Skip to main content

DiscoverEU

Αν είσαι 18 ετών και κάτοικος χώρας του προγράμματος Erasmus+, είναι καιρός να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.

DiscoverEU

Σε ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου, αλλά η περίοδος υποβολής αιτήσεων έληξε. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2023 και οι αιτούντες/-ούσες θα ενημερωθούν σχετικά. Ο επόμενος γύρος υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει την άνοιξη του 2023 (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα). Εάν είσαι 18 ετών ή πρόκειται να γίνεις 18 το 2023, μείνε συντονισμένος/-η. Περισσότερα ταξιδιωτικά πάσα θα διατεθούν την άνοιξη!

 

Είσαι 18 ετών και διαμένεις νόμιμα σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το Erasmus+; Ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη! Με μεγάλη υπερηφάνεια, το DiscoverEU συμμετέχει στην οικογένεια του προγράμματος Erasmus+ και συμβάλλει στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 με ακόμα περισσότερα ταξιδιωτικά πάσα και ευκαιρίες! 

Τι είναι το DiscoverEU;

Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ που σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες. Θα ανακαλύψεις τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ποικιλία των πόλεων και των χωριών της ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να διευκολύνεται η συμμετοχή και όσων ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές). Μπορείς να λάβεις μέρος στους δύο γύρους υποβολής αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο. Στα άτομα των οποίων η αίτηση γίνεται δεκτή χορηγείται ταξιδιωτικό πάσο.

Εάν είσαι 18 χρονών και διαμένεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+, όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία, το DiscoverEU σού προσφέρει την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα σου επιτρέψει να εξερευνήσεις την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθεις για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της και να έρθεις σε επαφή με άτομα απ᾿ όλη την ήπειρο. Επιπλέον, το DiscoverEU θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις δεξιότητες ζωής σημαντικές για το μέλλον σου, όπως ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση και ανοιχτό πνεύμα απέναντι σε άλλους πολιτισμούς.  

ΝΕΟ! Από το 2022, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες που θα επιλεγούν θα λαμβάνουν εκπτωτική κάρτα DiscoverEU με εκπτώσεις για πολιτιστικές επισκέψεις, δραστηριότητες μάθησης, αθλητισμό, τοπικές μεταφορές, διαμονή, διατροφή κ.λπ.

Πότε είναι ο επόμενος γύρος;

Από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε ο πρώτος γύρος υποβολής αιτήσεων, πάνω από 165.000 νέοι και νέες έχουν αποκτήσει ταξιδιωτικό πάσο. Ο επόμενος γύρος θα ανοίξει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Την κρίσιμη ημέρα θα εμφανιστεί σ’ αυτή τη σελίδα το κουμπί «Υποβολή τώρα»! 

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση, πρέπει:

  • να έχεις γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2004 μέχρι και στις 31 Δεκεμβρίου 2004,
  • να συμπληρώσεις τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή δελτίου νόμιμης διαμονής στο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης,
  • να είσαι πολίτης μίας από τις ακόλουθες χώρες ή διαμένεις νόμιμα επί μακρόν* σε αυτήν: 

          - ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (ΥΧΕ), ή 
          - μία από τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+: Βόρεια Μακεδονία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία. 

* Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ενότητα Κανόνες «2. Κριτήρια επιλεξιμότητας»

Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβεις μέρος σε ένα κουίζ (εκτός εάν υποβάλεις αίτηση ως μέλος ομάδας).

Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες μεταξύ 1ης Μαρτίου 2023 και 29ης Φεβρουαρίου 2024

Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αναπηρία ή πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι σου, θα σου εξασφαλίσουμε βοήθεια και στήριξη που θα διευκολύνει τη συμμετοχή σου στη δράση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (Γ.13).

Είσαι πολύ νέος ή νέα για να συμμετάσχεις σ᾿ αυτόν τον γύρο; Μην ανησυχείς! Κάθε χρόνο διεξάγεται ένας γύρος την άνοιξη και ένας το φθινόπωρο.

Μπορώ να ταξιδέψω με φίλους και φίλες;

Ναι, μπορείς! Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Μπορείς να ταξιδέψεις μόνος σου ή σε ομάδα με έως και 4 φίλους και φίλες σου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί/-ές πληρούν τους προαναφερθέντες όρους. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι φίλοι και οι φίλες σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό της αίτησής σου για να υποβάλουν τη δική τους αίτηση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (B.5-Β.11).

Μπορείς μάλιστα να συνδυάσεις τα σχέδια του ταξιδιού σου με τα αντίστοιχα άλλων ταξιδιωτών του DiscoverEU. Η κατάλληλη πλατφόρμα γι’ αυτό είναι η ομάδα του DiscoverEU στο Facebook. Γίνε τώρα μέλος της ομάδας για να συνομιλείς με άλλους/-ες συμμετέχοντες/-ουσες.

Όταν επιλεγείς, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ θα σε βοηθήσουν να διασυνδεθείς και να μάθεις μέσα από τη διοργάνωση συναντήσεων πριν από την αναχώρηση και συναντήσεων με άλλους ταξιδιώτες.


«Ένας ολόκληρος κόσμος περιμένει να τον ανακαλύψεις. Ετοίμασε τα πράγματά σου, πάρε τον καλύτερο φίλο σου και ξεκίνα.»

 

Ανταλλαγή εμπειριών 

Εφόσον θα είσαι πρεσβευτής/πρεσβεύτρια του DiscoverEU, θα σου ζητήσουμε να μοιραστείς τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Facebook ή το Twitter, κάνοντας χρήση του #DiscoverEU. Αν θέλεις, μπορείς να κάνεις και μια παρουσίαση στο σχολείο σου ή στην τοπική σου κοινότητα. Επίσης, μπορείς να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό #DiscoverEU photo/video #Competition και να κερδίσεις σπουδαία βραβεία. 

Θέλω να μάθω περισσότερα!

Σε ενδιαφέρουν οι προηγούμενοι γύροι υποβολής αίτησης; Ρίξε μια ματιά στα ενημερωτικά δελτία του DiscoverEU για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη δράση και τις εμπειρίες άλλων νέων που ταξίδεψαν χάρη στο DiscoverEU.

 

Η Ευρώπη είναι δική σου. Κάνε το πρώτο βήμα.
 

 

Δείτε ένα βίντεο – πηγή έμπνευσης του Vincent-Immanuel Herr στο TedX