Skip to main content

DiscoverEU

Αν είσαι 18 ετών και κάτοικος χώρας του προγράμματος Erasmus+, είναι καιρός να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.

Finding new teammates starts here

Κανόνες του διαγωνισμού DiscoverEU¹

 

1. Περιγραφή

Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027). Στόχος του είναι να προσφέρει σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα ενισχύσει το αίσθημά τους ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους επιτρέψει να εξερευνήσουν την πολυμορφία της Ευρώπης, την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της, να συνδεθούν με ανθρώπους από όλη την ήπειρο και, τελικά, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. 

Την άνοιξη του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (στο εξής: EACEA) θα επιλέξουν τουλάχιστον 35 000 νέους και νέες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιγράφονται κατωτέρω. Εάν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να υποβάλεις αίτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει από τις 16 Απριλίου 2024 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών) έως τις 30 Απριλίου 2024 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών).

Εάν επιλεγείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA θα σου χορηγήσουν ταξιδιωτικό πάσο για να εξερευνήσεις την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός μήνα. 

Τα ταξίδια θα γίνονται, κατά κανόνα, με τρένο. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως φεριμπότ και λεωφορεία, όταν υπάρχει ανάγκη και εφόσον ληφθούν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το περιβάλλον, τον χρόνο και την απόσταση. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα μέσα μεταφοράς, θα προσφέρεται η δυνατότητα μετακίνησης με αεροπλάνο. Μ᾿ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί και η δυνατότητα συμμετοχής στο DiscoverEU νέων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. 

Εάν επιλεγείς, θα λάβεις επίσης εκπτωτική κάρτα DiscoverEU. Η κάρτα αυτή θα μπορεί να ενεργοποιηθεί στην ειδική εφαρμογή DiscoverEU Travel, στην οποία θα έχεις πρόσβαση αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία κράτησης. Η κάρτα ισχύει για 1 χρόνο μετά την ενεργοποίησή της και θα παρέχει εκπτώσεις για επισκέψεις και δραστηριότητες στους τομείς του πολιτισμού, της μάθησης, της φύσης, του αθλητισμού, των τοπικών μεταφορών, της στέγασης, της διατροφής κ.λπ. 

 

2. Κριτήρια επιλεξιμότητας

Πρέπει να πληροίς τις εξής προϋποθέσεις:

 • να είσαι 18 ετών την 1η Ιουλίου 2024, δηλαδή να έχεις γεννηθεί από την 1η Ιουλίου 2005 έως και τις 30 Ιουνίου 2006·
 • να είσαι πολίτης ή να διαμένεις σε ένα από τα παρακάτω: 
  • τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των εξόχως απόκεντρων περιοχών της [Γαλλική Γουιάνα (FR), Γουαδελούπη (FR), Μαρτινίκα (FR), Ρεϊνιόν (FR), Μαγιότ (FR), Άγιος Μαρτίνος (FR), Αζόρες (PT), Μαδέρα (PT) και Κανάριες Νήσοι (ES)] ή
  • να είσαι πολίτης ενός από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να διαμένεις σε μία από τις Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη (ΥΧΕ) που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Αρούμπα (NL), Μπονέρ (NL), Κουρασάο (NL), Γαλλική Πολυνησία (FR), Γαλλικές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου και της Ανταρκτικής (FR), Γροιλανδία (DK), Νέα Καληδονία (FR), Σάμπα (NL), Άγιος Βαρθολομαίος (FR), Άγιος Ευστάθιος (NL), Άγιος Μαρτίνος (NL), Σεν Πιερ και Μικελόν (FR), Νήσοι Ουάλις και Φουτούνα (FR), ή
  • τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία. 
 • να συμπληρώσεις τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή τον αριθμό κατοίκου στην ηλεκτρονική φόρμα αίτησης.

Εάν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις μόνον εφόσον: 

 • ξεκινήσεις το ταξίδι σου σε κάποια από τις χώρες που είναι επιλέξιμες για το DiscoverEU (βλ. παραπάνω) κατά τον χρόνο της απόφασης επιλογής,
 • σχεδιάζεις να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 1 μήνα,
 • σχεδιάζεις να ταξιδέψεις σε τουλάχιστον μία ξένη χώρα που είναι επιλέξιμη για το DiscoverEU (βλ. παραπάνω) κατά τον χρόνο της απόφασης επιλογής,
 • επιθυμείς να γίνεις πρεσβευτής του DiscoverEU. 

Εάν δεν πληροίς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, η αίτησή σου δεν θα ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής. 

 

3. Διαδικασία υποβολής αίτησης

Οι αιτήσεις για το DiscoverEU υποβάλλονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας αίτησης στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας. Η υποβολή αίτησης δεν είναι δυνατή πριν ή μετά την περίοδο υποβολής αιτήσεων που προσδιορίζεται στο σημείο 1.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης ολοκληρώνεται σε 7 βήματα:

