Skip to main content

DiscoverEU

Ai 18 ani și locuiești într-o țară participantă la programul Erasmus+? E timpul să ieși din zona de confort.

Regulamentul concursului DiscoverEU

Îți mulțumim pentru interes, dar perioada de înscriere s-a încheiat. Rezultatele vor fi anunțate în ianuarie 2023, iar solicitanții vor fi informați în consecință. Următoarea rundă de înscrieri va avea loc în primăvara anului 2023 (datele exacte vor fi anunțate ulterior). Rămâi alături de noi dacă ai 18 ani sau urmează să împlinești această vârstă în 2023! Vom pune la dispoziție mai multe permise de călătorie în primăvară!

 

1. Descriere

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+. Scopul său este să le ofere tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși. 

În octombrie 2022, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor selecta cel puțin 35 000 de tineri care îndeplinesc criteriile de eligibilitate descrise mai jos. Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. Perioada de înscriere începe marți, 11 octombrie 2022, la ora 12:00 (CEST) și se încheie marți, 25 octombrie 2022, la ora 12:00 (CEST).

Comisia Europeană și EACEA le vor oferi tinerilor selectați permise de călătorie cu care vor putea explora Europa între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024, pe o perioadă de maximum o lună. 
În principiu, solicitanții selectați vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, proiectul permite utilizarea unor mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul dacă este necesar, și ține cont de considerente de mediu, de timp și de distanță. 

În cazuri excepționale, dacă nu există niciun alt mijloc de transport disponibil, va fi permisă călătoria cu avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni îndepărtate vor avea și ei șansa de a participa la Discover EU. 
Participanților selectați li se va acorda, de asemenea, un card de reduceri DiscoverEU, a cărui perioadă de valabilitate va corespunde cu perioada de călătorie. Cardul va oferi reduceri pentru vizite și activități culturale și de învățare, activități în natură, sport, transport local, cazare, alimente etc. 

2. Solicitanți eligibili

Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie:

 • să aibă 18 ani la data de 1 ianuarie 2023, adică să se fi născut între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2004 (inclusiv);
 • să fie cetățeni sau rezidenți legali pe termen lung ai uneia dintre: 

          - cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv regiunile sale ultraperiferice [Guyana Franceză (FR), Guadelupa (FR), Martinica (FR), Réunion (FR), Mayotte (FR), Saint-Martin (FR), Azore (PT), Madeira (PT) și Insulele Canare (ES)] sau
          - țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia sau
          - cetățeni ai unuia din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și rezidenți legali într-una din țările și teritoriile de peste mări (TTPM) asociate cu Uniunea Europeană: Aruba (NL), Bonaire (NL), Curação (NL), Polinezia Franceză (FR), Teritoriile Australe și Antarctice Franceze (FR), Groenlanda (DK), Noua Caledonie (FR), Saba (NL), Saint Barthélemy (FR), Sint Eustatius (NL), Sint Maarten (NL), Saint Pierre și Miquelon (FR), Insulele Wallis și Futuna (FR).

 • să completeze corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului de ședere.

În cazul în care primesc permise călătorie, participanții selectați pot călători doar dacă: 

 • își încep călătoria într-una din țările eligibile pentru DiscoverEU (a se vedea mai sus) la momentul deciziei de atribuire
 • își planifică o călătorie de cel puțin o zi și maximum o lună
 • intenționează să viziteze cel puțin o țară străină eligibilă pentru DiscoverEU (a se vedea mai sus) la momentul deciziei de atribuire
 • își doresc să devină ambasadori ai DiscoverEU. 

Solicitanții care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate nu vor fi luați în considerare în momentul în care se face selecția câștigătorilor. 

DiscoverEU a început ca o acțiune pregătitoare inițiată de Parlamentul European (2018-2020) cu obiectivul de a le oferi oportunități de călătorie și mobilitate tinerilor care au împlinit 18 ani. 

DiscoverEU este acum o acțiune a programului Erasmus+ (2021-2027).

3. Procedura de înscriere

Înscrierea la o rundă DiscoverEU se efectuează prin intermediul unui formular online, disponibil pe Portalul european pentru tineret. După expirarea termenului-limită nu se mai pot face înscrieri.

