Skip to main content

Колачиња

За правилно функционирање на оваа страница, понекогаш ставаме мали датотеки со податоци наречени cookies на вашиот уред. Повеќето големи веб-страници го прават истото.

Што се колачиња?

Колаче е мала текстуална датотека што веб страната заштедува на вашиот компјутер или мобилен уред кога ја посетувате страницата. Таа им овозможува на веб-страницата да се сеќава на вашите акции и параметри (како што се најава, јазик, големина на фонт и други параметри на екранот) во текот на еден период на време, така што нема да морате повторно да внесувате нив секогаш кога ќе се вратите на страницата или прелистувајте од една страна на друга.

Како да ги користиме колачињата?

Голем број од нашите страници користат колачиња за да се запаметат:

  • параметрите на екранот, како што е јазикот;
  • ако веќе сте одговориле на порака за мислење што ве прашува дали содржината е корисна или не (па нема да бидете повторно прашани);
  • ако веќе сте примиле порака за мислење (за да не ја видите пораката повторно);
  • ако сте се согласиле (или не) со нашата употреба на колачиња на оваа страница

Исто така, некои видеа вградени во нашите страници користат колаче за анонимно собирање на статистики за тоа како сте стигнале и кои видеа сте ги посетиле.

Колачињата исто така се чуваат од страна на Europa Analytics, корпоративната служба која ја мери ефективноста и ефикасноста на веб-страницата на Европскиот младински портал..

Овозможувањето на овие колачиња не е строго неопходно за веб-локацијата да работи, но ќе ви овозможи подобро искуство во прелистувањето. Можете да ги избришете или да ги блокирате овие колачиња, но ако го направите тоа, некои карактеристики на оваа страница може да не функционираат како што треба.

Информациите поврзани со колачиња не се користат за лично да ве идентификуваат, а податоците за моделот се целосно под наша контрола. Овие колачиња не се користат за никакви цели освен оние опишани овде.

Дали користиме други колачиња?

Некои од нашите страници или подгрупи може да користат дополнителни или различни колачиња со оние опишани погоре. Доколку е така, деталите за овие ќе бидат дадени во страницата за известувања за нивните колачиња. Од вас може да ви биде побарано да ги зачувате овие колачиња.

Колачиња од трети страни

Одделот DiscoverEU на порталот користи колачиња од трети страни за својата специфична страница https://europa.eu/youth/discovereu/competition. Повеќе информации во врска со колачињата користени на оваа страница може да најдете на https://www.wyng.com/privacy-policy/.

Освен тоа, некои од нашите страници или подгрупи може да користат услуги на трети лица, како што се YouTube, Twitter, Instagram или Facebook кои собираат колачиња од трети страни. Повеќе информации во врска со колачињата што ги добиваат овие услуги од трети лица може да се најдат во нивните известувања за приватност.

Како да ги контролирате колачињата?

Можете да ги контролирате и / или избришете колачињата по желба - за повеќе детали, видете кај aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња кои се веќе на вашиот компјутер и можете да ги наместите повеќето прелистувачи за да ги спречите да бидат поставени. Ако го направите ова, сепак, можеби ќе треба рачно да ги прилагодите некои параметри секој пат кога ќе ја посетите страницата и некои услуги и функционалности може да не работат.