 1. Θα πρέπει πρώτα να περάσεις τον έλεγχο επιλεξιμότητας, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπληρώσεις την ημερομηνία γέννησης, την ιθαγένεια και τον τόπο διαμονής σου. Εάν τα στοιχεία που δηλώσεις δεν πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας που αναφέρονται στο σημείο 2 «Κριτήρια επιλεξιμότητας», τότε δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο. Επιπλέον, θα σου ζητηθεί να αποδεχθείς τους κανόνες του διαγωνισμού DiscoverEU, να συναινέσεις στο ότι τα προσωπικά σου δεδομένα θα μπορούν να αποθηκεύονται και να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας για τους σκοπούς του διαγωνισμού DiscoverEU και να συμφωνήσεις ότι θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί σου σχετικά με το DiscoverEU η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί που έχουν εξουσιοδοτηθεί απ’ αυτήν για τον ίδιο σκοπό, καθώς και ο EACEA, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ και το Eurodesk.
 2. Θα πρέπει να δηλώσεις αν επιθυμείς να ταξιδέψεις μόνος/-η ή σε ομάδες μέχρι και 5 ατόμων.
 3. Θα πρέπει επίσης να δηλώσεις έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Μόλις το κάνεις, θα λάβεις αυτόματο ηλεκτρονικό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, προκειμένου να επαληθευτεί ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι έγκυρη. Αυτή η επαλήθευση είναι αναγκαία, καθώς η επικοινωνία μαζί σου, εφόσον επιλεγείς, θα γίνεται με email. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA ζητούν από τους αιτούντες επιβεβαίωση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους από άλλα άτομα.  
 4. Αφού επαληθεύσεις την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, θα πρέπει να συμπληρώσεις τη φόρμα της αίτησης. Πρώτα, θα πρέπει να δηλώσεις τα προσωπικά σου δεδομένα: ιθαγένεια, ημερομηνία γέννησης, όνομα, επώνυμο, φύλο, email, αριθμό τηλεφώνου, χώρα διαμονής, περιοχή, επάγγελμα και αριθμό εθνικού δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή κάρτας διαμονής. Εάν είσαι άτομο με περιορισμένη κινητικότητα και/ή αναπηρίες, θα έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις τις ειδικές ανάγκες σου.
 5. Αφού συμπληρώσεις τα προσωπικά σου δεδομένα, θα πρέπει να απαντήσεις σε ένα κουίζ με 5 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σχετικά με γενικές γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για άλλες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απευθύνονται στους νέους. Τέλος, θα σου ζητηθεί να απαντήσεις σε μια συμπληρωματική ερώτηση. Η επιλογή μεταξύ των ατόμων που έχουν υποβάλει αίτηση θα γίνει εντός του ορίου του διαθέσιμου προϋπολογισμού και η κατάταξή τους θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις τους και τον χρόνο υποβολής τους.
 6. Έπειτα, θα κληθείς να δώσεις πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά σου σχέδια (π.χ. πότε σκοπεύεις να ξεκινήσεις το ταξίδι σου, αν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύεις χωρίς τους γονείς σου, τι θα ήθελες να αποκομίσεις από την εμπειρία αυτή, πώς σκοπεύεις να καλύψεις τα έξοδα του ταξιδιού σου, όπως έξοδα καταλύματος, διατροφής, βασικής ασφάλισης, και πώς έμαθες για το DiscoverEU). Τα στοιχεία που παρέχονται σ’ αυτή την ενότητα δεν είναι δεσμευτικά και δεν θα έχουν αντίκτυπο στη διαδικασία επιλογής. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν για στατιστικούς σκοπούς, καθώς και για ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EACEA με στόχο τη βελτίωση του DiscoverEU.  
 7. Μόλις υποβάλεις την αίτησή σου, θα λάβεις email επιβεβαίωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας. Αυτό το email θα σε ενημερώνει για την καταχώριση της αίτησής σου και παράλληλα θα περιέχει τον κωδικό της αίτησης και το χρονοδιάγραμμα κοινοποίησης της απόφασης επιλογής.

Αφού υποβάλεις τη φόρμα αίτησης, θα λάβεις έναν κωδικό αίτησης, τον οποίο θα πρέπει να φυλάξεις για κάθε περαιτέρω επικοινωνία. Εάν επιθυμείς να καλέσεις και άλλα άτομα για να συμμετάσχουν στην ομάδα σου, τότε γίνεσαι αρχηγός της ομάδας και θα πρέπει να κοινοποιήσεις τον κωδικό στα άλλα μέλη της ομάδας ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κωδικό, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα πρέπει να εγγραφούν διαδικτυακά συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία. 

Πρέπει να έχεις υπόψη ότι τα μέλη της ομάδας σου δεν υποχρεούνται να λάβουν μέρος στο κουίζ και στη συμπληρωματική ερώτηση, καθώς πρέπει να απαντήσει μόνο ο/η αρχηγός της ομάδας. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα προκειμένου να επικυρώσουν την αίτησή τους. Τα μέλη ομάδας πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή να είναι 18 ετών και να διαμένουν σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μία από τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία. Εάν έχεις δηλώσει ότι επιθυμείς να ταξιδέψεις μόνος/-η, μπορείς να προσθέσεις φίλους ή φίλες σου ακόμη και μετά την υποβολή της αίτησης, αλλά πριν από την τελική προθεσμία, με την ίδια διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω.

Η αίτηση ομάδας θα αξιολογηθεί ως μία αίτηση. Επισημαίνεται ότι για την επιλογή θα ληφθούν υπόψη μόνο τα μέλη της ομάδας που έχουν συμπληρώσει τη φόρμα αίτησης χρησιμοποιώντας τον κωδικό που τους έδωσε ο/η αρχηγός της ομάδας. Τα μέλη της ομάδας δεν μπορούν να εγγραφούν ατομικά. 

Οι ομάδες μπορούν να απαρτίζονται από άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν σε διαφορετικούς τόπους.

Μπορεί να υποβληθεί μόνο μία αίτηση ανά άτομο. Η πρώτη αίτηση που θα καταχωριστεί στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας θα είναι η μόνη που θα ληφθεί υπόψη για την επιλογή. Δεν είναι δυνατή η υποβολή πολλαπλών αιτήσεων από το ίδιο άτομο ως μέλος διαφορετικών ομάδων. Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο, διαπιστωθούν πολλαπλές αιτήσεις, μόνο η πρώτη αίτηση που έχει καταχωριστεί στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας θα ληφθεί υπόψη. 