Procedura de înscriere cuprinde 7 etape:

 1. Solicitanții vor trebui să treacă mai întâi de un control de eligibilitate, ceea ce înseamnă că vor trebui să introducă data nașterii, naționalitatea și reședința legală. Dacă datele nu respectă normele de eligibilitate menționate la secțiunea 2, „Solicitanți eligibili”, nu se va putea trece la etapa următoare. În plus, solicitanții vor trebui să accepte regulile concursului DiscoverEU, faptul că datele lor personale vor fi stocate și procesate în scopul concursului, precum și faptul că vor fi contactați în legătură cu DiscoverEU de către Comisia Europeană și de către organizațiile autorizate de Comisia Europeană în același scop, precum și de către EACEA, agențiile naționale Erasmus+ și Eurodesk.
 2. Solicitanții vor trebui să indice dacă doresc să călătorească individual sau în grup de maximum 5 persoane.
 3. Solicitanții trebuie să introducă o adresă de e-mail validă. După aceea, Portalul european pentru tineret le va trimite un mesaj automat pentru a verifica dacă adresa furnizată există. Această verificare este necesară întrucât comunicarea cu solicitanții după selecție se va desfășura pe e-mail. Cerându-le solicitanților să își confirme adresa de e-mail, Comisia Europeană și EACEA previn utilizarea neautorizată a adreselor de e-mail de către alte persoane.  
 4. După validarea adresei, tinerii trebuie să completeze formularul de înscriere. Mai întâi, trebuie să furnizeze date cu caracter personal: naționalitatea, data nașterii, prenumele, numele, sexul, adresa de e-mail, numărul de telefon, țara de reședință legală, regiunea, ocupația și numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului de ședere legală. Tinerii cu mobilitate redusă și/sau dizabilități vor putea să indice acest lucru în cursul procedurii de înscriere.
 5. Odată completate datele cu caracter personal, toți solicitanții trebuie să răspundă la un quiz format din 5 întrebări cu variante multiple de răspuns referitoare la Uniunea Europeană și la inițiativele europene adresate tinerilor. În final, solicitanții vor trebui să răspundă la o întrebare de departajare. Ei vor fi selectați în limita bugetului disponibil și clasificați în funcție de răspunsurile la quiz.
 6. Solicitanții trebuie să ofere informații suplimentare cu privire la planurile lor de călătorie (când intenționează să își înceapă călătoria, dacă este prima dată când călătoresc fără părinți, ce ar dori să învețe din această experiență, cum își vor finanța călătoria și cum au aflat despre DiscoverEU). Informațiile introduse în această secțiune nu sunt obligatorii și nu vor avea niciun impact asupra procedurii de selecție. Datele colectate vor fi utilizate de Comisia Europeană și de EACEA în scopuri statistice și de informare, pentru a îmbunătăți DiscoverEU.  
 7. De îndată ce trimit formularul de înscriere, toți solicitanții vor primi un e-mail de confirmare prin intermediul Portalului european pentru tineret. Acest e-mail îi va informa că înscrierea a fost înregistrată și va include codul înscrierii și calendarul pentru comunicarea deciziei de selecție.

Fiecare persoană va primi un cod în momentul în care trimite formularul de înscriere. Solicitanții ar trebui să păstreze acest cod pentru eventuale comunicări ulterioare. Dacă un solicitant dorește să invite alte persoane să i se alăture, solicitantul respectiv devine lider de grup și va trebui să le comunice codul și celorlalți membri ai grupului pentru a le permite să se înregistreze. Ceilalți membri ai grupului vor trebui să se înregistreze online și să își completeze datele lor personale utilizând codul furnizat de liderul grupului. 

Menționăm că membrii grupului nu trebuie să răspundă la quiz și la întrebarea de departajare, această sarcină revenindu-i doar liderului. Totuși, ei trebuie să își completeze datele cu caracter personal pentru a-și valida propria înscriere. Membrii grupului trebuie să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate: să aibă 18 ani și reședința legală într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau într-una dintre țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Chiar dacă au indicat că doresc să călătorească singuri, solicitanții mai pot adăuga prieteni la cererea lor, după trimiterea acesteia, dar înainte de termenul-limită, respectând procedura menționată mai sus.

