet igénybe venni, illetve azokra a járatüzemeltető helyjegyet kínál. A rugalmas utazási igazolvány nem tartalmazza a helyfoglalások költségét. A helyjegyek felárára az utazási igazolvány nem terjed ki, azok költségét és az utazás kapcsán felmerülő egyéb költségeket az Európai Bizottság és az EACEA nem téríti vissza.  

Fix utazás esetén az utazási igazolvány fedezi a helyfoglalási költségeket, de van egy 251 eurós értékhatár, amelyet nem lehet túllépni. A kiválasztott jelentkezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy az útitervük megvalósítható legyen.

Mindkét opció esetében:

 • Az EU összesen 251 euróval járul hozzá az utazáshoz, mely keret kizárólag a lent ismertetett kivételes esetekben léphető túl.

A lemondási költségek megtérítésére nincs mód. A felárakra az utazási igazolvány nem terjed ki, azok költségét és az utazás kapcsán felmerülő egyéb költségeket az Európai Bizottság és az EACEA nem fedezi. Azoknak a kiválasztott jelentkezőknek, akik Ciprusra, Izlandra, Írországba vagy Máltára kívánnak utazni, erről értesíteniük kell a szerződéses vállalkozót a kiválasztott és az útjukat lefoglalt résztvevőknek szóló külön felhívás közzétételét követően. Az 1. melléklet tartalmazza a Ciprusról, Izlandról, Írországból vagy Máltáról utazókra vonatkozóan megállapított kvótákat. E kvóták háromszorosa érvényes azokra a kiválasztott jelentkezőkre, akik Ciprusra, Izlandra, Írországba vagy Máltára kívánnak utazni. Az ezekbe a célországokba szóló repülőjegyek lefoglalása a benyújtott igénylések sorrendjében fog történni. 

Az utazási időre vonatkozó követelménytől való eltérés alkalmazandó azoknak a jelentkezőknek az esetében, akik olyan EU-tagállamban vagy olyan, az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országban élnek (lásd a 2. pontot), ahol kötelező polgári vagy sorkatonai szolgálat van érvényben. Az ő esetükben az utazási időszak 6 hónapra meghosszabbodik attól az időponttól számítva, amikor befejezték a törvényben előírt szolgálatot.

9. Közlekedési eszközök

Alapszabály szerint a kiválasztott jelentkezők vasúton utazhatnak. Annak érdekében azonban, hogy minél több fiatal pályázhasson, a kiválasztott jelentkezők szükség esetén – és a környezetre gyakorolt hatás, az idő és a távolság függvényében – más közlekedési eszközöket, például távolsági buszt vagy kompot is igénybe vehetnek. Az utazási igazolvány másodosztályra szól.
Kivételes esetekben lehetőség van légi közlekedésre is. Ez a kivétel alkalmazandó akkor, ha:

 1. a kiválasztott jelentkező a kilenc legkülső régió (Guadeloupe, Francia Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Azori-szigetek, Kanári-szigetek) valamelyikében él;
 2. a kiválasztott jelentkező az EU valamelyik tengerentúli országában vagy területén (Aruba, Bonaire, Curação, Francia Polinézia, Grönland, Saba, Saint Barthélemy, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Pierre és Miquelon, Új-Kaledónia, Wallis és Futuna) él;
 3. a kiválasztott jelentkező olyan országban, illetve régióban él, amely nem érhető el a fent említett közlekedési eszközökkel (vasúton, kompon vagy autóbusszal);
 4. a kiválasztott jelentkezőnek több mint 18 órát kell utaznia szárazföldön vagy tengeren, mielőtt átlépné a lakóhelye szerinti ország legközelebbi határát.

Csak a kiindulási országból való elutazás és az oda való visszautazás történhet repülőgépen. Minden más útszakasz megtételére az alapszabály vonatkozik, tehát a résztvevőknek vasúton vagy valamilyen más szárazföldi vagy vízi közlekedési eszközzel kell utazniuk.  

A legkülső régiók valamelyikében vagy az EU valamelyik tengerentúli országában vagy területén élő fiatalok bármilyen olyan célországot választhatnak, amely kielégíti az előírt követelményeket. Azok a kiválasztott jelentkezők, akik a legkülső régiók valamelyikébe vagy az EU valamelyik tengerentúli országába vagy területére szeretnének utazni, megtehetik ezt, feltéve hogy az utazás összköltsége nem haladja meg a 251 eurót.