Εάν είχες επιλεγεί για να λάβει ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU σε προηγούμενο γύρο αιτήσεων, δεν μπορείς να υποβάλεις νέα αίτηση. Αυτό θα εξετάζεται στο στάδιο υποβολής των αιτήσεων. Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης της δράσης, εντοπιστούν αιτήσεις νέων που είχαν λάβει ταξιδιωτικό πάσο DiscoverEU στο πλαίσιο προηγούμενου γύρου αιτήσεων, είτε από τον ανάδοχο που έχουν εξουσιοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA για να διεκπεραιώσει τις ταξιδιωτικές κρατήσεις είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον EACEA, το άτομο αυτό θα αποκλείεται από τον διαγωνισμό.

 

4. Διαδικασία και κριτήρια επιλογής

Εφαρμόζονται ποσοστώσεις για τα ταξιδιωτικά πάσα που αναλογούν σε κάθε χώρα. Η αρχή της κατανομής βασίζεται στην κλείδα κατανομής της βασικής δράσης 1 (ατομική κινητικότητα στον τομέα της νεολαίας) του προγράμματος Erasmus+.

Η επιλογή γίνεται με βάση τον τόπο διαμονής που έχει δηλωθεί στη φόρμα αίτησης. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι λιγότερες από την καθορισμένη ποσόστωση ανά χώρα, τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά πάσα θα ανακατανεμηθούν μεταξύ των ατόμων που διαμένουν σε χώρες από τις οποίες ελήφθησαν περισσότερες αιτήσεις από τις καθορισμένες ποσοστώσεις.

Ο τόπος νόμιμης διαμονής του/της αρχηγού της ομάδας θα καθορίσει τον τόπο διαμονής που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την υπαγωγή στην ποσόστωση. Εάν μια ομάδα βρίσκεται τελευταία στον κατάλογο των επιλεγμένων αιτούντων ανά χώρα και η ποσόστωση γι’ αυτήν τη χώρα έχει ήδη εξαντληθεί, θα επιλεγεί ολόκληρη η ομάδα.

Θα πρέπει πρώτα να περάσεις με επιτυχία τον έλεγχο των κριτηρίων επιλεξιμότητας, δηλαδή επιλέξιμη ημερομηνία γέννησης και επιλέξιμο τόπο διαμονής, όπως ορίζεται στα σημεία 2 και 3. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτός ο έλεγχος θα γίνει αυτόματα κατά την υποβολή της αίτησης, και τα στοιχεία που θα δηλώσεις θα επαληθευτούν μετά την επιλογή με διασταύρωση από τον ανάδοχο που έχουν εξουσιοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA να διεκπεραιώσει τις ταξιδιωτικές κρατήσεις. Εάν, κατά τον έλεγχο του δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου και/ή άδειας διαμονής, ο ανάδοχος διαπιστώσει ότι κάποιο άτομο πραγματοποίησε ψευδή δήλωση, τότε αυτό το άτομο αποκλείεται από τον διαγωνισμό.

Εάν πληροίς όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τότε θα πρέπει να εκπληρώσεις τα κριτήρια επιλογής, δηλαδή να απαντήσεις σωστά στις 5 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και να απαντήσεις σε μία συμπληρωματική ερώτηση. Στην περίπτωση ομάδων, μόνο ο/η αρχηγός της ομάδας θα πρέπει να απαντήσει στις 5 ερωτήσεις και στη συμπληρωματική ερώτηση του κουίζ.

Οι αιτήσεις θα ομαδοποιηθούν βάσει τόπου διαμονής και θα καταταγούν σύμφωνα με τις σωστές απαντήσεις στις 5 ερωτήσεις του κουίζ και, στη συνέχεια, σύμφωνα με την απάντηση στη συμπληρωματική ερώτηση.

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων, τα αποτελέσματα θα εξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και θα σταλούν στα μέλη της επιτροπής επιλογής για την τελική αξιολόγησή τους.

Αν υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις (ατομικές ή ομάδων) που ισοβαθμούν στις τελευταίες θέσεις με βάση την ποσόστωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA θα εφαρμόσουν για τη χορήγηση των τελευταίων θέσεων την αρχή της προτεραιότητας.

 

5. Επιτροπή επιλογής

Στο τέλος του γύρου υποβολής αιτήσεων θα συνεδριάσει επιτροπή επιλογής αποτελούμενη από προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EACEA, για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της επιλογής βάσει των προαναφερθέντων κριτηρίων. Τα μέλη της θα αξιολογήσουν και θα καταλήξουν στην τελική κατάταξη των επιλεγμένων ατόμων στα οποία θα χορηγηθεί ταξιδιωτικό πάσο, ανάλογα με τις απαντήσεις τους στο κουίζ και στη συμπληρωματική ερώτηση, και λαμβάνοντας υπόψη τις ποσοστώσεις που ισχύουν ανά χώρα και, κατά περίπτωση, πότε υποβλήθηκε η αίτηση. Μόλις γίνει η επιλογή, θα καταρτιστεί εφεδρικός κατάλογος. Τα άτομα που θα συμπεριληφθούν στον εφεδρικό κατάλογο ενδεχομένως να λάβουν ταξιδιωτικό πάσο αν υπάρξει αδιάθετο υπόλοιπο του προϋπολογισμού ή αν κάποια άτομα από τα επιλεγμένα ακυρώσουν τη συμμετοχή τους ή δεν ενεργοποιήσουν το ταξιδιωτικό τους πάσο (βλ. σημείο 7).

Με βάση τα αποτελέσματα της επιτροπής επιλογής, ο EACEA θα εγκρίνει την απόφαση επιλογής η οποία θα περιέχει πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των ταξιδιωτικών πάσων που χορηγούνται, τον συνολικό προϋπολογισμό που θα διατεθεί για τα ταξιδιωτικά πάσα, τον κατάλογο των επιλεγμένων ατόμων και τον εφεδρικό κατάλογο, καθώς και τον κατάλογο των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε. 