Cererile formulate în numele unui grup vor fi evaluate ca fiind o singură cerere. Doar acei membri ai grupului care au completat formularul de înscriere utilizând codul furnizat de liderul grupului vor fi luați în considerare în procedura de selecție. Membrii grupului nu trebuie să se înregistreze individual. 

Grupurile pot fi formate din persoane de naționalități diferite, care locuiesc în țări diferite.

O persoană nu poate trimite decât o singură cerere. Prima cerere înregistrată pe Portalul european pentru tineret va fi singura luată în considerare în procedura de selecție. O persoană nu poate face parte din mai multe grupuri. Dacă, în orice moment, sunt detectate înregistrări multiple, se va lua în considerare doar prima cerere înregistrată pe Portalul european pentru tineret. 

Tinerii care au primit deja un permis de călătorie DiscoverEU la oricare din rundele anterioare ale concursului nu se mai pot înscrie a doua oară. Orice tentativă în acest sens va fi detectată în etapa de trimitere a cererilor. Dacă, în orice etapă a implementării acestei acțiuni, contractantul desemnat de Comisia Europeană și EACEA să se ocupe de rezervările de călătorie sau Comisia Europeană ori EACEA însăși identifică cereri formulate de tineri care au primit deja un permis DiscoverEU în cadrul unei runde anterioare, aceștia vor fi descalificați.

4. Procedura și criteriile de selecție

Pentru fiecare țară este disponibil un anumit număr de permise de călătorie. Alocarea se bazează pe cheia de distribuire a acțiunii-cheie 1 (mobilitate individuală „tineret”) din cadrul programului Erasmus+.

Procedura de selecție se va desfășura ținând cont de reședința legală indicată de solicitant în formularul de înscriere. Dacă există țări în care numărul cererilor este mai mic decât numărul permiselor alocate, permisele rămase vor fi redistribuite către țările în care numărul solicitanților este mai mare decât cel al permiselor alocate.

În cazul grupurilor, reședința liderului este cea care va fi luată în considerare în calcularea numărului de permise de călătorie. Dacă ultima poziție pe lista solicitanților selectați dintr-o anumită țară este ocupată de un grup, iar cota pentru țara respectivă a fost deja atinsă, va fi selectat întregul grup.

Solicitanții vor trebui să treacă mai întâi de etapa de verificare a criteriilor de eligibilitate, respectiv data nașterii și reședința eligibilă, după cum se menționează la punctele 2 și 3. Menționăm că acestea vor fi evaluate automat pe durata înscrierii, iar datele furnizate vor fi ulterior verificate și de contractantul extern pe care Comisia Europeană și EACEA l-au desemnat să se ocupe de rezervări. Un solicitant va fi exclus din concurs dacă, în urma verificării cărții de identitate, a pașaportului sau a documentului care atestă reședința legală, contractantul descoperă că acesta a introdus date false.

Dacă sunt îndeplinite toate criteriile de eligibilitate, solicitanții vor trebui să îndeplinească și alte criterii de selecție, adică să răspundă la cele 5 întrebări din quiz și la întrebarea de departajare. În cazul grupurilor, doar liderul va trebui să răspundă la cele 5 întrebări din quiz și la întrebarea de departajare.

Solicitanții vor fi grupați după reședință și clasificați în funcție de răspunsurile pe care le-au dat la cele 5 întrebări din quiz și, ulterior, în funcție de răspunsul dat la întrebarea de departajare.

După încheierea perioadei de înscriere, rezultatele vor fi extrase de pe Portalul european pentru tineret și apoi trimise comitetului de selecție pentru evaluarea finală.

Dacă sunt prea multe înscrieri (individuale sau de grup) care se clasează la egalitate pe ultimele locuri disponibile în funcție de cotele stabilite, Comisia Europeană și EACEA vor aplica în ultimă instanță principiul „primul venit, primul servit” pentru a stabili cui îi revin aceste locuri. Este o măsură de precauție, această situație nu a apărut niciodată în rundele anterioare.

