Skip to main content

DiscoverEU

Ha 18 éves vagy, és az Erasmus+ programban részt vevő országok valamelyikében élsz, itt az ideje, hogy kiterjeszd a komfortzónádat!

Finding new teammates starts here

DiscoverEU

A jelenlegi pályázati forduló lezárult. Évente két pályázati fordulót szervezünk, egyet tavasszal, egyet pedig ősszel. Látogass el rendszeresen erre az oldalra, hogy időben jelentkezni tudj a következő fordulóra!

18 éves fiatal vagy, és valamelyik EU-országban vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok valamelyikében élsz? Ha igen, jelentkezz a DiscoverEU pályázatra, és utazd be Európát! 

Mi a DiscoverEU?

A DiscoverEU az Erasmus+ program egyik pályázattípusa, amely alkalmat kínál Neked arra, hogy felfedezd Európa ezer arcát, kulturális örökségét és történelmét, és Unió-szerte új ismeretségeket, barátságokat köss.  

A kiválasztott pályázók utazási igazolványt kapnak, mellyel – elsősorban vasúton – utazást tehetnek Európában. A szigeteken vagy távoli területeken élőkre egyedi szabályok vonatkoznak az igénybe vehető közlekedési eszközök tekintetében.

Az utazásra kiválasztott jelentkezők DiscoverEU európai ifjúsági kártyát is kapnak, mely árkedvezményt biztosít számukra kulturális létesítmények meglátogatásakor, tanfolyamokon való részvétel esetén, továbbá a tömegközlekedésben, szálláshelyeken és a vendéglátásban.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

Jelentkezési feltételek:

  • Akkor pályázhatsz, ha az utazási időszak első napján 18 éves vagy.
  • Ahhoz, hogy a jelentkezésed érvényes legyen, a jelentkezési lapon meg kell adnod a személyazonosító igazolványod, útleveled vagy tartózkodási kártyád számát. Ügyelj arra, hogy az adatokat helyesen add meg.
  • További feltétel, hogy a következő országok valamelyikének állampolgára vagy lakosa* légy: 
    • az Európai Unió valamely tagállama, beleértve a tengerentúli országokat és területeket (TOT-ok), vagy      
    • az Erasmus+ programhoz társult harmadik országok egyike: Észak-Macedónia, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia és Törökország. 

*További információkért lásd a szabályzat részvételi feltételeket ismertető 2. pontját.

A jelentkezést követően részt kell venned egy kvízjátékban (kivéve, ha csoport tagjaként pályázol utazási igazolványra).

Figyelem: ha olyan fogyatékosságod vagy egészségügyi problémád van, amely megnehezíti számodra az utazást, segítséget fogsz kapni. További tudnivalókért olvasd el a Gyakran feltett kérdések C. rovatában a 13. kérdésre adott választ.

Utazhatok többedmagammal együtt?

Természetesen! Utazhatsz egyedül és másokkal együtt is. Ha barátaiddal szeretnél világot látni, legfeljebb 4 főt szervezhetsz be útitársként. A csoport minden tagjának teljesítenie kell a fent ismertetett részvételi feltételeket. A tagoknak a részedre kiutalt jelentkezési kódot kell megadniuk a jelentkezéskor. További tudnivalókért olvasd el a Gyakran feltett kérdések B. rovatában az 5–11. kérdésre adott válaszokat.

Persze az útiterved összehangolhatod más, ugyancsak a DiscoverEU keretében utazó fiatalokkal! Útvonal egyeztetésére, találkozások szervezésére kiváló fórum a DiscoverEU Facebook-csoportja. Ne szalaszd el a lehetőséget! Csatlakozz a Facebook-csoporthoz még ma, és ismerkedj meg más résztvevőkkel!

Ha utazási igazolványt kapsz, a lakóhelyed szerinti országban működő Erasmus+ nemzeti iroda segíteni fog Neked az utazási előkészületekben: találkozót szervez, ahol hasznos tippeket kapsz és beszélhetsz a DiscoverEU más kiválasztott résztvevőivel. 

A tapasztalatok megosztása

A kiválasztott résztvevők automatikusan a DiscoverEU nagykövetei lesznek. A DiscoverEU nagyköveteként az lesz a feladatod, hogy a #DiscoverEU hashtaget használva beszámolj utazási élményeidről a közösségi oldalakon. De személyesen is tarthatsz élménybeszámolót az iskoládban vagy a helyi közösségedben.

További információk

Kíváncsi vagy a korábbi pályázati fordulókra? Ha szeretnél többet megtudni a DiscoverEU-ról, és szívesen elolvasnád néhány résztvevő élménybeszámolóját, tekintsd át rövid tájékoztatóinkat.

Európa arra vár, hogy felfedezd. Élj a lehetőséggel.     

 

Vincent-Immanuel Herr kedvcsináló TEDx-előadása