 

6. Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Στο τέλος της διαδικασίας επιλογής, θα μπορείς επίσης να μεταβείς στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και να χρησιμοποιήσεις τον κωδικό της αίτησής σου.

Θα λάβεις επίσης ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σου ανακοινώνει αν:

 • έχει επιλεγεί ως δικαιούχος στον κύριο κατάλογο («επιλεγμένο άτομο») ή
 • έχεις προταθεί για τον εφεδρικό κατάλογο ή
 • δεν επιλέχθηκες.

Μόλις ενημερωθούν τα άτομα που επιλέχθηκαν τα οποία περιλαμβάνονται στον κύριο κατάλογο, οι κατάλογοι θα διαβιβαστούν στον ανάδοχο που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA, ο οποίος θα διεκπεραιώσει τις ταξιδιωτικές κρατήσεις. Στη συνέχεια, ο ανάδοχος θα επικοινωνήσει με τα άτομα αυτά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σημείο 8. 

 

7. Εφεδρικός κατάλογος

Μόλις καλυφθεί το όριο για τα διαθέσιμα ταξιδιωτικά πάσα, καταρτίζεται εφεδρικός κατάλογος. Ο εφεδρικός κατάλογος κατατάσσει τα άτομα που υπέβαλαν αίτηση σύμφωνα με τις απαντήσεις τους στο κουίζ και τις συμπληρωματικές ερωτήσεις, καθώς και τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA μπορούν να χορηγούν ταξιδιωτικές κάρτες σε άτομα που περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο στις ακόλουθες περιπτώσεις: τα επιλεγμένα άτομα αποσύρουν την αίτησή τους ή οι επιλεγμένοι υποψήφιοι δεν ενεργοποιούν την ταξιδιωτική τους κάρτα εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στο σημείο 8 ή εάν η αξία των επιλεγμένων ταξιδιωτικών καρτών είναι χαμηλότερη από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να εφαρμοστεί έως την πλήρη χρήση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Η απορρόφηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού θα επανεξετάζεται σε μηνιαία βάση.

Σε περίπτωση που συμπεριληφθείς στον εφεδρικό κατάλογο, αυτό δεν δημιουργεί κανένα δικαίωμα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του EACEA και δεν εγγυάται ότι θα επιλεγείς σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο ανάδοχος που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA για τη διεκπεραίωση των ταξιδιωτικών κρατήσεων μπορεί να επικοινωνήσει με άτομα που περιλαμβάνονται στον εφεδρικό κατάλογο και να τους ζητήσει να εγγραφούν στην πλατφόρμα κρατήσεων. Τα άτομα με τα οποία θα έρθει σε επικοινωνία, επειδή περιέχονται στον εφεδρικό κατάλογο, δεν μπορούν να αξιώσουν την επιστροφή των εξόδων για ταξίδια που πραγματοποίησαν πριν από την πρόσκληση, ούτε να ζητήσουν παράταση της περιόδου του ταξιδιού.

 

8. Κράτηση εισιτηρίων και κανόνες για το ταξίδι

Τα επιλεγμένα άτομα ξεκινούν το ταξίδι τους σε χώρα που συμμετέχει στο DiscoverEU (βλ. σημείο 2 — Κριτήρια επιλεξιμότητας) και ταξιδεύουν σε τουλάχιστον μία χώρα η οποία επίσης συμμετέχει στο DiscoverEU και είναι διαφορετική από τη χώρα αναχώρησης. Το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει συνολικά από τουλάχιστον 1 ημέρα έως και 1 μήνα. Το ταξίδι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο διάστημα μεταξύ 1 Ιουλίου 2024 και 30 Σεπτεμβρίου 2025. Το ταξιδιωτικό πάσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χώρα διαμονής του αντίστοιχου ατόμου μόνο για ένα ταξίδι αναχώρησης και ένα ταξίδι επιστροφής.

Η κράτηση, η αγορά και η διανομή των ταξιδιωτικών πάσων για τα επιλεγμένα άτομα θα πραγματοποιηθούν από τον ανάδοχο που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA. Τα επιλεγμένα άτομα δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να κάνουν κράτηση πάσων τα ίδια ή μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου. Τα ποσά για τα ταξιδιωτικά πάσα που θα αγοραστούν απευθείας από τα επιλεγμένα άτομα δεν θα επιστραφούν. 

Ο ανάδοχος που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον EACEA θα επικοινωνήσει με τα επιλεγμένα άτομα και θα τους δώσει πρόσβαση στην εφαρμογή DiscoverEU Travel για φορητές συσκευές. Η εφαρμογή αυτή θα παρέχει πρόσβαση σε υποστήριξη και θα κάνει προτάσεις στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες για τον σχεδιασμό των δρομολογίων τους και την προετοιμασία του ταξιδιού τους. Στην εφαρμογή θα παρέχεται ψηφιακή εκπτωτική κάρτα (Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων) για όλα τα επιλεγμένα άτομα.

Η κάρτα αυτή θα παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά εκπτώσεων και οφελών σε όλες τις χώρες του προγράμματος Erasmus+. Τα ποσά για τις εκπτωτικές κάρτες που αγοράζονται απευθείας από τα επιλεγμένα άτομα δεν επιστρέφονται. 

Ο ανάδοχος θα επιλέξει τις πλέον ανταγωνιστικές και κατάλληλες μεταφορικές εταιρείες.

Κατά κανόνα, τα επιλεγμένα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των ακόλουθων 2 δυνατοτήτων ταξιδιού:

Επιλογή ευέλικτου ταξιδιού

Επιλογή σταθερού ταξιδιού

Οι ημερομηνίες ταξιδιού των επιλεγμένων ατόμων παραμένουν ευέλικτες έως ότου τα άτομα αυτά να ενεργοποιήσουν το ταξιδιωτικό πάσο τους και τις ημέρες ταξιδιού που έχουν επιλέξει. 