5. Comitetul de selecție

Un comitet de selecție format din membri ai personalului Comisiei Europene și EACEA se va întruni la sfârșitul rundei de înscrieri pentru a analiza rezultatele selecției pe baza criteriilor enumerate mai sus. Membrii comitetului vor decide apoi cu privire la clasamentul final al solicitanților selectați. Permisele de călătorie vor fi acordate luând în considerare răspunsurile date la întrebările din quiz și la întrebarea de departajare, precum și cota alocată fiecărei țări. Odată efectuată selecția, se va alcătui și o listă de rezervă. Solicitanții de pe lista de rezervă ar putea primi permise de călătorie dacă mai rămân fonduri nealocate sau dacă o parte din solicitanții selectați renunță la permisele lor (a se vedea punctul 7).

În urma evaluării efectuate de comitetul de selecție, Comisia Europeană și EACEA vor adopta decizia de selecție, care va include informații despre numărul total al permiselor atribuite, bugetul total alocat permiselor de călătorie, lista solicitanților selectați și lista de rezervă. 

6. Notificarea rezultatelor

La sfârșitul procesului de selecție, toți solicitanții vor primi o notificare prin e-mail în care se va preciza:

 • dacă se numără printre beneficiari („solicitanți selectați”)
 • dacă nu au fost selectați, dar au fost incluși pe lista de rezervă

De îndată ce solicitanții selectați au fost notificați, lista lor va fi trimisă contractantului desemnat de Comisia Europeană și de EACEA, care se va ocupa de rezervarea biletelor de călătorie. Din acest moment, contractantul îi va contacta direct pe solicitanții selectați. Informații suplimentare sunt disponibile la punctul 8.

Solicitanții vor putea verifica și pe Portalul european pentru tineret dacă au fost sau nu selectați, utilizând codul de înscriere.

7. Lista de rezervă

Toți solicitanții care nu au fost selectați vor fi incluși pe lista de rezervă în ordinea descrescătoare a punctajului obținut (răspunsurile la quiz și la întrebarea de departajare). Dacă unii solicitanți selectați își retrag cererea sau dacă valoarea permiselor de călătorie acordate este mai mică decât bugetul disponibil, Comisia Europeană și EACEA pot acorda permise unor solicitanți incluși pe lista de rezervă, până la utilizarea completă a fondurilor disponibile. Cheltuielile din buget vor fi revizuite lunar.

Includerea pe lista de rezervă nu creează niciun drept în raport cu Comisia Europeană sau cu EACEA și nu garantează selecția într-o etapă ulterioară.

Tinerii incluși pe lista de rezervă pot primi din partea contractantului desemnat de Comisia Europeană și EACEA invitația de a se înregistra pe platforma dedicată rezervărilor. Cei contactați către sfârșitul proiectului, ca urmare a includerii pe lista de rezervă, nu pot solicita rambursarea călătoriilor efectuate înainte de primirea invitației și nici o prelungire a perioadei de călătorie.

8. Rezervarea biletelor și regulile de călătorie

Solicitanții selectați trebuie să își înceapă călătoria într-o țară înscrisă în programul DiscoverEU (a se vedea punctul 2 – Solicitanți eligibili) și să călătorească în cel puțin o țară care este înscrisă, de asemenea, în programul DiscoverEU și care este diferită de țara de plecare. Permisul de călătorie poate fi utilizat în țara lor de reședință numai pentru călătoria în străinătate și din străinătate. Tinerii trebuie să își planifice o călătorie de cel puțin o zi și cel mult o lună. Perioada de călătorie ar urma să înceapă la 1 martie 2023 și să se încheie la 29 februarie 2024. În timpul perioadei lor de călătorie de o lună, tinerii au la dispoziție un număr fix de zile în care pot călători. 

Permisele de călătorie pentru solicitanții selectați vor fi rezervate, achiziționate și distribuite de contractantul desemnat de Comisia Europeană și de EACEA. Solicitanții selectați nu trebuie, în niciun caz, să își rezerve permise singuri sau prin intermediul unei agenții. Permisele cumpărate direct de solicitanții selectați nu vor fi rambursate. 