Azok a kiválasztott jelentkezők, akiknek a lakóhelye Cipruson, Izlandon, Írországban vagy Máltán van, repülőre is szállhatnak, hogy eljussanak Európa kontinentális területére.

10. Az utazási igazolvány maximális értéke

A kiválasztott jelentkezők kizárólag utazási igazolványt kapnak, amellyel elérhetik választott úti céljukat, valamint egy DiscoverEU-kártyát, amely bizonyos kedvezményekre jogosítja fel őket az utazás során. A szállás, az ellátás, a biztosítás és az esetleges felárak költségeit, továbbá az utazással kapcsolatban felmerülő minden egyéb kiadást saját maguknak kell állniuk.

Alapszabályként minden kiválasztott jelentkező legfeljebb 251 euró értékű utazási igazolványra jogosult. Az utazási igazolvánnyal kizárólag másodosztályon vagy turistaosztályon lehet utazni. Az utazási igazolvány értéke azonban ennél magasabb lehet:

 • azoknak a kiválasztott jelentkezőknek az esetében, akik az EU legkülső régióinak valamelyikéből, illetve az EU valamelyik tengerentúli országából vagy területéről utaznak az európai kontinensre – miután megérkeztek a kontinensre, az alapszabály alkalmazandó rájuk is;
 • a fent említett térségekben élő kiválasztott jelentkezők esetében, akiknek repülőgépre kell szállniuk ahhoz, hogy eljuthassanak az európai kontinensre – miután megérkeztek a kontinensre, az alapszabály alkalmazandó rájuk is;
 • bizonyos, eseti alapon elbírált konkrét helyzetekben (például ha a kiválasztott jelentkező lakóhelye egy másik, az Erasmus+ programországainak valamelyikéhez tartozó szigeten van) – ilyen esetben az utazási igazolvány kiterjedhet egy külön vonat-/komp-/buszjáratra is.

Csökkent mozgásképességű és/vagy speciális igényű kiválasztott jelentkezők esetében lehetőség van a speciális segítségnyújtással (pl. kísérő személy, látássérült résztvevőt vezető kutya stb.) kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére. A speciális szükségletek meglétét megfelelő, a lakóhely szerinti tagállam nemzeti jogában előírt dokumentumokkal kell igazolni.

11. Indikatív ütemterv

A regisztrációs időszak kezdete 2022. október 11., kedd (közép-európai idő szerint 12:00 óra)
A regisztrációs időszak vége 2022. október 25., kedd (közép-európai idő szerint 12:00 óra)
Kiválasztási bizottság 2022. november
Értesítés a kiválasztásról 2023. január
Az utazás megkezdésének legkorábbi dátuma 2023. március 1.
Az utazás befejezésének legkésőbbi dátuma 2024. február 29.

12. A kiválasztott résztvevők visszalépése, az utazás lemondása

Mindegyik utazási igazolvány névre szól, és semmilyen körülmények között nem ruházható át másra. Az utazási igazolványon szereplő név nem módosítható.

Ha valamelyik kiválasztott résztvevő bármilyen okból lemondja az utazását, még mielőtt az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó lefoglalná az utazási igazolványát, helyette a tartaléklistán szereplő jelentkezők közül a kiválasztáskor felállított rangsor szerint soron következő személy utazhat. A kiválasztott jelentkezőket felkérjük, hogy foglalás előtt tájékoztassák a szerződéses vállalkozót.

Ha a csoport egyik tagja (akár a csoportvezető, akár bármely másik csoporttag) úgy dönt, hogy nem kíván utazni, és az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó még nem foglalta le az igazolványokat, a döntése nincs hatással a csoport többi tagjára, akik az eredeti terv szerint utazhatnak. A csoport tagjaként visszalépett személy azonban nem helyettesíthető. Az Európai Bizottság ezt a fel nem használt utazási igazolványt a tartaléklistán szereplő, a felállított rangsor szerint soron következő személynek fogja kiutalni.

Előfordulhat, hogy a csoport bizonyos tagjai végül úgy döntenek, hogy egyénileg utaznak – ez nem befolyásolja a csoport többi tagjának utazását.

Az utazási igazolvány pénzre nem váltható és vissza nem téríthető. A rugalmas utazási igazolvány érvényességének kezdőnapja nyitott – ezt a dátumot az utazó az első utazási napként feltüntetett napig megváltoztathatja.

