Skip to main content
© Sharon McCutcheon - Unsplash © Sharon McCutcheon - Unsplash

Drepturile LGBTI în Europa

Ultima actualizare Marți, 02/11/2021

În Europa și în lume, persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale sau intersexuale (LGBTI) continuă să fie discriminate. Protecția drepturilor persoanelor LGBTI este o prioritate pentru Uniunea Europeană.

În ultimii 25 de ani, Uniunea Europeană (UE) a fost un motor al egalității pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale și intersexuale (LGBTI). Acest grup este foarte divers, și drepturile sale ar trebui înțelese, alături de drepturile unor comunități precum persoanele queer, asexuale și pansexuale. Fiecare om ar trebui să fie lăsat să fie mândru de cine este și de persoana pe care o iubește! 

Comisia Europeană a încercat să sensibilizeze populația în legătură cu drepturile LGBTI. Protecția acestor comunități a fost inclusă în acte legislative importante ale UE, cum ar fi Tratatul de la Amsterdam (1997), Carta drepturilor fundamentale (2000) și directivele antidiscriminare. Desigur, situația diferă mult de la un stat membru la altul. 

Care este situația cetățenilor LGBTI în Europa?

În 2013, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) a prezentat rezultatele unui sondaj care arăta că persoanele LGBTI din întreaga UE se confruntă cu discriminare, hărțuire, ură și violență, comportamente care le împiedică să se bucure pe deplin de drepturile lor fundamentale. Constatările celui de-al doilea sondaj al UE privind persoanele LGBTI nu indică progrese prea mari. 

„Este șocant, dar peste tot în Europa, majoritatea oamenilor LGBTI preferă să nu se țină de mână în public cu partenerul de același sex. Comportamentele discriminatorii, care ajung chiar și la violență, sunt foarte îngrijorătoare. Și totuși, aproape în toate țările, foarte puține victime semnalează incidentul autorităților.” Michael O'Flaherty, directorul FRA, martie 2020 

În unele țări din UE, situația drepturilor persoanelor LGBTI chiar se înrăutățește. Până și în țările în care lucrurile au evoluat, ura și violența homofobă și transfobă sunt în continuare extrem de comune. UE lucrează în prezent la o nouă strategie pentru soluționarea acestei probleme.

Situația drepturilor persoanelor LGBTI este monitorizată și de organizații nonprofit precum ILGA-Europe, care publică un instrument anual de analiză comparativă denumit Rainbow Europe. Acesta clasifică 49 de țări din Europa în funcție de legislația și politicile în materie de egalitate pentru persoanele LGBTI. 

Vrei să te alături unor organizații LGBTI care pledează pentru drepturi egale? 

Articolul 19 din Declarația universală a drepturilor omului protejează dreptul oricărei persoane de a se exprima liber. Diferite organizații ale societății civile apără drepturile comunității LGBTI și caută să se asigure că aceste principii sunt respectate. Activitățile unora dintre ele beneficiază de finanțare din partea UE. 

Iată câteva dintre aceste rețele europene. Află ce fac, cine sunt membrii lor naționali și ce posibilități ai pentru a-ți apăra drepturile și pentru a acționa:

Vrei să semnalezi un caz de discriminare?

Potrivit rezultatelor sondajului despre persoanele LGBTI, deseori aceste persoane nu raportează situațiile în care au fost discriminate, pentru că nu cred că lucrurile se vor schimba (41 % dintre respondenți).

Discursurile homofobe și transfobe sunt printre cele mai frecvente tipuri de discursuri ale urii. Poți schimba lucrurile, nu tolera astfel de discursuri!

Ești tu însuți victimă a discriminării? Contactează organismul național pentru egalitatea de tratament din țara ta de reședință sau o organizație care reprezintă interesele comunității LGBTI. Acestea pot fie să îți ofere sprijin, fie să te îndrume către serviciul de sprijin adecvat.