Contractantul desemnat de Comisia Europeană și EACEA îi va contacta pe solicitanții selectați și le va oferi acces la o aplicație mobilă. În această aplicație, participanții vor găsi sprijin și sugestii pentru stabilirea itinerarelor și pregătirea călătoriei. În plus, în aplicația mobilă, toți participanții vor avea la dispoziție un card digital DiscoverEU,

care le va oferi acces la o serie de reduceri și beneficii în toate țările participante la programul Erasmus+. Contractantul va alege cei mai competitivi și mai adecvați operatori de transport.

Ca regulă generală, solicitanții selectați vor avea de ales între următoarele două opțiuni de călătorie:

Opțiunea flexibilă

Opțiunea fixă

Datele de călătorie ale solicitanților selectați rămân flexibile până când permisul de călătorie este activat de solicitant.  Solicitanții selectați îi vor transmite contractantului itinerariul de călătorie dorit, cu date și ore fixe și cu destinații predefinite. Datele și destinațiile călătoriei nu pot fi modificate după rezervarea biletului fix. Călătoria trebuie să se desfășoare pe o perioadă de până la o lună.
Solicitanții selectați vor putea călători maximum o lună, cu un număr fix de zile de deplasare. Opțiunea flexibilă le permite solicitanților selectați să viziteze câte țări eligibile doresc. Solicitanții selectați vor putea vizita până la 2 țări care fac parte din Uniunea Europeană sau țări terțe asociate la programul Erasmus+ (a se vedea punctul 2) la momentul deciziei de selecție (în afară de țara de plecare și țările pe care le tranzitează), pe o perioadă de maximum o lună.

Odată ce permisul de călătorie este activat, solicitanții selectați pot călători în zile consecutive sau pot repartiza zilele de călătorie pe o perioadă de o lună. Ei pot călători cu trenuri gestionate de companii feroviare europene, dar și cu unele feriboturi și alte mijloace de transport selectate de contractantul desemnat de Comisia Europeană și de EACEA. Atenție! În cazul anumitor trenuri este necesară sau se propune o rezervare. Costul rezervării locurilor nu este inclus în permisul de călătorie flexibil. Suplimentele pentru rezervări și celelalte costuri suportate pe durata călătoriei nu vor fi acoperite de Comisia Europeană sau de EACEA.  

Toate costurile de rezervare sunt incluse în opțiunea fixă de călătorie, dar există o limită bugetară totală de 251 EUR care trebuie respectată. Solicitanții selectați trebuie să se asigure că traseul ales este fezabil.

Pentru ambele opțiuni:

 • Există o limită de 251 EUR care trebuie respectată, cu excepția cazurilor speciale menționate mai jos.

Nu sunt acceptate anulările sau modificările itinerarelor. Comisia Europeană sau EACEA nu acoperă suplimentele sau alte costuri suportate pe durata călătoriei. Solicitanții selectați care doresc să călătorească în Cipru, Islanda, Irlanda sau Malta ar trebui să informeze contractantul în acest sens, după lansarea unei cereri speciale pentru toți participanții care au fost selectați și care au făcut rezervări. Cota menționată în anexa I se va aplica în cazul tinerilor care călătoresc dinspre Cipru, Islanda, Irlanda și Malta. Această cotă înmulțită cu trei se va aplica în cazul solicitanților selectați care doresc să călătorească în Cipru, Islanda, Irlanda și Malta, iar biletele de avion către aceste destinații vor fi rezervate pe baza principiului „primul venit, primul servit”. 

Se va aplica o derogare de la cerința privind perioada de călătorie pentru tinerii care locuiesc într-o țară care face parte din Uniunea Europeană sau în țări terțe asociate la programul Erasmus+ (a se vedea punctul 2) în care serviciul civil sau militar este obligatoriu. În acest caz, perioada de călătorie va fi extinsă cu 6 luni din momentul încheierii obligațiilor legale.