Τα επιλεγμένα άτομα θα γνωστοποιήσουν στον ανάδοχο το επιθυμητό δρομολόγιο ταξιδιού με καθορισμένες ημερομηνίες και ώρες μετακινήσεων και προκαθορισμένους προορισμούς. Οι ημερομηνίες και οι προορισμοί του ταξιδιού δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την κράτηση του σταθερού εισιτηρίου. Το ταξίδι δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από έναν μήνα.

Τα επιλεγμένα άτομα θα μπορούν να ταξιδεύουν μέσα σε διάστημα ενός μήνα το πολύ, με καθορισμένο αριθμό ημερών ταξιδιού (7). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν με τρένο 7 ημέρες μέσα σε συνολικό διάστημα το πολύ ενός μήνα. Η επιλογή ευέλικτου ταξιδιού επιτρέπει στα επιλεγμένα άτομα να ταξιδέψουν σε όσες επιλέξιμες χώρες επιθυμούν.

Τα επιλεγμένα άτομα θα μπορούν να επισκεφτούν μέχρι 2 χώρες που είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+ (βλ. σημείο 2) κατά τη στιγμή της απόφασης επιλογής (δεν περιλαμβάνονται η χώρα αναχώρησης καθώς και οι χώρες διέλευσης) σε διάστημα ενός μήνα το πολύ.

Μόλις ενεργοποιηθεί το ταξιδιωτικό πάσο, τα επιλεγμένα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν επί συνεχόμενο διάστημα ή να κατανείμουν τις 7 ημέρες ταξιδιού που τους αναλογούν μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τρένα τα οποία διαχειρίζονται ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες, καθώς και με ορισμένα φεριμπότ και άλλα μέσα μεταφοράς που έχουν επιλεγεί από τον ανάδοχο που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA.  

Για ορισμένα τρένα ενδέχεται να απαιτείται ή να προτείνεται κράτηση θέσης. Οι συμμετέχοντες στον γύρο 2024-1 που επιλέγουν ευέλικτο πάσο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν κράτηση έως και 4 θέσεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που παρέχει ο ανάδοχος στην εφαρμογή Travel App*. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA δεν θα καλύψουν τα έξοδα για άλλες κρατήσεις θέσεων ή άλλα έξοδα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στην επιλογή σταθερού ταξιδιού περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα κράτησης, αλλά υπάρχει συνολικό όριο προϋπολογισμού 283,26 ευρώ που πρέπει να τηρηθεί. Τα επιλεγμένα άτομα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το δρομολόγιό τους είναι εφικτό με τρένο.

 

*Οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να κάνουν δωρεάν κράτηση σε θέσεις πρώτης κατηγορίας, σε κρεβάτια νυκτερινών τρένων ή κρατήσεις για τρένα που δεν προσφέρουν οι σιδηροδρομικοί μεταφορείς μέσω του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων. Για όλες τις κρατήσεις που γίνονται δωρεάν δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής της κράτησης. 

Για την επιλογή ευέλικτου ταξιδιού:

Οι επιλεγμένοι/-ες συμμετέχοντες/-ουσες που επιλέγουν την επιλογή ευέλικτου ταξιδιού θα έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου 2024 για να ενεργοποιήσουν το ταξιδιωτικό τους πάσο στην εφαρμογή DiscoverEU Travel*. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι την οριζόμενη προθεσμία, θα πρέπει να προσδιορίσουν την ημερομηνία έναρξης της περιόδου του ενός μήνα κατά την οποία ισχύει το πάσο. Μετά την ενεργοποίηση του ταξιδιωτικού πάσου, η ημερομηνία έναρξης μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί έως το τέλος της ταξιδιωτικής περιόδου (δηλαδή 1/7/2024 – 30/9/2025), εφόσον αυτό γίνει πριν από την επιλεγμένη ημερομηνία έναρξης. Εάν έχει φτάσει ή έχει παρέλθει η ημερομηνία έναρξης, δεν είναι πλέον δυνατή η τροποποίησή της.

Εάν οι συμμετέχοντες/-ουσες δεν ενεργοποιήσουν το ταξιδιωτικό πάσο εντός της προθεσμίας, το ταξιδιωτικό πάσο μπορεί να ακυρωθεί και να δοθεί σε άτομα από τον εφεδρικό κατάλογο.

*Ενεργοποίηση ταξιδιωτικού πάσου: στην εφαρμογή DiscoverEU Travel, θα πρέπει να επαληθεύσεις το διαβατήριο, την ταυτότητα ή την κάρτα διαμονής σου και να προγραμματίσεις την περίοδο ισχύος του πάσου σου, διάρκειας ενός μήνα. Έχε υπόψη ότι η ενεργοποίηση της κάρτας EYCA στην ταξιδιωτική εφαρμογή δεν σημαίνει ότι ενεργοποιείται το ίδιο το ταξιδιωτικό πάσο.

Και για τις δύο επιλογές:

Δεν καλύπτονται τα έξοδα ακύρωσης δρομολογίων. Δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τον EACEA επιπλέον έξοδα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Τα επιλεγμένα άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Κύπρο ή τη Μάλτα θα πρέπει να ενημερώσουν τον ανάδοχο μέσω της φόρμας επικοινωνίας του κέντρου παροχής βοήθειας (Help Centre) μετά από ειδική πρόσκληση προς όσους και όσες έχουν επιλεγεί και για τους οποίους έχει γίνει κράτηση. Η ποσόστωση που αναφέρεται στην ενότητα «Ποσόστωση ανά χώρα» στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας θα ισχύει για όσους ταξιδεύουν από την Κύπρο, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα. Η ποσόστωση αυτή θα εφαρμοστεί τρεις φορές κατ’ ανώτατο όριο για τα επιλεγμένα άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα. Η κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων για τους συγκεκριμένους προορισμούς θα γίνει για όσα πρόσωπα εκδηλώσουν πρώτα το ενδιαφέρον τους. Τα επιλεγμένα άτομα δεν θα πρέπει να αγοράζουν τα ίδια αυτά τα εισιτήρια.

