Cum să alegi o bună oportunitate de voluntariat?
Ultima actualizare Marți, 23/04/2024
Important este să optezi pentru o acțiune care să corespundă competențelor, intereselor și disponibilității tale. Odată definite aceste criterii, poți căuta activitatea potrivită de voluntariat.
Voluntariatul poate fi o experiență motivantă și de neuitat, însă, dat fiind numărul mare de posibilități existente, este important să faci alegerea corectă. Calitatea experienței pe care o trăiești va influența modul în care vei beneficia de această nemaipomenită aventură umană.
Stabilește-ți obiectivele
Există mai multe moduri în care poți face voluntariat. Poți deveni voluntar în comunitatea ta, online sau de cealaltă parte a planetei. Poți lucra cu refugiați, vârstnici și copii... sau, spre exemplu, poți oferi ajutor în zonele afectate de dezastre sau pentru ecologizarea mediului tău. Există atât de multe opțiuni!
În momentul în care decizi să devii voluntar, trebuie să te întrebi:
- Care sunt obiectivele și așteptările mele?
- Cât timp am la dispoziție?
- În ce tip de acțiuni mi-ar plăcea să mă implic?
- Ce competențe mă recomandă?
Eurodesk a dezvoltat un test online pentru a te ajuta să evaluezi care este cea mai adecvată oportunitate de voluntariat pentru tine. La sfârșitul testului, vei primi exemple diferite de programe ca sursă de inspirație.
Identificarea oportunităților
Există diferite organizații care oferă oportunități de voluntariat. Uniunea Europeană oferă oportunități extraordinare de voluntariat atât la nivel local, cât și la nivel internațional prin programul Corpului european de solidaritate. Te poți înregistra în program dacă ai vârsta cuprinsă între 17 și 30 de ani, însă trebuie să ai cel puțin 18 ani atunci când participi la un proiect de voluntariat. După ce ai fost selectat, totul este organizat pentru tine!
Dacă vrei să participi la o nouă aventură și să te dedici ajutorării semenilor tăi, te poți înregistra chiar astăzi în Corpul european de solidaritate! Poți consulta, de asemenea, baza de date a organizațiilor acreditate pentru a obține datele de contact ale organizațiilor care ar putea căuta voluntari pentru proiecte sau poți consulta diferitele oportunități și îți poți depune candidatura direct de pe site. Încă nu te-ai hotărât ce tip de activitate să alegi? Parcurge testul Corpului european de solidaritate!
Pe internet poți găsi, de asemenea, organizații private care propun programe de voluntariat în străinătate. Trebuie să știi că unele pot fi foarte scumpe.
Iată câteva organizații și baze de date interesante cu oportunități de voluntariat:
- Eurodesk: oportunități pentru tineri
- Serviciul civil internațional: voluntariat pentru pace
- WWOOF: o mișcare globală care pune în legătură voluntari cu fermieri și cultivatori care practică sistemul de agricultură ecologică
- Programul WWF de voluntariat și stagii pentru adulți tineri
Fă anumite verificări
Vei găsi diverse oportunități pe internet, întrucât există numeroase organizații care ar avea nevoie de ajutorul tău. Totuși, trebuie să te asiguri că acestea sunt de încredere. Pe internet sunt sute de site-uri ale unor organizații care nu mai există, nu au existat niciodată sau al căror obiect de activitate este diferit de cel vehiculat. Faptul că vezi un anunț pe un site dedicat voluntariatului nu reprezintă o garanție a credibilității organizației care îl publică.
Altfel spus, trebuie să afli informații despre organizație, nu doar vizitându-i site-ul, ci și intrând în contact cu personalul său, pentru a afla ce scopuri urmărește și ce programe de voluntariat propune. Organizațiile de încredere nu vor avea nicio problemă în a răspunde la toate întrebările și în a te pune în legătură cu foști voluntari.
Chiar dacă ai ales oportunitatea ideală, într-o organizație de încredere, nu uita că este nevoie de timp pentru ca lucrurile să se pună în mișcare și ar trebui să dai dovadă de răbdare. Nu toate activitățile de voluntariat li se potrivesc tuturor. Dacă o acțiune nu este făcută pentru tine, vei găsi cu siguranță multe altele care îți pot oferi satisfacție.
Centrul european pentru voluntari (CEV) a publicat un set de instrumente care te va ajuta să evaluezi oportunitățile de voluntariat. Ar fi bine să-l consulți înainte de a lua decizii, pentru a identifica cea mai bună cale de urmat.