9. Mijloace de transport

În principiu, solicitanții selectați vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, DiscoverEU ar trebui să autorizeze utilizarea unor mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul dacă este necesar, și să țină cont de considerente de mediu, de timp și de distanță. Participanții vor călători la clasa a 2-a.
În cazuri speciale, poate fi permisă și călătoria cu avionul. Acest mijloc de transport este rezervat pentru tinerii care:

 1. locuiesc în cele nouă regiuni ultraperiferice (Guadelupa, Guyana Franceză, Martinica, Réunion, Mayotte, Saint-Martin, Madeira, Insulele Azore și Canare)
 2. locuiesc în țările și teritoriile de peste mări ale UE (Aruba, Bonaire, Curação, Polinezia Franceză, Groenlanda, Noua Caledonie, Saba, Saint Barthélemy, Sint Eustatius, Sint Maarten, Saint Pierre și Miquelon, Wallis și Futuna)
 3. locuiesc în țări/regiuni care nu sunt accesibile cu mijloacele de transport menționate anterior (tren, feribot, autocar)
 4. ar trebui să călătorească mai mult de 18 ore dacă ar utiliza mijloace de transport terestru sau maritim înainte de a trece cea mai apropiată frontieră a țării de plecare.

Doar călătoria dus-întors se poate face cu avionul. Pentru restul călătoriei, tinerii trebuie să respecte regula de bază (tren sau alte mijloace alternative de transport).  

Tinerii din regiunile ultraperiferice și din țările și teritoriile de peste mări pot alege orice destinație care corespunde cerințelor stabilite. Solicitanții care doresc să călătorească în regiuni ultraperiferice și în țări și teritorii de peste mări pot face acest lucru doar dacă deplasarea lor respectă limita bugetară de 251 EUR.

Solicitanții selectați care sunt rezidenți în Cipru, Islanda, Irlanda sau Malta sau Irlanda pot călători cu avionul către Europa continentală.

10. Valoarea maximă a biletelor de călătorie

Solicitanții selectați primesc permisele de călătorie pentru destinația aleasă și cardul de reduceri DiscoverEU. Cheltuielile de cazare, întreținere, asigurare, suplimentele de călătorie și orice alte costuri vor fi suportate de către solicitanți.

În principiu, fiecare participant selectat are dreptul la un permis de călătorie cu o valoare maximă de 251 EUR și poate călători doar la clasa a 2-a sau la economic. Totuși, această sumă poate fi mai ridicată:

 • Pentru solicitanții selectați care călătoresc din regiunile ultraperiferice ale UE și din țările și teritoriile de peste mări către Europa continentală: de îndată ce ajung pe continent, se aplică regulamentul general.
 • Pentru solicitanții selectați din afara zonelor geografice menționate mai sus care trebuie să se deplaseze cu avionul către Europa continentală: de îndată ce ajung pe continent, se aplică regulamentul general.
 • În anumite situații specifice, care vor fi evaluate de la caz la caz (de exemplu, pentru solicitanții selectați care locuiesc în alte insule aparținând țărilor participante la programul Erasmus+), ar putea fi acoperită o călătorie suplimentară cu trenul/feribotul/autocarul.

Pentru solicitanții selectați cu mobilitate redusă și/sau nevoi speciale: costurile de asistență specială (însoțitor, câine pentru persoanele cu deficiențe de vedere etc.) ar putea fi acoperite dacă se furnizează documentele justificative necesare, prevăzute de legislația națională din țara de reședință.

11. Calendar orientativ

Deschiderea perioadei de înregistrare Marți, 11 octombrie 2022 (ora 12:00 CEST)
Închiderea perioadei de înregistrare Marți, 25 octombrie 2022 (ora 12:00 CEST)
Comitetul de selecție Noiembrie 2022
Notificarea selecției Ianuarie 2023
Data primei plecări 1 martie 2023
Data ultimei întoarceri 29 februarie 2024

12. Retragerea și anularea călătoriei de către un participant selectat

Fiecare permis de călătorie va fi nominal și în niciun caz nu poate fi transferat către o altă persoană. Numele de pe permisul de călătorie nu poate fi schimbat.

Dacă, din diverse motive, un participant selectat refuză oferta înainte ca permisul său de călătorie să fie rezervat de către contractantul desemnat de Comisia Europeană și EACEA, locul său poate fi ocupat de o persoană de pe lista de rezervă, care este alcătuită în ordinea descrescătoare a punctajului. Solicitanții selectați sunt rugați să informeze contractantul înainte de efectuarea vreunei rezervări.