Fix utazás esetében törlésre vagy módosításra csak akkor van lehetőség, ha a közlekedési társaság ezt lehetővé teszi. A vonatkozó költségeket az utazónak kell viselnie.

13. Vis maior

Ha kivételes és előre nem látható – a résztvevő által nem befolyásolható, illetve nem az ő mulasztásának vagy gondatlanságának betudható – körülmények vagy események miatt az utazás megszakad, a résztvevő új utazási igazolványt kaphat. Az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó az ilyen helyzeteket eseti alapon bírálja el.

14. Beszámoló az utazásról

Az Európai Bizottság szeretné, ha a fiatal DiscoverEU-utazók megosztanák másokkal utazási élményeiket és kalandjaikat. A kiválasztott résztvevők a DiscoverEU nagykövetei lesznek. A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatuk, hogy beszámoljanak utazási élményeikről, akár a közösségi médiában (például az Instagramon, a Facebookon vagy a Twitteren), akár az iskolájukban, a helyi kultúrházban stb. A mobilalkalmazás segítségével személyre szabott térképet lehet készíteni, mely feltünteti az útvonalat és az utazással kapcsolatos statisztikákat (pl. a vonatutak és a felkeresett országok számát, illetve a vasúti utazás révén megtakarított szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét).Ezeket az adatokat az utazás után közzé lehet tenni a közösségi médiában. 

A jelentkezők csatlakozhatnak a #DiscoverEU hivatalos Facebook-csoportjához. A DiscoverEU révén utazó fiataloknak ezenkívül részt kell venniük egy online felmérésben, melynek kérdőívét az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó fogja elküldeni nekik az utazás után. A kérdőív kitöltését követően a résztvevők automatikusan létrehozott részvételi oklevelet kapnak majd, mely feltünteti, milyen kompetenciákra és készségekre tettek szert az utazásnak köszönhetően.

15. Vízum 

Állampolgárságuktól és a tervezett útvonaltól függően (amennyiben a schengeni térségen kívüli országba kívánnak utazni) előfordulhat, hogy a résztvevőknek vízumra van szükségük. A vízumkiadás az egyes államok hatáskörébe tartozik. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy tájékozódjanak hivatalos forrásokból az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, és időben nyújtsák be vízumkérelmeiket. A vízumkiadás több hetet is igénybe vehet. A DiscoverEU-mobilalkalmazás és az azon keresztül elérhető ügyfélszolgálat segítséget nyújthat e tekintetben. Mindenesetre a résztvevők felelőssége, hogy beszerezzék az utazáshoz szükséges dokumentumokat. 

Az Európai Bizottság, az EACEA és az általuk megbízott szerződéses vállalkozó nincs abban a helyzetben, hogy befolyásolja a nemzeti hatóságok vízummal kapcsolatos döntéseit.

A vízumkiadás költségeit a DiscoverEU fedezi. 

Ha az egészségbiztosítás a vízum beszerzésének kötelező előfeltétele, azt a szerződéses vállalkozó biztosítja. A kapcsolódó költségeket a DiscoverEU fedezi.  

16. Biztosítás

A kiválasztott jelentkezőknek azt tanácsoljuk, hogy az utazás teljes időtartamára kössenek megfelelő egészség- és utasbiztosítást. Ha kiváltják az európai egészségbiztosítási kártyát, alapesetben igénybe vehetnek alapvető egészségügyi szolgáltatásokat az útjuk során a saját hazájuk egészségbiztosításának terhére. 

Előfordulhat azonban, hogy az európai egészségbiztosítási kártya és a magánbiztosítóknál kötött alapbiztosítás által nyújtott fedezet nem terjed ki minden lehetséges esetre, különösen ha hazaszállításra vagy különleges orvosi beavatkozásra van szükség. Az ilyen típusú költségek fedezésére tanácsos kiegészítő biztosítást kötni.  

17. Felelősségkizáró nyilatkozat

Az Európai Bizottság, az EACEA és a velük szerződött vállalkozó csak az utazási igazolványokról, a kedvezményre jogosító DiscoverEU-kártyákról és adott esetben a vízumkiadás költségeiről gondoskodik, a fentiekben kifejtettek szerint. Ezért a kiválasztott résztvevőknek saját maguknak kell állniuk a szállás, az ellátás, az alapbiztosítás és az esetleges felárak költségeit, továbbá az utazással kapcsolatban felmerülő minden egyéb kiadást.