Παρέκκλιση από την απαίτηση για περίοδο ταξιδιού θα ισχύει για νέους και νέες που ζουν σε χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+ (βλ. σημείο 2) με υποχρεωτική πολιτική ή στρατιωτική θητεία. Στην περίπτωση αυτή, η περίοδος του ταξιδιού θα παραταθεί έως και 6 μήνες μετά τη λήξη των νομικών υποχρεώσεών τους.

 

9. Μεταφορικά μέσα

Τα επιλεγμένα άτομα θα ταξιδεύουν, κατά κανόνα, σιδηροδρομικώς. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση, το DiscoverEU προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως φεριμπότ και λεωφορεία, όταν υπάρχει ανάγκη και εφόσον ληφθούν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το περιβάλλον, τον χρόνο και την απόσταση. Το ταξίδι γίνεται στη 2η θέση. 
Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, η δυνατότητα αεροπορικού ταξιδιού μπορεί να επιτρέπεται και θα οργανώνεται για τα επιλεγμένα άτομα, όπως, π.χ., στην περίπτωση νέων:

 1. που κατοικούν στις εννέα εξόχως απόκεντρες περιοχές (Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϊνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος, Μαδέρα, Αζόρες και Κανάριες Νήσοι)·
 2. που κατοικούν στις υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ (Αρούμπα, Μπονέρ, Κουρασάο, Γαλλική Πολυνησία, Γροιλανδία, Νέα Καληδονία, Σάμπα, Άγιος Βαρθολομαίος, Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Μαρτίνος, Σεν Πιερ και Μικελόν, Νήσοι Ουάλις και Φουτούνα)·
 3. που κατοικούν σε χώρες/περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες με τα προαναφερθέντα μεταφορικά μέσα (τρένα, φεριμπότ και λεωφορεία)·
 4. που πρέπει να ταξιδέψουν πάνω από 18 ώρες με χερσαία ή θαλάσσια μέσα για να φτάσουν στα κοντινότερα σύνορα της χώρας διαμονής τους.

Μόνο το ταξίδι αναχώρησης και επιστροφής μπορεί να είναι αεροπορικό. Για το υπόλοιπο του ταξιδιού, πρέπει να ακολουθείται ο βασικός κανόνας (τρένο ή άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς).  

Οι νέοι και οι νέες που προέρχονται από εξόχως απόκεντρες περιοχές και τις Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη (στο εξής: ΥΧΕ) μπορούν να επιλέξουν οποιονδήποτε προορισμό αντιστοιχεί στις προβλεπόμενες απαιτήσεις. Τα επιλεγμένα άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε εξόχως απόκεντρες περιοχές και ΥΧΕ μπορούν να το κάνουν εάν το κόστος του ταξιδιού τους δεν υπερβαίνει το όριο προϋπολογισμού των 283,26 ευρώ.

Τα επιλεγμένα άτομα που κατοικούν στην Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Κύπρο ή τη Μάλτα μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο στην ηπειρωτική Ευρώπη (το εισιτήριο επιστροφής θα οργανωθεί γι’ αυτά).

 

10. Μέγιστη χρηματοδότηση των εισιτηρίων ταξιδιού

Τα επιλεγμένα άτομα λαμβάνουν μόνο το ταξιδιωτικό πάσο και την ευρωπαϊκή κάρτα νέων. Τα έξοδα καταλύματος, διατροφής, ασφάλισης, καθώς και κάθε επιπλέον κόστος ταξιδιού ή άλλα έξοδα σχετικά με το ταξίδι θα καλυφθούν από τα ίδια τα επιλεγμένα άτομα.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι κάθε επιλεγμένο άτομο δικαιούται ταξιδιωτικό πάσο αξίας 283,26 ευρώ. Το ταξίδι γίνεται μόνο στη 2η ή οικονομική θέση. Ωστόσο, το ποσό αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • για επιλεγμένα άτομα που ταξιδεύουν από τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ και τις Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μόλις φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ισχύει ο βασικός κανόνας.
 • για επιλεγμένα άτομα εκτός των ανωτέρω γεωγραφικών ζωνών, τα οποία δικαιούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Μόλις φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ισχύει ο βασικός κανόνας.
 • σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που θα αξιολογούνται μεμονωμένα (π.χ. για επιλεγμένα άτομα που κατοικούν σε άλλα νησιά χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+), μπορεί να καλύπτεται ένα επιπλέον ταξίδι με τρένο/φεριμπότ/λεωφορείο.

Για επιλεγμένα άτομα με μειωμένη κινητικότητα και/ή ειδικές ανάγκες: τα έξοδα ειδικής βοήθειας (συνοδός, σκύλος συνοδείας για επιλεγμένα άτομα με προβλήματα όρασης κ.λπ.) μπορεί να καλύπτονται, με βάση τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα, όπως απαιτείται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία της χώρας διαμονής.

 

11. Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Ημερομηνία έναρξης των εγγραφών

16 Απριλίου 2024 στις 12:00 (το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών)

Ημερομηνία λήξης των εγγραφών

30 Απριλίου 2024 στις 12:00 (το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών)

Επιτροπή επιλογής

Μάιος 2024

Κοινοποίηση της επιλογής

Ιούνιος 2024

Πρώτη ημερομηνία αναχώρησης

1η Ιουλίου 2024

Τελευταία ημερομηνία επιστροφής

30 Σεπτεμβρίου 2025

 

12. Ματαίωση και ακύρωση του ταξιδιού από επιλεγμένο άτομο

Κάθε ταξιδιωτικό πάσο θα είναι ονομαστικό και δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο σε καμία περίπτωση. Το όνομα στο ταξιδιωτικό πάσο δεν μπορεί να αλλάξει.