Dacă un membru al unui grup (sau liderul acestuia) renunță la călătorie înainte ca permisul să fie rezervat de către contractantul desemnat de Comisia Europeană și EACEA, decizia sa nu afectează întregul grup. Ceilalți membri ai grupului pot pleca în călătorie așa cum au planificat. Totuși, persoana care renunță nu poate fi înlocuită. Permisul de călătorie disponibil îi va fi atribuit unei persoane de pe lista de rezervă, alcătuită în ordinea descrescătoare a selecției.

Dacă unii membri ai grupului decid în cele din urmă să călătorească în mod individual, acest lucru este posibil și nu va afecta întregul grup.

Permisul de călătorie nu se schimbă și nu se rambursează. Permisul flexibil oferă o dată de începere deschisă, dându-le călătorilor posibilitatea de a schimba data în orice moment înainte de data indicată ca fiind prima zi de călătorie.

Pentru opțiunea fixă, anulările și/sau modificările se fac în funcție de termenii și condițiile transportatorului, iar costurile aferente sunt suportate de participanți.

13. Forță majoră

Dacă o călătorie este întreruptă din cauza unor situații sau evenimente excepționale care nu pot fi controlate de participant sau care nu îi pot fi imputate acestuia pe motiv de eroare ori neglijență, participantului i se poate atribui un nou bilet. Contractantul desemnat de Comisia Europeană și EACEA va evalua aceste situații de la caz la caz.

14. Impresii de călătorie

Comisia Europeană dorește să afle cu ce impresii revin tinerii din călătorie și îi încurajează să își împărtășească experiențele. De aceea, odată selectați, solicitanții vor deveni ambasadori ai DiscoverEU. Ei sunt invitați să vorbească despre experiențele lor de călătorie fie pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Twitter), fie prin intermediul unei prezentări în cadrul școlii sau al comunității lor locale. Aplicația mobilă va permite crearea unei hărți personalizate a itinerarului de călătorie, care va include și anumite date statistice (cum ar fi numărul de trenuri luate, numărul de țări vizitate și economiile de emisii de CO2). Această statistică poate fi apoi partajată și publicată pe platformele de comunicare socială la sfârșitul călătoriei. 

Solicitanții sunt invitați să se alăture și grupului oficial #DiscoverEU de pe Facebook. De asemenea, tinerii trebuie să ia parte și la un sondaj online organizat de contractantul desemnat de Comisia Europeană și EACEA la sfârșitul perioadei de călătorie. La finalizarea acestuia, călătorii vor primi un certificat de participare generat automat, care evidențiază competențele și aptitudinile dobândite datorită experienței lor de călătorie.

15. Viză 

În funcție de cetățenie și de itinerarul de călătorie planificat (în afara spațiului Schengen), participanții pot avea nevoie de una sau mai multe vize. Eliberarea vizei este o competență a fiecărei țări. Le recomandăm participanților să se informeze din surse oficiale și să își depună cererile cu suficient timp înainte. Eliberarea vizei poate dura câteva săptămâni. Aplicația DiscoverEU pentru călătorii și serviciul său de asistență vor oferi ajutor în acest sens. În orice caz, este de datoria participanților să își pregătească documentele înainte de a călători. 

Comisia Europeană, EACEA și contractantul nu sunt în măsură să influențeze deciziile autorităților naționale în materie de vize.

Costurile de eliberare a vizei vor fi acoperite de DiscoverEU. 

În cazul în care asigurarea de sănătate este o cerință obligatorie pentru obținerea unei vize, aceasta va fi furnizată de contractant. Costurile aferente vor fi acoperite de DiscoverEU.  

16. Asigurare

Le recomandăm participanților selectați să își procure asigurarea medicală și de călătorie adecvată pentru toată durata deplasării. Asigurarea medicală de bază este de obicei furnizată de casa națională de sănătate, iar participanții pot beneficia de ea pe durata călătoriei DiscoverEU prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate. 