Sem az Európai Bizottság, sem az EACEA, sem a szerződéses vállalkozó nem vonható felelősségre a kiválasztott jelentkezők bármelyike által okozott vagy elszenvedett károkért, ideértve a támogatott tevékenységek végrehajtása következtében vagy annak során harmadik feleknek okozott károkat is.

Sem az Európai Bizottság, sem az EACEA, sem a szerződéses vállalkozó nem vonható felelősségre semmilyen vagyoni vagy nem vagyoni kárért, illetve sérülésért, melyet a kiválasztott jelentkezők vagy az őket kísérő személyek szenvednek el az utazás során, ideértve a kiindulási országból való elutazást és az oda történő visszautat is.

A tervezett utazásra korlátozások vonatkoznak a rendelkezésre álló költségvetési keret, idő és igazolványok vonatkozásában. Ezért az útiterv módosítás tárgyát képezheti, és az Európai Bizottság és az EACEA által megbízott szerződéses vállalkozó nem tudja garantálni az eredeti útitervek megvalósíthatóságát.

A kiválasztott jelentkezőknek azt tanácsoljuk, hogy az utazás teljes időtartamára kössenek megfelelő egészség- és utasbiztosítást. Ha kiváltják az európai egészségbiztosítási kártyát, alapesetben igénybe vehetnek alapvető egészségügyi szolgáltatásokat az útjuk során a saját hazájuk egészségbiztosításának terhére. Előfordulhat azonban, hogy az európai egészségbiztosítási kártya és a magánbiztosítóknál kötött alapbiztosítás által nyújtott fedezet nem terjed ki minden lehetséges esetre, különösen ha hazaszállításra vagy különleges orvosi beavatkozásra van szükség. Az ilyen típusú költségek fedezésére tanácsos kiegészítő biztosítást kötni. Az Európai Bizottság és az EACEA fenntartja magának a jogot, hogy kivételes körülmények esetén módosítsa a 10. és a 11. pontban foglalt szabályokat.

18. Alkalmazandó jog

Erre a pályázatra az uniós jog irányadó. Az Európai Unió Bírósága kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az Unió és valamely kedvezményezett között e versenyszabályok értelmezését, alkalmazását vagy érvényességét illetően felmerült jogviták rendezésére, amennyiben a jogvita békés úton nem rendezhető.

19. Adatvédelem

A kért adatokat kizárólag abból a célból használjuk fel, hogy az utazási igazolványt elnyerő jelentkezőket kiválasszuk, az utazási igazolványok lefoglalását lehetővé tegyük, és a DiscoverEU-hoz kapcsolódó szolgáltatásokat (lásd: DiscoverEU tanulási ciklus, DiscoverEU promóciós kampányok) biztosítsuk. Ebből a célból az Európai Bizottság, illetve az Európai Bizottság által erre felhatalmazott szervezetek, valamint az EACEA, az Erasmus+ nemzeti irodák és az Eurodesk hálózatába tartozó irodák felvehetik a résztvevőkkel a kapcsolatot.

A személyes adatok kezelését az Európai Bizottság és az EACEA a 45/2001/EK rendeletet hatályon kívül helyező, 2018. október 23-i (EU) 2018/1725 európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint a Bizottság adatvédelmi tisztviselőjéhez benyújtott, adatkezelési műveletekről történő értesítések alapján végzi. Az adatokat az Európai Bizottság és az EACEA adatkezelői fogják kezelni a pályázat lebonyolítása és az azzal kapcsolatos utólagos tevékenységek céljaira, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében.

A DiscoverEU-ra vonatkozó adatvédelmi nyilatkozatban ismertetjük a jelentkezőkkel, hogy személyes adataik miképp kerülnek felhasználásra, és hogyan gondoskodunk ezeknek az adatoknak a védelméről. Az adatvédelmi nyilatkozat itt található: https://europa.eu/youth/solidarity/privacy_hu.

A jelentkezők jogosultak arra, hogy bármikor az európai adatvédelmi biztoshoz forduljanak jogorvoslatért.

20. Panasztétel

Az Európai Bizottság és az EACEA által az utazások lefoglalásával megbízott szerződéses vállalkozó honlapján panasztételi űrlap lesz elérhető. A kiválasztott jelentkezők tájékoztatást kapnak majd erről a panasztételi lehetőségről az igazolványfoglalás során.