Skip to main content

DiscoverEU

Ako ste navršili 18 godina i živite u zemlji koja sudjeluje u programu Erasmus+, vrijeme je da se odvažite na nešto novo!

DiscoverEU

Hvala ti na interesu, no razdoblje za prijavu sada je prošlo. Rezultati će biti objavljeni u siječnju 2023. i kandidati će o tome biti obaviješteni. Sljedeći krug prijava otvara se u proljeće 2023. (točni datumi bit će objavljeni kasnije). Prati nas ako već imaš ili ćeš 2023. napuniti 18 godina. U proljeće ćemo dodijeliti još putnih propusnica!

 

Imaš 18 godina i zakonito boraviš u jednoj od država članica EU-a ili trećih zemalja koje su pridružene programu Erasmus+? Pripremi se za upoznavanje Europe! Ponosni smo što je DiscoverEU dio obitelji programa Erasmus+ i što će biti dio Europske godine mladih 2022., kad će još više mladih dobiti putne propusnice i nove mogućnosti! 

Što je DiscoverEU?

DiscoverEU dio je programa Erasmus+. Omogućuje ti da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Možeš se prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama.

Osamnaestogodišnjim građanima i građankama EU-a ili trećih zemalja koje su pridružene programu Erasmus+ (Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska) DiscoverEU nudi mogućnost putovanja na kojem će otkriti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su samostalnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.  

NOVO! Od 2022. odabrani sudionici dobivat će karticu za popuste na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu itd.

Kad se održava sljedeći krug?

Od prvog kruga prijava u lipnju 2018. putnu propusnicu dobilo je više od 165 000 mladih. Sljedeći krug prijava trajat će od utorka 11. listopada 2022. u 12 sati do utorka 25. listopada 2022. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Na taj dan na stranici će se pojaviti gumb za prijavu. 

Da biste se mogli prijaviti, morate ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođeni između 1. siječnja 2004. i 31. prosinca 2004. (uključujući te datume)
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u obrazac za prijavu na internetu
  • biti državljanin ili osoba s dugotrajnim boravištem* u jednoj od sljedećih zemalja: 

          – u državi članici Europske unije uključujući prekomorske zemlje i područja ili 
          – u jednoj od trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska. 

* Za više informacija pogledati Pravila, odjeljak „2. Uvjeti za sudjelovanje”.

Zatim morate sudjelovati u kvizu (ako se niste prijavili kao član grupe).

Dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana između 1. ožujka 2023. i 29. veljače 2024. 

Mladima koji zbog invaliditeta ili zdravstvenih problema imaju poteškoća s putovanjem pružit će se pomoć i podrška kako bi mogli sudjelovati. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanje C.13.

Nemaš dovoljno godina za sudjelovanje u ovom krugu? Bez brige! Možeš se prijaviti svake godine u proljeće i ujesen.

Mogu li putovati s prijateljima?

Naravno! To ovisi o tebi. Možeš putovati samostalno ili se udružiti s još najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete. Oni će se prijaviti s pomoću tvoje šifre prijave. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanja od B.5 do B.11.

Osim toga, možeš isplanirati zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU! Dobro mjesto za to je grupa DiscoverEU na Facebooku. Pridruži joj se i popričaj s drugim sudionicima.

Nacionalne agencije za Erasmus+ odabranim će sudionicima omogućiti učenje te ih povezati s drugima tako da će organizirati susrete putnika prije i tijekom putovanja.


„Upoznaj svijet. Spakiraj se, okupi dobro društvo i kreni.”

 

Podijeli svoja iskustva 

Kao ambasadora inicijative DiscoverEU pozvat ćemo te da svoje priče s putovanja podijeliš na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka ili Twittera. Ne zaboravi ih označiti s #DiscoverEU! Možeš održati i prezentaciju u svojoj školi ili lokalnoj zajednici. Osim toga, možeš sudjelovati i u natječaju Fotografije i videozapisi #DiscoverEU #Competition te osvojiti sjajne nagrade. 

Želim znati više!

Želiš znati više o prethodnim krugovima prijava? U informativnom članku o inicijativi DiscoverEU doznaj više o samoj inicijativi i iskustvima drugih mladih putnika.

 

Europa te čeka. Napravi prvi korak.
 

 

Inspirativni videozapis Vincenta-Immanuela Herra na TedX-u