Top 8 al celor mai ciudate evenimente sportive de pe continent
Ultima actualizare Vineri, 19/07/2024
Te atrag sporturile noi și bizare? Descoperă evenimente sportive unice din Europa, unele ar putea fi chiar aproape de tine.
1. Olimpiada în noroi, Germania
Site-ul oficial al evenimentului începe cu o întrebare cât se poate de relevantă: cum e posibil ca cineva să plătească pentru a se murdări? Se pare că există două motive: distracția și caritatea.
Înființată acum peste 10 ani, această Olimpiadă specială se desfășoară la Brunsbüttel, în Germania. Se organizează pentru a susține bolnavii de cancer și familiile lor, sub deviza „Puternici împotriva cancerului”. Peste 40 de echipe din toată Germania și din țările învecinate se întrec la fotbal, volei, handbal și... la cursa cu sania pe noroi. Distractiv, mai ales pentru spectatori...
2. Maratonul de la Castelul Medoc, Franța
Îți place să alergi? Îți place și vinul? Dacă da, iată evenimentul perfect! Maratonul începe la Pauillac, aproape de Bordeaux și trece prin viile celebre ale zonei, în luna septembrie a fiecărui an.
Se spune că acest maraton francez este cel mai lung din lume, pentru că include câteva activități printre care concerte cu orchestre și 23 de degustări de vin! Plus că majoritatea concurenților sunt deghizați! Închipuie-ți rezultatul final...
3. Regata dovlecilor din Ludwigsburg, Germania
Ce imagine ai în minte când auzi cuvântul „regată”? O cursă cu ambarcațiuni elegante, cu participanți în costume practice, dar stilate, nu-i așa? Ei bine, în timpul acestei regate, situația e puțin altfel. La Festivalul Dovleacului din Ludwigsburg, concurenții vâslesc... în dovleci scobiți!
Vrei să participi? Trebuie doar să ai peste 14 ani și să știi să înoți! Dovlecii uriași sunt oferiți de organizatori, așa că nu trebuie decât să te prezinți la concurs pe 21 septembrie.
4. Calcio Storico Fiorentino, Italia
Calcio Storico Fiorentino este o combinație de fotbal, rugby și luptă corp la corp, un sport inventat în Florența secolului al XVI-lea, care se joacă în zilele noastre în costume istorice. Fiecare echipă are 27 de jucători și obiectivul este de a înscrie goluri în poarta adversă. Și orice este permis! Dacă te uiți la un astfel de meci, vei vedea jucători care se bat sau se așază pe adversari pentru a-i permite coechipierului care are mingea să înscrie relativ liniștit. Dar niciun membru al echipei nu scapă nevătămat din acest joc-bătălie.
Și cireașa de pe tort e că echipa câștigătoare primește ca premiu o vacă! Așa dictează tradiția...
5. Hobbyhorsing, Finlanda
Ultima modă ecvestră în Finlanda: călăritul pe băț, cu toate schemele aferente. Această variantă mult mai ieftină de echitație are circa 10 000 de fani. Hobbyiștii urcă pe bețe artizanale în formă de cal și fac circuite cu obstacole, executând salturi de până la un metru!
Sportul poate fi practicat la orice vârstă, dar este popular mai ales în rândul adolescentelor. Acestea iau jocul foarte în serios. Nu numai că le dau nume „cailor” hobby, ci chiar se mândresc cu genealogia acestora. Desigur, doar pentru distracție.
6. Săniuș fără zăpadă, Portugalia
O activitate la care poți participa tot anul. O experiență pe care nu o poți rata dacă vizitezi minunata insulă Madeira. Orășelul Monte își datorează renumele mondial acestui tip de săniuș. Nu-ți poți imagina cum poți face săniuș pe așa o insulă?
Coborând o pantă abruptă într-un coș uriaș din nuiele de răchită! Sania are tălpi de lemn și este împinsă și ghidată de doi bărbați îmbrăcați în costum tradițional alb de bumbac, care poartă pălării de paie. Poți coborî cu până la 45 km/h! Cu frâne inexistente! Pentru a încetini, conducătorii își folosesc... pantofii. Punctul de sosire este Funchal, un oraș frumos unde te poți calma admirând Oceanul Atlantic.
7. Campionatul Fierljeppen, Țările de Jos
Fierljepper – săritura la distanță – este un sport foarte popular originar din provincia Friesland și jucat în prezent în Țările de Jos și în Belgia. Obiectivul este să sari peste apă cât de departe poți. Jucătorii folosesc prăjini de 8 până la 13 m, cu un disc la bază care îi împiedică să se afunde în apă sau nămol.
Vrei să încerci? Fă un curs pentru a afla cum să alergi până la prăjină, să o apuci și să te propulsezi de partea cealaltă a apei. Salturile sunt în general de până la 20 m. Campionatele au loc în perioada mai-septembrie.
8. Campionatul Mondial de Cărat Nevaste, Finlanda
Se spune că acest joc finlandez are la bază o legendă din secolul al XIX-lea, din jurul „furatului nevestei”. Versiunea modernă a jocului a început printre finlandezi în 1992. Din 1995, pot participa și concurenți străini. Orașul Sonkajärvi găzduiește acum an de an Campionatul Mondial.
Bărbații trebuie să-și care partenerele pe un parcurs cu obstacole și să obțină timpul cel mai scurt. Campionatul Mondial de Cărat Neveste include acum și echipe din Australia, Germania, Marea Britanie, Estonia, Irlanda și Statele Unite. Te întrebi cum de a ajuns un astfel de sport așa de popular? Și noi!
Ce-ar fi să creezi și tu un sport?