Totuși, s-ar putea ca asigurarea medicală privată sau cardul european de asigurări sociale de sănătate să nu acopere toate cazurile posibile, în special dacă este nevoie de repatriere sau intervenție medicală specifică. În aceste situații, se recomandă o asigurare complementară.  

17. Declinarea responsabilității

Comisia Europeană, EACEA și contractantul desemnat vor furniza numai permisele de călătorie, cardurile de reducere și, după caz, vor acoperi costurile de eliberare a vizelor, după cum se explică mai sus. Prin urmare, cheltuielile de cazare și de întreținere, asigurarea, suplimentele de călătorie și orice alte costuri vor fi suportate de participanți.

Comisia Europeană, EACEA și contractantul extern nu își asumă răspunderea pentru niciun prejudiciu cauzat sau suportat de participanții selectați, nici pentru prejudicii cauzate unor părți terțe sau provocate de către acestea în urma implementării acțiunilor finanțate.

Comisia Europeană, EACEA și contractantul extern nu își asumă răspunderea pentru eventuale prejudicii materiale, nemateriale sau fizice suportate de participanții selectați sau de persoanele însoțitoare în cursul călătoriei sau pe durata șederii.

Călătoria planificată este supusă constrângerilor legate de buget, timp și disponibilitatea permiselor. Prin urmare, poate face obiectul unor modificări, iar contractantul extern desemnat de Comisia Europeană și EACEA nu poate garanta efectuarea călătoriei planificate.

Le recomandăm participanților selectați să își procure asigurarea medicală și de călătorie adecvată pentru toată durata deplasării. Asigurarea medicală de bază este de obicei furnizată de casa națională de sănătate, iar participanții pot beneficia de ea pe durata călătoriei DiscoverEU prin intermediul cardului european de asigurări sociale de sănătate. Totuși, s-ar putea ca asigurarea medicală privată sau cardul european de asigurări sociale de sănătate să nu acopere toate cazurile posibile, în special dacă este nevoie de repatriere sau intervenție medicală specifică. În aceste situații, se recomandă o asigurare complementară. Comisia Europeană și EACEA își rezervă dreptul de a modifica regulamentul la punctele 10 și 11 în cazul unor circumstanțe extraordinare.

18. Legislația aplicabilă

Acest concurs este reglementat de legislația UE. Curtea de Justiție a Uniunii Europene va avea competența exclusivă să soluționeze orice litigiu dintre Uniune și oricare beneficiar cu privire la interpretarea, aplicarea și valabilitatea regulilor acestui concurs, dacă litigiul respectiv nu poate să fie soluționat pe cale amiabilă.

19. Protecția datelor

Datele solicitate vor fi utilizate pentru a selecta participanții, permițând rezervarea biletelor de călătorie și furnizarea de servicii asociate DiscoverEU, cum ar fi ciclul de învățare DiscoverEU sau campaniile de promovare DiscoverEU. În acest caz, participantul poate fi contactat de Comisia Europeană și de organizațiile autorizate de Comisia Europeană, precum și de EACEA, de agențiile naționale Erasmus+ și de Eurodesk.

Toate datele cu caracter personal vor fi prelucrate de Comisia Europeană și de EACEA conform Regulamentului (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 (de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001) și conform ‘„notificărilor operațiunilor de prelucrare” transmise către responsabilul cu protecția datelor (DPO) al Comisiei (accesibile public în registrul DPO). Aceste date vor fi prelucrate de „operatorii de date” al Comisiei Europene și EACEA în scopul concursului, al implementării, monitorizării sau protejării intereselor financiare ale UE.

Declarația de confidențialitate pentru DiscoverEU le explică participanților modul în care sunt folosite datele lor cu caracter personal, precum și modul în care este protejată confidențialitatea acestor date. Declarația de confidențialitate pentru DiscoverEU este disponibilă pe site-ul https://europa.eu/youth/privacy_ro

Solicitanții au dreptul de a sesiza în orice moment Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor.

20. Plângeri

Un formular de plângere va fi disponibil pe site-ul contractantului desemnat de Comisia Europeană și EACEA să se ocupe de rezervări. Solicitanții selectați vor fi informați cu privire la această posibilitate în momentul în care li se rezervă permisele.