Ένα επιλεγμένο άτομο πρέπει να ενεργοποιήσει την ταξιδιωτική του κάρτα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Αυγούστου 2024. Εάν η ταξιδιωτική κάρτα δεν ενεργοποιηθεί έως την ημερομηνία αυτή, ο ανάδοχος που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον EACEA μπορεί να ακυρώσει την κάρτα και να την ανακατανείμει σε άλλο άτομο στον εφεδρικό κατάλογο κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Εάν ένα επιλεγμένο άτομο, για οποιονδήποτε λόγο, αποσυρθεί προτού ο ανάδοχος που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA κάνει τις κρατήσεις, η θέση του θα δοθεί σε κάποιο άλλο άτομο από τον εφεδρικό κατάλογο κατά φθίνουσα σειρά επιλογής. Τα επιλεγμένα άτομα καλούνται να ενημερώνουν τον ανάδοχο πριν από τη διεκπεραίωση οποιασδήποτε κράτησης.

Εάν ένα μέλος ομάδας (αρχηγός ή απλό μέλος) ματαιώσει τη συμμετοχή του στο ταξίδι προτού ο ανάδοχος που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA κάνει κρατήσεις, η απόφασή του δεν θα επηρεάσει το ταξίδι της ομάδας. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα μπορούν να ταξιδέψουν όπως έχει προγραμματιστεί. Ωστόσο, το άτομο που ματαίωσε τη συμμετοχή του δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Το εναπομείναν ταξιδιωτικό πάσο χορηγείται σε άτομο από τον εφεδρικό κατάλογο κατά φθίνουσα σειρά επιλογής.

Είναι αποδεκτό ότι ορισμένα μέλη της ομάδας μπορεί να αποφασίσουν τελικά να ταξιδέψουν μεμονωμένα και αυτό δεν θα επηρεάσει το σύνολο της ομάδας.

Το ταξιδιωτικό πάσο δεν ανταλλάσσεται και το αντίτιμο δεν επιστρέφεται. Το ευέλικτο πάσο παρέχει ανοικτή ημερομηνία έναρξης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για αλλαγή της ημερομηνίας οποιαδήποτε ώρα πριν από την ημερομηνία που αναφέρεται ως πρώτη ημέρα ταξιδιού.

Όσον αφορά την επιλογή σταθερού ταξιδιού, οι ακυρώσεις και/ή οι αλλαγές υπόκεινται στους όρους και τις προϋποθέσεις του μεταφορέα. Τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν από τα άτομα που υποβάλουν αίτηση.

 

13. Ανωτέρα βία

Σε περίπτωση που χρειαστεί να διακόψεις το ταξίδι σου εξαιτίας απρόβλεπτων έκτακτων καταστάσεων ή συμβάντων ανεξάρτητων από τον έλεγχό σου, τα οποία δεν οφείλονται σε σφάλμα ή αμέλεια από την πλευρά σου, μπορεί να χορηγηθεί νέο ταξιδιωτικό πάσο. Ο ανάδοχος που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA θα αξιολογήσει τις εν λόγω εξαιρετικές περιστάσεις για κάθε περίπτωση χωριστά.

 

14. Περιγραφή της ταξιδιωτικής εμπειρίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιθυμούσε να ακούσει τη γνώμη των νέων που ταξίδεψαν μέσω του DiscoverEU και θα τους ζητήσει να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις περιπέτειές τους. Τα επιλεγμένα άτομα θα λάβουν τον τίτλο του/της πρεσβευτή του DiscoverEU. Θα προσκληθούν να διηγηθούν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες τους, για παράδειγμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή πραγματοποιώντας μια παρουσίαση στο σχολείο ή στην τοπική κοινωνία τους. Η εφαρμογή DiscoverEU Travel θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου χάρτη με το δρομολόγιο του ταξιδιού και στατιστικά στοιχεία (όπως ο αριθμός των τρένων που χρησιμοποιήθηκαν, ο αριθμός των χωρών στις οποίες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και η εξοικονόμηση εκπομπών CO2). Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά μπορούν να κοινοποιηθούν και να αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο τέλος του ταξιδιού. 

Είσαι ευπρόσδεκτος/-η να γίνεις μέλος στην ομάδα #DiscoverEU Official Facebook Group. Θα πρέπει επίσης να απαντήσεις σε διαδικτυακή έρευνα που θα σου στείλει ο ανάδοχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EACEA μετά την περίοδο ταξιδιού σου. Αφού τη συμπληρώσεις, θα λάβεις πιστοποιητικό συμμετοχής που θα δημιουργηθεί αυτόματα και το οποίο θα επισημαίνει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που απέκτησες χάρη στην ταξιδιωτική εμπειρία σου.

 

15. Θεώρηση 

Ανάλογα με την ιθαγένεια και το προγραμματισμένο ταξίδι σου (χώρος εκτός Σένγκεν), μπορεί να χρειαστείς μία ή περισσότερες θεωρήσεις. Η έκδοση θεωρήσεων αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών. Σε συμβουλεύουμε να ενημερώνεσαι από επίσημες πηγές και να υποβάλεις εγκαίρως τα σχετικά αιτήματά σου στις αρμόδιες αρχές. Η έκδοση θεωρήσεων μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Ως εκ τούτου, οι αιτήσεις θεώρησης θα πρέπει να υποβληθούν πάνω από έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία ταξιδιού. Δεν θα γίνει εκ νέου κράτηση της ταξιδιωτικής κάρτας DiscoverEU λόγω καθυστερημένης απόκτησης της θεώρησης, σε περίπτωση που η αίτηση θεώρησης υποβληθεί λιγότερο από 4 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης η λιγότερο από 8 εβδομάδες πριν από τη λήξη της ταξιδιωτικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχεται βοήθεια από την ταξιδιωτική εφαρμογή DiscoverEU και την οικεία υπηρεσία υποστήριξης. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευθύνη σου να έχεις έτοιμα τα έγγραφά σου προτού ταξιδέψεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο EACEA και ο ανάδοχος δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις αποφάσεις των εθνικών αρχών σχετικά με τις θεωρήσεις.

