Skip to main content

DiscoverEU

Ako ste navršili 18 godina i živite u zemlji koja sudjeluje u programu Erasmus+, vrijeme je da se odvažite na nešto novo!

Finding new teammates starts here

DiscoverEU

Ovaj krug prijava je zatvoren. Imamo dva kruga prijava godišnje, jedan u proljeće, a drugi u jesen. Pratite novosti na ovoj stranici kako biste se mogli prijaviti u sljedećem krugu!

Imaš 18 godina i živiš u državi članici EU-a ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+? Spremi se za upoznavanje Europe! 

Što je DiscoverEU?

DiscoverEU je inicijativa u okviru programa Erasmus+ koja mladima nudi priliku da otkrivaju raznolikost Europe, upoznaju njezinu kulturnu baštinu i povijest i druže se s ljudima iz cijele Europe.  

Dobitnici primaju putnu propusnicu i putuju uglavnom vlakom. Za one koji žive na otocima ili u udaljenim područjima rješenja su navedena u Pravilima.

Odabrani putnici dobit će Europsku iskaznicu za mlade s brojnim popustima za kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj i hranu.

Koja je procedura?

Za sudjelovanje treba ispuniti sljedeće uvjete:

  • imati 18 godina na prvi dan razdoblja putovanja
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu
  • imati državljanstvo ili boravište* u jednoj od sljedećih zemalja: 
    • državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili      
    • jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska. 

* Više informacija u Pravilima, odjeljak „2. Uvjeti za sudjelovanje”.

Zatim treba sudjelovati u kvizu (osim onih koji se prijave kao članovi grupe).

Sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemom koji im otežava putovanje dobit će potrebnu pomoć. Više informacija naći ćeš u odgovoru na pitanje C.13 među najčešćim pitanjima.

Mogu li putovati s prijateljima?

Svakako! Možeš putovati samostalno ili pozvati i prijatelje (najviše četvero), no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Oni se također prijavljuju s tvojom šifrom prijave. Više informacija naći ćeš u odgovorima na pitanja od B.5 do B.11 među najčešćim pitanjima.

Osim toga, putovanje možeš planirati zajedno s drugim sudionicima inicijative DiscoverEU! Dobro mjesto za to je grupa DiscoverEU na Facebooku. Uključi se odmah i popričaj s drugim sudionicima.

Nakon odabira sudionika nacionalne agencije za Erasmus+ organiziraju sastanke kako bi im pomogle da se upoznaju i pripreme za putovanje. 

Reci nam kako je bilo

Odabrani sudionici automatski postaju ambasadori inicijative DiscoverEU. Kao ambasadora pozvat ćemo te da svoje priče s putovanja podijeliš na društvenim mrežama i označiš ih s #DiscoverEU. Možeš čak održati prezentaciju u svojoj školi ili lokalnoj zajednici.

Želim znati više!

Zanimaju te prethodni krugovi prijava? U informativnim člancima o inicijativi DiscoverEU doznaj više o samoj inicijativi i iskustvima drugih mladih putnika.

Europa te čeka. Napravi prvi korak.     

 

Inspirativni video Vincenta-Immanuela Herra na TEDx-u