Skip to main content

Kolačići

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Isto čini i većina velikih web-mjesta.

Što su kolačići?

Kolačić je mala podatkovna datoteka koja se pohranjuje na vaše računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (kao što su prijava, jezik, veličina fonta i druge željene postavke koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri prelasku s jedne njegove stranice na drugu.

Na koji se način koristimo kolačićima?

Na nekoliko naših stranica koristimo se kolačićima kako bi sustav zapamtio:

  • postavke prikaza koje ste odabrali, kao što je jezik
  • informacije o tome jeste li već odgovorili na anketu o korisnosti sadržaja (kako vam se pitanje ne bi ponovno pojavilo)
  • je li vam se već pojavila poruka u skočnom prozoru (kako vam se ne bi pojavila ponovno)
  • jeste li pristali na uporabu kolačića na toj stranici.

Neki videozapisi ugrađeni u naše stranice koriste se kolačićima za prikupljanje statističkih podataka o tome kako ste do njih došli i koje ste videozapise posjetili.

Kolačiće pohranjuje i korporativna usluga Europa Analytics, kojom se mjeri učinkovitost i djelotvornost web-mjesta Europski portal za mlade.

Iako će se web-mjesto prikazivati čak i ako kolačići nisu omogućeni, pregledavanje će biti ugodnije ako se oni omoguće. Kolačiće možete izbrisati ili blokirati, ali ako to učinite, neke funkcije te stranice možda neće raditi kako je predviđeno.

Informacije povezane s kolačićima ne služe za vašu identifikaciju, a podaci o navikama pregledavanja isključivo su pod našim nadzorom. Kolačićima se ne koristimo ni u koje druge svrhe osim onih koje smo ovdje opisali.

Koristimo li se drugim kolačićima?

Neke od naših stranica ili podmjesta koriste se možda kolačićima drugačijim od spomenutih. U tom se slučaju pojedinosti o tim kolačićima nalaze na posebnoj stranici za obavijest o kolačićima. Možda će se od vas tražiti suglasnost da se pohrane ti kolačići.

Kolačići treće strane

Na odjeljku Discover EU ovog portala za internetsku stranicu https://europa/youth/discovereu/competition upotrebljavaju se kolačići treće strane. Više informacija o kolačićima upotrebljavanima na toj stranici možete naći na https://www.wyng.com/privacy-policy/.

Osim toga, neke od naših stranica ili podstranica mogu koristiti usluge trećih strana, primjerice Youtubea, Twittera, Instagrama ili Facebooka, koje prikupljaju kolačiće trećih strana. Više informacija o kolačićima tih usluga trećih strana dostupno je u izjavi o zaštiti privatnosti svake od tih usluga.

Kako se kontroliraju kolačići?

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji (više informacija: aboutcookies.org. Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.