Τα έξοδα έκδοσης θεωρήσεων θα καλυφθούν από το DiscoverEU. 

Όταν η ασφάλιση υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση θεώρησης, θα παρέχεται από τον ανάδοχο. Τα σχετικά έξοδα θα καλύπτονται από το DiscoverEU.  

 

16. Ασφάλιση

Συνιστάται να φροντίσεις ώστε να έχεις την κατάλληλη υγειονομική και ταξιδιωτική ασφάλιση για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού DiscoverEU, η βασική υγειονομική ασφάλιση συνήθως παρέχεται από τον εθνικό ασφαλιστικό φορέα σου μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας. 

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλη ιδιωτική ασφάλεια ενδεχομένως να μην καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, κυρίως τον επαναπατρισμό ή συγκεκριμένες ιατρικές επεμβάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται η σύναψη συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης.  

 

17. Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο EACEA και ο ανάδοχός τους θα καλύψουν μόνο τα ταξιδιωτικά πάσα, την ευρωπαϊκή κάρτα νέων και, κατά περίπτωση, τα έξοδα έκδοσης θεωρήσεων, όπως εξηγείται παραπάνω. Επομένως, τα έξοδα καταλύματος, διατροφής, βασικής ασφάλισης, καθώς και κάθε επιπλέον κόστος ταξιδιού ή άλλα έξοδα σχετικά με το ταξίδι θα καλυφθούν από τα ίδια τα επιλεγμένα άτομα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο EACEA και ο ανάδοχός τους δεν φέρουν καμία ευθύνη για ζημία που προκαλεί ή υφίσταται οποιοδήποτε από τα επιλεγμένα άτομα στον διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων ζημιών που προκαλούνται σε τρίτους, ως αποτέλεσμα ή κατά την υλοποίηση των επιχορηγούμενων δραστηριοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο EACEA και ο ανάδοχός τους δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε υλική, μη υλική ή φυσική ζημία που τυχόν υφίστανται τα επιλεγμένα άτομα ή οι συνοδοί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ή κατά τη διαμονή τους στον τόπο προορισμού τους.

Το ταξίδι που δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν τα επιλεγμένα άτομα υπόκειται σε περιορισμούς που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, τον χρόνο και τη διαθεσιμότητα πάσων. Συνεπώς, το ταξίδι υπόκειται σε αλλαγές, και ο εξωτερικός ανάδοχος που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA δεν μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση του επιθυμητού ταξιδιού.

Συνιστάται να φροντίσεις ώστε να έχεις την κατάλληλη υγειονομική και ταξιδιωτική ασφάλιση για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού DiscoverEU, η βασική υγειονομική ασφάλιση συνήθως παρέχεται από τον εθνικό ασφαλιστικό φορέα σου μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή άλλη ιδιωτική ασφάλεια ενδεχομένως να μην καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, κυρίως τον επαναπατρισμό ή συγκεκριμένες ιατρικές επεμβάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται η σύναψη συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους κανόνες που προβλέπονται στα σημεία 10 και 11, σε περίπτωση εξαιρετικών περιστάσεων.

 

18. Εφαρμοστέο δίκαιο

Ο διαγωνισμός αυτός διέπεται από το δίκαιο της ΕΕ. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την επίλυση τυχόν διαφοράς μεταξύ της Ένωσης και κάθε δικαιούχου σχετικά με την ερμηνεία, την εκτέλεση ή την εγκυρότητα των κανόνων αυτού του διαγωνισμού, εφόσον η διαφορά δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με φιλικό διακανονισμό.

 

19. Προστασία δεδομένων

Τα ζητούμενα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επιλογή αιτούντων/αιτουσών, επιτρέποντας την κράτηση των ταξιδιωτικών εισιτηρίων και την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με το DiscoverEU, όπως ο κύκλος εκμάθησης DiscoverEU ή οι εκστρατείες προώθησης του DiscoverEU. Στην περίπτωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εγκεκριμένοι απ’ αυτήν οργανισμοί, καθώς και ο EACEA, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ και το Eurodesk, ενδέχεται να επικοινωνήσουν με τον/την συμμετέχοντα/-ουσα.

Όλα τα προσωπικά δεδομένα θα υποβληθούν σε επεξεργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον EACEA σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018 [που καταργεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001] και με τις «κοινοποιήσεις των επεξεργασιών» στον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (στο εξής: ΥΠΔ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (προσβάσιμες για το κοινό στο μητρώο ΥΠΔ). Τα εν λόγω δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία από τους «υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την υλοποίηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση του διαγωνισμού ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η ειδική δήλωση περί ιδιωτικότητας της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας και η ανακοίνωση προστασίας δεδομένων του DiscoverEU εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, καθώς και τον τρόπο προστασίας των δεδομένων αυτών. 

Οι αιτούντες/-σες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν ανά πάσα στιγμή στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

 

20. Καταγγελία

Έντυπο καταγγελίας διατίθεται στον ιστότοπο του αναδόχου που έχουν ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο EACEA για τη διεκπεραίωση των ταξιδιωτικών κρατήσεων. Τα επιλεγμένα άτομα θα ενημερωθούν σχετικά με την εν λόγω δυνατότητα κατά την κράτηση του πάσου τους.

 

¹Το αγγλικό πρωτότυπο υπερισχύει όλων των μεταφράσεων σε άλλες γλώσσες.